Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 godzin temu, rskp napisał:

Mam trochę dziwne pytanie:

Składałam wniosek w poprzednim naborze, a pewnych względów musiałam go wycofać. Czy ktoś się orientuje, czy formularz wniosku jest ten sam? Chciałabym wykorzystać tamten wniosek i bez zbędnej dodatkowej pracy złożyć go w obecnym naborze ( z niewielkimi poprawkami). 

Są nowe formularze, musisz przepisać biznesplan i wniosek. 

Opublikowano

@freetaxi

Mam nietypowe pytanie: jestem w trakcie negocjowania dzierżawy na 8 lat. Czy jeśli umowę podpiszę np. w maju a później złożę wniosek o dotację to czy będzie się taka działka liczyć do roku bazowego i do powierzchni gospodarstwa? Będę miał umowę dzierżawy na wymagany okres ale do dopłat nie zdążę jej wpisać bo zrobi to dzierżawca jeszcze przed podpisaniem umowy dzierżawy. Jak to jest?

Opublikowano
31 minut temu, freetaxi napisał:

Dopłaty powinieneś złożyć jeśli będziesz miał tytuł prawny na ostatni dzień maja. 

Faktycznie a jeśli podpiszę umowę dzierżawy 1 czerwca? Właściciel złożył już wniosek o dopłaty i nie chce robić korekt. Pytanie czy wliczy mi się taka dzierżawa w roku bazowym jeśli nie dostanę do niej dopłat?

Opublikowano
1 godzinę temu, marluk napisał:

Faktycznie a jeśli podpiszę umowę dzierżawy 1 czerwca? Właściciel złożył już wniosek o dopłaty i nie chce robić korekt. Pytanie czy wliczy mi się taka dzierżawa w roku bazowym jeśli nie dostanę do niej dopłat?

POdstawowym dokumentem stanu gospodarstwa w okresie bazowym jest  wniosek o dopłaty bezpośrednie. Będzie on modyfikowany w zależności od protokołów pokontrolnych po złożeniu projektu RMG.

Opublikowano (edytowane)

Jak notujecie w rachunkowości rozliczenie ON z akcyzą same faktury czy decyzję lub przelew bankowy ?zaznaczę ze niema rozliczenia w środkach obrotowych?

Edytowane przez 23mona
Opublikowano
46 minut temu, many12 napisał:

POdstawowym dokumentem stanu gospodarstwa w okresie bazowym jest  wniosek o dopłaty bezpośrednie. Będzie on modyfikowany w zależności od protokołów pokontrolnych po złożeniu projektu RMG.

Rozumiem cię ale w przepisach nic nie ma na ten temat. Trzeba mieć min hektar ziemi w posiadaniu. I mieć na to albo własność albo dzierżawę na papierze. A jeśli ta umowa dzierżawy jest zawarta po 1 czerwca to nie tyle wydzierzawiajacy nie musi tej działki wpisywać do dopłat co nawet nie ma do tego prawa. I co wtedy z biznesplanem?

Opublikowano (edytowane)

Może podpowiecie. Jeśli składa ktoś w marcowym naborze biznes plan i ma rok docelowy 2020, to czy musi od razu od przyszłego roku sadzić to co zadeklarował w biznesplanie, czy można to {przeciągać} do 4-5 roku trwania projektu?

Edytowane przez caseMalenka
Opublikowano (edytowane)

Jak to jest z rachunkowością po wniosku o RMG? Wydatki wykazywać to ok rozumiem że z faktur VAT, co jednak w sytuacji gdy np. na rynku uda się sprzedać owoce/warzywa?
Mam jeszcze kolejne pytanie. Ziemia w rekach rodzinnych od lat, pradziadek kupił tuż po wojnie. po jego śmierci sytuacja prawna działki nie jest uregulowana (prawdopodobnie jest wielu potencjalnych spadkobierców), ale co roku płacony jest podatek i brane dotacje. Nie ma numeru księgi wieczystej. Na jakiej zasadzie wpisać ją do biznesplanu?

Edytowane przez Thrym
Opublikowano

Jak się ma kalkulator do sprawdzenia wielkości ekonomicznej gospodarstwa który jest w internecie a to co liczą już później do wniosku..  czy jest on w miarę wiarygodny? 

Jak się mają dzierżawy które składa się od lat do bezpośrednich. Trzeba je wliczać czy jak to się ma w ogóle.. ?

Opublikowano

Do roku wyjściowego wliczasz wszystkie działki które piszesz do wniosku obszarowego. Nawet jak za rok nie będziesz miał tych dzierżaw to w roku wyjściowym wpisujesz wszystko.

Kalkulator jest wiarygodny

Opublikowano
7 godzin temu, Thrym napisał:

Jak to jest z rachunkowością po wniosku o RMG? Wydatki wykazywać to ok rozumiem że z faktur VAT, co jednak w sytuacji gdy np. na rynku uda się sprzedać owoce/warzywa?
Mam jeszcze kolejne pytanie. Ziemia w rekach rodzinnych od lat, pradziadek kupił tuż po wojnie. po jego śmierci sytuacja prawna działki nie jest uregulowana (prawdopodobnie jest wielu potencjalnych spadkobierców), ale co roku płacony jest podatek i brane dotacje. Nie ma numeru księgi wieczystej. Na jakiej zasadzie wpisać ją do biznesplanu?

Jak sprzedaż warzywa na placu/rynku/targu, to tak też wpisujesz do rachunkowości. 

Odnośnie działki, to chyba najlepiej podać ją jako "dzierżawa krótkoterminowa - umowa ustna", bo do każdej innej formy własności będą chcieli potwierdzenie posiadania, którego nie masz 

Opublikowano
2 godziny temu, max95 napisał:

Panowie jak z kasą macie juz,u mnie brak,wniosek składany w lutym, świętokrzyskie

Ja też świętokrzyskie, wniosek złożony 18.02. W oddziale w Kielcach poinformowali, że na razie robią styczeń a luty dostanie pieniądze "niebawem".

Opublikowano
4 godziny temu, sobczakkatarzyna napisał:

Jak sprzedaż warzywa na placu/rynku/targu, to tak też wpisujesz do rachunkowości. 

Odnośnie działki, to chyba najlepiej podać ją jako "dzierżawa krótkoterminowa - umowa ustna", bo do każdej innej formy własności będą chcieli potwierdzenie posiadania, którego nie masz 

Z działką wszystko już jaśniejsze, ale jak można wpisywać sprzedaż detaliczną na rynku/targu jeśli wtedy rubryka do wpisania f.vat lub RR będzie pusta? Równie dobrze można zmyślić sztuczną sprzedaż, jestem ciekaw co z udowodnieniem faktycznej sprzedaży wtedy

Opublikowano
2 godziny temu, Thrym napisał:

Z działką wszystko już jaśniejsze, ale jak można wpisywać sprzedaż detaliczną na rynku/targu jeśli wtedy rubryka do wpisania f.vat lub RR będzie pusta? Równie dobrze można zmyślić sztuczną sprzedaż, jestem ciekaw co z udowodnieniem faktycznej sprzedaży wtedy

Pomalutku nic nie zmyślisz , jeśli w swym gospodarstwie posiadasz daną uprawę a sprzedasz na ryneczku to spokojnie sobie zapisz bez rachunku , tylko w uwadze sprzedasz na rynku .

Przecie nie wpiszesz czegoś co nie posiada gospodarstwo w uprawie .

Opublikowano
2 godziny temu, Thrym napisał:

A po co ta sztuczna sprzedaż skoro jesteś rozliczany z upraw  a nie ze sprzedaży?

• Like 1
Opublikowano

No właśnie, trzeba mieć jakieś potwierdzenie na sprzedane towary czy wystarczy że dana roślina jest uprawiana i podnosi nam SO? Ja tak czy siak potwierdzenie sprzedaży będe miał, ale uważam z tego co wszędzie można się dowiedzieć, że to czy sprzedaliśmy towar (realnie, z potwierdzeniem typu umowa kupna sprzedaży jakaś czy faktura rr) nie jest wymagane

Opublikowano

Jasne,tylko jeśli sie ma ten słynny słonecznik i z tego ci liczą wzrost a nie zapiszesz tego w dochodach jako np sprzedaż na targu.to podczas kontroli napewno zapytają co się stało z tym słonecznikiem że nigdzie nie ujęty,i tylko po to galan radzi jak to zapisać -proste jak budowa cepa i co tu roztrząsać

• Like 1
Opublikowano

No bo jeśli nie pisać produktów rolnych sprzedawanych detalicznie na rynku na przykład to w tej uproszczonej rachunkowości będzie generalnie dużo więcej faktur z wychodów niż przychodów, to jakie ma znaczenie prowadzenie tej dokumentacji skoro to i tak jest z tego co czytam nie brane pod uwagę? Z rachunkowości wtedy nie byłoby dużo na +

• Like 1