Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Zrobią dochodowość na daną minimalną 45 tyś jakoś tak .

Z  IP?  z potwierdzeniem sprzedaży ?. Certyfikat musi być co roku przez 5 lat .

Bycie dla samej dopłaty IP to inna bajka . 

Zobaczymy co pobiorą jak to będzie .

Uprawa orzecha laskowego w IP , plantacja leży i kwiczy z plonem .

Ci ludzie mają tylko.gospodarstwo przydomowe, owszem pracują zawodowo a "gospodarke" mają dodatkowo. Mówią, że to.swietny program.

35 minut temu, Marl napisał:

Jak jest okazja wziąść 100/120 tys to jaki problem.wejsc w IP? Doplaty są wyższe, rekompensują koszty dodatkowe. Znajomy co robi ludziom wnioski to mówi, że sporo "malych" rolnikow bierze przyczepy 6-8 ton lub ciągniki o mocy 70-80 KM na wąskim ogumieniu. Ponoć nie planują tymi maszynami w polu robić. Sprzedażą po 6 latach jako prawie nowa maszyna... Jakieś plugi czy talerzowki lub agregat to może kupca nie znajsc ale.ciagnik/przyczepa sie sprzeda szybko. Ci ludzie mają tylko.gospodarstwo przydomowe, owszem pracują zawodowo a "gospodarke" mają dodatkowo. Mówią, że to.swietny program.

Edytowane przez galan99
Opublikowano

Trzeba sprzedać na 52.tys zl rocznie. Ale to w 3,4 i 5 roku realizacji tego 5 letniego biznesplanu. Jasne, że to jest sporo. 1 ha "pseudo" pietruszki i faktura u zaprzyjaźnionego handlarza warzyw i jest ok. Pomyśl ile trzeba pracować aby odłożyć dodatkowo 20tys zl ( 20 tys zł x 5 lat ) rocznie z małego gospodarstwa do 10 ha...

Ogólnie to.ten RMG jest dla ludzi " z pieniędzmi". Taki mały to boi się skorzystać bo nie zrobi obrotu 52 tys zł rocznie. A "bamber" co ma 15 ha już wypełni. Nawet można być na.ZUS , z tego co słyszałem...

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

1 ha "pseudo" pietruszki i faktura u zaprzyjaźnionego handlarza warzyw .

Ach to tylko teoria a praktyka zawodna bywa , a jak nie wystawi tej że faktury i co w tedy . A pozostali co sprzedadzą na te 52 tyś ekologi lub IP , ach d*py namoczą .

"bamber" co ma 15 ha już wypełni. Nawet można być na.ZUS , z tego co słyszałem...

Tylko te punkty z IP przez 5 lat muszą być . certyfikat obowiązkowy . jak tylko szkolenia- 2 punkty  i szalone IP -1 punkt to szaleństwo . Na 3 punktach .

Górale składają na ten program nowy - RMG 

Mają ONW - SZKOLENIA .

Edytowane przez galan99
Opublikowano

Czytajcie w żółtej ramce. I już obroty są zrobione. Co do IP, owszem są wymagania ale tak jak pisze 100/120 tys zl to juz spora suma.

Żona złożyła wniosek w 2023 , poszło łatwo ale punkty za szkolenia i udział w grupie producenckiej.

@galan99 : osobiście uważam, że ten program RMG jest dość wymagający, i tym co brakuje kasy na rozwój to nie wezmą dofinansowania. Wezmą zaś Ci co jakiś pieniądz mają, ogólnie jak z kredytami co faktycznie są dla ludzi dość bogatych :) bidny to nie weźmie bo nie wie jak spłacić...

Screenshot_20240815_153337_Chrome.jpg

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Ta sprzedasz na rynkach i z domu to nie wymaga  potwierdzenia . To jest dobre na spełnienie zwyżki nie boję się bo jest ponad 100 tyś .

Martwi mnie 1 punkt z IP , w razie jak by nie dali certyfikatu będzie nie dobrze . I szkolenia 2 punkt = 3 punkty . Może coś zmienią z punktacją .

Sprzedasz to musi być tylko z IP . Czy z całego gospodarstwa co tylko jest ?.

Edytowane przez galan99
Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Ta sprzedasz na rynkach i z domu to nie wymaga  potwierdzenia . To jest dobre na spełnienie zwyżki nie boję się bo jest ponad 100 tyś .

Martwi mnie 1 punkt z IP , w razie jak by nie dali certyfikatu będzie nie dobrze . I szkolenia 2 punkt = 3 punkty . Może coś zmienią z punktacją .

Sprzedasz to musi być tylko z IP . Czy z całego gospodarstwa co tylko jest ?.

Z całego 

20 minut temu, galan99 napisał:

Na drugi rok czyli w 2025 roku zobaczy się jak to będzie co teraz ponabierają . Może coś zmienią ?.

Nie zanosi się. 

Zobacz program młody rolnik, ponoć nie ma zainteresowania a zasad Nie zmieniają. 

Opublikowano
14 godzin temu, Marl napisał:

Czytajcie w żółtej ramce. I już obroty są zrobione. Co do IP, owszem są wymagania ale tak jak pisze 100/120 tys zl to juz spora suma.

Żona złożyła wniosek w 2023 , poszło łatwo ale punkty za szkolenia i udział w grupie producenckiej.

@galan99 : osobiście uważam, że ten program RMG jest dość wymagający, i tym co brakuje kasy na rozwój to nie wezmą dofinansowania. Wezmą zaś Ci co jakiś pieniądz mają, ogólnie jak z kredytami co faktycznie są dla ludzi dość bogatych :) bidny to nie weźmie bo nie wie jak spłacić...

Screenshot_20240815_153337_Chrome.jpg

Limit dotyczy tylko sprzedaży produktów przetworzonych

Opublikowano

ja liczyłem że wezmę te RMG i dokładając kasę z jakiegoś kredytu postawię halę namiotową - nie za dużą ale postawię (latem zboże zwalić na zimę wciągnąć kombajn i przyczepy).
U mnie VAT więc cała sprzedaż rejestrowana, uprawa pszenicy i rzepaku i max 1ha owsa czy jęczmienia dla kur itp. Całość 19ha w dopłatach.
Przy tym co słyszałem w czerwcu i to co wy tutaj piszecie to nie warto niestety. IP na 5 lat? Nie u mnie jako VATowca. Dobrać grunt się da, nawet to 5-10ha na własność ale tym nie wywiążę się z programu.

Opublikowano
sobczakkatarzyna napisał:

Limit dotyczy tylko sprzedaży produktów przetworzonych

Może Pani coś więcej napisać jak mamy rozumieć ten produkt przetworzony? Samo przygotowanie do sprzedaży czyli oczyszczenie z ziemia, pakowanie w worki o małej wielkości ( 3kg, 5 kg) albo np pęczki ( 10 sztuk )rzodkiewki czy czosnku wystarczy aby skorzystać z tego limitu? Jak wygląda sytuacja gdy rolnik jest "na vat" , czy może z KŁD skorzystać? Jak z podatkiem VAT, ile trzeba odprowadzić na podstawie sprzedaży? Bo obrót bez faktury powyżej określonej kwoty ( nie pamiętam, chyba 20.tys zł) zmusza do zakupu kasy fiskalnej. Nie jest to wielki problem ale dodatkowy koszt, aktualizacje itp, kasa też musi być on -line. Z góry dziękuję za odpowiedzi :) Kolega chce.koniecznie złożyć wniosek, coś mu podpowiadam ale obawiam się że źle coś doradzę:/

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Nikita_Bennet napisał:

ja liczyłem że wezmę te RMG i dokładając kasę z jakiegoś kredytu postawię halę namiotową - nie za dużą ale postawię (latem zboże zwalić na zimę wciągnąć kombajn i przyczepy).
U mnie VAT więc cała sprzedaż rejestrowana, uprawa pszenicy i rzepaku i max 1ha owsa czy jęczmienia dla kur itp. Całość 19ha w dopłatach.
Przy tym co słyszałem w czerwcu i to co wy tutaj piszecie to nie warto niestety. IP na 5 lat? Nie u mnie jako VATowca. Dobrać grunt się da, nawet to 5-10ha na własność ale tym nie wywiążę się z programu.

Mam podobny profil gospodarstwa, nie ma wyjścia albo IP albo grupa producentów pozostaje . 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Marl napisał:

Może Pani coś więcej napisać jak mamy rozumieć ten produkt przetworzony? Samo przygotowanie do sprzedaży czyli oczyszczenie z ziemia, pakowanie w worki o małej wielkości ( 3kg, 5 kg) albo np pęczki ( 10 sztuk )rzodkiewki czy czosnku wystarczy aby skorzystać z tego limitu? Jak wygląda sytuacja gdy rolnik jest "na vat" , czy może z KŁD skorzystać? Jak z podatkiem VAT, ile trzeba odprowadzić na podstawie sprzedaży? Bo obrót bez faktury powyżej określonej kwoty ( nie pamiętam, chyba 20.tys zł) zmusza do zakupu kasy fiskalnej. Nie jest to wielki problem ale dodatkowy koszt, aktualizacje itp, kasa też musi być on -line. Z góry dziękuję za odpowiedzi :) Kolega chce.koniecznie złożyć wniosek, coś mu podpowiadam ale obawiam się że źle coś doradzę:/

Chodziło mi o to, że do 100 000 zł można sprzedawać bez podatku produkty przetworzone. Produkty nieprzetworzone nie mają limitu, taka sprzedaż w ogóle nie jest opodatkowana, można sprzedać i za milion. Samo przygotowanie do sprzedaży, mycie czy pakowanie, to jeszcze nie jest przetwarzanie. Produkt przetworzony, to na przykład olej, kapusta kiszona, czy sok. 

Jak jest się na VAT to sytuacja jest taka sama, tylko wtedy tą sprzedaż musisz dokumentować (nieudokumentowane można mieć 20 000 zł), ale nadal podatku dochodowego od sprzedaży nie płacisz - tylko VAT. 

I generalnie to są przepisy ogólne, dotyczące każdego rolnika, nie w kontekście tego programu 

• Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, sobczakkatarzyna napisał:

Produkt przetworzony, to na przykład olej, kapusta kiszona, czy sok. 

Jak jest się na VAT to sytuacja jest taka sama, tylko wtedy tą sprzedaż musisz dokumentować (nieudokumentowane można mieć 20 000 zł), ale nadal podatku dochodowego od sprzedaży nie płacisz - tylko VAT. 

Zapytam jeszcze: VAT na produkty przetworzone to.pewnie 23%?  Kto jest.na VAT to wtedy jest mega niekorzysta sytuacja.

Opublikowano
Nikita_Bennet napisał:

też mam podobny profil gospodarstwa I podobna wielkość i rozmawiałem z doradcą i chce spróbować w IP trzeba będzie wejsc

Marl napisał:

5 godzin temu, sobczakkatarzyna napisał:

Produkt przetworzony, to na przykład olej, kapusta kiszona, czy sok. 

Zapytam jeszcze: VAT na produkty przetworzone to.pewnie 23%?  Kto jest.na VAT to wtedy jest mega niekorzysta sytuacja.

5%vatu

• Like 1
Opublikowano

Naszła mnie taka myśl. jeżeli wzrost liczony jest od faktycznych faktur i SO to może tylko zasiać 1ha pszenicy reszta by poszła jako ugór i próg wejściowy by był bardzo mały ??? a i tak trzyma najniższa krajowa ...

Opublikowano
GRZES1545 napisał:

2 godziny temu, Nikita_Bennet napisał:

Mam podobny profil gospodarstwa, nie ma wyjścia albo IP albo grupa producentów pozostaje . 

jeśli można wiedzieć na jakie maszyny skaldasz?