Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

chciałem wnioskowac między innymi o wymianę pokrycia dachu na budynku gospodarczym ale nie mogę znaleźć nikogo kto sporządzi kosztorys.Znacie może polecicie kogoś z rejonu Proszowic? No chyba żeby przeszło coś w rodzaju oferta materiału wykonanie własne bez kosztorysanta?

Edytowane przez Piotr778
Opublikowano

Jakiś czas temu dawałem tu temat do dyskusji.  Działka 15 ha,  jedna osoba składa na 7,5  druga na 7,5 . Właścicielem jest 3 osoba.   Moje pytanie brzmialo czy mogą te 2 osoby skladajace wniosek o doplaty startować po rmg. I chyba ktos tam napisał ze nie ma problemu, ze problem by był jakby właściciel chciał startować.

Ale tak sie nad tym dziś zastanawiałem i nie przeszłoby to. Przecież potrzebna jest również zgoda współposiadacza działki rolnej, w której oświadcza że nie będzie ubiegał się o tę pomoc. Więc jedna osoba by odpadła przy takim rozwiązaniu

Opublikowano
4 minuty temu, masa24 napisał:

Jakiś czas temu dawałem tu temat do dyskusji.  Działka 15 ha,  jedna osoba składa na 7,5  druga na 7,5 . Właścicielem jest 3 osoba.   Moje pytanie brzmialo czy mogą te 2 osoby skladajace wniosek o doplaty startować po rmg. I chyba ktos tam napisał ze nie ma problemu, ze problem by był jakby właściciel chciał startować.

Ale tak sie nad tym dziś zastanawiałem i nie przeszłoby to. Przecież potrzebna jest również zgoda współposiadacza działki rolnej, w której oświadcza że nie będzie ubiegał się o tę pomoc. Więc jedna osoba by odpadła przy takim rozwiązaniu

Też się nad tym zastanawiałam, ale to oświadczenie dotyczy chyba tylko działek, które ma się na własność i współwłaścicieli, którzy są uwzględnieni w KW. Miałam już sytuacje, że ktoś dzierżawił działkę tylko w części i nigdy nie wymagali oświadczenia drugiego dzierżawcy. 

Opublikowano

Oświadczenie oryginał (O-1/326):małżonka podmiotu ubiegającego się o przyznanie pomocy o wyrażeniu zgody na ubieganie się o przyznanie pomocy przez ten podmiot -w przypadku osób pozostających w związku małżeńskim,współposiadacza gospodarstwa o wyrażeniu zgody na ubieganie się o przyznanie pomocy przez podmiot ubiegający się o przyznanie pomocy -w przypadku gdy operacja będzie realizowana w gospodarstwie stanowiącym przedmiot współposiadania,współwłaściciela nieruchomości, na której będzie realizowana inwestycja budowlana, o wyrażeniu zgody na realizację inwestycji przez podmiot ubiegający się o przyznanie pomocy oryginał (O-3/326).WAŻNE: Oświadczenie składane w przypadku, gdy:podmiot ubiegający się o przyznanie pomocy pozostaje w związku małżeńskim,gdy działka rolna wchodząca w skład gospodarstwa jest przedmiotem współposiadania,gdy podmiot ubiegający się o przyznanie pomocy planuje realizację inwestycji budowlanej na gruntach stanowiących przedmiot współwłasności

to nie jest wlasnie sytuacja gdy działka rolna jest przedmiotem wspolposiadania? czy tu działka rolna to obszar zglaszany do doplat a nie dzialka ewidencyjna?

Temat ogolnie jest nieaktualny ale tak sie zastanawiam na przyszlosc

Opublikowano

Oświadczenie jak pamiętam to zgoda współposiadaczy że działki (jako współwłasność) nie mogą brać udziału w dotacjia nie że rolnicy. Działki zrób na inne. 

Opublikowano

no ok, ale jak jest jedna działka,   a 2 uzytkownikow.    maja tylko jedna dzialke w doplatach i jeden i drugi. jeden pol i drugi pol .   to moze kazdy z nich brac udzial na ta same dzialke czy nie?

Opublikowano

Jeden podpisze zgodę drugiemu. A drugi zrobi jako inne. Z tego co pamiętam to inne w uprawach łapie do 66% zbóż(liczy ta powierzchnię) i chyba nawożenie. Zrobić ugor( dopłaty się w takiej samej kwocie należą. Jak ma więcej działek do doplat (własność, dzierżawa) to zrobisz z nich wzrost. Najwyżej odzaluje 3 lata bez siania upraw( mam na myśli jednego współwłaściciela). 

Widzę że mają jedną działkę wspolna. Hm. A co chcą kupić za tą dotacje?

Opublikowano

Sprawdź tak jak napisałem. Jeden podpisuje drugiemu oświadczenie. Drugi ma tą działkę jako inne. 

Z tego co pamiętam wybor inne na uprawach powoduje to że % zboz z działek innych jest liczony do 66% (struktury upraw), tak samo chyba z nawożeniem. Należało by to sprawdzić. Wzrost możesz zrobić z zakupu ziemi. Na upartego to czas jest na złożenie wniosku o doplaty. To poszukać dzierżaw dla każdego min 1 ha. Dla krusowcow warunek 25% dochodu z rolnictwa będzie spełniony ( gorzej z zusowcami). Możesz obu rolnikom wywalić ta działkę jako inne. 

Opublikowano

Jak powinna wyglądać ta zgoda małżonka, jeśli żadna z działek należących do niego nie będzie brała udziału w tym "projekcie" zostawia się poprostu puste rubryki?

Opublikowano

Małżonek wyraża zgodę, że m.in. Ty możesz ubiegać się o pomoc. Małżonek/ka nie musi mieć działek na siebie, a podpisuje zgodę na ubieganie się o pomoc. Jeżeli źle piszę to mnie poprawcie.

Opublikowano

dobrze mowisz

Robert555 nie wiem, to śliski sposób. Biorą jako inne nie wyliczy się so, a innej działki nie ma. W zasadzie to bez znaczenia, ot taki temat do dyskusji w przypadku takiej sytuacji.

Przerabiał ktoś zakup zwierząt w ramach dotacji?  Trzeba przedstawiać oferty na zakup zwierząt? jak tak to od kogo ? jakis hodowca wpisany do zwiazku??? 

Potem ewentualny zakup tez tylko od hodowcy czy moze byc zakup od rolnika ?

Opublikowano

Witam mam pytanie czy emerytura z ZUS (ok 1500zl/mc) wyklucza z programu RMG? przy areale 6ha własność 3.5ha dzierżawa z datą pewna ok 10 lat i 2ha dzierżawa jeszcze na 2 lata produkcja roślinna 4.5 ha soja 2.5 kukurydza na ziarno 1.5 Tuż 3 ha pszenica. Od znajomego doradcy otrzymałem informację że niestety tak.

Opublikowano
1 godzinę temu, pioter777 napisał:

Witam mam pytanie czy emerytura z ZUS (ok 1500zl/mc) wyklucza z programu RMG? przy areale 6ha własność 3.5ha dzierżawa z datą pewna ok 10 lat i 2ha dzierżawa jeszcze na 2 lata produkcja roślinna 4.5 ha soja 2.5 kukurydza na ziarno 1.5 Tuż 3 ha pszenica. Od znajomego doradcy otrzymałem informację że niestety tak.

W tam tym roku robiłem gościa co ma 69 lat i jest na zusie i nikt nie robił problemów. Każdy dziwił że facet chce wejść w ten program.  Dla mnie jak na chęci , zdrowie to może wejść. Program RMG go nie wyklucza. Traktowany jest na równi z rolnikiem na krusie czy zusie.

Opublikowano (edytowane)

Witajcie.

Jak wydzielić w biznesplanie np ogrodek?

Bo mam jedną dzialke 4ha i drugą 1ha na ktorej chciałbym wydzielić 0.1 na ogrodek.

Ująć w "uprawach" jako pozostałe uprawy? Czy wpisać jako pozostała powierzchnia w sekcji działki?

Edytowane przez mateusz290
Opublikowano
21 minut temu, freetaxi napisał:

Najlepiej to rozbij na konkretne uprawy.

Niby logicznie, ale wesz no ciezki temat, wpisywac rządka pietruszki, marchwii, krzak malin, 2 krzaki pomidorów 😂

Opublikowano
50 minut temu, freetaxi napisał:

Trzeba zrobić to zgodnie z wnioskiem o dopłaty bezpośrednie. Inaczej kontrola na miejscu prawie pewna. 

Nie ma pozycji z wniosku.

Bo we wnioskach wpisywałem "uprawy mieszane" i tyle wystarczyło, a w biznesplanie takiego czegos niestety nie ma

Opublikowano

Witam. Chciał bym się dowiedzieć czy jeżeli brałem udział w programie start dla młodych rolników i otrzymałem 100 tys premi program mi się skończył czy mogę starać się restrukturyzację malych gospodarstw?