Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, MajsterTEAM napisał:

Mam takie pytanie czy jeśli razem z biznesplanem poszły oferty na maszyny od  dealera to mogę zakupić u jeszcze  innego dealera maszyny i innej firmy , wielkość maszyn taka sama bo to co się dzieje z cenami to głowa mała? 

Mozesz

Opublikowano (edytowane)

Przerabiał ktoś podobny temat?
Diler wystawił mi fakturę za maszynę w lutym z odroczonym terminem płatności 90 dni. Teraz domaga się dopłaty do faktury i jej zmiany  bo zmienił się cennik :(  Faktura jeszcze nie opłacona.

Edytowane przez Gizbern
Opublikowano (edytowane)

Wydaje mi się, że skoro faktura została wystawiona to nie ma prawa domagać się dodatkowej dopłaty pomimo odroczonego terminu  płatności. Oczywiście może wystawić fakturę korygującą, w której udzieli rabatu, podwyższy cenę, czy zmieni stawkę podatku (gdy się pomyli), ale w Twoim przypadku to ty jesteś stratny i dlaczego masz się godzić na podwyższenie ceny.

Edytowane przez Music
  • Thanks 1
Opublikowano

To nie jest proforma, tylko normalna faktura. Termin płatności mija w maju

Rzecznik konsumentów nie pomoże, rolnik ma statut przedsiębiorcy, a nie konsumenta

Opublikowano

W większości miast i miasteczek funkcjonują darmowe porady prawne możesz poszukać i się umówić to ci pojaśnią. Ale jeżeli to jest zwykła faktura to ją opłać i jedz po maszyny. U nas w firmie to 90% rzeszy kupują z terminem co najmniej 60 dni to co dostawca żądał by od nas dopłaty do dostarczonych dóbr lub usług bo coś podrożało między czasie. Jak chytry i wyprzedał zarezerwowaną maszynę z placu i kupił po nowych cenach inne to już jego problem. 

Opublikowano (edytowane)

Taki błąd ale dopiero po wysłaniu i podejrzeniu wniosku do druku:

"Uprawa żyto ozime przecina się z innymi uprawami."

Może ma to związek z tym że w 2020 roku kto inny brał dopłaty na kilka działek???

Dodatkowo zaznaczę że na każdej działce w całości jest tylko żyto. Nie ma innych upraw.

Edytowane przez agrarmrc
Opublikowano

Witam Panowie.

Właśnie siedzę nad tym biznesplanem....

Mam problem ze zrozumieniem wartości docelowej, na poprzedniej stronie tego wątku było to troszkę wytłumaczone, ale chciałbym się upewnić zanim cokolwiek złożę.

okres wyjściowy 2021, a więc okres docelowy 2023.

Np w styczniu 2022 dostaje pozytywną decyzję i rozumiem w 2022 na jesień muszę obsiać wszystko tak jak zostało wypisane w biznesplanie, by 2023 były zbiory oraz wypisać wniosek o drugą ratę?, ale czy np kolejny rok również tak samo obsiać czy mogę sobie zmieniać rośliny?

Obecnie mam w biznesplanie trawe, pszenice, owies, ziemniak, słonecznik.

czy w 2024 mogę sobie zmienić pszenice np na rzepak i dać go więcej, a troszkę mniej słonecznika? oczywiście tak by zgadzała się wartość ekonomiczna SO podana w biznesplanie czyli 13 tys euro czy wystarczy się trzymać powyżej 10tys euro w późniejszych latach?

Proszę o odpowiedź, bo rok temu biznesplan mi robił technik który wziął kasę i mimo konsultacji narobił takich głupot że musiałbym zaorać sad oraz ogródek, tysiak skasował i nic z tego nie wyszło...., więc w tym roku wolę zrobić wniosek samemu.

Pozdrawiam.

Opublikowano (edytowane)

10 minut temu, agrarmrc napisał:

@mateusz290

Ten temat ???

tak ten temat...

restrukturyzacja małych gospodarstw, i właśnie siedzę nad biznesplanem, zdawało mi się że napisałem moje pytania dość przejrzyście

Edytowane przez mateusz290
Opublikowano
1 godzinę temu, mateusz290 napisał:

Witam Panowie.

Właśnie siedzę nad tym biznesplanem....

Mam problem ze zrozumieniem wartości docelowej, na poprzedniej stronie tego wątku było to troszkę wytłumaczone, ale chciałbym się upewnić zanim cokolwiek złożę.

okres wyjściowy 2021, a więc okres docelowy 2023.

Np w styczniu 2022 dostaje pozytywną decyzję i rozumiem w 2022 na jesień muszę obsiać wszystko tak jak zostało wypisane w biznesplanie, by 2023 były zbiory oraz wypisać wniosek o drugą ratę?, ale czy np kolejny rok również tak samo obsiać czy mogę sobie zmieniać rośliny?

Obecnie mam w biznesplanie trawe, pszenice, owies, ziemniak, słonecznik.

czy w 2024 mogę sobie zmienić pszenice np na rzepak i dać go więcej, a troszkę mniej słonecznika? oczywiście tak by zgadzała się wartość ekonomiczna SO podana w biznesplanie czyli 13 tys euro czy wystarczy się trzymać powyżej 10tys euro w późniejszych latach?

Proszę o odpowiedź, bo rok temu biznesplan mi robił technik który wziął kasę i mimo konsultacji narobił takich głupot że musiałbym zaorać sad oraz ogródek, tysiak skasował i nic z tego nie wyszło...., więc w tym roku wolę zrobić wniosek samemu.

Pozdrawiam.

Rok wyjściowy to 2021.

Rok docelowy może być max 2025

48 tys dostaniesz w 2022 roku, zakładając.

Jak ustala listę i wiadomo jaka będzie punktacja możesz zejść z punktami.

2022 możesz siać tak jak chcesz. 

Opublikowano

dla tych wszystkich, którzy nie wiedzą jak podbić sobie SO bazowe albo docelowe :

- w załączniku nr 1do rozporządzenia ,,Restrukturyzacja małych gospodarstw" jest kategoria działalności ,,kwiaty i rośliny ozdobne gruntowe" . SO tej grupy upraw to 25 274,29 SO/ha bez względu na region FADN. Jest to nazwa zbiorcza dla takich upraw jak, np. łubin ozdobny, fasola ozdobna, proso ozdobne i wiele, wiele innych ( oby na fakturze/rachunku zakupowym nasion/ materiału siewnego była fraza ,,ozdobny/a")

Nie musicie zatem wszyscy siać osławionego słonecznika na kwiaty:)

Opublikowano

Według ciebie 

Jak kupie słonecznik jadalny i będę miał fakturę i na niej zapis że słonecznik ozdobny to jak będę miał kontrole to pokazuje fakturę. Kontrola może mnie cmoknac? Nie zrobią mi problemów?

Opublikowano

Tak. Tylko pamiętaj, że wystawca faktury  ponosi odpowiedzialność za zgodność treści faktury ze stanem faktycznym.  Na fakturze - w przypadku słonecznika- może być ,,słonecznik zwyczajny na kwiaty". Ważne jest też przeznaczenie. Powinieneś też starać się sprzedawać ( bo to czy faktycznie sprzedasz to nikogo nie będzie interesowało) słonecznik ozdobny na kwiat cięty. Jak będziesz sprzedawał tylko nasiona ze słonecznika to mogę przekwalifikować Twoją uprawę na  słonecznik zwyczajny na ziarno , a ten rodzaj działalności ma tylko 691,45 SO/ha..., więc ze słonecznikiem trzeba bardzo uważać. Tym bardziej, że w załączniku nr 1  brak jest kategorii ,,słonecznik ozdobny", a jest tylko słonecznik zwyczajny : na ziarno, na zielonkę,  na kwiaty w uprawie pod osłonami i na kwiaty w uprawie polowej. I to od beneficjenta zależy jak zadeklaruje, jak i co będzie produkował z tego słonecznika. Ważne jest żebyś podejmował działania mające na celu potencjalną sprzedaż ( to mogą weryfikować na kontroli na miejscu )

Opublikowano (edytowane)

W arkuszu Cele wstawiłem zmiana profilu przez słonecznik zwyczajny i Pani która obsługiwała  mój wniosek kazała zmienić na słonecznik ozdobny. Pytałem się jej jaki mam zasiać słonecznik zwyczajny z przeznaczeniem na kwiaty czy słonecznik ozdobny z przeznaczeniem na kwiaty. Dostałem odpowiedź słonecznik ozdobny. 

Pytanie kto ma rację?

Słonecznik zwyczajny jest o wiele tańszy niż ozdobny. Każdy kto wszedł w ten program wolał by wsiac słonecznik zwyczajny  z przeznaczeniem na kwiaty.

Edytowane przez Kwiatek25
Opublikowano

Bierzecie 60 000 , a dziadujecje 50 zł drożej na nasiona z faktura żeby mieć święty spokój . Nie ważne czy słonecznik zwyczajny z przeznaczeniem na kwiaty czy słonecznik ozdobny. Trafi się upierdliwy urzedas i czepi się tego słonecznika zwyczajnego z przeznaczeniem na kwiaty . A po co to komu jak można zasiać ozdobny z faktura , zapłacić 50 czy 100 zł więcej i spać spokojnie ?? 

2 godziny temu, sadsadgreylife napisał:

dla tych wszystkich, którzy nie wiedzą jak podbić sobie SO bazowe albo docelowe :

- w załączniku nr 1do rozporządzenia ,,Restrukturyzacja małych gospodarstw" jest kategoria działalności ,,kwiaty i rośliny ozdobne gruntowe" . SO tej grupy upraw to 25 274,29 SO/ha bez względu na region FADN. Jest to nazwa zbiorcza dla takich upraw jak, np. łubin ozdobny, fasola ozdobna, proso ozdobne i wiele, wiele innych ( oby na fakturze/rachunku zakupowym nasion/ materiału siewnego była fraza ,,ozdobny/a")

Nie musicie zatem wszyscy siać osławionego słonecznika na kwiaty:)

Dobrze mowisz ale słonecznik będzie chyba najtańszy i najprostszy w zasiewie

Opublikowano
1 godzinę temu, Kwiatek25 napisał:

W arkuszu Cele wstawiłem zmiana profilu przez słonecznik zwyczajny i Pani która obsługiwała  mój wniosek kazała zmienić na słonecznik ozdobny. Pytałem się jej jaki mam zasiać słonecznik zwyczajny z przeznaczeniem na kwiaty czy słonecznik ozdobny z przeznaczeniem na kwiaty. Dostałem odpowiedź słonecznik ozdobny. 

Pytanie kto ma rację?

Słonecznik zwyczajny jest o wiele tańszy niż ozdobny. Każdy kto wszedł w ten program wolał by wsiac słonecznik zwyczajny  z przeznaczeniem na kwiaty.

w biznesplanie powinno być  ,,słonecznik. kwiaty i rośliny ozdobne. w uprawie polowej"

wersja dla jeszcze bardziej oszczędnych, niż Ci co sieją słoneczniki:):

w biznesplanie powinno być ,, pozostałe kwiaty i rośliny ozdobne gruntowe". Kupujemy  np. łubin, fasole tak żeby na rachunku/fakturze  był/a ,,łubin ozdobny", ,,fasola ozdobna". Siejemy i jest ok.

Łubin i fasola łatwiejsza w siewie od słonecznika...

Można też spróbować z dynią albo zbożami ozdobnymi

Opublikowano

Jak to jest z księgą przychodów rozchodów, koszenie, belowanie i zakup cieląt to duży koszt a nie dostanę na to żadnych faktur, teoretycznie mogę nic nie wpisywać tylko co w przypadku kontroli, mówić że koszę sierpem :)