Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@ciaastus kumpel to wziął na 15 ha. Zamówił przyczepę pronaru, agregat, glebogryzarkę i brony. Ale już zaczyna nosem kręcić. Na przyczepę czeka kilka miesięcy. Już podrożała. Agregat zdążył kupić. Brony chyba też podrożały. Glebogryzarka to już mu chyba nie potrzebna. Podejrzewam, że chodziło by wpisać więcej maszyn by wniosek wyżej był i szanse większe miał. Ale musi też ją kupić. No ale on za swoje kupił ciągnik za 80 tys. Pług za 15  tys, siewnik 3 m. Nie patrzył co tylko z agencji dadzą. Ale wyłożył swoje i takim rolnikom jak on jak najbardziej powinni dawać. Powinni patrzyć co już masz w gosp i jak widzą, że sam inwestujesz to powinni pomagać.

Opublikowano
2 minuty temu, hubertuss napisał:

. Podejrzewam, że chodziło by wpisać więcej maszyn by wniosek wyżej

to chyba nie ma wpływu. a jak wiedział że dostał i będzie kupował, to trzeba było zadatki dać na maszyny.

5 minut temu, hubertuss napisał:

Powinni patrzyć co już masz w gosp i jak widzą, że sam inwestujesz

też da się nakłamać.

Opublikowano

kasa bez dobrego długoletniego biznesplanu nic nie da. Trzeba mieć pomysł i trwać mimo przeszkód bo z czasem zacznie przynosić zysk. Jednak niektórzy mają tylko pomysł i słomiany zapał albo etat i pomysł jak wziąć kasę i dalej oddawać gospodarstwo w dzierżawę.

Opublikowano

To akurat nie jest największym problemem. Po prostu do interesu trochę dołoży ale i tak mu się opłaci. Chodzi o to, że w jego gospodarstwo jest sens inwestować a w 3 hektarowe nie. Bo w przypadku takich 3 czy tam 4 ha gdzie jeszcze słonecznik trzeba wpisywać by dostać to jest marnowanie forsy. Lepiej tę forsę było by przeznaczyć na takich jak on z perspektywami. CO sami inwestują tak by mogli kupić lepszy sprzęt a nie byle co by biznes plan był bogatszy. Bo to też chyba jakieś punkty daje.

Przed chwilą, gustaww napisał:

kasa bez dobrego długoletniego biznesplanu nic nie da. Trzeba mieć pomysł i trwać mimo przeszkód bo z czasem zacznie przynosić zysk. Jednak niektórzy mają tylko pomysł i słomiany zapał albo etat i pomysł jak wziąć kasę i dalej oddawać gospodarstwo w dzierżawę.

Ale większości jakiś biznes plan nie interesuje liczy się to by kasę wziąć. Aż ciekawi mnie co powpisują po zakończeniu inwestycji by wykazać wzrost wielkości ekonomicznej gospodarstwa. Jak teraz dopisują trochę słonecznika to po inwestycji będzie sam słonecznik na 3 ha. Który i tak tam nie urośnie bo ta ziemia w życiu wapna nie widziała.

• Like 1
Opublikowano

no zawsze ktoś powie że jednym się należy, a innym się dawać nie powinno. to zupełnie jak z tą prasą dla Anżeja.

Opublikowano (edytowane)

Prasa jest za prywatne pieniądze. Należy się. Nie należy. To kwestia dyskusji. Jak prywatni chcieli to mu dawali. Gdyby miał 3 ha to by mu raczej nie dali na prasę.

9 minut temu, pafnucy napisał:

to chyba nie ma wpływu. a jak wiedział że dostał i będzie kupował, to trzeba było zadatki dać na maszyny.

też da się nakłamać.

No pewnie że można nakłamać. Jak byś się zgodził przerejestrować swój ciągnik wart np 80 tys na sąsiada co ma 3 ha to czemu nie. Ja bym tego nie zrobił. Wykazanie inwestycji w postaci zakupu sprzętu czy ziemi to już wymagało by zachodu. Okłamać byli by w stanie nie liczni.

Edytowane przez hubertuss
  • Like 1
Opublikowano

Nie chodzi o to że się nie należy. niech weźmie kasę  nasadzi tej borówki 3 ha i wiadomo że to mu przyniesie zysk. A nie ten śmieszny słonecznik z którego nic nie ma. Kiedyś mi doradca powiedział że Ci co mają słoneczniki to będą grubo kontrolowani przez arimr. 

Opublikowano
1 minutę temu, hubertuss napisał:

No pewnie że można nakłamać. Jak byś się zgodził przerejestrować swój ciągnik wart np 80 tys na sąsiada co ma 3 ha to czemu nie. Ja bym tego nie zrobił.

w rodzinach przekręty robią. dzielenie gospodarstw, rozdzielność majątkowa, zakup od rodzica.... słonecznik przy tym to pikus.

Opublikowano (edytowane)

Ale ilu takich jest, że akurat ktoś z rodziny ciągnik na niego przepisze?  A podatek 2% kto zapłaci? To już wymaga zachodu. A wpisanie słonecznika we wniosek to chwila moment.

6 minut temu, gustaww napisał:

Nie chodzi o to że się nie należy. niech weźmie kasę  nasadzi tej borówki 3 ha i wiadomo że to mu przyniesie zysk. A nie ten śmieszny słonecznik z którego nic nie ma. Kiedyś mi doradca powiedział że Ci co mają słoneczniki to będą grubo kontrolowani przez arimr. 

Bo tu nie chodzi o żaden słonecznik. Który w wielu wypadkach nawet tam nie urośnie bo jak pisałem ziemia zapuszczona. Tu chodzi o wzięcie kasy i guzik tych ludzi obchodzi co tam będzie dalej rosło. Realnie skorzysta na tym może 1/3 gospodarstw tak, że to naprawdę poprawi ich rentowność reszta to po prostu na coś wyda i tyle.

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, hubertuss napisał:

To akurat nie jest największym problemem. Po prostu do interesu trochę dołoży ale i tak mu się opłaci. Chodzi o to, że w jego gospodarstwo jest sens inwestować a w 3 hektarowe nie. Bo w przypadku takich 3 czy tam 4 ha gdzie jeszcze słonecznik trzeba wpisywać by dostać to jest marnowanie forsy. Lepiej tę forsę było by przeznaczyć na takich jak on z perspektywami. CO sami inwestują tak by mogli kupić lepszy sprzęt a nie byle co by biznes plan był bogatszy. Bo to też chyba jakieś punkty daje.

Ale większości jakiś biznes plan nie interesuje liczy się to by kasę wziąć. Aż ciekawi mnie co powpisują po zakończeniu inwestycji by wykazać wzrost wielkości ekonomicznej gospodarstwa. Jak teraz dopisują trochę słonecznika to po inwestycji będzie sam słonecznik na 3 ha. Który i tak tam nie urośnie bo ta ziemia w życiu wapna nie widziała.

Po co komu 3 ha slonecznika, 1 hektar daje na papierku aż  25tys  euro SO🙂 wiadomo że dużo takich jest co wchodzi w to aby lekko ten wzrost zrobić do tego programu. Tak jak piszesz tylko część realnie poprawi potencjał gospodarstw, ale weź w dzisiejszych czasach nastaw się na coś pewnego🤔

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano (edytowane)

wiesz co Hubertus. ty chyba nie za bardzo znasz podstawowe zasady tego programu. samym słonecznikiem wiele nie zwojujesz jak masz tylko kilka ha.

aby dostać nic nie musiałem kombinować, no ale żeby wzrost osiągnąć to..... hmmm . no czemu by nie jak można??

Edytowane przez pafnucy
Opublikowano (edytowane)

\Znam nie znam. Nie biorę to nie znam. Ale widzę co ludzie piszą. Wykaże słonecznik by wziąć kasę A potem wykaże jeszcze trochę więcej słonecznika by spełnić założenia biznes planu. A gospodarstwo i tak od tego nie stanie się rentowne. Dlatego twierdzę, że lepiej było by wspomagać takich jak mój kolega, którzy sami też inwestują a nie takich co kombinują byle by tylko wziąć i byle by wydać. A rolnictwo pod względem zaopatrzenia w żywność kraju i tak z tego pożytku nie ma.

3 minuty temu, pafnucy napisał:

wiesz co Hubertus. ty chyba nie za bardzo znasz podstawowe zasady tego programu. samym słonecznikiem wiele nie zwojujesz jak masz tylko kilka ha.

aby dostać nic nie musiałem kombinować, no ale żeby wzrost osiągnąć to..... hmmm . no czemu by nie jak można??

I na co to wydałeś?

Opublikowano

ale wielu ludziom ułatwi życie. kupią maszyny i będzie im lżej.

Opublikowano (edytowane)

Co do zasad programu to widać że ich nie znasz Huberruss, program jest dobry. A że ludzie kombinują to nic nie poradzimy, wszystkich do jednego worka nie ma co wrzucać .

Edytowane przez GRZES1545
  • Like 1
Opublikowano

I na co to wydałeś?

przyczepa. i w sumie by wystarczyło. ale że miałem w biznesplanie jeszcze jeden złom, to dokupię, tylko złozyłem prośbę o większą i czekam na odpowiedź.

Opublikowano
4 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Co do zasad programu to widać że ich nie znasz Huberruss, program jest dobry. A że ludzie kombinują to nic nie poradzimy, wszystkich do jednego worka nie ma co wrzucać .

Bo i wszystkich nie wrzucam. Pisałem, ze może 1/3 skorzysta faktycznie. Może będzie to więcej może mniej. A co do programu mogli go łatwo i szybko uszczelnić. Wystarczyło by podać historię upraw z 3 ostatnich lat. I już słonecznikiem nie naciągniesz. No chyba, że ktoś 3 lata temu planował. Ale jak pisałem tym się nikt nie przejmuje. Chodzi o to by rozdać jakąś pulę pieniędzy i tyle.

Opublikowano

Ok a czy vat w to się wlicza? Czy do tych 60 tys sumy netto się liczą? Bo jak jeszcze vat trzeb płacić to jeszcze mniej ekonomicznie to fajnie wygląda. A dla wielu to może być dodatkowy ciężar.

Opublikowano

Wystarczyło by podać historię upraw z 3 ostatnich lat.

co ty chcesz? żeby mniej ludzi z tego korzystało? skoro wszystko zgodnie z przepisami, to czemu uszczelniać? wymyśliłeś sobie że tylko takim jak ten kolega się należy i porównujesz innych z nim.

tak z ciekawości. jak sądzisz mi się należały?

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem co ty tam masz. Jak się rozwijasz i masz kilkanaście ha i dokupujesz też sprzęt za swoje to tak. A jak masz 4 czy 5 ha i tak sobie się grzebiesz byle się grzebać to nie.

Opublikowano

to co ci z 3, 4? wydziedziczyć.

dokupujesz też sprzęt za swoje to tak

a jak żona mi dała? 🤔

Opublikowano

Ok a czy vat w to się wlicza? Czy do tych 60 tys sumy netto się liczą? Bo jak jeszcze vat trzeb płacić to jeszcze mniej ekonomicznie to fajnie wygląda. A dla wielu to może być dodatkowy ciężar.

Hubciu ty byś najlepiej tą kasę wsadził do Plutycz w błoto.    :P Weź już nie szalej co?   :D