Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzisiaj rozmawiałem z kolegą co robi RMG i obiecał że dostanę wszystkie wytyczne i procedury. Kwestia kiedy oni to dostaną. Przez ich opracowania to ciężko przebrnąć. Tworzą procedury po kilkaset stron, do tego instrukcje, wytyczne. Mało tego co często zmieniają stara procedurę nowa i szukaj co się zmieniło.

Opublikowano
22 minuty temu, rolniczkaa1 napisał:

Nie wiem czy dobrze rozumiem.

Mam 2 ha przeliczeniowego, to może razy 3400, co daje 6800.

Z zusu mam 30000zl. To muszę zasiać ok 0.10 ha slonecznika żeby mieć 10000 , czyli min 25% z ziemi. Wtedy zalapie się na RMG.

Brakującą różnice do 25% nadrabiam uprawa np słonecznikiem.

Przykład dałam obrazowy. Nie trzeba liczyć na kalkulatorze.

Z tego co zrozumiałem po przeczytaniu rozporządzenia to są dwie opcje. Albo dochód albo przychód. Jeśli dochód to wtedy liczymy ha przeliczeniowe z poprzedniego roku i dochód spoza rolnictwa i min 25% musi być z rolnictwa.
Druga opcja przychód czyli to hektary ale już nie przeliczeniowe (bynajmniej nic nie ma o przeliczeniowych) i wtedy ilośc ha razy wartość ekonomiczna danej rośliny i masz swój przychód ze swojej powierzchni. I wiadomo min 25 % to przychód z gospodarstwa w porównaniu do dochodu z roku poprzedniego z pracy pozarolniczej.  Nie moge znaleźć czy wylicza się przychód z roku bierzącego czy docelowego. Znalazł ktos?

Opublikowano

Kurde rozporządzenie jest jeszcze w fazie zaawansowanego prototypu, a wy już debatujecie co by było gdyby. Jeszcze może się wiele zmienić. I nie martwcie się, napewno będzie kilka udogodnień żeby wielu się nie załapało

• Like 1
Opublikowano

W okolicy pijaki kasę dostali z tej restrukturyzacji,jeden aż na odwyku,  tak się zrestrukturyzował.To może i mi co dadzą.Do liczenia tej wartości ekonomicznej to liczą bydło na dzień składania wniosku czy jakaś średnią biorą?

Opublikowano
2 godziny temu, rudaziuta napisał:

Czyli reasumując te wszustkie info, które mamy do tej pory wystarczy teraz policzyć przychód zusowy za zeszły rok+planowaną wielkość ekonomiczną tegoroczynych zasiewów/nasadzeń i ma być min 25% z rolnictwa. 

No cóż, nie planowałam kwiatków w tym roku, troche to bez sensu... ale dobry nawóz zielony będzie :D

Żeby za mocno nie przemęczać główki posiej na tym ugorze coś z roślin wysokobiałkowych ...1ha no i twoje wymarzone kwiatki?

Opublikowano

Pierwsze lepsze wpisanie w Google „jak obliczyć stan srednioroczny” da ci sporo wyników wyszukiwania. Tam znajdziesz przykłady. A jak się cofniesz do postów ze wczorajszego dnia to ktoś wrzucał screen z tabeli z biznesplanu jak to wygląda.

Opublikowano
2 godziny temu, Buszmen11 napisał:

Kurde rozporządzenie jest jeszcze w fazie zaawansowanego prototypu, a wy już debatujecie co by było gdyby. Jeszcze może się wiele zmienić. I nie martwcie się, napewno będzie kilka udogodnień żeby wielu się nie załapało

Niewiele sie zmienia z projektow, komisja UE zatwierdzila pomysly ministerstwa i dała wolną rękę do wymyślania. No i wymyślili, sami siebie raczej nie będą poprawiac bo ich ciśnie z czasem, ewentualnie którys z opiniodawców się może trochę o nas upomnieć ale rozporządzenie krótkie i co tu nad tym dumać...Ja np pod RMG sobie poprzestawialam trochę życie i muszę szybko reagować, nie spodziewałam się np prawdopodobnego musu doinwestowywania w ugory, zaraz trzeba składac dopłaty a ja nie wiem co mam tam wpisać żeby ten swój plan pięcioletni móc realizować...:)

Opublikowano

Dzięki, normalnie masz coś takiego w tym co tu do nas piszesz, że chce Ci się wierzyć :D 

Ale zmartwiłam się po prostu, że mój cały misterny plan może pójść w...las. ;) a najbardziej nie lubię nie wiedzieć i trochę dziś sobie popanikowałam.

A jeszcze pytanie: czy po zakupie ziemi nowy właściciel musi na nie brać dopłaty żeby się rozliczyć z biznesplanu? W sensie jak kupi w 2019 to na 2020 jest koniecznosc brania ich do dopłat czy może zrobić to ustny dzierżawca?

Opublikowano
9 godzin temu, freetaxi napisał:

@bobienko jeśli chodzi o produkcję zwierzęcą to przyjmujemy stan na 1 stycznia i robimy potem obrót stada. Wtedy wychodzi nam stan srednioroczny. 

Kurcze to chyba nic z tego.myślałem że jak sprzedam ze 20 byka i poczekam z kupnem cielaków to się załapie

Opublikowano
2 godziny temu, bobienko napisał:

Kurcze to chyba nic z tego.myślałem że jak sprzedam ze 20 byka i poczekam z kupnem cielaków to się załapie

z taką produkcją to na Modernizację pisz wniosek 😉

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, freetaxi napisał:

Dopłaty bierze ta osoba, która ma tytuł prawny na koniec maja. 

Bardziej mi chodziło o to, czy przed wnioskiem o drugą ratę (jeśli by był składany w 2021 powiedzmy) jeśli osoba wcześniej kupi ziemię z RMG to czy od razu musi ją brać w dopłaty czy dopoki nie zamknie tematu nikt go do doplat nie moze zmusic? Oczywiście przy wniosku o drugą ratę wszystko wyprostowane na tip top jak w biznesplanie. ;)

Edytowane przez rudaziuta
Opublikowano
33 minuty temu, rudaziuta napisał:

Bardziej mi chodziło o to, czy przed wnioskiem o drugą ratę (jeśli by był składany w 2021 powiedzmy) jeśli osoba wcześniej kupi ziemię z RMG to czy od razu musi ją brać w dopłaty czy dopoki nie zamknie tematu nikt go do doplat nie moze zmusic? Oczywiście przy wniosku o drugą ratę wszystko wyprostowane na tip top jak w biznesplanie. ;)

Ale w czym widzisz problem? Według prawa dopłaty przysługują TYLKO i WYŁĄCZNIE osobie które uprawia daną działkę Tytuł prawny nie ma nic do tego Jeśli potem chcesz komuś oddać te dopłaty to twoja wolna wola Według prawa ten kto nie uprawia działki nie może brać dopłat Nie trzeba uprawiać w sensie dosłownym - wystarczy rozporządzać daną działką i można komuś zlecać uprawę ale trzeba o tym decydować

Opublikowano

Rozważam opcje i zastanawiam się czy nim mój chłop się nie rozliczy z rmg to nie podać tego jako swoją dzierżawę, osiągajac tym te swoje przychody na start, a jak już dostanę decyzję to rozwiązać dzierżawę...;) I dlatego pytanie właśnie czy jak kupi ziemię za RMG w tym roku to nim wystąpi o 2ratę w przyszłym to może mi ją dzierżawić czy jakies obostrzenia są i nie da rady?

Opublikowano

Jeśli ktoś by się dopatrzył to wygląda to ewidentnie na stwarzanie sztucznych warunków a to śliski temat bo zależy od punktu widzenia urzędnika który by to rozpatrywał Zanim zaczniesz rozmyślać nad takimi scenariuszami musisz się upewnić że te przychody można liczyć z roku obecnego a nie z ubiegłego Wygląda na to że niby tak ale nie jestem pewny na 100% Potem dopiero kombinuj w oczekiwaniu aż ukaże się konkretne rozporządzenie

Opublikowano
11 minut temu, rudaziuta napisał:

Rozważam opcje i zastanawiam się czy nim mój chłop się nie rozliczy z rmg to nie podać tego jako swoją dzierżawę, osiągajac tym te swoje przychody na start, a jak już dostanę decyzję to rozwiązać dzierżawę...;) I dlatego pytanie właśnie czy jak kupi ziemię za RMG w tym roku to nim wystąpi o 2ratę w przyszłym to może mi ją dzierżawić czy jakies obostrzenia są i nie da rady?

To ja już czegoś nie rozumiem. Twój chłop wziął rmg, a teraz Ty chcesz wziąć, dzierżawiąc od niego działki, które kupił za dotację? 

• Haha 2
Opublikowano
16 minut temu, sobczakkatarzyna napisał:

To ja już czegoś nie rozumiem. Twój chłop wziął rmg, a teraz Ty chcesz wziąć, dzierżawiąc od niego działki, które kupił za dotację? 

Ona chce wziąć na inne działki ale okazało się że musi wykazać przychód z rolnictwa przynajmniej 25% aby się załapać Ale sposób jaki opisała raczej nie przejdzie - no chyba że nikt tego nie wykryje co jest dość ryzykownym założeniem Pytanie czemu koniecznie chce ugorować te swoje działki zamiast skupić się na tym aby to z nich wykazać przychód i wybrać jakieś uprawy które jej to umożliwią Zwłaszcza ze nie ma obowiązku sprzedaży plonów z tych upraw

Opublikowano

No w sumie dokładnie tak jak piszesz Kasiu, co wam będę ściemniać...ale tylko na start- pozniej chcę wszystko po bożemu- obawiam się, że miałabym problem z uzyskaniem 25%przychodów z ziemi i początek chciałabym podbić jakąś uprawą, na którą jeśli nie dzierżawa to musiałabym wydac trochę kasy, której nie mam i dlatego chcę skorzystac z RMG