Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia ‎2020‎-‎04‎-‎24 o 17:11, galan99 napisał:

A czemu tak powiadasz przecie ja będę składał w Październiku .

POdobnie i ja jak sprzedam trzy jałówki opasy i bęę miał faktury do okazania.

• Like 1
Opublikowano

Więc króliki ważne żeby stan zadeklarowany się zgadzał i w papierach sprzedaż na zadeklarowaną ilość. Te fv to tylko druczek który wypełniasz, np na sąsiada? Bo to wsumie tylko papierek niewiążący, jedynie do ewidencji.

Jakieś konkretne rasy trzeba mieć? Czy byle jakie mieszance ważne żeby sztuki się zgadzały? Trzeba gdzieś je rejestrować? ( Może głupie pytanie ale wiem że z większą ilością kur coś takiego jest)

Gdzie szukać szkoleń które się łapią w te z punktacji? Odr?

Ile mieliście punktów? Bo Pani z Agencji doradzą ok 10 nazbierać żeby w razie w mieć z czego zejść. 

A co w sytuacji odwrotnej? Tj jeżeli w dopłatach jest większa działka aniżeli w ewidencji gruntów? . Podać lepiej z dopłat a jak się czepia to wtedy poprawiać i wyjaśniać jakoś? Albo nakażą również zmianę wniosku o dopłaty?

• Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, many12 napisał:

Telefony do WARSZAWY w sprawie wniosku RMG

No w sumie tak :

22 595 03 00

22 595 01 20 - sobiście nie dzwoniłem ale ludziska podawali, że z pierwszego naboru dzwonili.

Jak ja pytałem to dostałem ten pierwszy co podawałeś i jeszcze 22 595 03 02 nie dzwoniłem bo wyrobili się w terminie więc nie wiem czy dobry. 

• Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano

Szkolenia poszukaj w ODR. Jeśli chodzi o punktację, to dopóki będzie więcej środków jak pieniędzy, to wystarczy minimalna ilość punktów. Co do różnicy w powierzchni to pisałem Ci kilkanaście postów wyżej. 

Opublikowano
6 minut temu, Maro05 napisał:

Więc króliki ważne żeby stan zadeklarowany się zgadzał i w papierach sprzedaż na zadeklarowaną ilość. Te fv to tylko druczek który wypełniasz, np na sąsiada? Bo to wsumie tylko papierek niewiążący, jedynie do ewidencji.

Jakieś konkretne rasy trzeba mieć? Czy byle jakie mieszance ważne żeby sztuki się zgadzały? Trzeba gdzieś je rejestrować? ( Może głupie pytanie ale wiem że z większą ilością kur coś takiego jest)

Gdzie szukać szkoleń które się łapią w te z punktacji? Odr?

Ile mieliście punktów? Bo Pani z Agencji doradzą ok 10 nazbierać żeby w razie w mieć z czego zejść. 

A co w sytuacji odwrotnej? Tj jeżeli w dopłatach jest większa działka aniżeli w ewidencji gruntów? . Podać lepiej z dopłat a jak się czepia to wtedy poprawiać i wyjaśniać jakoś? Albo nakażą również zmianę wniosku o dopłaty?

Primo: .........czy dopiero wypełniasz biznesplana bo nie wiem jak Ci doradzić ewentualnie Pokierować?

Opublikowano (edytowane)
55 minut temu, Maro05 napisał:

Jeżeli chcesz wejść w króliki to musisz aktualnie je POsiadać i wpisać  do Tabeli 12  "roczne obroty zwierząt w okresie wyjściowym - aktualny stan i docelowym. Przed wydaniem decyzji kontrola będzie sprawdzała sztuki zgodnie z bp. Faktury sprzedaży trzeba ewidencjonować w KPiR. Liczą się sztuki - nie trzeba rejestrować - bez paszportów póki ta bolszewicka junia na to nie wpadnie. Szkolenia na razie ze względu na Kornelovirusa wstrzymane. Miałem mieć czwarte ostatnie pod koniec marca  ale odwołano - też nie wiem czy zdążę zrealizować do jesieni. W bp. podajesz wszystko co i w Wniosku o dopłaty.

Edytowane przez many12
Opublikowano

Ale mogę np w 2021 kupić od sąsiada 2 samice na taką fv co pokazałeś i rozmnożyć by w 2022( docelowym w bp) podać np. 10 samic. No i z narodzonych chyba można zostawiać na ,, remont stada,,  Bo przecież jeżeli ktoś deklaruje że zasieje słonecznik to w wyjściowym nie musi mieć. Ważne żeby w docelowym się zgadzało.

• Like 1
Opublikowano

czy jeśli Wnioskodawca nie posiada na swoich działkach budynków gospodarczych a korzysta w budynków należących do rodziców na ich działce to ma je wykazać w biznesplanie i spisać jakąś umowę użyczenia czy wcale nie wykazywać ?

bo ciągnik to chyba normalnie można wpisać i dołączyć umowę użyczenia ?

Opublikowano
4 godziny temu, Maro05 napisał:

Ale mogę np w 2021 kupić od sąsiada 2 samice na taką fv co pokazałeś i rozmnożyć by w 2022( docelowym w bp) podać np. 10 samic. No i z narodzonych chyba można zostawiać na ,, remont stada,,  Bo przecież jeżeli ktoś deklaruje że zasieje słonecznik to w wyjściowym nie musi mieć. Ważne żeby w docelowym się zgadzało.

Ale wyrażnie masz " Przemieszczenie stada w roku wyjściowym i docelowym'. Musisz spytać u mądrzejszych czy jak zakupisz dopiero w roku docelowym. Chyba rozumię co Tobą determinuje. Na wyjściówce masz za dużą SO swojego gospodarstwa bo aż ponad 11 tys. Wg mnie zapisz te dwie samice na wejściówce i one w ciągu paru latek mogą zrobić ci POgłowie rzędu @@ sztuk. z tym słonecznikiem to się zgadza. Podwyższam SO marchewką. Dziwię się, że mając na wejściówce takie duże SO wchodzisz w badziweie takie jak słoneczniki. .............................Pamiętaj, że biznesplana musi być spójny i wiążący całość - czy tym królikom będziesz serwował słoneczniki?

Opublikowano
18 godzin temu, Grzechooo napisał:

można i gotówką, aczkolwiek podobno w moim oddziele się czepiają jak nie ma napisanego "zapłacono gotówką" tylko jest "płatność gotówka".

kupcie pieczątkę za max 10 zł z różnymi napisami (Zapłacono gotówką, kopia, oryginał, pilne, polecony itp)...

• Haha 1
Opublikowano
43 minuty temu, many12 napisał:

Ale wyrażnie masz " Przemieszczenie stada w roku wyjściowym i docelowym'. Musisz spytać u mądrzejszych czy jak zakupisz dopiero w roku docelowym. Chyba rozumię co Tobą determinuje. Na wyjściówce masz za dużą SO swojego gospodarstwa bo aż ponad 11 tys. Wg mnie zapisz te dwie samice na wejściówce i one w ciągu paru latek mogą zrobić ci POgłowie rzędu @@ sztuk. z tym słonecznikiem to się zgadza. Podwyższam SO marchewką. Dziwię się, że mając na wejściówce takie duże SO wchodzisz w badziweie takie jak słoneczniki. .............................Pamiętaj, że biznesplana musi być spójny i wiążący całość - czy tym królikom będziesz serwował słoneczniki?

O slonecznikach tylko wspomniałem że przecież są osoby co nim podnoszą więc nie musisz mieć w wyjściowym tego co w docelowym, to samo jeżeli założysz że będziesz miał bydło mięsne możesz, mimo że w wyjściowym tego niema. Z bydłem jest przemieszczanie stada ale z krolikami których nikt nigdzie nie rejestruje musi być przemieszczanie stada? ( Albo z kurami ) A gdzie to komu podajesz? Skoro są nierejestrowane.. dlatego piszę o zakupie tych 2 szt w 2021 czyli pomiędzy wyjściowym.a docelowym by w docelowym było już np 10 samic ze swoich. Bo przecież po wypłacie 1 raty masz czas na dojście do docelowych założeń z biznesplanu. 

Z uprawami dla królików zgodzę się że niebedziesz karmił ,,słonecznikiem,, w docelowce już pomyśleć i wpisać trochę upraw niezbednych do wykarmienia- jakieś buraki pastewne itp. ewentualnie w zakupach kupić od sąsiada i miec na to kwit.

Jeżeli jest coś co potwierdza że muszę mieć na wyjściowe króliki by móc na nich zwiększać ekonomiczność to powiedz, ale jeżeli tak jest to najlepiej dopisać do wyjsciowki np 1 samice która niezaduzo dźwignie wyjściowe weg. Bo mam te 11600 bez kombinowania typu niszczenie sadu by obniżyć, ale po co na starcie dźwigać ,, sztucznie,, jeżeli mógł bym dokupić w 2021

• Haha 1
Opublikowano

"Jeżeli jest coś co potwierdza że muszę mieć na wyjściowe króliki by móc na nich zwiększać ekonomiczność to powiedz, ale jeżeli tak jest to najlepiej dopisać do wyjsciowki np 1 samice która niezaduzo dźwignie wyjściowe weg. Bo mam te 11600 bez kombinowania typu niszczenie sadu by obniżyć, ale po co na starcie dźwigać ,, sztucznie,, jeżeli mógł bym dokupić w 2021" - dobrze kombinujesz, żeby cos przemieszczać w docelówce  trzeba to mieć na wejściu - widzę, że jesteś w temacie - powodzenia. 

Opublikowano (edytowane)

czy agencja uznaje wymianę pokrycia dachu jako inwestycję budowlaną? myślicie że wymiana dachu na budynku na działce nienależącej do Wnioskodawcy przejdzie ? (budynek na działce dzierżawionej od rodziny)

ewentualnie czy myślicie że można postawić silos (nie wymagający pozwolenia ) na działce dzierżawionej?

Edytowane przez sony87
Opublikowano
59 minut temu, sony87 napisał:

czy agencja uznaje wymianę pokrycia dachu jako inwestycję budowlaną? myślicie że wymiana dachu na budynku na działce nienależącej do Wnioskodawcy przejdzie ? (budynek na działce dzierżawionej od rodziny)

ewentualnie czy myślicie że można postawić silos (nie wymagający pozwolenia ) na działce dzierżawionej?

Kombinujesz. Własność/współwłasność

Opublikowano
sony87 napisał:

Może być problem, z silosem to już w ogóle, napisz ile rocznie ha obsiewasz pszenicą (mówimy oczywiście o tych ha co piszesz w dopłatach)? w restrukturyzacji MAŁYCH gospodarstw jak sama nazwa mówi Twoje gospodarstwo jest małe, teraz kwestia przeliczenia ile ton średnio w Polsce wychodzi z ha.

Opublikowano
1 godzinę temu, marluk napisał:

No i dobrze bo raczej uzasadnienia ekonomicznego to nie ma.

To jak się ma tyle ha to orać nie trzeba?!  Pług z agro masz z do 25 tys by kupił. 
Mi silos przysługuje, może nawet da wezmę do 23 ton

Opublikowano
31 minut temu, Grzechooo napisał:

Może być problem, z silosem to już w ogóle, napisz ile rocznie ha obsiewasz pszenicą (mówimy oczywiście o tych ha co piszesz w dopłatach)? w restrukturyzacji MAŁYCH gospodarstw jak sama nazwa mówi Twoje gospodarstwo jest małe, teraz kwestia przeliczenia ile ton średnio w Polsce wychodzi z ha.

pszenica ponad 2 ha i rzepak ponad 4,5 ha

Opublikowano
16 minut temu, czesio200 napisał:

Do kazdej swojej dzialki musisz miec ksiegi a gdzie Ci dadza kase na dach stodoly sasiada...

Co nie którzy nie czytają wytycznych(rozporządzenia, pytań, wyjaśnień dotyczących rmg, tylko jak mają jakiś pomysł to pytaja- fakt od tego jest forum). Stąd pojawiają się pytania.

W przypadku inwestycji budowlanej, może być uwzględniona inwestycja, która będzie położona na gruntach stanowiących własność wnioskodawcy lub beneficjenta, przedmiot użytkowania wieczystego lub przedmiot dzierżawy z Zasobu Własności Rolnej Skarbu Państwa lub od jednostek samorządu terytorialnego.

2 godziny temu, sony87 napisał:

Opublikowano
29 minut temu, lebek5 napisał:

To jak się ma tyle ha to orać nie trzeba?!  Pług z agro masz z do 25 tys by kupił. 
Mi silos przysługuje, może nawet da wezmę do 23 ton

trzeba ale robi się to albo poprzez usługę albo poprzez zwykły zagonowy pług. Na pewno nie taki za 25 tyś. Gdzie tu logika?