Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@robert55555, a nie wiesz przypadkiem jakrozpatrują 2 ratę? mają jakiś czas od złożenia, czy rozpatrują powiedzmy od kiedyś tam do kiedys? czy raczej normalnie, a cholera wi co kto rozpatrzy? :D

Opublikowano
9 godzin temu, Pafnucy napisał:

@robert55555, a nie wiesz przypadkiem jakrozpatrują 2 ratę? mają jakiś czas od złożenia, czy rozpatrują powiedzmy od kiedyś tam do kiedys? czy raczej normalnie, a cholera wi co kto rozpatrzy? :D

Na rozpatrzenie i wyplatę wcześniej był termin w rozporządzeniu 90 dni ale różnie  to bywa, u mnie zeszło  że 120 dni.

Opublikowano
9 godzin temu, galan99 napisał:

Jak wypłacili 2 ratę to z czego potracą ? .

Nakażą zapłacić za nie złożenie  sprawozdania z tych 5 lat .

Jak wygląda dany dróg do tego   sprawozdania jak można podesłać link .

Galan już Ci kiedyś pisałem jak się rozliczyć po 5 latkach. Daj se spokój z tymi gryziupióekami i sam kwity wypełniaj.  Do sankcji jeszcze się dokopię - miałem to  w pliku. Załączam linki.

Informacja o realizacji warunków w piątym roku od dnia wypłaty pierwszej raty pomocy

Materiały

Informacja o realizacji warunków w piątym roku od dnia wypłaty I raty pomocy
Informacja_o_realizacji_warunków_S-1_ARiMR_63.pdf 0.33MB
Instrukcja wypełniania informacji o realizacji warunków w piątym roku od dnia wypłaty I raty pomocy
Instrukcja_wypełniania_informacji_o_realizacji_warunków_I-1_ARiMR_63.pdf 0.52MB
Oświadczenie potwierdzające prowadzenie ewidencji przychodów i rozchodów w gospodarstwie lub prowadzenie księgi przychodów i rozchodów, lub księgi rachunkowej, lub ewidencji przychodów i rozchodów na podstawie odrębnych przepisów - format PDF
Oświadczenie_potwierdzające_prowadzenie_ewidencji_przychodów_i_rozchodów_O_1_ARiMR_63.pdf 0.27MB
Oświadczenie potwierdzające prowadzenie ewidencji przychodów i rozchodów w gospodarstwie lub prowadzenie księgi przychodów i rozchodów, lub księgi rachunkowej, lub ewidencji przychodów i rozchodów na podstawie odrębnych przepisów - format Excel
Oświadczenie_potwierdzające_prowadzenie_ewidencji_przychodów_i_rozchodów_O_1_ARiMR_63.XLSX 0.02MB
Kalkulator obliczania wielkości ekonomicznej gospodarstw (SO)

• Like 1
Opublikowano

Dzisiaj z ARiMR poprosili mnie o doręczenie zaświadczenia z Urzędu Skarbowego o tym, iż nie prowadzę działów specjalnych produkcji rolnej. Czy ktoś pozyskiwał takie zaświadczenie? Zastanawiam się czy to trzeba wypełnić "Wniosek o wydanie zaświadczenia dotyczącego prowadzonej działalności gospodarczej" i zaznaczyć tam rubrykę "niefiguruję w działach specjalnych do dnia X " ? 

Opublikowano

Musisz iść do urzędu miasta albo jak masz w skaebowce kase to w skarbówce w kasie opłacić  chyba 18zl na rachunek bankowy o wydanie zaświadczenia z kwitem że oplaciles idziesz do skarbówki tam dostajesz wniosek wypełniasz i mają 7dni żeby ci takie zaświadczenie wystawić możesz zaznaczyć żeby przysłali poczta ale wówczas zejdzie z 14dni 

Co ważne w ARiMR to zaświadczenie jest ważne tylko 30dni od wystawienia 

O ile jesteś u nich podatnikiem bo jeśli nie i nigdy nic nie odprowadzales do skarbówki podatku itd  to na początku musisz się u nich jakby zarejestrować to kolejny wniosek ale tu już opałat nie maszz

• Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, many13 napisał:

Daną książkę przychodów zapisuję to prowadzę sam .

Wszystkie faktury są wrzucone i zapisane .

Po za tym cały program rozliczony i zakończony .

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, galan99 napisał:

Daną książkę przychodów zapisuję to prowadzę sam .

Wszystkie faktury są wrzucone i zapisane .

Po za tym cały program rozliczony i zakończony .

A ja czekam do 13 grudnia - po co mają mnie teraz kontrolować w sezonie letnim. Jak złożę końcowe sprawozdanie w grudniu 2022 roku to już na polu cisza i ciężko czegoś się dopatrzeć a 5-o letnie finite projektu mija z dniem 14 marca 2023 roku.

Edytowane przez many13
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, damianos95 napisał:

Musisz iść do urzędu miasta albo jak masz w skaebowce kase to w skarbówce w kasie opłacić  chyba 18zl na rachunek bankowy o wydanie zaświadczenia z kwitem że oplaciles idziesz do skarbówki tam dostajesz wniosek wypełniasz i mają 7dni żeby ci takie zaświadczenie wystawić możesz zaznaczyć żeby przysłali poczta ale wówczas zejdzie z 14dni 

Co ważne w ARiMR to zaświadczenie jest ważne tylko 30dni od wystawienia 

O ile jesteś u nich podatnikiem bo jeśli nie i nigdy nic nie odprowadzales do skarbówki podatku itd  to na początku musisz się u nich jakby zarejestrować to kolejny wniosek ale tu już opałat nie maszz

Dzięki za pomoc!
Rozumiem, iż tutaj mam zaznaczyć "niefigurowaniu do dnia" i dać datę dzisiejszą ? 

df.png

Edytowane przez TomZet
Opublikowano

Ja składałem w oddziale to tam pisałem ręcznie ze nie figuruje w rejestrze o prowadzeniu działów specjalnych produkcji rolnej więc wydaje mi się że to musisz zaznaczyć

Później przyjdzie że nie składałem jakiegoś pitu itd 

• Like 1
Opublikowano

mam charakter pisma lekarski a nawet aptekarski- przyczepiaja sie przy kontroli o to ze tabelki kpir sa nieczytelne z deka a nawet bardzo ??? przepisywac jeszcze raz czy isc na chama i niech sie mecza ???

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
Dnia 10.08.2022 o 14:08, many13 napisał:

A ja czekam do 13 grudnia - po co mają mnie teraz kontrolować w sezonie letnim. Jak złożę końcowe sprawozdanie w grudniu 2022 roku to już na polu cisza i ciężko czegoś się dopatrzeć a 5-o letnie finite projektu mija z dniem 14 marca 2023 roku.

Zastanawiam się czy , nie zapłacić 300 zł i będzie po sprawie i będę wyzwolony .

Będą mili na opał na zimę tak ich wesprę tak powiem .

Edytowane przez galan99
  • Haha 1
Opublikowano
6 godzin temu, jacus napisał:

przepisywac jeszcze raz czy isc na chama

nooo... bądź sobą...:D

Opublikowano
4 godziny temu, galan99 napisał:

Zastanawiam się czy , nie zapłacić 300 zł i będzie po sprawie i będę wyzwolony .

Będą mili na opał na zimę tak ich wesprę tak powiem .

Dobre - ten co Ci pomaga na pewno więcej sobie zaśpiewa?

• Like 1
Opublikowano
13 godzin temu, jacus napisał:

mam charakter pisma lekarski a nawet aptekarski- przyczepiaja sie przy kontroli o to ze tabelki kpir sa nieczytelne z deka a nawet bardzo ??? przepisywac jeszcze raz czy isc na chama i niech sie mecza ???

O i teraz wyszło szydło z worka, pomyliłeś tabletki i skutki są jakie są. Przepisz bo te co bierzesz są za słabe w twoim przypadku.    :P

• Haha 1
Opublikowano

Cześć wszystkim ;) jeżeli mam w biznesplanie ustalony okres wyjściowy na 2021, pierwszą transze dostałem w kwietniu 2022r, a okres docelowy mam 2024, to od którego roku musze już zacząć spełniać założenia w biznesplanie? bo Pan który pisał mi wniosek mówił, że jak dostane pieniądze przed majem to w 2023r. i wtedy pisze o 2 transze, a jak po maju to w 2024. Prawda to? 

Kolejne pytanie to czy jak mam w biznesplanie napisane ze startuje z 2,5ha na dzierżawie i, że dokupię 2ha, a się okazuje że kupię faktycznie to co mam na dizerżawie i tylko to będę miał czyli to co na początku dzierżawiłem to czy musze przez to poprawiać biznesplan, bo przecież nie będę miał 4,5ha wszytkich gruntow? 

Opublikowano

widac ze niedlugo i ty zmienisz opieke z ambulatoryjnej na stacjonarna...

jeszcze idz do okulisty bo nie widzisz roznicy miedy tabelkami a tabletkami..

kurna czysty swir -chodzi za mna po kazdym temacie , przedtem za ogarkiem tak wedrowal.. to kolejne konto seana, wiec niedlugo dostanie psychozy i zniknie znowu na pare miesiecy tak jak sean,alamo, da silva i bog jeszcze wie jakie mial konta.

Opublikowano

ty masz jakies gospodarstwo,zwierzeta ? kto sie nimi zajmuje gdy dostajesz fazy i idziesz w kaftan ??? ta chiwla juz niedlugo-obstawiam ze do konca miesiaca, przy maniusu niewiele sie pomylilem.....

Opublikowano

Cześć wszystkim mam dosyć nietypową sytuację i zwracam się z prośbą o pomoc. 

Do 2019r tata utrzymywał świnki w cyklu otwartym (duński prosiak) lecz postanowił zacząć bawić się w cykl zamknięty, a w między czasie złożyliśmy wniosek na RMG gdzie zarzucono nam sztuczne warunki (spadek So)  Po odpowiednich argumentach ostatecznie udało się pozyskać premie. Natomiast z biegiem czasu doszliśmy do wniosku, że w cyklu zamkniętym jest mniejsza opłacalność oraz oczywiście większe nakłady pracy. Aktualny rok jest rokiem docelowym, wszystko mamy spełnione 

I teraz pytanie czy możemy jakoś wrócić do cyklu otwartego ? Powołać się na pandemię lub cos takiego ?  Osoba prowadząca wniosek twierdzi, że musimy utrzymywać przez 5 lat cykl zamknięty, natomiast doradca coś wspominał o nowym przepisie gdzie po roku docelowym wystarczy utrzymać założenia biznesplanu nie ważne jakimi zwierzętami 

Z góry dziękuję za pomoc ! 

Opublikowano

po roku docelowym wystarczy utrzymać założenia biznesplanu nie ważne jakimi zwierzętami " - i tego się trzymaj  - ważne żebyś utrzymał wymaganą wartość ekonomiczną gospodarstwa. Też zrezygnowałem z opasów bo za dużo zabiegu i przeniosłem się na ptactwo - zrobiłem symulację i WEG się nie zmniejszył.

• Thanks 1