Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
21 godzin temu, marluk napisał:

Wszystko jest w rozporządzeniu. Tam masz napisane jakie grunty wliczają się w roku bazowym a jakie w roku docelowym. Wystarczy poczytać.

Zachowujesz się jak Żyła - nic młodym nie POmagasz - tu trzeba im tłumaczyć jak raczkującemu przy pierwszym kroku - wcale się nie dziwię bo też byłem gleba w tym temacie.

• Thanks 2
Opublikowano
22 godziny temu, damin1 napisał:

Może źle sprecyzowalem. Jestem z naboru czerwcowego19. Decyzji jeszcze nie mam. Miałem wpisane tylko swoje grunty. Za premie mam kupić ha pola. I ten ha będzie mi się wliczał do zwiększenia wielkości ekonomicznej(będzie zwiększenie upraw) . A jak wezmę jakieś dzierżawy legalne do dopłat nawet 10 letnie to już mi się to nie będzie wyliczać. Tak.? Okres docelowy mam 2021 i tam nie mam wpisanych żadnych dzierżaw ale od tego roku będę miał dzierżawy już. To trzeba jakieś korekty robić czy jak. Czy po prostu będę je składał do dopłat a agencja nie będzie mi liczyć tych esow z tych pól do programu. Nie wiem jak to jest wlasnie

Na logikę wartość docelową nie zwiększysz zakupem pola tylko tym co na nim zasiejesz. Pisząc biznesplan opierasz się na tym co POsiadasz i jakimi uprawami w roku docelowym  daną wartość ekonomiczną osiągniesz. Zakup hektarów uwidacznia nam na co wydajemy te 48 tys. pierwszej transzy ze środków trwałych.  Pisząc biznesplan te w przyszłości planowane  hektary są na razie wirtualne bo  agencja sprawdza na etapie wstępnym Akta Własności. Skoro w trakcie realizacji projektu RMG dopniesz butem temat dzierżaw to o każdej akrobacji na ich powierzchni hektarowej powinieneś pisać o zgodę do dyrektora Agencji Regionalnej w myśl  zasady;  że obydwie strony obowiązuje decyzja twego pierworodnego biznesplanu - to tylko moje dywagacje.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Jarek ewidencję prowadzę od dn. otrzymania decyzji. Faktura ma być po decyzji, dołącz też pierwszą stronę książki przychodów i rozchodów. Na każdej str. książki u góry piszę imię, nazwisko, nr gospodarstwa. Dawałem ksero+ oryginały do wglądu. 

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, GRZES1545 napisał:

Jarek ewidencję prowadzę od dn. otrzymania decyzji. Faktura ma być po decyzji, dołącz też pierwszą stronę książki przychodów i rozchodów. Na każdej str. książki u góry piszę imię, nazwisko, nr gospodarstwa. Dawałem ksero+ oryginały do wglądu. 

Zapomniałeś dodać, że jeżeli do Regionalnej wysyłamy ksero księgi przychodów i rozchodów z co najmniej jedną fakturą zakupu co z reguły jest praktykowane to taki dokument za zgodność z orginałem  POwinien być POtwierdzony adnotacją  Powiatowego Biura ARiMR.

Opublikowano
1 minutę temu, many12 napisał:

Zapomniałeś dodać, że jeżeli do Regionalnej wysyłamy ksero księgi przychodów i rozchodów z co najmniej jedną fakturą zakupu co z reguły jest praktykowane to taki dokument za zgodność z orginałem  POwinien być POtwierdzony adnotacją  Powiatowego Biura ARiMR.

Potwierdzenia konta bankowego jeszcze .

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Tak panowie ale w decyzji mam zdanie ze ewidencje muszę zaczac prowadzić najpozniej od dnia rozpoczęcia realizacji biznesplanu. Fv chyba nie musi byc po decyzji bo przeciez mozna juz działać z zakupami od dnia zlozenia pierwszego wniosku. Czyli na logikę podajac fv z pazdziernika zaczynam wtedy realizacje biznesplanu i od wtedy musze mieć ewidencje.

Opublikowano
3 godziny temu, Adaminoo1990 napisał:

Witam, czy ktos orientuje sie czy w docelowym roku moge zamienic jedna z wlasnych dzialek na dzierzawe długoterminowa nie zmieniajac upraw ani obszaru. Jestem z naboru marcowego 2019 i wystapilem juz o 1 rate

Wszystko możesz  dopuścić  do swojej koncepcji ale musi być to POtwierdzone zgodą Dyrektora Regionalnego do którego piszesz o zmianą założeń biznesplanu - napisz o sukcesie bo każda abstrakcyjna POmysła jest  dla nas pewną motywacją.

12 minut temu, czesio200 napisał:

Tak panowie ale w decyzji mam zdanie ze ewidencje muszę zaczac prowadzić najpozniej od dnia rozpoczęcia realizacji biznesplanu. Fv chyba nie musi byc po decyzji bo przeciez mozna juz działać z zakupami od dnia zlozenia pierwszego wniosku. Czyli na logikę podajac fv z pazdziernika zaczynam wtedy realizacje biznesplanu i od wtedy musze mieć ewidencje.

Coś tu się nam pokićkało. Primo:

Składasz projekt RMG.  Dostajesz decyzję pozytywną. Po decyzji wysyłasz wniosek o I Ratę przedstawiając wpis  w "Księdze Przychodów i Rozchodów "o pierwszej  twojej transakcji w tym projekcie. Niestety gościu ta pierwsza twoja transakcja odbywa się za twoją mamonę bo po złożeniu wniosku o I ratę na  tantiemy  możesz poczekać tak jak w moim wypadku do marca. Z chwilą otrzymania tych junijnych srebrników rozpoczyna się twój stres i niepewność co pizdowski urzędnik może jeszcze  wymyśleć rozdając darmową mamonę.

• Like 1
Opublikowano

Tylko, że to swoją pierwszą transakcję w tym projekcie możesz zrobić nawet przed otrzymaniem decyzji jeszcze. Tyle ile ludzie wyciągają siana z unii to te nasze 60tyś to są grosze. Nie ma co się z dużo zamartwiać tylko robić swoje.

• Like 1
Opublikowano
58 minut temu, galan99 napisał:

Potwierdzenia konta bankowego jeszcze .

Jakiego konta? Gospodarstwa czy nie ma znaczenia jak w przypadku dopłat? 

Opublikowano
1 godzinę temu, many12 napisał:

Zachowujesz się jak Żyła - nic młodym nie POmagasz - tu trzeba im tłumaczyć jak raczkującemu przy pierwszym kroku - wcale się nie dziwię bo też byłem gleba w tym temacie.

Masz rację też byłem gleba ale to wszystko serio jest wymienione w rozporządzeniu. Od myślnika bodajże jakie grunty w okresie bazowym a jakie w docelowym. Więc pytanie o to oznacza że ktoś nie czytał rozporządzenia.

Opublikowano
23 godziny temu, Czereśnia napisał:

Muszę mam to dołączyć do tabeli nr19- jeszcze mi to tłustym drukiem napisali😑

Jeden odział się przyczepi, inny nie. Też się tego spodziewam.

23 godziny temu, marluk napisał:

Jasne że tak ale ja zanim podjąłem decyzję o udziale w tym to przeczytałem te rozporządzenia kilka razy. To jest poważna sprawa. Nie wyobrażam sobie brania udziału bez czytania rozporządzeń. Ok niektóre zapisy są mało precyzyjne i to jest prawda.

Podaj przykład urzędniczego bełkotu. Wg mnie jest pisane prostym językiem. Co najwyżej może być czasami mało precyzyjne i z tym mogę się zgodzić. Scalanie? Ja paragrafy które mnie interesowały sam sobie scalilem. Nie jest to jakieś kosmiczne zadanie. Uważam że jeśli ktoś nie rozumie tego co jest napisane w rozporządzeniu nie powinien brać tej dotacji bo później może nie zrozumieć też decyzji i może być płacz.

Każdy powinien przeczytać parę razy (scalone własną inwencją). Co nie zmienia faktu że 90% ludzi zleci komuś napisanie wniosku - z tego powodu że nie zrozumie do końca co tam napisane. Tak w imię zasady - wiem, ale nie powiem. Bo mi nikt nie powiedział, Wy głupki a Ja mądry. A Ja sam wiem że nie raz zadam tu może i głupie pytanie po tym naborze. Nawet pomimo tego, że rozporządzenie to jeszcze pewnie ze 2-3 razy przeczytam.

2 godziny temu, many12 napisał:

Każdy był, choć pytania niektórych mogą powalić z nóg.

1 godzinę temu, many12 napisał:

Na logikę wartość docelową nie zwiększysz zakupem pola tylko tym co na nim zasiejesz. Pisząc biznesplan opierasz się na tym co POsiadasz i jakimi uprawami w roku docelowym  daną wartość ekonomiczną osiągniesz. Zakup hektarów uwidacznia nam na co wydajemy te 48 tys. pierwszej transzy ze środków trwałych.  Pisząc biznesplan te w przyszłości planowane  hektary są na razie wirtualne bo  agencja sprawdza na etapie wstępnym Akta Własności. Skoro w trakcie realizacji projektu RMG dopniesz butem temat dzierżaw to o każdej akrobacji na ich powierzchni hektarowej powinieneś pisać o zgodę do dyrektora Agencji Regionalnej w myśl  zasady;  że obydwie strony obowiązuje decyzja twego pierworodnego biznesplanu - to tylko moje dywagacje.

Na logikę, kupuję 2 ha gruntów (mój plan działania), obsiewam np. kukurydzą i nie wzrośnie mi SO ?? Jakim cudem ??

Opublikowano

Obaj macie rację. Na etapie sprawdzania hektary w planach kupna są wirtualne i się nie liczą do wielkości ale jak już je kupisz to normalnie na nich realizujesz biznesplan.

• Thanks 1
Opublikowano

Powiem tak gdyby nie wlasny upór i starania nie mialbym dzis decyzji w reku pomimo tego, że wniosek robil doradca. Na poczatku 2 doradcow twierdzilo,ze sie nie zalapie nie ma sensu az w koncu jednego przekonalem napisal i... Mam jedna z pierwszych decyzji z naboru czerwiec z 12pkt. Oczywiscie urzednik byl bardzo przyjaznie nastawiony do beneficjenta.

Opublikowano
2 godziny temu, many12 napisał:

Czyli jak? 

Pienisz się bo nie zrozumiałeś posta:

Dnia 4.01.2020 o 08:06, ZYLA napisał:

Nikt mu wyciągów z banku nie będzie sprawdzał. Resztę dopowiedz se sam. 

Dnia 4.01.2020 o 18:53, many12 napisał:

Lakoniczny Żyła - jak zwykle nic nie podpowie - typowy chłopek.

?? 

A może po prostu jesteś tępy? Bo myślę że większość wiedziała o co chodzi. 

Opublikowano

Panowie

Mam pytanie o ewidencję rozumiem że wpisuje zakupy z biznesplanu ale czy muszę pisać całe zakupy i sprzedaż w moim przypadku nawozy kupuję razem z kolegą ma więcej pola razem jest taniej jemu też sprzedaję zboże bo ma silosy i sprzedaje hurtem łudkami oczywiście nie da mi faktury co wtedy czy będzie problem przy kontroli ewidencja będzie 

Opublikowano
13 minut temu, marluk napisał:

Obaj macie rację. Na etapie sprawdzania hektary w planach kupna są wirtualne i się nie liczą do wielkości ale jak już je kupisz to normalnie na nich realizujesz biznesplan.

Każdą zmianę w biznesplanie  w trakcie realizacji tego projektu dokonujesz za zgodą  Dyrektora Regionalnego. W momencie otrzymania POzytywnej decyzji zmiany już masz jasność, że na zakupionych ha tą kukurydzą podniosłeś wartość ekonomiczną swojego gospodarstwa.

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, marluk napisał:

Nie ma jak to coś powiedzieć tak, żeby ktoś tego koniecznie nie zrozumiał... 80% ludzi to idioci, w tym temacie idiotą jestem i Ja. Na szczęście dyrektor lokalnego ODR ma litość nad idiotami. Powiedziała jak prostemu chłopkowi z pola - w biznesplanie wpisujemy zakup gruntów jako JEDYNE działanie związane z zakupami za pieniądze z programu, co podniesie SO. Do tego doprowadzam do stanu używalności moje wieloletnie odłogi kupione za starych (dobrych) czasów i łącznie w ten sposób powiększam udział gruntów wykorzystywanych do produkcji w moim gospodarstwie, czym powiększam SO do wymaganej docelowej. Coś źle pojmuję ??

I po wuj mi wpisywać "potencjalne" hektary w roku bazowym, skoro ocieram się raptem 1000 EUR co by nie przekroczyć 13 tys. SO ??

Edytowane przez Kaszlak79
Opublikowano
1 godzinę temu, Czereśnia napisał:

Jakiego konta? Gospodarstwa czy nie ma znaczenia jak w przypadku dopłat? 

Niech nikt nie próbuje do  projektu RMG założyć innego konta bankowego. Obliguje tu chitry  pejsaty wybieg, że numer konta musi być taki sam jak do dopłat bezpośrednich. Zęby w przyszłości obyło się bez niedomówień przy spotkaniu z urzędnikiem to radzę  przeprowadzać za mamonę z tego projektu nie transakcje gotówkowe a przelewami bankowymi.

5 minut temu, Kaszlak79 napisał:

Nie ma jak to coś powiedzieć tak, żeby ktoś tego koniecznie nie zrozumiał... 80% ludzi to idioci, w tym temacie idiotą jestem i Ja. Na szczęście dyrektor lokalnego ODR ma litość nad idiotami. Powiedziała jak prostemu chłopkowi z pola - w biznesplanie wpisujemy zakup gruntów jako JEDYNE działanie związane z zakupami za pieniądze z programu, co podniesie SO. Do tego doprowadzam do stanu używalności moje wieloletnie odłogi kupione za starych (dobrych) czasów i łącznie w ten sposób powiększam udział gruntów wykorzystywanych do produkcji w moim gospodarstwie, czym powiększam SO do wymaganej docelowej. Coś źle pojmuję ??

I po wuj mi wpisywać "potencjalne" hektary w roku bazowym, skoro ocieram się raptem 1000 EUR co by nie przekroczyć 13 tys. SO ??

"w biznesplanie wpisujemy zakup gruntów jako JEDYNE działanie związane z zakupami za pieniądze z programu, co podniesie SO" - mało nie puściłem pawia jak przeczytałem jaki szabezgojowy sekret wyznała Ci twoja  Dyrektor. To musi być pani dyrektor z pisdowskiego nadania - beztalencie, poniżej pasa.

Opublikowano

Dobra uwaga - warto wiedzieć. Ostatnio jak sprzedawałem zboże, to kupujący (całkiem poważny facet w wieku mojego ojca) powiedział, że od 2020 roku ŻADNA transakcja powyżej 8 tys. zł w III RP nie może przejść gotówkowo - wszystko przelew.

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, marluk napisał:

Może i poważny ale nie zna przepisów. Bzdur ci naopowiadał.

Nie był bym taki do końca pewien bo obecny minister chce i to jego cel by Polsce płacić wszędzie bezgotówkowo , to jest raj dla skarbówki ile zarabiasz a ile wydajesz czy się sumują a może więcej wydajesz to skąd masz .