Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
masa24 napisał:

Mam klienta który bierze samochód i przyczepkę do przewozu Uli. Już po poprawkach 

Za chwilę się okaże, że przysłowiowy VW Golf kupowany za pieniądze z RMG - który to był taką kością niezgody i powodem ostrej wymiany zdań - parę dni temu tutaj będzie jak najbardziej legalny 🤣🤣🤣.

• Like 1
Opublikowano
18 godzin temu, freetaxi napisał:

Nie można ot tak wycofać działki, które miałeś w okresie bazowym z wniosku. 

dlaczego?  ale uzasadnienie ze nie przedluzono lub zerwano umowę dzierzawy chyba moze byc? Przy zalozeniu ze so wzrosnie w stosunku do bazowego   lub nie zmieni sie zbytnio do tego co zalozylismy?

Opublikowano

Czy ktoś z was przerabiał uprawę warzyw dajmy na to na powierzchni 18a uprawę paru róznych, np bób z marchewką, buraczkami?   wtedy w bp pisze się np. pozostałe warzywa w płodozmianie z uprawami rolnymi / ogrodniczymi?  Zastanawiam się nad wprowadzeniem w docelowym jakiś takich zapisów, ale tak żeby  było to zgodne z e wnioskiem musiało by w e wniosku być na docelowym mieszanka 1( wypisane składniki mieszanki tak)?

Opublikowano
16 godzin temu, freetaxi napisał:

Miałem na myśli to, że nie można usuwać działek w tabeli 3 względem okresu wyjściowego. 

no dobrze, ale co w przypadku takim jak kolega tu opisuje, ze konczy mu sie umowa dzierzawy na dzialke w ktora mial w wyjsciowym a nie bedzie jej w docelowym. Chyba moze ja wycofac? Mi sie wydaje ze to nie problem

Opublikowano
4 minuty temu, masa24 napisał:

no dobrze, ale co w przypadku takim jak kolega tu opisuje, ze konczy mu sie umowa dzierzawy na dzialke w ktora mial w wyjsciowym a nie bedzie jej w docelowym. Chyba moze ja wycofac? Mi sie wydaje ze to nie problem

Wszystkie zmiany dotyczące działek w roku docelowym wprowadzasz tylko do tabeli 4 - czyli tabeli z uprawami. Tabeli nr 3, czyli tej z działkami nie ruszasz, bo tam są wypisane działki, które miałeś w roku wyjściowym, a on już minął, więc nie możesz tam wprowadzić zmian 

Opublikowano

nie rozumiemy sie

chodzi mi o sytuacje taka ze: skladamy wniosek z konkretnymi dzialkami w roku wyjsciowym i okreslona powierzchnia w roku docelowym

i teraz jezeli np wzgledem wyjsciowego roku wyrzucimy 1-2 dzialki , ktore byly  w wyjsciowym ale mimo to so nam sie nie zmieni  to chyba nie powinno byc problemu?

Chodzi mi o sytuacje ktora tu byla opisywana niedawno, ze mial dzierzawy od szwagra w wyjsciowym, ale teraz szwagier sie  zdecydowal i chce uzyc tych dzialek  w swoim wniosku, a tym samym w toku docelowym osoba ktora pierwotnie zlozyla ich nie bedzie miala

Opublikowano
1 godzinę temu, masa24 napisał:

nie rozumiemy sie

chodzi mi o sytuacje taka ze: skladamy wniosek z konkretnymi dzialkami w roku wyjsciowym i okreslona powierzchnia w roku docelowym

i teraz jezeli np wzgledem wyjsciowego roku wyrzucimy 1-2 dzialki , ktore byly  w wyjsciowym ale mimo to so nam sie nie zmieni  to chyba nie powinno byc problemu?

Chodzi mi o sytuacje ktora tu byla opisywana niedawno, ze mial dzierzawy od szwagra w wyjsciowym, ale teraz szwagier sie  zdecydowal i chce uzyc tych dzialek  w swoim wniosku, a tym samym w toku docelowym osoba ktora pierwotnie zlozyla ich nie bedzie miala

Można robić różne rzeczy z działkami, wyrzucać, dobierać, dokupować, czy co tam ktoś chce, póki będą spełnione założenia biznesplanu, ale zmiany te wprowadzamy tylko do tabeli 4, a nie tabeli 3 

Opublikowano

No dobrze , tab jest od roku wyjściowego wiec siła rzeczy noe możemy jej zmienić dwa lata później np. Ale co jak wypadną działki z roku wyjściowego ? Wg mnie to nie problem jeżeli so się zgadza. Ale kolega wyżej ma problem w związku z tym

Opublikowano

Ja miałem w tabeli 3 działkę siostry ( nabor 2019), na która teraz (nabór 2020) siostra złożyła biznesplan. Ja ja wyrzuciłem z roku docelowego. 

Arimr w poprawkach u siosty nie doczepiła się do tego, wiec mozna. 

Aby tylko dwie osoby nie skladaly doplat na ta sama działke.

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, masa24 napisał:

No dobrze , tab jest od roku wyjściowego wiec siła rzeczy noe możemy jej zmienić dwa lata później np. Ale co jak wypadną działki z roku wyjściowego ? Wg mnie to nie problem jeżeli so się zgadza. Ale kolega wyżej ma problem w związku z tym

Jak się coś zmieni, to robimy zmianę do biznesplanu, korygujemy to w tabeli nr 4 i piszemy wyjaśnienie z czego wynika zmiana. W tym przypadku chodzi podejrzewam o zarzut stwarzania sztucznych warunków, więc z tego się trzeba wytłumaczyć 

Opublikowano

z tymi sztucznymi warunkami t tez roznie.  Jak dla mnie to nie sa sztuczne warunki

Np podzial gospodarstwa ojca na 2 dzieci i zlozenie 3 wnioskow,  sztuczne warunki czy nie ???   Bo z jednej strony sztuczne zrobione pod program jak nic, a z drugiej przeciez ma prawo sprzedać grunty dzieciom ktore rowniez mogly zachciec byc rolnikiem

Opublikowano
Przed chwilą, masa24 napisał:

z tymi sztucznymi warunkami t tez roznie.  Jak dla mnie to nie sa sztuczne warunki

Np podzial gospodarstwa ojca na 2 dzieci i zlozenie 3 wnioskow,  sztuczne warunki czy nie ???   Bo z jednej strony sztuczne zrobione pod program jak nic, a z drugiej przeciez ma prawo sprzedać grunty dzieciom ktore rowniez mogly zachciec byc rolnikiem

Problem polega na tym, że to Ty musisz udowodnić swoją niewinność, więc zależy na kogo się trafi i jak dany urzędnik będzie sobie rozpatrywał. I jak dobrze jest się w stanie z czegoś wytłumaczyć ;) 

Opublikowano
10 minut temu, sobczakkatarzyna napisał:

Problem polega na tym, że to Ty musisz udowodnić swoją niewinność, więc zależy na kogo się trafi i jak dany urzędnik będzie sobie rozpatrywał. I jak dobrze jest się w stanie z czegoś wytłumaczyć ;) 

Początkowo tak ale później i tak decydują sądy więc to nie jest tak że urzędnik może interpretować jak mu się podoba.

Opublikowano
6 godzin temu, masa24 napisał:

nie rozumiemy sie

no niestety SO mi się zmieni bo wycofuje działkę o 75 ha tytoń dzierżawa krótkoterminowa i drugą na niej jest brak uprawy zostaje mi tylko 1 45 ha wł i 0 36 ha zakup na rmg czyli 1 81 ha 

Opublikowano
8 godzin temu, Maro05 napisał:

Czy ktoś z was przerabiał uprawę warzyw dajmy na to na powierzchni 18a uprawę paru róznych, np bób z marchewką, buraczkami?   wtedy w bp pisze się np. pozostałe warzywa w płodozmianie z uprawami rolnymi / ogrodniczymi?  Zastanawiam się nad wprowadzeniem w docelowym jakiś takich zapisów, ale tak żeby  było to zgodne z e wnioskiem musiało by w e wniosku być na docelowym mieszanka 1( wypisane składniki mieszanki tak)?

Jeżeli na polu masz ogród z kilkoma rodzajami warzyw to piszesz - pozostałe warzywa w płodozmianie z uprawami rolnymi -tak zaznaczasz w biznesplanie. Natomiast w e-wniosku wstawiasz to co ma przewagę w uprawie. Natomiast deklarując uprawę roślin wysokobiałkowych należy opisać dokładny skład mieszanki (wraz z rośliną dominującą jeśli stanowi ona więcej niż 50 % mieszanki);

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, many12 napisał:

... Natomiast w e-wniosku wstawiasz to co ma przewagę w uprawie.

Co do e-wnioskh jezeli każda z upraw ma poniżej 0.10 ha to całość deklarujesz jako uprawa mieszana jara.

W przypadku kontroli stwierdza rozbieżność gdyż nie masz na tej podrzędnej działce deklarowanej uprawy lecz kilka różnych. Nie ma za to sankcji.

• Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, PRZMAS19821982 napisał:

Poleciał ekspresem wniosek do regionalnego oddziału w Toruniu o płatność 2 raty RMG.... 

dużo robiłeś zmian a jeśli tak to ile się czeka na zmianę w bp ?

Opublikowano
3 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

dużo robiłeś zmian a jeśli tak to ile się czeka na zmianę w bp ?

13.11. wysłałem czwartą zmianę rezygnacji z jednego  szkolenia  - czekam wypełniając sprawozdanie z realizacji biznesplanu oraz uzyskanej wielkości ekonomicznej - sporo rachunków budowlanych - mam czas do 14 marca.

Opublikowano
17 godzin temu, many12 napisał:

13.11. wysłałem czwartą zmianę rezygnacji z jednego  szkolenia  - czekam wypełniając sprawozdanie z realizacji biznesplanu oraz uzyskanej wielkości ekonomicznej - sporo rachunków budowlanych - mam czas do 14 marca.

ja na razie wycofuje 2 działki  z docelowego a wzrost będę robił na swoich po pierwszym złożeniu bp miałem uznane sztuczne warunki bo swoich działek nie miałem w dopłatach może teraz się nie czepią ? budowlankę częściowo już zrobiłem z tym że ja mam jedną fakturę  na wykonanie i pokrycie nowego dachu na budynku gospodarczym a nie na wszystkie materiały i robociznę osobno a tak na marginesie to wniosek szwagra przechodził jakąś kontrolę krzyżową w Białymstoku a składał w lubelskim doszli że ja składałem już te działki w rmg a teraz on boję się żeby nas nie posądzili o wyłudzenie 

• Sad 1
Opublikowano

Żeby dać konkretną odpowiedź  potrzebuję więcej  faktów sformułowanych w postaci pytań myślowo nie powiązanych:

Kto robił ci biznesplan i wdrażał projekt RMG - jeżeli sam to musisz to rozłożyć na czynniki pierwsze i problematyczne  elementy myślowe formatować  werbalnie w sposób zrozumiały tz. nie jechać jednym ciągiem myślowym tylko co zdanie to oddzielne credo tematu.