Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, robert55555 napisał:

A nie wpadłeś że te dwie wartości masz sumować i wartość pierwsza ma dać min 25% z tej wartości sumowanej? Kolega @masa24 z duza dozą humoru prosił o  nauke liczenia.

O wow, brawo wy - zagięliście mnie 👌 zwyczajnie niejasno zostało to określone, a biznesplan robię równolegle z pracą - nie wpadłem na to 😂 czyli trzeba będzie wje*ać ziemniaki, paranoja :D

a co do liczenia - może podrzucić jakieś całki? zobaczymy czy będziecie tacy mądrzy 🤣😅:)

Edytowane przez db09
Opublikowano (edytowane)

Jestem przekonany że w tab 3-11zrobisz błędy i innych tab pewnie również.

Widziałem biznesplany, które ktoś sam robił i podesłał do sprawdzenia. Czasami łatwiej jest zrobić od nowa niż poprawiać.

7 minut temu, db09 napisał:

O wow, brawo wy - zagięliście mnie 👌 

Porada jak usługa u plebana, co łaska ale nie mniej niż ....😱

Edytowane przez robert55555
Opublikowano
3 minuty temu, robert55555 napisał:

Jestem przekonany że w tab 3-11zrobisz błędy i innych tab pewnie również.

Widziałem biznesplany, które ktoś sam robił i podesłał do sprawdzenia. Czasami łatwiej jest zrobić od nowa niż poprawiać.

Porada jak usługa u plebana, co łaska ale nie mniej niż 1000zł.😱

oczywiście, że niewykluczone. Po raz kolejny ukłony w stronę ARiMR - już widzę zwykłego rolasa oderwanego z pola jak samodzielnie to wypełnia. Oddam to co będę miał - nie mam parcia na te 60k, będzie to będzie, have fun ;) 

Opublikowano

Jak nie wyjdzie min 25 % to nie składaj wniosku bo z miejsca odrzucą. Tylko zrobisz pracownikowi ARiMR dodatkową pracę.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, robert55555 napisał:

Jak nie wyjdzie min 25 % to nie składaj wniosku bo z miejsca odrzucą. Tylko zrobisz pracownikowi ARiMR dodatkową pracę.

no domyślam się. Zamieniając pszenicę na ziemniaka rzutem na taśmę będę się łapał więc może i spróbuję - tyle, że ziemniaka zasadzę dopiero w 2023 🤣

btw. posiadam 2ha lasu, ale nie wnioskowałem o dopłaty do tej ziemi. Czy to nie powinno zwiększać SO?

Edytowane przez db09
Opublikowano

Moja sugestia, jeśli rośliny z powierzchnia nie będą zgadzać z e wnioskiem i biznesplanem i po kontroli wyjdzie że nie masz spełnionego obowiązku 25% to pracownik może zrobić  tobie bana na dotacje prow z racji próby wyłudzenia dotacji.

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, robert55555 napisał:

Moja sugestia, jeśli rośliny z powierzchnia nie będą zgadzać z e wnioskiem i biznesplanem i po kontroli wyjdzie że nie masz spełnionego obowiązku 25% to pracownik może zrobić  tobie bana na dotacje prow z racji próby wyłudzenia dotacji.

no jasna sprawa, ziemniaków już w tym roku nie zasadzę. Jedyna opcja to dokupienie z 5 sztuk bydła bo chyba innej rozsądnego rozwiązania tu już nie ma. Ewentualnie złożyć wniosek na żonę, ale chyba nie da rady, bo nie jestem współwłaścicielem gospodarstwa. 

Edytowane przez db09
Opublikowano

życzę sukcesu.

Napisze tak więcej wydasz na zakupy cielaków niż byś zapłacił doradcy za zrobienie i za to co ma podnieś SO tak żeby załapać.

Opublikowano
7 minut temu, robert55555 napisał:

życzę sukcesu.

Napisze tak więcej wydasz na zakupy cielaków niż byś zapłacił doradcy za zrobienie i za to co ma podnieś SO tak żeby załapać.

No ale przecież oprócz słonecznika nic innego doradca nie będzie w stanie zaproponować. Pewnych rzeczy jak stan faktyczny nie przeskoczymy czyż nie?

Opublikowano
4 godziny temu, db09 napisał:

Typie, już dawno to zrobiłem, bez problemu zaciągnąłem działki z .csv i przebrnąłem przez kilka etapów. Może w stosunku do Ciebie faktycznie jestem bystrzakiem ;) a tak na serio, może zamiast dwóch wieczorów, trzy ;) btw. pracuje w IT więc nie mów mi o ściągnięciu biznesplanu i odpaleniu excela, no sorry 🤣

Na jakiej polibudzie bo ja na Białostockiej - sory ale trzeba było się domyśleć i wcisnąć "opcje". Etaty mam za sobą teraz grzebię w piasku.

Opublikowano
4 godziny temu, db09 napisał:

https://www.gov.pl/web/arimr/dokumenty-aplikacyjne37

Trochę trzeba poklikać i poczytać, ale idzie przez to przejść. 

Widzę, że wszystko jest  podane pod nosem. Gdy robiłem swój biznesplan w kwietniu 2017 roku to wszystko było jeszcze w powijakach i trzeba było ryć i przekopywać strony ARiMR.

1 godzinę temu, db09 napisał:

oczywiście, że niewykluczone. Po raz kolejny ukłony w stronę ARiMR - już widzę zwykłego rolasa oderwanego z pola jak samodzielnie to wypełnia. Oddam to co będę miał - nie mam parcia na te 60k, będzie to będzie, have fun ;) 

Nie popdniecaj się - pisałem, że dla początkującego to nie takie proste. to temat dla cierpliwych i konsekwentnych. Zobaczysz schody jak będziesz rozliczał biznesplan po trzech latkach. Miałem tylko 140 faktur  - ale to docelowy temat -dla ambitnych.

Opublikowano

No ale przecież oprócz słonecznika nic innego doradca nie będzie w stanie zaproponować. Pewnych rzeczy jak stan faktyczny nie przeskoczymy czyż nie?

życzę sukcesu, wszystko da się zrobić nawet bez siania słonecznika.

Pisałeś że pracujesz w IT jesteś w stanie rozkodować biznesplan, i zdjąć ochronę( w Excelu) z wniosku o płatność?

Opublikowano

no jasna sprawa, ziemniaków już w tym roku nie zasadzę. Jedyna opcja to dokupienie z 5 sztuk bydła bo chyba innej rozsądnego rozwiązania tu już nie ma. Ewentualnie złożyć wniosek na żonę, ale chyba nie da rady, bo nie jestem współwłaścicielem gospodarstwa. 

Dlaczego upierasz się przy tych ziemniakach - zrób symulację przy jadalnej marchewce którą można jeszcze posiać.

Opublikowano
1 minutę temu, robert55555 napisał:

życzę sukcesu, wszystko da się zrobić nawet bez siania słonecznika.

Pisałeś że pracujesz w IT jesteś w stanie rozkodować biznesplan, i zdjąć ochronę( w Excelu) z wniosku o płatność?

no tak - kombinowanie ze składaniem wniosku na żonę, też znam ;) nie, nie jestem w stanie rozkodować i nawet nie przyszło mi to do głowy. Sprawdzam metodą prób i błędów funkcjonowanie algorytmu. I szczerze - nie wierzę, że bez zmiany uprawy i liczby zwierząt da się to przejść. 

Opublikowano

no tak - kombinowanie ze składaniem wniosku na żonę, też znam ;) nie, nie jestem w stanie rozkodować i nawet nie przyszło mi to do głowy. Sprawdzam metodą prób i błędów funkcjonowanie algorytmu. I szczerze - nie wierzę, że bez zmiany uprawy i liczby zwierząt da się to przejść. 

Coś zrobić musisz nic samo się nie zmieni nie ma opcji tylko musisz wybrać co się bardziej opłaca i co wymaga najmniej wysiłku i inwestycji 

Jakbyś wiedział jak niektórzy kombinują to byś się za głowę złapał jakie ludzie mają pomysły 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, damianos95 napisał:

Coś zrobić musisz nic samo się nie zmieni nie ma opcji tylko musisz wybrać co się bardziej opłaca i co wymaga najmniej wysiłku i inwestycji 

Jakbyś wiedział jak niektórzy kombinują to byś się za głowę złapał jakie ludzie mają pomysły 

Domyślam się dlatego nie chcę zakrzywiać stanu rzeczywistego, ani na szybko siać słonecznik, agrest czy marchewkę :D Szkoda, że tego lasu nie mogę pod nic podpiąć. Dopisuje kury i gęsi, ale to niewiele podbija 🤣 szkoda, zważywszy na fakt, że w biznesplanie zwiększam SO o ponad 60%. 

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, robert55555 napisał:

Ciekawe jakim prawem. Po złożeniu wniosku RMG kontrola zawsze jest na miejscu gospodarstwa. Zmieniamy wtedy dane w biznesplanie do wyników i pomiarów kontrolnych. Mamy jeszcze odwołanie od decyzji kontrolujących. Lepiej pisać BP tak jak jest fizycznie za stodołą i zgodnie z E-wnioskiem o dopłaty.

39 minut temu, db09 napisał:

Domyślam się dlatego nie chcę zakrzywiać stanu rzeczywistego, ani na szybko siać słonecznik, agrest czy marchewkę :D Szkoda, że tego lasu nie mogę pod nic podpiąć. Dopisuje kury i gęsi, ale to niewiele podbija 🤣 szkoda, zważywszy na fakt, że w biznesplanie zwiększam SO o ponad 60%. 

Jest jeszcze jedna pomysła. Wstaw 15 samiec królików to będzie wartość SO tak jak 5 byków ale mniej zachodu - tylko zbudować klatki.

Opublikowano

@many13 

Pytasz jakim prawem. Z biznesplanu wychodzi obowiązek spełnia na poziomie  30%. Jedzie kontrola i sprawdza że uprawy oraz powierzchnię upraw są inne niż w ewniosku oraz w biznesplanie,no na poziomie 15%. To takie zachowanie wnioskodawcy należało by traktować jako próbę wyłudzenie nie słusznie dotacji. Mogą ale nie muszą dać bana. Tak jak kiedyś w doplatach bezpośrednich był podobny błąd że rolnik świadomie próbuje wyłudzić dotacje. Pracownik mając taką wiedzę mógł ale nie musiał uzasadniał błąd na wykluczający i rolnik nie dostawał dotacji na powierzchnię zadeklarowana we wniosku. 

Opublikowano

Witam. Chcę skorzystać z bezzwrotnej premii dla małych gospodarstw rolnych do 60 tyś. Posiadam 5.5ha pola. Moje pytanie brzmi , czy jesteście wstanie polecić  dobrą i uczciwą agencje która pomoże uzyskać daną premie. 

Na razie jestem w kontakcie z firmą PAPFU. Ktoś miał okazje z nimi współpracować?

Pozdrawiam.

Opublikowano

Nie bardzo rozumiem po co się glowkujecie i mu podpowiadacie . Ma najprostszy sposób, 0.1-0.2 słonecznika nie pasuje bo jie będzie naciągał . Na żonę nie bo nie będzie naciągał . Sadzenie ziemniaków czy wpisywanie królików jest takim samym naciąganiem jak słonecznik . Nie spełniasz warunków na udział wiec nie ma tenatu . Nie naciągaj i spróbuj za rok lub dwa

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, robert55555 napisał:

@many13 

Pytasz jakim prawem. Z biznesplanu wychodzi obowiązek spełnia na poziomie  30%. Jedzie kontrola i sprawdza że uprawy oraz powierzchnię upraw są inne niż w ewniosku oraz w biznesplanie,no na poziomie 15%. To takie zachowanie wnioskodawcy należało by traktować jako próbę wyłudzenie nie słusznie dotacji. Mogą ale nie muszą dać bana. Tak jak kiedyś w doplatach bezpośrednich był podobny błąd że rolnik świadomie próbuje wyłudzić dotacje. Pracownik mając taką wiedzę mógł ale nie musiał uzasadniał błąd na wykluczający i rolnik nie dostawał dotacji na powierzchnię zadeklarowana we wniosku. 

W 2010 roku była taka sytuacja, że wzywali do Powiatowej i trzeba było pisać oświadczenia za wyimaginowane nieścisłości z poprzednich latek opierając się na zarządzeniach aktualnych. Pytam się na jakiej zasadzie - "przecież prawo nie działa wstecz". Jeden ten prawie najważniejszy roześmiał mi się w twarz, Reasumując  - trzeba było zwracać  kasiorkę.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, masa24 napisał:

Nie bardzo rozumiem po co się glowkujecie i mu podpowiadacie . Ma najprostszy sposób, 0.1-0.2 słonecznika nie pasuje bo jie będzie naciągał . Na żonę nie bo nie będzie naciągał . Sadzenie ziemniaków czy wpisywanie królików jest takim samym naciąganiem jak słonecznik . Nie spełniasz warunków na udział wiec nie ma tenatu . Nie naciągaj i spróbuj za rok lub dwa

Nie bardzo rozumiem po co się tu jeszcze produkujesz. Na żonę nie, bo tak jak pisałem, nie jest współwłaścicielem. Nie będę się bawił dla 60k w jakieś darowizny i latanie po notariuszach. Nie wymyślę nic sensownego to nie złoże wniosku, proste.

Edytowane przez db09
Opublikowano
Przed chwilą, koks85 napisał:

Żona nie musi być współwłaścicielką "Twojej" ziemi żeby na siebie wzięła wniosek. 

Ale musi posiadać przynajmniej 1ha żeby móc złożyć wniosek, czyż nie?

Opublikowano (edytowane)

Nie nic nie musi mieć na siebie jeśli nie macie rozdzielności majątkowej. 

Na moim przykładzie, brane na żonę bo nie łapałem się na dochód. 

Edytowane przez koks85