Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
52 minuty temu, malaczarna napisał:

Ja siebie nie widzę w tym naborze. Mój doradca też każe czekać.

Wiele takich głosów ostatnio i ja słyszę. 

1 godzinę temu, masa24 napisał:

Chętnych Brdzie sporo , cześć jeszcze skusi się na zakładanie grup producentów 

Sporo jest teraz, ilu zostanie jak konkretnie dowiedzą się  ,, z czym to się  je" ? A ilu jeszcze odpadnie bądź  zrezygnuje w trakcie. 

Pula na RMG nadal ta sama czyli na około  4 tys gospodarstw, czyli bardzo mało.

O grupach sam pisałeś że  to nie takie hop siup🤔 chociaż  jest też  kasa na ich zakładanie .

Opublikowano
24 minuty temu, GRZES1545 napisał:

az sobie spojrzalem liste rankingowa ostatniego naboru 2022. zakwalifikowało sie ponad 12 tys gospodarstw XD . to to 4 tys to piczy włos będzie.

• Like 2
Opublikowano

dalbys linka sprawdze na ktorym miejscu jestem. 😂

czyli to bedzie pierwszy program dla prawdziwych kombinatorow ..pardon  rolnikow a nie pseudo..

polak potrafi ..

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, GRZES1545 napisał:

Wiele takich głosów ostatnio i ja słyszę. 

Sporo jest teraz, ilu zostanie jak konkretnie dowiedzą się  ,, z czym to się  je" ? A ilu jeszcze odpadnie bądź  zrezygnuje w trakcie. 

O grupach sam pisałeś że  to nie takie hop siup🤔 chociaż  jest też  kasa na ich zakładanie .

wiadomości , kiedyś zawieszą wytyczne to będzie wiadomo co jak . 4 tyś na kraj co to było 1 osoba z Gminy . .  Agencja nic nie wie nie mają żadnej wiedzy co jak ma być , powiadają można sobie w necie poczytać . Tylko na ile to jest prawdziwe nie wiedzą  ?. Oby za te wnioski kazali sobie płacić po 10 tyś to może zniechęci .

Samce mają marne szanse , Kobity będą brali jak zostanie to utrzymane .

Do końca września może zawieszą wytyczne dokładne 

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)

Co znaczy nie wielkie zmiany .

Z tego co można się dowiedzieć pchają w czystą ekologię .

czyli  w jednio wielkie Gu...o .

na 120 tyś ekologia .

zaś 100 tyś w przypadku pozostałych operacji . Jakich  konwencjonalne ?.Krótki łańcuch dostaw . Będzie tylko 6 miesięcy by zdążyć przed 1 ratą wypłaty ?. by spełnić ten wymóg ?

Liczą się tylko faktury , paragony i przelewy . Sprzedasz detaliczna 1 kg jak  udokumentować ?. 

To nasadzenia wieloletnie też mogą być nie szczegółowych zakazu aby nie na dzierżawie .

W tym roku tylko nabór na samą ekologię na 120 tyś ?.

Edytowane przez galan99
Opublikowano
2 godziny temu, galan99 napisał:

Co znaczy nie wielkie zmiany .

Z tego co można się dowiedzieć pchają w czystą ekologię .

czyli  w jednio wielkie Gu...o .

na 120 tyś ekologia .

zaś 100 tyś w przypadku pozostałych operacji . Jakich  konwencjonalne ?.Krótki łańcuch dostaw . Będzie tylko 6 miesięcy by zdążyć przed 1 ratą wypłaty ?. by spełnić ten wymóg ?

Liczą się tylko faktury , paragony i przelewy . Sprzedasz detaliczna 1 kg jak  udokumentować ?. 

To nasadzenia wieloletnie też mogą być nie szczegółowych zakazu aby nie na dzierżawie .

W tym roku tylko nabór na samą ekologię na 120 tyś ?.

Jak tu zakombinować z tą ekologia jak mam roślinna ekologiczna a zwierzęca konwencjonalna?

Opublikowano
3 minuty temu, malaczarna napisał:

Jak tu zakombinować z tą ekologia jak mam roślinna ekologiczna a zwierzęca konwencjonalna?

Nie wiem, na ten moment wzrost masz osiągnąć  że sprzedaży  produktów  ekologicznych, chyba że  weźmiesz te 100tys

Opublikowano
10 minut temu, GRZES1545 napisał:

Nie wiem, na ten moment wzrost masz osiągnąć  że sprzedaży  produktów  ekologicznych, chyba że  weźmiesz te 100tys

A wtedy mam punkt za ekologię? Nie chcę tych durnych grup producenckich i rhd

Opublikowano (edytowane)

Jak chcesz punkty z ekologi to już wzrost z ekologii, na tę chwilę tak ma to wyglądać.  

Ja mógłbym i w grupę wejść, tylko rzeby jeszcze było z kim ja stworzyć.

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
2 minuty temu, Pitraszek napisał:

A moze jest ktoś przy chowie bydła w systemie jakości Qmp,? Za to by był punkt. Kolega to miał to mówił że składka co rok coś ponad tysiąc i wymagania nie takie straszne

Ja chciałam do tego przystąpić ale to było z 10 lat temu. Wtedy miałam jeszcze ekobydlo

Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, malaczarna napisał:

Ekologia z tego programu to rozliczenie wzrostu to , tylko ze sprzedaży produktów z ekologi to jest nie poważne zapewne jakieś skupy czy odbiorcy co skupują tylko samą ekologię ?.

19 minut temu, GRZES1545 napisał:

Jak chcesz punkty z ekologi to już wzrost z ekologii, na tę chwilę tak ma to wyglądać.  

Ja mógłbym i w grupę wejść, tylko rzeby jeszcze było z kim ja stworzyć.

Grupa stworzenie pod daną produkcję danej uprawy ?.

Rozliczenia , raporty zapewne to nie takie proste .

W tym roku sam nabór na ekologię ?.

Czy również na inne jak te 100 tyś też czy nie ?.

Edytowane przez galan99
Opublikowano
15 minut temu, GRZES1545 napisał:

O 120 tys. mogą się ubiegać gospodarstwa, które są już w ekologii i wykażą dokument potwierdzający osiągnięcie przychodu ze sprzedaży produktów ekologicznych lub w okresie konwersji. I wtedy wzrost przychodu też musi być z produktów ekologicznych. 

A punkty za ekologię mogą dostać i gospodarstwa ekologiczne i konwencjonalne, które zobowiążą się do udziału w systemie rolnictwa ekologicznego.

Opublikowano
9 godzin temu, galan99 napisał:

Ekologia z tego programu to rozliczenie wzrostu to , tylko ze sprzedaży produktów z ekologi to jest nie poważne zapewne jakieś skupy czy odbiorcy co skupują tylko samą ekologię ?.

Grupa stworzenie pod daną produkcję danej uprawy ?.

Rozliczenia , raporty zapewne to nie takie proste .

W tym roku sam nabór na ekologię ?.

Czy również na inne jak te 100 tyś też czy nie ?.

Ja mam tylko kilka ha i wszystko z roślinnej idzie na konsumpcję dla bydła. Sprzedaję tylko bydło na faktury

Opublikowano
31 minut temu, malaczarna napisał:

Ja mam tylko kilka ha i wszystko z roślinnej idzie na konsumpcję dla bydła. Sprzedaję tylko bydło na faktury

Zawsze możesz zacząć sprzedawać znajomym zboże na umowę kupna sprzedaży przecież i tak tu niektórym z 5klasy sypie po 8 ton to w takim wypadku starczy i do bydła i na sprzedanie

Opublikowano
2 minuty temu, damianos95 napisał:

Zawsze możesz zacząć sprzedawać znajomym zboże na umowę kupna sprzedaży przecież i tak tu niektórym z 5klasy sypie po 8 ton to w takim wypadku starczy i do bydła i na sprzedanie

Z 5 ha? Mam 10 sztuk bydla

Opublikowano
16 minut temu, malaczarna napisał:

Z 5 ha? Mam 10 sztuk bydla

Czytaj między wierszami...

Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, NevPro napisał:

O 120 tys. mogą się ubiegać gospodarstwa, które są już w ekologii i wykażą dokument potwierdzający osiągnięcie przychodu ze sprzedaży produktów ekologicznych lub w okresie konwersji. I wtedy wzrost przychodu też musi być z produktów ekologicznych. 

A punkty za ekologię mogą dostać i gospodarstwa ekologiczne i konwencjonalne, które zobowiążą się do udziału w systemie rolnictwa ekologicznego.

konwencjonalne, które zobowiążą się do udziału w systemie rolnictwa ekologicznego. Kto się wypowie na te pytania ???.

Przy tych cenach za płody jakie są to ciekawie będzie ,udokumentować  sprzedasz na daną sumę po przeliczeniu SO i zwiększeniu o 30 % .

Zadane steki pytań w Agencji nic nie wiedzą co jak będzie czekają na wytyczne może coś po 15 września .

Co może być kwalifikowane powyżej 1 roku czy to mogą być sady , nasadzenia wieloletnie ?. Jak rozliczyć sprzedasz w handlu detalicznym jak to udokumentować , w detalu wiele nie wiadomych nawet Agencja nie wie czeka na wytyczne jak wspomniane 15 września może coś będą wiedzieć .

Teraz pytanie zadeklaruje chęć przystąpienia do rolnictwa ekologicznego w uprawie ORZECHA LASKOWEGO KTÓRY ZOSTANIE DOPIERO POSADZONY .

To jak z takiej uprawy potwierdzić  osiągnięcie przychodu ze sprzedaży produktów ekologicznych ?. Jak to udokumentować  taką sprzedasz ?. Może być zrobiona z innych konwencjonalnych upraw ?.

Jak dana uprawa rośnie 5 lat , zanim będzie w pełni owocować . Po 3 latach od nasadzenia będzie jakiś tam plon 1 kg z jednego krzaka .

Jeszcze 1 pytanie gospodarstwa co chcą przestawić się na ekologię to muszą wypełnić .

Grunty, na których będzie prowadzona produkcja ekologiczna muszą przejść okres przestawiania (konwersji), który trwa do 3 lat.

jak to ma się do tego programu skoro 3 lata nie będzie można uzyskać ubiegać się o certyfikaty i znakowania ?.

Tzw. okres konwersji jest czasem gospodarowania wg zasad rolnictwa ekologicznego, pod nadzorem odpowiednich organów, lecz bez prawa do znakowania produktów jako ekologicznych. Powodem tego stanu rzeczy jest potrzeba rozkładu uprzednio stosowanych nieekologicznych środków agrochemicznych.

Edytowane przez galan99
Opublikowano
Dnia 8.09.2023 o 07:54, galan99 napisał:

konwencjonalne, które zobowiążą się do udziału w systemie rolnictwa ekologicznego. Kto się wypowie na te pytania ???.

Przy tych cenach za płody jakie są to ciekawie będzie ,udokumentować  sprzedasz na daną sumę po przeliczeniu SO i zwiększeniu o 30 % .

Zadane steki pytań w Agencji nic nie wiedzą co jak będzie czekają na wytyczne może coś po 15 września .

Co może być kwalifikowane powyżej 1 roku czy to mogą być sady , nasadzenia wieloletnie ?. Jak rozliczyć sprzedasz w handlu detalicznym jak to udokumentować , w detalu wiele nie wiadomych nawet Agencja nie wie czeka na wytyczne jak wspomniane 15 września może coś będą wiedzieć .

Teraz pytanie zadeklaruje chęć przystąpienia do rolnictwa ekologicznego w uprawie ORZECHA LASKOWEGO KTÓRY ZOSTANIE DOPIERO POSADZONY .

To jak z takiej uprawy potwierdzić  osiągnięcie przychodu ze sprzedaży produktów ekologicznych ?. Jak to udokumentować  taką sprzedasz ?. Może być zrobiona z innych konwencjonalnych upraw ?.

Jak dana uprawa rośnie 5 lat , zanim będzie w pełni owocować . Po 3 latach od nasadzenia będzie jakiś tam plon 1 kg z jednego krzaka .

Jeszcze 1 pytanie gospodarstwa co chcą przestawić się na ekologię to muszą wypełnić .

Grunty, na których będzie prowadzona produkcja ekologiczna muszą przejść okres przestawiania (konwersji), który trwa do 3 lat.

jak to ma się do tego programu skoro 3 lata nie będzie można uzyskać ubiegać się o certyfikaty i znakowania ?.

Tzw. okres konwersji jest czasem gospodarowania wg zasad rolnictwa ekologicznego, pod nadzorem odpowiednich organów, lecz bez prawa do znakowania produktów jako ekologicznych. Powodem tego stanu rzeczy jest potrzeba rozkładu uprzednio stosowanych nieekologicznych środków agrochemicznych.

Sam ze sobą rozmawiasz czy co to za konwersacja