Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Wnioskodawca ma malzonka, który ma udzialy 3/4 własności grunty, które uprawia i zgłasza inny rolnik, natomiast sam wnioskodawca i małżonek pomimo własności nigdy nie składali wniosku o dopłaty. Czy wg was te grunty mogą w roku docelowym zostać wpisane jako własność i posłużyć do zwiększenia wielkość ekonomicznej gospodarstwa? W mojej ocenie powinno to przejść jednak osoba weryfikująca nie chce sie zgodzić i twierdzi że jak w roku bazowym ich nie było to w roku docelowym mogą być jako "inne" A więc bez możliwości wyliczenia weg z tych upraw. Co Wy na to? 

Edytowane przez sony87
Opublikowano
30 minut temu, sony87 napisał:

Wnioskodawca ma malzonka, który ma udzialy 3/4 własności grunty, które uprawia i zgłasza inny rolnik, natomiast sam wnioskodawca i małżonek pomimo własności nigdy nie składali wniosku o dopłaty. Czy wg was te grunty mogą w roku docelowym zostać wpisane jako własność i posłużyć do zwiększenia wielkość ekonomicznej gospodarstwa? W mojej ocenie powinno to przejść jednak osoba weryfikująca nie chce sie zgodzić i twierdzi że jak w roku bazowym ich nie było to w roku docelowym mogą być jako "inne" A więc bez możliwości wyliczenia weg z tych upraw. Co Wy na to? 

powinno przejsc pod warunkiem ze wnioskodadwca zlozy wniosek o doplate na te grunty a wlasciciel 1/4 podpisze o swiadczenie o  zgodzie. Wtedy  w docelowym moze byc jako wlasnosc i nie ma ze boli.

4 godziny temu, Nikita_Bennet napisał:

hmmmm????

Oj chyba Cię nie rozumiem.

Dzierżawię 10ha, dostaję premię, we wniosku mam że dostanę z 10ha 7ha darowizną + inny grunt wcześniej nie zgłaszany do dopłat ->ok 4ha a te 3ha co były w dzierżawie ustnej z tych 10 dalej będą. Z tego co napisałeś wyżej to nie wiem czy w "moim" przypadku to przejdzie (arimir to klepnął). Pisz jaśniej bo jak się czyta to czasem ciężo załapać ;)

wszystko gra

w bazowym masz 10 ha dzierzaw

w docelowym 7 wlasnosci+ 3 dzierzawa + 4 dzierzawa kolejna   

Dzierzaw masz mniej niz w roku bazowym a wlasnosc stanowi przynajmniej 50 % gruntow. Wszystko pasuje . Mogles kupic za premie 2 ha z tych co dostajesz darowizna, kasa bylaby w kieszeni

Opublikowano
6 minut temu, masa24 napisał:

powinno przejsc pod warunkiem ze wnioskodadwca zlozy wniosek o doplate na te grunty a wlasciciel 1/4 podpisze o swiadczenie o  zgodzie. Wtedy  w docelowym moze byc jako wlasnosc i nie ma ze boli.

Jestem tego samego zdania, własność to własność i tak powinna być traktowana zgodnie z instrukcja, natomiast ARiMR twierdzi że to sztuczne warunki. 

Jak dla mnie sztuczne warunki istniały by jeśli wnioskodawca czy rolnik wcześniej składał wniosek o dopłaty i ukrył ta działkę przed złożeniem wniosku o rmg a nie w takim przypadku, gdzie dopłaty od zawsze pobierał ktoś inny. 

Brak mi jednak argumentów i nie wiem jak przekonać do swoich racji urzędnika, może jakaś interpretacja z Wawy? 

Opublikowano
1 minutę temu, sony87 napisał:

Jestem tego samego zdania, własność to własność i tak powinna być traktowana zgodnie z instrukcja, natomiast ARiMR twierdzi że to sztuczne warunki. 

Jak dla mnie sztuczne warunki istniały by jeśli wnioskodawca czy rolnik wcześniej składał wniosek o dopłaty i ukrył ta działkę przed złożeniem wniosku o rmg a nie w takim przypadku, gdzie dopłaty od zawsze pobierał ktoś inny. 

Brak mi jednak argumentów i nie wiem jak przekonać do swoich racji urzędnika, może jakaś interpretacja z Wawy? 

ale dlaczego sztuczne warunki? co by sie zmienilo jakby wykazal ta dzialke w roku bazowym ?  czemu ja wykazujesz  w roku docelowym?

Opublikowano

Bez tej działki nie ma za dużo własności a co za tym idzie bardzo ciężko zrobić wzrost weg bo są dzierzawy których nie mogę liczyć bo brakuje własności 

Opublikowano

Jak sie da to bym tak zrobil i nie kopal sie z urzednikiem 

Jak nie to byn napisal ze wnioskodawca mial inne zrodlo zarobku itp dlateho nie uzytkowal dzialki. Teraz w zwiazku z uzyskana pomoca zamierza uzytkowac wczesniej oddany grunt w dzierzawe. I tyle.to powiatowy oddzial?

Opublikowano

Znam taki przypadek odnośnie sztucznych warunków. Matka ma wniosek o dopłaty, 3 dzieci mają wnioski o dopłaty. Zarzucono sztuczne warunki. Powód? Ten sam adres zameldowania. Była sprawa w sądzie i z tego co słyszałem, sąd orzekł na korzyść agencji. 

Każde z nich ma ponad 400 ha. 

Opublikowano

Masz rację ale nie do końca.

Otóż wspólnie mieszkają. Każde z nich ma oddzielne budynki w różnych powiatach, w nich mają park maszynowy. Łączy ich Grupa producencka. Łączy ich wspólne silosy zbozowe(jako grupa).

Jest przepis jesli po czerwcu 2011 roku zostało podzielone gospodarstwo to może być traktowane jako podział ze względu na sztuczne warunki. Tutaj ktoś powolal na ten przepis. Gospodarstwo podzielone w 2014 czy 2015 roku.

Opublikowano

Ale co to znaczy podzielone? Nastąpiła tam sprzedaż darowizna czy co? Żeby udowodnić sztuczne warunki też trzeba mieć podstawy. To nie jest tak że podział gospodarstwa z automatu oznacza sztuczny podział.

Opublikowano (edytowane)

Wniosek był na ojca. Ojciec jak dzieci dorosły to rozpisał na dzieci. Musiał bo nie mógł składać wnioski bo był w związku małżeńskim i żona składała o dopłaty. Inne nazwiska. Agencja się dopatrzyła(wiem szybko się zorientowali-10lat).Więc rozpisal na pełnoletnie dzieci. Każde z nich ma na siebie maszyny, budynki, w różnych powiatach. Łączy ich adres zameldowania oraz to że matka, ojciec i dzieci mają grupę producencka oraz udziału w różnych firmach rolniczych i nie rolniczych.

Miejmy nadzieję że w przyszłym prowie ten przepis zniknie.

Edytowane przez robert55555
Opublikowano
2 godziny temu, sony87 napisał:

Tylko właśnie agencja wymaga udowodnienia wnioskodawcy że to nie sztuczne warunki... Nie odwrotnie 

Agencja może sobie wymagać pytanie co jak sprawa idzie do sadu. Poza tym agencja musi wydać decyzje odmawiająca wypłaty dopłat a w niej musi podać powód.

@robert55555
ok ale jako to dokładnie przepis? Mógłbyś podać dokładny zapis? Chętnie bym przeczytał sobie.

Opublikowano
Dnia 13.11.2020 o 19:50, robert55555 napisał:

Nie każdy UKS wydaje zaświadczenie na którym jest dochód i przychód wypisany.

Jeśli miałeś przychód to wpisz o przychód za 2019. Może w twoim wydaja zaświadczenie że są kwoty o przychodzie i dochodzie za 2019 rok. Tym lepiej dla ciebie.

Gratuluje. Na 18 ha gruntów ornychnie chcieli dać zgody na rozsiewacz 600l. W końcu dali.

Ja mam na nie całe 10 ha 500 litrów bez problemu 

Opublikowano
Nikita_Bennet napisał:

hmmmm????

Oj chyba Cię nie rozumiem.

Dzierżawię 10ha, dostaję premię, we wniosku mam że dostanę z 10ha 7ha darowizną + inny grunt wcześniej nie zgłaszany do dopłat ->ok 4ha a te 3ha co były w dzierżawie ustnej z tych 10 dalej będą. Z tego co napisałeś wyżej to nie wiem czy w "moim" przypadku to przejdzie (arimir to klepnął). Pisz jaśniej bo jak się czyta to czasem ciężo załapać ;)

No to w twoim przypadku nie będzie żadnego problemu. Wychodzi że będziesz miał 11 ha własności i 3 ha dzierżawy, którą miałeś w roku składania wniosku. Te wszystkie grunty będą Ci się zaliczały do docelowej SO, oczywiście pod warunkiem że te 3 ha dzierżawy utrzymasz. Jedynie z czym może być problem to z tym, że nie masz "stałej" dzierżawy na papierze. Agencja może teoretycznie wezwać Cię do przedstawienia umowy dzierżawy na 7 lat z datą pewną (ja miałem ten problem) ale jak będziesz bardzo uparty to udowodnisz im, że to wcale nie jest konieczne (zapisy w rozporządzeniu są niezbyt spójne).

Opublikowano

Zapisy są spójne. Nie musi to być dzierżawa z datą pewną. Może być nawet ustna o ile są na nią dopłaty. Warunek podstawowy to to żeby taka sama dzierżawa była też w roku bazowym.

• Thanks 1
Opublikowano
Dnia ‎2020‎-‎11‎-‎13 o 22:03, sony87 napisał:

"osoba weryfikująca nie chce sie zgodzić i twierdzi że jak w roku bazowym ich nie było to w roku docelowym mogą być jako "inne" A więc bez możliwości wyliczenia weg z tych upraw. Co Wy na to? " -  - liczymy w roku docelowym to co było w wyjściowym  a w wyjściowym zaklepane w dopłatach bezpośrednich chyba, że dokupisz sobie hektary i uzyskasz zgodę  na zmianę  biznesplanu. Trzeba pisać pismo przewodnie do Dyrcia Regionalnego   wstawiając te w rzeczywistości swoje hektary do biznesplanu dołączając dokumentację ( potwierdzoną kopię wypisu geodezyjnego , bądź Akt Własności) - olać niekompetentnego urzędasa i działać w/g logiki.

Opublikowano
14 minut temu, masa24 napisał:

dlaczego ta sama dzierzawa ma byc w roku docelowym?  na podstawie czego tak twierdzisz?

Sorry. Źle się wyraziłem. Ten sam rodzaj dzierżawy. Działka może być inna. Dzięki za uwagę.

Opublikowano
2 godziny temu, marluk napisał:

Zapisy są spójne. Nie musi to być dzierżawa z datą pewną. Może być nawet ustna o ile są na nią dopłaty. Warunek podstawowy to to żeby taka sama dzierżawa była też w roku bazowym.

taka sama dzierżawa w sensie działek czy jak? Bo to mnie interesuje.

Jest 10ha dzierżaw, z czego z tych 10 ha 7ha będzie darowane  a pozostałe 3 ha dalej będzie w dzierżawie - nawet notarialną da się zrobić na 10lat.

Pozostały brak własnej ziemi będzie dodany tym co już teraz jest użytkowane w dopłatach (4ha).

Warunek że wzrosła powierzchnia (zamiast słonecznikiem to powierzchnią jest) tak samo ilość własności jest chyba 56%  z całości co w tegorocznym wniosku o płatności.

Opublikowano
5 godzin temu, marluk napisał:

Sorry. Źle się wyraziłem. Ten sam rodzaj dzierżawy. Działka może być inna. Dzięki za uwagę.

zeby nie bylo ze sie czepiam, pytalem z ciekawosci bo myslalem ze moze cos przeoczylem. Lubie sie czasem przyjebac ale akurat ty odpowiadasz zawsze rzeczowo

• Like 1