Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 minut temu, Gizbern napisał:

Można siać ozdobny po 330 zł za kg. Ale czy trzeba przepłacać?

Jak się chce posiać tylko dla picu to pewnie nie trzeba przepłacać. Jak się pomyśli, to lepiej zapłacić faktycznie za ozdobny i ten ozdobny w postaci tych kwiatów sprzedać. Ja już wstępnie umówiłem się z jedną z firm szkoleniowych oferujących kurs florysty na sprzedaż im części kwiatów (o ile nie będą w tym okresie zamknięci przez jakieś restrykcje) i są chętni. Kwiaciarni okolicznych jeszcze nie obskoczyłem, ale zamierzam. Bez sensu moim zdaniem posiać dla posiania i nie próbować choćby w części odzyskać poniesionych kosztów.

Opublikowano (edytowane)

Za słonecznik pastewny sprzedany na kwiaty ( a nie do dłubania) tez można zarobić. Nazwa łacińska słonecznika - Helianthus annuus L jest taka sama dla ozdobnego, pastewnego i oleistego. Na forum już koledzy wcześniej pisali, że najsprawniej zbiór na kwiaty przebiega przy pomocy talerzówki.

Rozumiem, że sprzedawcy ozdobnego wyczuli okazję do złupienia rolników

18 minut temu, AroniowyLiść napisał:

Jak się chce posiać tylko dla picu to pewnie nie trzeba przepłacać. Jak się pomyśli, to lepiej zapłacić faktycznie za ozdobny i ten ozdobny w postaci tych kwiatów sprzedać. Ja już wstępnie umówiłem się z jedną z firm szkoleniowych oferujących kurs florysty na sprzedaż im części kwiatów (o ile nie będą w tym okresie zamknięci przez jakieś restrykcje) i są chętni. Kwiaciarni okolicznych jeszcze nie obskoczyłem, ale zamierzam. Bez sensu moim zdaniem posiać dla posiania i nie próbować choćby w części odzyskać poniesionych kosztów.

Wzrost podaży tylko o 10% powoduje spadek ceny o 50%.  Plantatorzy ziemniaka doskonale o tym wiedzą. Podobnie może być z kwiatami słonecznika. Po 20 groszy za sztukę też będziesz rozwozić po kwiaciarniach?

Edytowane przez Gizbern
Opublikowano
28 minut temu, Gizbern napisał:

Wzrost podaży tylko o 10% powoduje spadek ceny o 50%.  Plantatorzy ziemniaka doskonale o tym wiedzą. Podobnie może być z kwiatami słonecznika. Po 20 groszy za sztukę też będziesz rozwozić po kwiaciarniach?

Nie będę, gdyż jak sam napisałeś:

29 minut temu, Gizbern napisał:

najsprawniej zbiór na kwiaty przebiega przy pomocy talerzówki

Więc o ceny się nie boję ;)

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, AroniowyLiść napisał:

Nie będę, gdyż jak sam napisałeś:

Więc o ceny się nie boję ;)

I kursy florysty będą bez tych pięknych kwiatków?😭

Edytowane przez Gizbern
Opublikowano

Witam. Dawno mnie tu nie było. Też miałem chęci na złożenie wniosku na restrukturyzacje małych gospodarstw ale po wyliczeniach magicznych przeliczników z uni nie ma żadnej opcji na dostanie wsparcia 🤣. Przy powierzchni 9.5ha w tym ok 3ha pszenicy 3 ha przenzyta 2.5ha jęczmienia i 0.5ha ziemniakami jadalnego i hodowli ok 100 tuczniki na rok. Wiec moje pytanie dla kogo jest ta pomoc? Bo na pewno nie dla tych którzy mają hodowle.

Opublikowano
21 godzin temu, pafnucy napisał:

Już nie ma. Przelew zrobiłem. 

A maszyny kiedy ? Z Agroliftu coś brałeś?

Opublikowano
1 godzinę temu, lukash938 napisał:

Witam. Dawno mnie tu nie było. Też miałem chęci na złożenie wniosku na restrukturyzacje małych gospodarstw ale po wyliczeniach magicznych przeliczników z uni nie ma żadnej opcji na dostanie wsparcia 🤣. Przy powierzchni 9.5ha w tym ok 3ha pszenicy 3 ha przenzyta 2.5ha jęczmienia i 0.5ha ziemniakami jadalnego i hodowli ok 100 tuczniki na rok. Wiec moje pytanie dla kogo jest ta pomoc? Bo na pewno nie dla tych którzy mają hodowle.

A jaka wychodzi Ci dochodowość? Bo tak licząc na szybko z pamięci, to by się mieściło w limicie 

Opublikowano
1 godzinę temu, lukash938 napisał:

Otóż widzisz. Bo jesteś przyjacielu w tej nieszczęsnej grupie rolników pomiędzy 10 a 20 ha, a nie daj Boże jeszcze kilka krówek bądź świnek i co? Otóz na RMG za duży ma Modernizację za mały. Cytując klasyka nie przyszłościowy. 

Zatem jaki jest sens takich programów jak RMG? Restrukturyzacja..... Pewnie w 90 przypadkach cel restrukturyzacji nie będzie osiągnięty, Była już niskotowarówka i co się przez nią poprawiło? Kultowy słonecznik nawet na tym forum? Tylko po to żeby osiągnąć wielkość w roku docelowym i po nic więcej bo jakie znaczenie dla gospodarki narodowej będą miały hektary słonecznika, który i tak w przeważającym procencie pójdą pod skibę. Napewno RMG pomoże dilerom maszyn bo ceny od nowego roku już poszły w górę. Dla rolnictwa jako całości znaczenia to nie ma . Lepiej byłoby przeznaczyć te pieniądze na Modernizację i budować silne rolnictwo. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Gizbern napisał:

I kursy florysty będą bez tych pięknych kwiatków?😭

Polska język trudna język :D ale nie martw się, pobawię się w translator polsko-polski i przetłumaczę Ci, no napisałem, tudzież przeanalizuję wypowiedź, jak analizowało się wiersze w szkole na lekcjach polskiego.

Napisałem, że:

Nie będę woził po 20gr za sztukę po kwiaciarniach, gdyż jak sam napisałeś "najsprawniej zbiór na kwiaty przebiega przy pomocy talerzówki", więc o ceny się nie boję.

Tłumaczenie/analiza:

Nie będę woził kwiatów słonecznika i sprzedawał po 20 gr. za sztukę w kwiaciarniach, gdyż Twoja wypowiedź o popularnym zbiorze kwiatów słonecznika przy pomocy brony talerzowej obala Twoją teorię o wzroście podaży i spadku cen. Jak sam przytoczyłeś, zabieg talerzowania jest najpopularniejszą metodą zakończenia uprawy słonecznika na kwiaty ozdobne, więc podaż również się nie zwiększy, bo kwiaty zebrane przy pomocy talerzówki będą nieatrakcyjnym towarem dla kupującego. Ergo, cena nie spadnie, bo podaż faktyczna kwiatów ciętych będzie na tym samym poziomie, a co za tym idzie, nie nastąpi również załamanie cen. Z tego też powodu nie boję się ceny, o której raczyłeś wspomnieć, bo na pewno takiej nie będzie i podsumowując, jeżeli nadal będzie zainteresowanie ze strony studium, to kwiaty sprzedam po normalnej cenie.

Opublikowano
1 godzinę temu, sobczakkatarzyna napisał:

A jaka wychodzi Ci dochodowość? Bo tak licząc na szybko z pamięci, to by się mieściło 

W dniu 20 marca mogłem tylko i wyłącznie sprzedać juz tylko 17 tuczników aby nie przekroczyć 13 tys euro. Wiec szrot nie pomoc. No jeśli ziemniak jadalny jest liczony po 4000 euro za hektar? Kpina i śmiech na sali. Na jedno za mały na drugie za duży. Jak narazie tylko i wyłącznie było korzystane na płytę obornikową z 15 lat temu. Poradziłem sobie i bez unijnych judaszowych pieniążków. Co miałem kupiłem sprzęt.

Opublikowano

Już miałem wszystko wyliczane przez gościa co zajmuje się wnioskami. Jedyna opcja to hodowla na kogoś. Przez kalkulator so wychodzi mi wraz z hodowlą wielkość ok 43 tys euro 🤣. We wniosku musisz podać stan średnio roczny jak dobrze pamiętam. Wiec nie wiem co by robił i tak nie obejdzie się tego :).

Opublikowano

Jeżeli masz dzieci wieku 18+ zawsze możesz zrobić na nich wniosek w którym będzie zakup gruntów od rodzica. 

Opublikowano

Dopiero junior w drodze 😅. Powiedzmy tak póki co odpuściłem. W 2023 ma byc nowy nabór połączony z rolniczym handlem detalicznym i tam mają być całkiem inne warunki. Zwiększona wielkość ekonomiczna oraz większa kwota.

Opublikowano

Nie. Najwyżej napisz co się stało w docelowym z dzierżawa. Ja bym podniósł na 20 tys żeby mieć 5 pkt za SO. Po liście rankingowej możesz zejść do 12000 lub mniej.

Opublikowano
13 godzin temu, robert55555 napisał:

Jeżeli masz dzieci wieku 18+ zawsze możesz zrobić na nich wniosek w którym będzie zakup gruntów od rodzica. 

A jezeli we wniosku bedzie zakup gruntow  to jest sens pisac uzeczenie budynku gospodarczego(obory) czy bedzie brak spojnosci?

Opublikowano (edytowane)

Witam drogich przedmówców. Chwilkę mnie nie było ale i tak wiem że nikt się za mną nie stęsknił 😂.

U mnie idzie jak po grudzie. Jak pisałem wcześniej, właściciel gruntów które miałem zamiar zakupić min. za $$$ z RMG chwilowo się wstrzymał ze sprzedażą i nie może się określić... Oczywiście nie muszę pisać że szlag mnie przez to trafia. Do tego trafił mi się słabiutki doradca z lokalnego ODR-u co prowadzi wnioski, nie będę pisał skąd i kto bo facet jest bardzo sympatyczny ale zero wiedzy w temacie. Musiałem czymś innym rozpocząć realizację biznesplanu niż kupno gruntów rolnych. Z początku miało być paliwo i doradca z wybujałą wyobraźnią stwierdził, że nawet zmiany w biznesplanie nie będzie trzeba robić 😂. Potem uzgodniliśmy że lepiej jednak na kwalifikowany mat. siewny weźmiemy fakturę bo i tak co roku sieję kukurydzę. Oczywiście potrzebna była najpierw zmiana w biznesplanie, na co Pani która prowadzi moją sprawę zgodziła się bez problemu.

Oczywiście całość trzeba było przejść proceduralnie i efekt tego taki, że wniosek o pierwszą ratę złożyłem dopiero 9 kwietnia a tu widzę że niektórzy już po zakupach. Ogólnie - d&pa u mnie...

Dnia 20.04.2021 o 11:56, robert55555 napisał:

*Uwaga!

Zmienia się ostateczny termin na zakończenie realizacji biznesplanu i złożenie wniosku o płatność drugiej raty pomocy – z 31 sierpnia 2023 r. na 31 sierpnia 2025 r. Zmiana wynika z wprowadzenia dwuletniego okresu przejściowego pomiędzy kończącą się obecną perspektywą finansową oraz przyszłym okresem programowania i dotyczy beneficjentów, którzy dopiero będą składać wnioski o płatność drugiej raty pomocy.

Dlatego beneficjent premii na „Restrukturyzację małych gospodarstw” może złożyć wniosek o płatność drugiej raty pomocy po realizacji biznesplanu, nie później niż do dnia upływu 3 lat licząc od dnia wypłaty pierwszej raty pomocy (4 lat w przypadku wyrażenia przez ARiMR zgody na wydłużenie okresu realizacji biznesplanu), ale nie później niż do dnia 31 sierpnia 2025 r.

https://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-63-pomoc-na-rozpoczecie-dzialalnosci-gospodarczej-na-rzecz-rozwoju-malych-gospodarstw/restrukturyzacja-malych-gospodarstw-nabor-31-marca-30-czerwca-2020-r.html

Choć jedna dobra wiadomość dla mnie, będzie sporo więcej czasu żeby się przygotować finansowo oraz dogadać być może ze sprzedającym za te grunty.

Edytowane przez Kaszlak79
Opublikowano (edytowane)

@Kaszlak79

@Kaszlak79

Z twojej wypowiedzi można wysunąć wniosek, że sukcesem jest trafić czy wybrać dobrego doradce, który umiejętnie pokieruje sprawa a nie spowoduje nie potrzebnych kłopotów, kosztów.  

Edytowane przez robert55555
Opublikowano (edytowane)

Ten doradca to tak naprawdę przydał mi się tylko do tego, że wiedział jak się (w miarę) posługiwać się "programem" do wypełniania biznesplanu oraz miał Office na kompie. Cały zarys biznesplanu, jego założenia i cele, wartości SO wyjściowe i docelowe - to była moja robota. Tak że słabizna... 95% mojej wiedzy o tym programie to posty takich ludzi jak Ty kolego oraz mozolna lektura rozporządzenia.

Edytowane przez Kaszlak79
  • Like 1
Opublikowano
Dnia 21.04.2021 o 16:43, warroza napisał:

Czy zmianą do biznesplanu składaną w okresie jego realizacji (po wypłacie pierwszej raty) mogę dokonać wycofania roślin wysokobiałkowych oraz planu nawozowego. Analizując rozporządzenie widzę:  § 23.  Beneficjent może wystąpić do dyrektora oddziału regionalnego Agencji z wnioskiem o wyrażenie zgody na zmianę założeń biznesplanu w trakcie jego realizacji w zakresie warunków, o których mowa w § 18 pkt 2, w tym wydłużenie okresu jego realizacji.

18 pkt 2 - zrealizować biznesplan w terminie przewidzianym w biznesplanie, lecz nie później niż do dnia upływu 3 lat od dnia wypłaty pierwszej raty pomocy, w szczególności: a) prowadzić gospodarstwo zgodnie ze strukturą produkcji, o której mowa w § 3 ust. 1 pkt 2 lit. b,

b) zrealizować działania, o których mowa w § 3 ust. 1 pkt 4 oraz § 3 ust. 2 pkt 2,

c) osiągnąć wzrost wielkości ekonomicznej gospodarstwa do poziomu co najmniej 10 tys. euro oraz utrzymać ten poziom co najmniej do dnia upływu 5 lat od dnia wypłaty pierwszej raty pomocy,

d) osiągnąć wzrost wielkości ekonomicznej gospodarstwa o co najmniej 20% w stosunku do wyjściowej wielkości ekonomicznej, o której mowa w § 3 ust. 1 pkt 1 lit. c, i utrzymać ten wzrost co najmniej do dnia upływu 5 lat od dnia wypłaty pierwszej raty pomocy,

e)95) zrealizować działanie w zakresie zmiany kierunku produkcji, z którego tytułu przyznano punkty, o których mowa w § 12 ust. 2 pkt 7;

Natomiast zobowiązanie do prowadzenia produkcji roślin wysokobiałkowych znajduje się w pkt. 4 czyli wykracza poza wykładnię zawartą w § 23. O planie nawozowym również nie ma tam mowy. Ktoś ma doświadczenia jak ARiMR traktuje ta kwestię.

Ja złożyłem o wycofanie planu azotowego, roslin wysokobiałkowych, oraz szkolenia i ARiMR wyraził zgodę. Podstawa abyś nie zszedł poniżej 7 punktów.