Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie drodzy Forumowicze po chwili mojej nieobecności. Czy termin tegorocznego naboru, tj. cały marzec, jest już w 100% pobłogosławionym pewniakiem?? Co z rozporządzeniem i ew. zmianami w zasadach?? Ktoś coś ?? 😉

Opublikowano
1 godzinę temu, maroon napisał:

A RODO? Czyli żądali umowę użyczenia czy tylko aby wpisał im czyjeś dane bez jego pozwolenia? Przecież według prawa bez podpisu tego kogoś oni nawet nie mogą przetwarzać tego biznesplanu No chyba że udzielił im na to zgodę Jeśli tego nie zrobił to tak naprawdę oni są udupieni i łamią prawo bo to oni muszą się postarać o pozwolenie na przetwarzanie danych a nie osoba która go tam wpisała

Czy mógłbyś doprecyzować o jaki konkretnie art. masz na myśli z ustawy RODO? Bo z tego co mi wiadomo to ani ustawa RODO ani Ustawa o Ochronie Danych Osobowych jak również komentarze do tych aktów prawnych mówią wprost że samo imię i nazwisko bez daty urodzenia, nr PESEL lub adresu zamieszkania {miejscowość, ulica nr domu, a jeżeli dom wielorodzinny to z numerem mieszkania} nie są danymi osobowymi podlegającymi ochronie z dyspozycji tychże ustaw. 

1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

@Maron weź już  z tym ,,prawem" daj ludziom spokój. Mamy kraj bezprawia, a rodo to wielu urzędników ma w d...ie.

Jeżeli posiadasz informacje o przestępstwie ścigany z urzędu to masz społeczny OBOWIAZEK powiadomienia o tym właściwych instytucji {Policja, Prokuratura}, który nakłada na ciebie ustawa KPK. 

Opublikowano

Kolego, ten temat jest o czymś innym🤨 I Doskonale wiem co jest moim obowiązkiem. Czytając wypowiedzi niektóre w tym tylko temacie według Ciebie już powinienem zgłaszać na Policję lub AriMR.

• Like 1
Opublikowano

Kiedy nie stosuje się ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (RODO)?

RODO nie stosuje się, gdy:

• osoba, której dane dotyczą, nie żyje
  • osoba, której dane dotyczą, jest osobą prawną
  • dane są przetwarzane w celach niezwiązanych z działalnością handlową, gospodarczą lub zawodową osoby przetwarzającej dane.

Co to są dane osobowe?

Dane osobowe to wszelkie informacje o zidentyfikowanej lub możliwej do zidentyfikowania osobie, zwanej także podmiotem danych. Dane osobowe obejmują następujące informacje:

• imię i nazwisko
  • adres
  • numer dowodu tożsamości/paszportu
  • dochody
  • cechy kulturowe
  • adres IP
  • dane będące w posiadaniu szpitala lub lekarza (jednoznacznie identyfikujące daną osobę w celach medycznych).
Opublikowano

chociaż i tak nie wiem kto sie bedzie będzie tym przejmował i kopał z Agencją jak chodzi o coś innego w życiu niż wieczne użeranie się 

nie wiem czy ten mój post o Rodo jest wklejony bo u mnie sie dziwnie świeci ;-)))

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Pietrov00 napisał:

t że samo imię i nazwisko bez daty urodzenia, nr PESEL lub adresu zamieszkania {miejscowość, ulica nr domu, a jeżeli dom wielorodzinny to z numerem mieszkania} nie są danymi osobowymi podlegającymi ochronie z dyspozycji tychże ustaw.

jeśli tak to darowaliby sobie to ośmieszanie bo ktoś by wpisał Jan Kowalski dla odczepnego Takie wymysły tylko ośmieszają powagę urzędu Skoro ktoś deklaruje że będzie sprzęt pożyczał czy wynajmował to się pod tym podpisuje Co innego gdyby żądali umowę - żądanie podania czyjegoś imienia i nazwiska jest co najmniej niepoważne

Opublikowano

ciekawe jak by się to miało do pożyczania opryskiwacza,albo że sąsiad pryska u mnie na polu? ma wszystkie papiery ale nie zgadza się na podawanie swoich danych  ;-)))))

Opublikowano
2 godziny temu, freetaxi napisał:

Trzeba sobie wniosek o dopłaty dopasować pod biznesplan a nie odwrotnie. 

Koledze chodzi o to że wniosek był w tamtym roku A będzie się liczył do naboru tegorocznego... Bo jest przed 15 maja ...

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Kolega pytał raczej o wniosek o przyznanie pomocy. A tutaj wielkość ekonomiczną liczymy z tego co mamy w dopłatach w roku składania. 

Edytowane przez freetaxi
  • Like 1
Opublikowano

pytałem właśnie tak jak kolega @agrarmrc napisał, czyli jak teraz złoże wniosek o rmg a w maju o doplaty, który będzie dopasowany do wniosku rmg to z tego wniosku będą brali ilość moich ha? czy na dzierżawy trzeba mieć jakieś poświadczenie od notariusza czy coś? bo ja mam tylko spisane umowy z dzierżawcami.

Opublikowano

serio? Bo nie pamiętam jak to było.
Czyli jak złożę wniosek na RMG (i zaniżę powierzchnie żeby się załapać) i potem w maju wniosek o płatności z powierzchnią jak w RMG (reszta działek na kogo innego) to to przejdzie?

Opublikowano
7 minut temu, Nikita_Bennet napisał:

serio? Bo nie pamiętam jak to było.
Czyli jak złożę wniosek na RMG (i zaniżę powierzchnie żeby się załapać) i potem w maju wniosek o płatności z powierzchnią jak w RMG (reszta działek na kogo innego) to to przejdzie?

Uważaj tylko żeby Ci nie przyje&ali stworzenia sztucznych warunków... W biznesplanie będziesz musiał podać całość gruntów które posiadasz.

Opublikowano (edytowane)

tworzenie sztucznych warunków - no jeżeli ktoś użytkuje grunta przez 3-4 lata a nawet 5 lat po inwestycji to gdzie będzie tworzenie sztucznych warunków?

Pytanie czy przejdzie to o czym pytałem wyżej, piszę na RMG, rozwiązanie umowy dzierżawy i do dopłat mam mniej hektarów czyli wartość jest wystarczająco niska. A potem ją podnoszę biorąc dzierżawę od całkiem innej osoby na 7lat+sadzę drzewka bożonarodzeniowe ;)

Edytowane przez Nikita_Bennet
Opublikowano

czy myślisz że oni to tworzą (słonecznik, kiedyś pomidor lub malina) aby była produkcja? 
Tam przy korycie dużo zostało tych co mają TUZy, pomidory czy inne rzeczy a pole widzą nie codziennie tylko 2-3 razy w roku.

• Thanks 1
Opublikowano

Ja miałem składane więcej w 2018 r. W 2019 nie składałem dopłat na dzierżawy aby się załapać i de facto te dzierżawy są a za chwilę może ich nie być także to jest głupio rozwiązane że się wliczają do ustalania początkowej wartości ekonomicznej. Powinno być tylko z swoich gruntów wg mnie. No ale.. No i byłem wzywany na poprawki i musiałem napisać oświadczenie dlaczego w tamtym roku te działki były a w tym ich nie ma.