Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, GRZES1545 napisał:

Troszkę inny, 100tys a nie 120 i bez konieczności RHD czy ekologii 

A RHD przy byciu VATowcem słabo mi się widzi.

8 godzin temu, Marl napisał:

Program nie cieszy się popularnością, może w 2025 r kryteria będą złagodzone, pod warunkiem że wystarczy pieniędzy w puli na to dofinansowanie. Kto potrzebuję sprzętu niech korzysta z "ochrony środowiska" już w październiku. Ten facet z papfu - mówił, że można wziąść zaliczkę bez gwarancji bankowych. Zaznaczasz we wniosku i otrzymasz kasę. Refundacja 65% do 80% z kwoty netto. Jak się przeliczy to podobnie jak w RMG. Problemem może.byc tylko duża ilość wniosków bo wymagania dość łagodne.

No właśnie ostatnio też czytałem o tym i suma sumarum zwrot wyjdzie podobny co przy modernizacji (ew. przy restrutkturyzacji którą kończyliśmy bo maszyny kupiliśmy droższe i większe niż potrzeba).

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Marl napisał:

Program nie cieszy się popularnością, może w 2025 r kryteria będą złagodzone, pod warunkiem że wystarczy pieniędzy w puli na to dofinansowanie. Kto potrzebuję sprzętu niech korzysta z "ochrony środowiska" już w październiku. Ten facet z papfu - mówił, że można wziąść zaliczkę bez gwarancji bankowych. Zaznaczasz we wniosku i otrzymasz kasę. Refundacja 65% do 80% z kwoty netto. Jak się przeliczy to podobnie jak w RMG. Problemem może.byc tylko duża ilość wniosków bo wymagania dość łagodne.

Rok temu też tak pisali niektórzy, a w tym roku żałują że nie złożyli bo nic się nie zmieniło a rok minął. 

Tym programem pewnie będzie duże zainteresowanie i punktacja albo wielkość inwestycje będzie pierwsza na liście, a i część pewnie nie załapie się bo kasy zabraknie.

Edytowane przez GRZES1545
  • Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, GRZES1545 napisał:

Rok temu też tak pisali niektórzy, a w tym roku żałują że nie złożyli  .

Zadam poważne pytanie czy warto na te 100 tyś zakładać Kaganiec na 5 lat z tymi wymogami ?.

Opublikowano

Odpowiem za 5 lat czy warto. 

Nikt nie chce mi sprzedać tego co chce za połowę ceny wiec dla mnie każde wsparcie dobre , wolę spróbować niż po czasie żałować że nie zaryzykowałem.  Program niewiele zmienia w profilu mojego gospodarstwa dlatego będę próbował, jak coś nie wyjdzie to trudno. 

Opublikowano
3 godziny temu, GRZES1545 napisał:

Nikt nie chce mi sprzedać tego co chce za połowę ceny wiec dla mnie każde wsparcie dobre , wolę spróbować niż po czasie żałować że nie zaryzykowałem.  Program niewiele zmienia w profilu mojego gospodarstwa dlatego będę próbował, jak coś nie wyjdzie to trudno. 

I tutaj się z Tobą zgodzę bo tak w pierwszym MR wziąłem udział a pukali się w głowę że zbankrutuję, potem w MGR też 4 rzeczy kupiło się, niedawno sister rozliczyła rmg-60tys i dużo pracy bo nie ma nic za darmo ale nic w profilu gospodarstwa się nie zmieniło a maszyny są (w sumie to doszło chyba z 3 ha bo ciut ponad dwa dzierżawy i pół ha ugoru udało się w końcu przywrócić do użytkowania). Większa wygoda pracy, z 4 upraw zeszło się do dwóch bo pszenica ozima i rzepak ozimy. Ja widzę pozytywy bo warto było zaryzykować ale w obecnym programie trza by iść w zmiany i to spore a mają odbierać ziemię obszarnikowi-30% wyłączeń i tam wolałbym uderzyć bo myślę że z 10-20ha więcej tym co mamy obrobić się da i wtedy inwestycje.

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, benio1967 napisał:

dokładnie,poprzednim razem zarzucili mi brak certyfikatu a teraz już go mam

W poprzednim naborze o ile dobrze pamiętam składałeś wniosek na ekologię? Nie byłeś wtedy w okresie konwersji i nie miałeś certyfikatu produkcji w okresie konwersji?

Opublikowano

galan99 napisał:

Zadam poważne pytanie czy warto na te 100 tyś zakładać Kaganiec na 5 lat z tymi wymogami ?.

Zależy co ma.kto we wniosku. Jak ktoś ma pomysl na nową uprawę to 52 tys sprzedaży osiagnie. A jak już na starcie musi kombinować to w zasadzie też dobrze robi, bo spełniać wymagania trzeba dopiero od 3 roku biznesplan ( oprócz IP ). Jak ktoś nie uzyska 52 tys sprzedaży to wiadomo, że nie odłoży 20 tys rocznie na inwestycje więc skorzystanie z dofinansowania jest wręcz konieczne :)

Opublikowano
GRZES1545 napisał:

warto z każdego skorzystać tylko z głową trzeba sobie wszystko przemyśleć przeliczyć zaplanować

• Like 1
Opublikowano

mam pytanie z innej beczki, dostałem info, że brakuje mi kilka ha na mój sprzęt. 

Mogłbym wydzierżawić od ojca, tylko że go trzyma modernizacja obszar D. 

Teraz moje pytanie, po ilu latach od dostania dofinansowania na obszar D, nie trzeba już pilnować wielkosci areału i np. jest też możliwość sprzedaży sprzetu? po 5latach? Ojciec dostał sprzęt na początku 2020r 

Opublikowano
MatiRol92 napisał:

mam pytanie z innej beczki, dostałem info, że brakuje mi kilka ha na mój sprzęt. 

Mogłbym wydzierżawić od ojca, tylko że go trzyma modernizacja obszar D. 

Teraz moje pytanie, po ilu latach od dostania dofinansowania na obszar D, nie trzeba już pilnować wielkosci areału i np. jest też możliwość sprzedaży sprzetu? po 5latach? Ojciec dostał sprzęt na początku 2020r 

po 5latach i zrealizowaniu biznes planu

Opublikowano

Ważna jest data wyplaty pomocy czyli kiedy dostal przelew z kasa. Było 5 lat od wypłaty pomocy. Ja mam tak, że 5 lat mija 23 maja 2025 r, też program z obszaru D. Jak myślicie, można zgłosić doplaty bezpośrednie na koniec maja 2025 i już nie trzymać się struktury upraw? Bo umowa wygasa, a składanie doplaty jeszcze trwa. Sprzęt zostanie ale chce zasadzic mniej ziemniakow bo zwyczajnie juz nie bardzo ma kto pomagac przy tej uprawie. Posiada ktoś wiedzę na ten temat?

Opublikowano

Jak macie jakieś tam bydło to uwaga na .

Aktywiści nadal będą odbierać zwierzęta rolnikom .

Przepisy dotyczące interwencyjnego odbioru zwierząt nie będą zmienione. MRiRW nie reaguje na prośby rolników o ucywilizowanie dotychczasowych procedur.

Rolnicy zwracają uwagę na nadużycia

Rolnicy od wielu lat wskazują, że tak skonstruowane przepisy dają ogromne pola do nadużyć tzw. organizacjom pro-zwierzęcym.

Opublikowano

W umowie o przyznaniu pomocy w §5 Zobowiązania Beneficjenta masz zapis, że zobowiązujesz się do:

- dnia, w którym upłynie 5 lat od dnia wypłaty płatności końcowej nie przenosić prawa własności lub posiadania nabytych dóbr (...)

- osiągnięcia wymaganego wzrostu GVA i utrzymania rzez 5 lat od dnia przyznania pomocy przez Agencję.

A więc wzrost musi być utrzymany do 5 lat od podpisania umowy, a maszyny muszą pozostawać w posiadaniu do 5 lat od dnia wypłaty płatności końcowej.

Przy samym ustalaniu upraw bierze się pod uwagę uprawę, której okres wegetacji jest najdłuższy, a nie termin złożenia wniosku.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Jak to jest z tym plodozmianem w IP. Np. Pszenica ozima nie moze być siana po zbożu z wyjątkiem owsa. Czy jak w tym roku miałem rzepak a rok wcześniej  miałem pszenicę to mogę teraz na tej działce zasiać pszenicę w integrowanej produkcji? 

Edytowane przez dami8
Opublikowano

Dziś oficjalna decyzja - pozytywna. można działać. myślę że już kolejnych zmian nie bede robił, oferty z cenami maszyn sie nie zmienią, uprawy w docelowym wprowadziłem takie jakie planuje we wniosku 2025. Teraz już prosta droga.

• Like 2
Opublikowano

Restrukturyzacja małych gospodarstw 2023, po podpisaniu umowy ile mam czasu na zakup sptrzetu? Jakie dalsze kroki? Czy muszę zakupić za swoje a później mi zwrócą te 80 tys.?

Opublikowano

Restrukturyzacja czy rozwój .dostajesz 80  netto puzniej kupujesz za 146 brutto i dostajesz 20 netto lub masz VAT to 80 netto kupujesz za 117.6 netto i dostajesz 20

Restrukturyzacja czy rozwój .dostajesz 80  netto puzniej kupujesz za 146 brutto i dostajesz 20 netto lub masz VAT to 80 netto kupujesz za 117.6 netto i dostajesz 20 netto

Restrukturyzacja czy rozwój .dostajesz 80  netto puzniej kupujesz za 146 brutto i dostajesz 20 netto lub masz VAT to 80 netto kupujesz za 117.6 netto i dostajesz 20 netto

Opublikowano
Vinci007 napisał:

Restrukturyzacja małych gospodarstw 2023, po podpisaniu umowy ile mam czasu na zakup sptrzetu? Jakie dalsze kroki? Czy muszę zakupić za swoje a później mi zwrócą te 80 tys.?

od decyzji w ciągu 90 dni dostaniesz cześć pieniędzy na konto. A możesz zakupy zrobić wczesniej

Opublikowano

Do wniosku o płatność pierwszej raty trzeba przedstawić dokument potwierdzający dokonanie czynności mającej na celu realizację określonych w nim inwestycji, a więc trzeba ponieść najpierw jakieś koszty, a dopiero później wniosek o płatność.

Opublikowano

Jak mam kilka maszyn we wniosku, to wystarczy zakup jednej i spełnienie pozostałych wymogów za które mam punkty aby składać wniosek o wypłatę pierwszej raty czy muszę najpierw wykupić wszystkie maszyny zadeklarowane w biznesplanie i dopiero mogę składać wniosek o wypłatę?

Opublikowano
Dnia 26.08.2024 o 10:40, Celownik07 napisał:

Dziś oficjalna decyzja - pozytywna. można działać. myślę że już kolejnych zmian nie bede robił, oferty z cenami maszyn sie nie zmienią, uprawy w docelowym wprowadziłem takie jakie planuje we wniosku 2025. Teraz już prosta droga.

stary nabór?ile czasu rozpatrywali zmiane?