Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Ela1983 napisał:

Nie zamierzam niczego naginac porostu pytam, aby się czegoś dowiedzieć od osób, które mają napewno większą wiedzę odemnie. Jestem zielona w temacie dofinansowan i prowadzenia gospodarstwa. BP nie zamierzam pisać sama.Osoby pracujące w odr m.in kierownik namawiały na składanie wniosków, że będą chętnie pomagać i że jest dużo pieniędzy do "rozdania"bo na jesieni wybory. Więc myślę że warto. 

ODR - pomoże Ci tylko za kasiorkę a i tak nic nie skumasz - pisz o co Ci biega - pomożemy?

Opublikowano
2 minuty temu, Ela1983 napisał:

Nie zamierzam niczego naginac porostu pytam, aby się czegoś dowiedzieć od osób, które mają napewno większą wiedzę odemnie. Jestem zielona w temacie dofinansowan i prowadzenia gospodarsrwa. BP nie zamierzam pisać sama.Osoby pracujące w odr m.in kierownik namawiały na składanie wniosków, że będą chętnie pomagać i że jest dużo pieniędzy do "rozdania"bo na jesieni wybory. Więc myślę że warto. 

1300 to normalna cena za bp w lubelskim , bliżej Lublina już ceny idą ponad 2000 . 

Opublikowano
5 minut temu, Pawel89pl napisał:

1300 to normalna cena za bp w lubelskim , bliżej Lublina już ceny idą ponad 2000 . 

Żartujesz to samo dzieje się na całej biednej tz. Ścianie Wschodniej - przerabiałem toto?

Opublikowano
16 minut temu, many12 napisał:

ODR - pomoże Ci tylko za kasiorkę a i tak nic nie skumasz - pisz o co Ci biega - pomożemy?

Zauważyłam to samo po jednej rozmowie z osobą tam pracująca.

Zauważyłam też, że osoby na tym forum mają ogromną wiedzę o dofinansowaniach, wnioskach, etc 

Pyt.. Czy muszę mieć rozpisane uprawy na całe 5 lat czy tylko rok wyjściowy i docelowy?

Opublikowano
4 godziny temu, Karol06 napisał:

Czyli skoro działka którą mam zamiar kupić składa się w mniej więcej 30% z nieużytków, reszta  to grunt orny i  łąka to nie dostanę do niej zwrotu?

Co masz wpisane na wypisie z ewidencji gruntów? Jeżeli są tam nieużytki/ lasy to piszesz że tą powierzchnię pokrywasz z własnej kieszeni. Brat ma działkę na której jest wg wypisu 4 ar lasu ( w rzeczywistości jest cała działka gruntem ornym) i tak ma opisane. Wymagali też rozbicia na klasouzytki,wypis nie jest konieczny. Kupujesz sumę tego co jest wg wypisu rolne za dofinansowanie, wszystko inne za środki własne. Tak też musi być ujęte w akcie przez notariusza

17 minut temu, Ela1983 napisał:

Zauważyłam też, że osoby na tym forum mają ogromną wiedzę o dofinansowaniach, wnioskach, etc 

Pyt.. Czy muszę mieć rozpisane uprawy na całe 5 lat czy tylko rok wyjściowy i docelowy?

Piszesz rok bazowy i docelowy. Okres pomiędzy siejesz/ uprawiasz co chcesz

Opublikowano
10 minut temu, Ela1983 napisał:

Rozpisujesz w biznesplanie w roku wyjściowym to co masz w dopłatach bezpośrednich. W roku docelowym czyli po trzech latach musisz już osiągnąć wartość ekonomiczną powyżej 10 tys. €URO i utrzymać toto przez dwa latka. Tak dopasowujesz swoje uprawy wg Tabeli " Wartości współczynników SO dla działalności występujących w biznesplanie"

Opublikowano
17 minut temu, many12 napisał:

Rozpisujesz w biznesplanie w roku wyjściowym to co masz w dopłatach bezpośrednich. W roku docelowym czyli po trzech latach musisz już osiągnąć wartość ekonomiczną powyżej 10 tys. €URO i utrzymać toto przez dwa latka. Tak dopasowujesz swoje uprawy wg Tabeli " Wartości współczynników SO dla działalności występujących w biznesplanie"

Czy rok docelowy musi być po 3 latach od bazowego? Nie może być wcześniej?

Opublikowano

czytałem niedawno artykuł, że program ma być także dla osób bez krus. http://www.farmer.pl/prawo/przepisy-i-regulacje/restrukturyzacja-malych-gospodarstw-takze-dla-osob-nieubezpieczonych-w-krus,84081.html

Opublikowano
2 minuty temu, rolniczek098 napisał:

że program ma być także dla osób bez krus

Podobno w maju Ale jak ktoś jest na Krusie to niech startuje teraz bo potem będzie straszny tłok i będzie ciężko sie załapać 

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, many12 napisał:

Dziękuję. Jesteście super! Forum prawdziwych specjalistów 

• Thanks 1
Opublikowano
8 godzin temu, rolniczek098 napisał:

Jak czytałem gdzieś to wynika to z tego że mają dużo kasy do rozdania ale nie wiele jest chętnych.

Według żydka Rostowskiego - piniendzy ni ma?

• Haha 1
Opublikowano
10 godzin temu, marluk napisał:

Czy rok docelowy musi być po 3 latach od bazowego? Nie może być wcześniej?

Można, ale okres trwania programu i tak obowiązuje 5-o letni.

Opublikowano

Proponowane zmiany w aplikacji E-wniosek:

1.

Inicjowanie danych–wniosek spersonalizowany na podstawie ostatniego wysłanego przez rolnika wniosku w kampanii 2018

Dane we wniosku zostaną dostosowane w następującym zakresie:

usunięcie rośliny uprawnej „oświadczenie o braku zmian –JPO” i zastąpienie uprawą „Uprawa na gruntach ornych” (dla tych upraw na MAPIE konieczne będzie określenie prawidłowej rośliny uprawnej),

modyfikacja stref ONW zgodnie z nową delimitacją ONW.

Wersjonowanie gospodarstwa –od kampanii 2019 kolejne zmiany do wniosku nie będą nadpisywały treści przeglądu i wydruku poprzedniego wniosku (wydruk wniosku w stopce na każdej stronie będzie zawierał numer wniosku)

W każdym przypadku, gdy dane we wniosku są niepełne w odniesieniu do roku 2019 lub brak jest spersonalizowanego wniosku należy wprowadzić brakujące dane

2. Dodanie funkcjonalności usuwania wniosków w statusie „Roboczy” -funkcjonalność zapewni trwałe usunięcie z systemu wniosku oraz powiązanych z nim załączników. Opcja USUŃ będzie dostępna dla wniosku

nr 0002 i kolejnych.

Wniosek spersonalizowany (numer kończący się na 0001) nie będzie miał dostępnej tej opcji.

3. Płatność do krów i płatność do bydła –ZMIANA DO WNIOSKU

Rolnik w ramach składanych Zmian do wniosku nie może zwiększać pierwotnie zadeklarowanej do płatności liczby krów oraz bydła oraz dodawać nowych zwierząt (z wyłączeniem zwierząt zastępujących).

Zmiany polegające na zwiększeniu pierwotnie wnioskowanej liczby bydła lub krów lub dodaniu nowych zwierząt nie będących zwierzętami zastępującymi bez wcześniejszego wycofania płatności w całości nie będą uznawane.

W celu uniknięcia składania przez rolników zmian do wniosku zwiększających pierwotnie wnioskowaną liczbę krów lub bydła aplikacja eWniosekPlus wyświetli odpowiedni komunikat.

4. Dla zwierząt zgłoszonych we wniosku dostępne będą nowe opcje ZASTĄP i WYCOFAJ

5. Po zapisaniu danych, we wniosku będzie prezentowany numerzwierzęcia zastępującego i data zastąpienia.

Opcje ZASTĄP i WYCOFAJ są nieaktywne

Po użyciu opcji WYCOFAJ aplikacja wyświetla komunikat w celu potwierdzenia wycofania zwierzęcia z płatności.

6. Po potwierdzeniu wycofania, dla wycofywanego z płatności zwierzęcia we wniosku jest zaznaczony checkbox „Czy wycofane”. Opcje ZASTĄP i WYCOFAJ są nieaktywne

7. W momencie rozwijania sekcji „Płatność do krów” i „Płatność do bydła” na kolejnym wniosku (numer wniosku kończący się na 0002 i kolejnych) aplikacja wyświetli komunikat:

Pamiętaj, że w ramach aktualizacji wniosku z danej kampanii nie możesz dodawać nowych zwierząt do płatności do krów i/lub płatności do bydła. Jeżeli chcesz zastąpić wcześniej zgłoszone zwierzę użyj przycisku <Zastąp>. W celu wycofania zwierzęcia z płatności należy użyć akcji Wycofaj.

8. Na podstawie deklaracji wycofania lub zastąpienia zwierzęcia aplikacja wygeneruje odpowiedni załącznik do wniosku

9 Dodanie pola „Uwagi” dla wszystkich deklarowanych we wniosku działek rolnych–w zakładce wniosek dla każdej działki rolnej, będzie dostępne edytowalne pole „Uwagi”. Wypełnienie pola nie jest obowiązkowe

10. MAPA

Dostosowanie funkcjonalności wyszukiwania –pomijanie „białych znaków” w kryteriach wyszukiwania –podczas wyszukiwania danych w aplikacji eWniosekPlus Wprzypadku wskazania przez użytkownika w kryteriach wyszukiwania ewentualnych „białych znaków” (np. spacja) na początku lub końcu frazy „białe znaki” będą ignorowane przez system.

11 Rozszerzenie zakresu danych prezentowanych w oknie mapy w ramach „Listy upraw” –na liście upraw, dostępnej z poziomu mapy, poza nazwą uprawy prezentowana będzie powierzchnia każdej uprawy.

12

Należysprawdzićlistędziałekreferencyjnych(spersonalizowanych)iwraziekoniecznościdokonaćjejaktualizacji(dodaćnowedziałkilubusunąćdziałki,któreniesąwposiadaniurolnikawroku2019).

2.Należynarysowaćgraniceuprawynaposzczególnychdziałkachreferencyjnych.Wprzypadku,gdywewnioskuzostałyspersonalizowaneuprawynależysprawdzićczygranicetychupraworazwyświetloneroślinyuprawne/grupyuprawsązgodnezużytkowaniemwroku2019.Jeżeliuprawyniesązgodnezestanemfaktycznymnarok2019należyjepoprawić.

3.Wceluuzyskaniapłatnościdodanejpowierzchni,koniecznejestzaznaczeniedlakażdejzuprawojakiepłatnościwnioskujerolnik-natejpodstawiegenerowanesądziałkirolne.Odbywasię̨topowybraniuzesłownikaroślinyuprawnej.

AplikacjaeWniosekPlus„podpowiada”wszystkiepłatności,októrerolnikmożesięubiegaćdladanejuprawy.

PłatnośćONWjest„podpowiadana”dlauprawpołożonychnaobszarachONW(zgodnieznowądelimitacjąONW)podwarunkiemzaznaczeniawnioskowaniaotąpłatnośćwzakładceWNIOSEK.

13Definiowanie upraw

W ramach działek referencyjnych w gospodarstwie rolnik rysuje/edytuje granice wszystkich upraw w gospodarstwie.

Wyłącznie dla rolników uczestniczących w systemie dla małych gospodarstw (SMG):

w słowniku roślin na MAPIE dostępna jest do wyboru pozycja „Uprawa JPO”.

Wzwiązkuzpowyższymniejestkoniecznerysowanieoddzielniegranicdlakażdejuprawy(należypamiętaćoobowiązkuwskazaniagranicuprawytrwałychużytkówzielonychoraztrawnagruntachornych).

Naprzykład,jeżelinadziałcereferencyjnejpołożonesąprzylegającedosiebiepowierzchnieuprawy:jabłoni(0,50ha),żytaozimego(0,50ha)orazcebuli(0,05ha),wówczasmożliwejestnarysowaniełącznejgranicytychtrzechupraw(1,05ha)iwybórzesłownika„UprawyJPO”bezkoniecznościrysowaniakażdejztychuprawoddzielnie.

Rozszerzenie mechanizmu generowania działek podrzędnych, działki podrzędne GRUPA/RODZAJ/UPRAWA będą się generowały także dla rolników w SMG

14

Po wybraniu rośliny należy wybrać wnioskowane płatności.

Aplikacja „podpowiada” dostępne dla danej rośliny płatności.

ONW jest dostępne o ile w ramach PŁATNOŚCI w zakładce WNIOSEK rolnik zaznaczył wnioskowanie o ONW.

Automatycznie zaznaczane jest tylko JPO.

15

Sposób deklarowania EFA

Elementy EFA typu:

EFA1–Grunty ugorowane,

EFA1a-Grunty ugorowane z roślinami miododajnymi (bogatymi w pyłek i nektar)

EFA15-Obszary objęte uprawami wiążącymi azot (metr kwadratowy)

generowane są wyłącznie automatycznie na podstawie upraw odpowiednio:

roślin bobowatychdrobnonasiennych i bobowatychgrubonasiennych określonych w załączniku do Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie obszarów uznawanych za obszary proekologiczne oraz warunków wspólnej realizacji praktyki utrzymania tych obszarów z dnia 11 marca 2015 r. (poz. 354) .

Wprzypadku,gdyrolnikniechcezadeklarowaćdanejuprawyjakoobszarEFAlubchcezadeklarowaćjakoEFApowierzchnięmniejsząniżpowierzchniauprawy,powinienpoprzełączeniumapynadefiniowanieEFAusunąćtenelementlubpoprawićjegogranicę.

16

Dodanie w aplikacji powiadomienia o zastosowaniu powierzchni udowodnionej w roku 2018 (geometrie prezentowane w ramach warstwy działek rolnych stwierdzonych).

W przypadku, gdy w trakcie obsługi sprawy na rok 2018 zostało stwierdzone, że dla danej działki rolnej nastąpiło przedeklarowanie powierzchni (deklaracja powyżej MKO) lub z innego powodu np. konfliktu kontroli krzyżowej część działki została wykluczona z płatności zatwierdzona do płatności powierzchnia jest odwzorowana w ramach geometrii stwierdzonej działki rolnej.

Dla działek rolnych z deklaracją grup upraw JPO, JPO_L, JPO_Z, P_burakcukrowy, P_chmiel, P_konopie, P_PAS, P_STR, P_pomidory, P_skrobia, P_truskawka, PRSK, RE, ZAL1420, ZAL1420SN, ZAL713/I, ZAL713/II, dla których stwierdzono zawyżenie powierzchni generowane jest powiadomienie o treści:

„W ramach obsługi wniosku na rok 2018 stwierdzono zawyżenie zadeklarowanej powierzchni na działce/działkach <lista_dzrol>. Granice stwierdzonych głównych działek rolnych są dostępne w zakładce Mapa po włączeniu warstwy „Geometria stwierdzona działek rolnych z kampanii 2018”.

17 Wprzypadku,gdyrolnikchceotrzymywaćpowiadomieniazARiMR,pozalogowaniudoaplikacjieWniosekPlusnależyprzejśćdosekcjiMOJEKONTO.Następniewsekcji„Konfiguracjapowiadomień”należywprowadzićnumertelefonui/lubadrese-mailorazzaznaczyć„Zgodęnaotrzymywaniepowiadomień”(przełącznikustawionynazielono)izapisaćwprowadzonezmiany.

MOJE KONTOKonfiguracja powiadomieńZgoda na otrzymywanie powiadomień

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, robert55555 napisał:

Sukinkoty ciągle pijane brukselskie makówki. Nawet tego nie czytam - kopiuję do pliku   powiększam literki - może coś do mnie dotrze?

Edytowane przez many12
  • Haha 1