Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, mds212 napisał:

Czyli jak dostałem kasę w marcu, rok docelowy wpisany mam 2022 to będę musiał utrzymać wymogi przez 4 lata? Byłem pewny że jak ustawie sobie rok docelowy na 2022 to będę musiał je utrzymać 3 lata

Założenia biznesplanowe musisz osiągnąć maxsymalnie w 3 roku - możesz wcześniej jeżeli wszystko zrealizowałeś. Niestety te założenia musisz utrzymać przez kolejne lata czyli w sumie latek 5 - słownie pięć.

17 minut temu, agro973 napisał:

A takie pytanie jeśli mam mieć plan nawozowy, próby glebowe mam i wyniki też, więc jeśli sam sobie wyliczę dawki to będzie okey i wpiszę czy musi  to mi robić jakiś doradca? Jaki jest czas na wykorzystanie pierwszej raty pieniędzy, 6 czy 9 miesięcy od daty doręczenia decyzji, bo wiem że od decyzji jest 6 miesięcy na złożenie o pierwszą ratę pieniędzy?

Otrzymaną mamonę masz zadysponować po to aby osiągnąć założenia biznesplanowe.

Opublikowano

Skoro program trwa 5 lat a jak kase doalem marzec 2020 to trwa do marca 2025. Czyli lata 2020,2021,2022,2023,2024 i konczy sie marzec 2025 wiec uprawy w roku 2025 ich jzu nie powinny obchodzic

• Like 1
Opublikowano

Tak ale według rozporządzenia musisz osiągnąć wzrost wielkości ekonomicznej gospodarstwa do poziomu co najmniej 10 tys. euro oraz utrzymać ten poziom co najmniej do dnia upływu 5 lat od dnia wypłaty pierwszej raty pomocy.

• Like 1
Opublikowano
12 godzin temu, robert55555 napisał:

Kolego @Kaszlak79 łatwiej zadać pytanie niż poczytać 10 stron z tego forum.

Pewnie, po wuj mam się starać jak ktoś za mnie odwali robotę... Kolego, zanim napisałem pierwszy post w tym temacie, przeczytałem jego... ostatnich 200 stron. Dzięki temu nie zadaję debilnych pytań które się tu powtarzają co 3-4 strony i wiem jako tako co w trawie piszczy. A co poniektórzy by chcieli podać suche, podstawowe dane gospodarstwa "jakiemuś specjaliście", zapłacić tak do 1000 zł i czekać na $$$, oczywiście z pretensjami że się wszystko opóźnia. Nie dziwota potem że wykorzystanie programów dla mniejszych gospodarstw leży.

Opublikowano

Przecież nie wiadomo co będzie na lata 2021 2027. Zawirowania z wyjściem wielkiej Brytanii, teraz korona wirus. Pieniądze mogą iść na ratowanie gospodarek a nie na programy pomocowe dla rolnictwa. Oby dopłaty bezpośrednie zostawili chociaż 

Opublikowano

We wtorek dzwoniła do mnie kobieta co rozpatruje mój wniosek i chciała jeszcze raz wniosek o płatność żeby wysłać bo podpisu żony nie było (w Radzyniu chcą podpis a w Białej Podlaskiej nie trzeba),dziwne to wszystko,i dodatkowo zaświadczenie z banku o własności konta (mówiła że może być skan umowy to tak wysłałem-nie opłacało się jechać 150km do banku po zaświadczenie którego mógłbym nie dostać). No i ma ruszyć wkońcu wypłata pierwszej raty, u mnie wiosna minęła (owies posiany) i sprzęt na jesień dopiero potrzebny

• Haha 1
Opublikowano
22 minuty temu, damin1 napisał:

Przecież nie wiadomo co będzie na lata 2021 2027. Zawirowania z wyjściem wielkiej Brytanii, teraz korona wirus. Pieniądze mogą iść na ratowanie gospodarek a nie na programy pomocowe dla rolnictwa. Oby dopłaty bezpośrednie zostawili chociaż 

No patrz Pan, a ja myślałem że rolnictwo to też część gospodarki. Do tego na tyle dziwaczna, że strategiczna a jednak w nowoczesnych systemach gospodarczych nisko rentowna. W obecnej sytuacji nie będzie na pewno sztucznego ratowania działów które produkują dobra konsumpcyjne, bo te z "przyczyn naturalnych" będą się kurczyć. Przekładając na język potoczny, być może nie będzie co roku nowego iPhone'a, albo będzie on mniej rewolucyjny od poprzednika, bo i mniejsza część ludzi po niego sięgnie - z oczywistych przyczyn. Pozostaną na pewno działy niezbędne do funkcjonowania ludności, czyli takie jak energetyka, transport, farmaceutyka no i oczywiście rolnictwo.

Wracajmy do tematu.

Opublikowano
19 minut temu, piotrek7862 napisał:

witam dostaliście już pierwszą rate czekam miesiąć i narazie nic nie ma

Jakbys nie wiedzial to maja 90 choc i w tym czasie moga sie nie wyrobic a ty po 30 juz masz sraczke?

Opublikowano (edytowane)

Panowie straszne zmieszanie z tymi datami się tu zrobiło. O ile mi wiadomo to wzrost gospodarczy trzeba osiągnąć maksymalnie do 3 lat od daty wypłaty pierwszej raty i utrzymać do 5 lat od tej daty. Czyli czas utrzymania wzrostu musi trwać minimum 3 lata. Oczywiście jak ktoś założy sobie wcześniejsze osiągnięcie wzrostu gospodarczego ( czyli wpisze wcześniejszy rok docelowy) to będzie go musiał dłużej utrzymać. Z naboru czerwiec 2019 rok docelowy maksymalnie może być 2023 ja miałem 2024 i kazali zmienić na 2023 i decyzja przyszła pozytywna.  Poprawcie mnie jeśli coś namieszałem.

Co do słynnych rachunków za kalafior sprzedawany na rynku czy jakimś targu. Kilka razy było to wałkowane ale jakoś nadal do mnie to nie przemawia. Czyli za każdy jeden kalafior sprzedany osobie prywatnej mamy wypisać rachunek imienny? Czyli jak przyjdzie klient po jeden kalafior to należy go zapytać o podstawowe dane osobowe żeby wypisać rachunek?

Edytowane przez derek2223
Opublikowano
11 godzin temu, Kaszlak79 napisał:

No patrz Pan, a ja myślałem że rolnictwo to też część gospodarki. Do tego na tyle dziwaczna, że strategiczna a jednak w nowoczesnych systemach gospodarczych nisko rentowna. W obecnej sytuacji nie będzie na pewno sztucznego ratowania działów które produkują dobra konsumpcyjne, bo te z "przyczyn naturalnych" będą się kurczyć. Przekładając na język potoczny, być może nie będzie co roku nowego iPhone'a, albo będzie on mniej rewolucyjny od poprzednika, bo i mniejsza część ludzi po niego sięgnie - z oczywistych przyczyn. Pozostaną na pewno działy niezbędne do funkcjonowania ludności, czyli takie jak energetyka, transport, farmaceutyka no i oczywiście rolnictwo.

Wracajmy do tematu.

No patrz Pan. I jak wszystko siadzie to na pewno będą pchali pieniądze w rolnictwo. Dostaniesz program pomocowy 15 zł dziennie. Oby to się jak najszybciej skończyło bo niedługo masa ludzi wyląduje na bezrobociu, firmy poupadają i to w nie państwo czy tez unia będą pchać kasę. Rolnictwo jakoś sobie poradzi i bez dopłat. Z głodu nie umrzemy. Tak wywnioskują. Pożyjemy zobaczymy jak to wszystko się ułoży. Dobra, koniec tego pitulenia. Wracamy do tematu restrukturyzacji. 

Opublikowano

Jak wszystko siądzie to wrócimy do epoki myślistwa i zbieractwa jeśli chodzi o żywność. Jednak nie przypominam sobie z historii - a jest ona moją ulubioną nauką - żeby w czasach nowożytnych doszło do tego na terenie Europy. Zorganizowane rolnictwo istniało cały czas i było nawet źródłem potęgi I RP. Rolnictwo świetnie sobie poradzi bez dopłat choćby przez to, że wzrosną ceny żywności (czytaj - ludzie większy %%% swojego dochodu będą wydawać na podstawowe rzeczy, min. jedzenie). Myślę że w tarapatach mogą być tylko wielkie gospodarstwa dla których PROW w ostatnich 15 latach był głównym źródłem rozwoju.

Dnia 27.03.2020 o 14:41, derek2223 napisał:

Czyli za każdy jeden kalafior sprzedany osobie prywatnej mamy wypisać rachunek imienny? Czyli jak przyjdzie klient po jeden kalafior to należy go zapytać o podstawowe dane osobowe żeby wypisać rachunek?

A czy jak idziesz po przysłowiowe kilo gwoździ do sklepu, to za każdym razem dostajesz rachunek imienny??

Opublikowano

Oczywiście, że nie dostaję rachunku imiennego tylko paragon. Ale jeśli te kilo gwoździ wykorzystam na połatanie bramy do stodoły, to w kosztach KPiR mogę wpisać ten paragon? Bo coś mi się wydaje, że nie... Ale jeśli ogarniasz temat to będę wdzięczny za wytłumaczenie.

Dnia 27.03.2020 o 14:47, robert55555 napisał:

Zrób sprzedaż dzienna, wystarczy.

Możesz wyjaśnić o co chodzi z tą sprzedażą dzienną? W instrukcjach które znalazłem odnośnie prowadzenia KPiR jest coś takiego jak dzienne zestawienie faktur ale sprzedaży dziennej tam nie spotkałem.

Ogólnie padają teksty odnośnie prowadzenia KPiR że temat wielokrotnie wałkowany, żeby cofnąć się kilka stron wstecz i wszystko jest opisane... Otóż od jakiegoś czasu śledzę ten wątek i dla mnie - kompletnego laika jeśli chodzi o papierologię. Nie było tu jasnej odpowiedzi co zrobić jak sprzedaję 1 kalafior klientowi na targu. 

Jeśli przeoczyłem jakiś konkretny post z takim objaśnieniem to biję się  w pierś. Jeśli nic nie przeoczyłem to prosiłbym kogoś kto się na tym zna aby opisał to jakoś łopatologicznie.

I uprzedzając wszelki hejt - tak poświęciłem nawet sporo czasu z wujkiem Google, ale niestety nie znalazłem objaśnienia, które rozwiało by moje wątpliwości.

• Like 2