Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie bój żaby - ważne żebyś złożył w terminie Nawet jak będzie niekompletny to najpierw cię wezwą do uzupełnienia braków a potem będą wzywać do wyjaśnień i będziesz poprawiał do skutku

A ja mam pytanie bo wraz z decyzją dostałem kalkulator punktów rankingowych  na osobnej kartce i ktoś tam źle wprowadził dane bo naliczyło mi 2 punkty za podleganie KRUS 12 miesięcy Czy kontaktować się z nimi aby to sprostowali czy to nieistotne? Minimum punktów i tak mam

Opublikowano

Witam Panowie możecie mi doradzić jedna rzecz chce złożyć teraz wniosek na ten nabor cześć pola mam na. Siebie a część dzierzawa od rodziców która później miała być zapisana na mnie za rok lub dwa a w odr mówią żeby się udało teraz trzeba to zapisać na. Siebie mam 1,5 a 1,2 dzierzawa od rodziców i Jeszce dzierzawa od wujka. I doradca mówi że by to 1,2 było teraz zapisane bo wniosek nie przejdzie a mi. Się. Wydaje że przejdzie bez tego i dopiero przy wzroście będzie musiało być przepisane reszta może ktoś pomoc 

Opublikowano
42 minuty temu, Mateusz2908 napisał:

Witam Panowie możecie mi doradzić jedna rzecz chce złożyć teraz wniosek na ten nabor cześć pola mam na. Siebie a część dzierzawa od rodziców która później miała być zapisana na mnie za rok lub dwa a w odr mówią żeby się udało teraz trzeba to zapisać na. Siebie mam 1,5 a 1,2 dzierzawa od rodziców i Jeszce dzierzawa od wujka. I doradca mówi że by to 1,2 było teraz zapisane bo wniosek nie przejdzie a mi. Się. Wydaje że przejdzie bez tego i dopiero przy wzroście będzie musiało być przepisane reszta może ktoś pomoc 

Możesz w roku docelowym zakupić hektary wujka a teraz niech rodzice przekażą swoje na zasadzie darowizny.

Opublikowano
5 minut temu, many12 napisał:

Możesz w roku docelowym zakupić hektary wujka a teraz niech rodzice przekażą swoje na zasadzie darowizny.

Ale po co? W tej chwili ma na siebie 1,5 ha więc może składać Niech w biznesplanie wpisze że kupi tą ziemię od rodziców a tą kasę może wydać na co chce - nawet na sprzęt używany Kwestia dogadania się z rodzicami i dopasowania cyferek aby to pasowało w biznesplanie

• Like 3
Opublikowano
1 godzinę temu, maroon napisał:

Ale po co? W tej chwili ma na siebie 1,5 ha więc może składać Niech w biznesplanie wpisze że kupi tą ziemię od rodziców a tą kasę może wydać na co chce - nawet na sprzęt używany Kwestia dogadania się z rodzicami i dopasowania cyferek aby to pasowało w biznesplanie

Dzięki za odpowiedź. Czyli to pewniak to.Ciekawe dlaczego doradca mówił że muszę mieć więcej na siebie teraz w chwili składania wniosku przecież w rozporządzeniu jest ze chyba trzeba mieć tylko 1 ha dopiero później możliwe że to będzie za mało 

• Like 1
Opublikowano

Doradcy mówią różne rzeczy U mnie też na różne konkretne pytania nie potrafili mi udzielić odpowiedzi więc stwierdziłem ze sam napiszę biznesplan i dzięki temu forum oraz studiowaniu rozporządzeń udało mi się z powodzeniem to zrobić

• Like 1
Opublikowano

Jutro jadę tam jeszcze raz i będę wyjaśniał bo mając teraz na siebie 1,5ha na 1 ha jest sad jabłoniowym a reszta łąka na której będą ziemniaki i borówka nie muszę mieć nic więcej na dziś dopiero reszta następny 1 ha sadu będzie zapisany za rok gdzieś i reszta esu euro z 30% dzierżawy ja tak to widzę. W odr w innym miescie jak dzwoniłem bo to mówili że to przejdzie a tutaj chyba źle mnie doradca zrozumiał 

Opublikowano
41 minut temu, Mateusz2908 napisał:

Dzięki za odpowiedź. Czyli to pewniak to.Ciekawe dlaczego doradca mówił że muszę mieć więcej na siebie teraz w chwili składania wniosku przecież w rozporządzeniu jest ze chyba trzeba mieć tylko 1 ha dopiero później możliwe że to będzie za mało 

Doradczy bełkot , wystarczy 1 ha fizyczny , bo przeliczeniowy to tylko do podatku , niema progu wyjściowego tylko mowa do 10 tyś Euro , w dalszej kolejności trzeba powiedzieć jak ktoś startuje z progu 1 tyś Euro to dobić do 10 tyś i zwyżka o te 20  % i cała filozofia .

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Mateusz2908 napisał:

Znaczy ja tych docelowych 10 tys nie zrobię na tym własnym 1,5 ha dopiero rodzice przepisza resztę 1,2 pola z sądem na mnie i dzierżawa od wujka 30% sad albo ziamniak

Bardziej moi odpowiada wersja darowizny od rodziców teraz i zakup od wujcia w docelowym?

Opublikowano

Od wujka narwzie nie będę mógł kupić nie ma takiej opcji jedynie darowizna od. Rodziców za rok tego 1,2 hektara i na tym swoim wtedy zrobię jakieś 9 tys i wujka polu 30% dobije to 10 tys euro 

Opublikowano
55 minut temu, Mateusz2908 napisał:

Od wujka narwzie nie będę mógł kupić nie ma takiej opcji jedynie darowizna od. Rodziców za rok tego 1,2 hektara i na tym swoim wtedy zrobię jakieś 9 tys i wujka polu 30% dobije to 10 tys euro 

A czemu darowizna? Przecież lepiej jest kupić od rodziców i skoro mają ci i tak to darować to za tą kasę będziecie mogli kupić sprzęt jaki chcecie - bez dodatkowych dokumentów i może być nawet używany Prostsze zarówno w napisaniu, wykonaniu i efekt o wiele lepszy niż wydać pod dyktando ARiMR na nowy sprzęt

40 minut temu, tomek0808 napisał:

Panowie, co mam wpisać w tabeli 5 Poplony skoro ich nie sieje? Mam tylko na 2 działkach facelie do przyorania w plonie głównym. nie wiem jak to wypełniać

Skoro ich nie masz to nawet nie ruszaj tej tabelki Plon główny to przecież nie poplon

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
18 minut temu, maroon napisał:

A czemu darowizna? Przecież lepiej jest kupić od rodziców i skoro mają ci i tak to darować to za tą kasę będziecie mogli kupić sprzęt jaki chcecie - bez dodatkowych dokumentów i może być nawet używany Prostsze zarówno w napisaniu, wykonaniu i efekt o wiele lepszy niż wydać pod dyktando ARiMR na nowy sprzęt

Skoro ich nie masz to nawet nie ruszaj tej tabelki Plon główny to przecież nie 

Sprzęt chce kupić nowy chodziło ciągnik. Ale rodzice nie zapłacą wtedy podatku od wzbogacenia? 

Opublikowano

Witam, 

jestem nowa na forum, jednak pod wielkim wrażeniem Waszej wiedzy. Chciałam sama wypełnić wniosek o RMG czy jest to możliwe?

Posiadam 3ha własnej ziemi, 2,5h w dzierżawie (z teściem na piśmie, ze szwagrem ustnie) oraz 0,5ha, które nie wykazuje w agencji. Do tej pory siejemy jęczmień jary na zmianę z pszenicą ozimą. Teraz wyliczając SO, na 1ha pietruszka, reszta rzepak i pszenica.

Chciałam sama wypełnić wniosek o RMG czy jest to możliwe? ewentualnie czy mogła bym prosić o pomoc, bo nie wiem jak ruszyć pewne punkty biznes planu.

Opublikowano

Jeśli chodzi ci o podatek dochodowy i rodzice mieli tą ziemię dłużej niż 5 lat a po sprzedaży nie straci ona swego rolnego charakteru to istnieje zwolnienie od tego podatku

• Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, maroon napisał:

Podstawowa zasada JEST TAKA, ŻE RODZICE PRZEKAZUJĄ DZIECIOM ZIAMIĘ NA ZASADZIE  DAROWIZNY. więcej STRATEGI I DOGADANIA SIĘ Z WUJCIEM  UPRZEDNIO PODPISUJĄC UMOWE PRZEDWSTĘPNĄ NA ZAKUP ZIAMI W OKRESIE DOCELOWYM,

6 minut temu, maroon napisał:

Jeśli chodzi ci o podatek dochodowy i rodzice mieli tą ziemię dłużej niż 5 lat a po sprzedaży nie straci ona swego rolnego charakteru to istnieje zwolnienie od tego podatku

Bredzisz>?

Opublikowano
2 minuty temu, many12 napisał:

Podstawowa zasada JEST TAKA, ŻE RODZICE PRZEKAZUJĄ DZIECIOM ZIAMIĘ NA ZASADZIE  DAROWIZNY. więcej STRATEGI I DOGADANIA SIĘ Z WUJCIEM  UPRZEDNIO PODPISUJĄC UMOWE PRZEDWSTĘPNĄ NA ZAKUP ZIAMI W OKRESIE DOCELOWYM,

Aha - a skąd wziąłeś taką zasadę? Z kościoła?