Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W rozporządzeniu chyba też niejednoznacznie. Proponuję zapytanie do ARiMR w takim razie. Ewentualnie wyjście jest takie, że zawsze można odpuścić na tym etapie budowlankę o ile punkty na to pozwalają. Jak Ci się wszystko wyklaruje to zrobisz sobie zmianę.

• Thanks 1
Opublikowano

W tym wypadku nie mogę odpuścić budowlanki, bo to najważniejsza część wniosku. I na punktach również bardzo mi zależy, bo mam ich mało.

Tydzień temu wysłałam inne zapytanie do ARiMR i na razie cisza... Teraz pewnie będzie podobnie.

A jeśli zrobię uproszczony kosztorys i załącze do wniosku to jest szansa, ze jak nie będzie spełniał ich kryteriów to wezwią do uzupełnienia i nie odrzucą wniosku?

Opublikowano

Swoją drogą zobaczcie jakie sytuacje... Tyle czasu opóźniają nabór, a nawet nie potrafią określić w instrukcji jakie cechy powinien zawierać wymagany kosztorys...

Opublikowano

@freetaxi numer gospodarstwa - w sensie numer producenta? są dwa oddzielne także tu by nie było problemu. Sytuacja: ojciec składa wyjściową z tym 1 ha, a w docelowej - 1 ale wielkość ekonomiczna i inne warunki spełnione. Da się tak?

Opublikowano
Cytat

17. W jaki sposób oszacować koszty inwestycji budowlanej? Czy niezbędne jest przedłożenie kosztorysu wykonanego przez uprawnioną osobę, projektu budowlanego itp.? Jak wygląda rozliczenie takiej inwestycji?

W § 3 ust. 1 pkt 4 lit. a), ust. 2 pkt 1 oraz ust. 3 pkt 2 lit. a) rozporządzenia prawodawca wskazał ogólnie rodzaj wydatków, które można sfinansować z uzyskanej pomocy i proporcje pomiędzy tymi wydatkami. Tak więc, po pierwsze, premię w całości trzeba przeznaczyć na cele związane z prowadzeniem działalności rolniczej w gospodarstwie lub z przygotowaniem do sprzedaży produktów rolnych wytwarzanych w gospodarstwie. Po drugie, inwestycje w środki trwałe muszą stanowić szacunkowo co najmniej 80% kwoty pomocy; pozostałą część premii można wydać na zakup obrotowych środków produkcji.

Odnosząc się do kwestii dokumentowania wydatków, stosownie do § 3 ust. 3 pkt 1 lit. b) rozporządzenia, premię można przyznać pod warunkiem, że biznesplan zapewnia zgodność szacunkowych wartości planowanych inwestycji w środki trwałe z cenami rynkowymi.

W zależności od rodzaju planowanej inwestycji w środki trwałe, dokumenty, jakie wnioskodawca składa wraz z wnioskiem o przyznanie pomocy mogą być różne. Nie wymaga się przedstawienia projektu budowlanego, ale w trakcie weryfikacji wniosku o przyznanie pomocy Agencja musi zbadać, czy przygotowany przez wnioskodawcę biznesplan odpowiada przedstawionym powyżej wymogom. Dlatego może wezwać wnioskodawcę do wyjaśnień - zażądać złożenia kosztorysu inwestorskiego wraz z zestawieniem materiałów.

Stosownie do § 18 pkt 2 lit. b) rozporządzenia, beneficjent powinien zrealizować biznesplan w terminie przewidzianym w biznesplanie, lecz nie później niż do dnia upływu 3 lat od dnia wypłaty pierwszej raty pomocy, w tym zwłaszcza działania, o których mowa w § 3 ust. 1 pkt 4 (a więc inwestycję w środki trwałe). Zgodnie z § 19 ust. 2 rozporządzenia, drugą ratę pomocy wypłaca się, jeżeli są spełnione warunki, o których mowa w § 18 pkt 2. Tak więc w celu potwierdzenia, że faktycznie inwestycja została zrealizowana zgodnie z biznesplanem, Agencja może zażądać złożenia kosztorysu powykonawczego wraz z zestawieniem materiałów. Przy czym wartość kosztorysowa inwestycji, bez ujęcia prac wykonanych systemem gospodarczym (czyli przez samego beneficjenta), powinna wynosić co najmniej 80% kwoty pomocy. Chyba, że planowana jest realizacja także innej inwestycji w środki trwałe. Wówczas ich łączna wartość powinna być równoważna co najmniej 80% kwoty pomocy. Dodatkowo, przypominam, że przepis § 18 pkt 7 rozporządzenia zobowiązuje beneficjenta do przechowywania dokumentów związanych z przyznaną pomocą co najmniej do dnia upływu 5 lat od dnia wypłaty pierwszej raty pomocy. Dotyczy to także kosztorysów, faktur, rachunków, pozwoleń na budowę itp.

Należy także zauważyć, że inwestycja finansowana z premii musi zostać zakończona nie później niż do dnia upływu 3 lat od dnia wypłaty pierwszej raty pomocy (§ 18 pkt 2 rozporządzenia). Oznacza to, że w tym terminie Beneficjent powinien zakończyć wszystkie prace, a nie tylko te, które mają zostać sfinansowane z premii na restrukturyzację małych gospodarstw.

Na etapie składania wniosku o przyznanie pomocy nie wymaga się pozwolenia na budowę, ale trzeba podkreślić, że każda inwestycja budowlana powinna być realizowana zgodnie z przepisami prawa powszechnie obowiązującego, w szczególności ustawy Prawo budowlane. Oznacza to konieczność dopełnienia przez inwestora wymaganych czynności takich jak np. zgłoszenie zamiaru prowadzenia robót budowlanych, uzyskanie pozwolenia na budowę, pozwolenia wodnoprawnego itd. Ponadto, trzeba przypomnieć, że zatrudnianie osób fizycznych (np. murarza) przez osoby fizyczne jest możliwe, z zastrzeżeniem dopełnienia czynności wynikających z odrębnych przepisów prawa (zawarcie umowy, obowiązek podatkowy itp.).

Źródło ARiMR. 

Myślę że to wiele wyjaśnia. 

• Like 1
Opublikowano

Tak. Tylko w tamtym roku kosztorys nie był wymagany jako załącznik. Miałem kilka budowlanek. Klienci robili sobie kosztorysy we własnym zakresie. Często były to samodzielnie rozpisane kartki papieru...

Opublikowano

No właśnie. Nie do końca aktualny. Jest napisane, że agencja może zażądać kosztorys jeśli będzie chciała. A teraz to jest już obowiązek od samego początku.

Powyższe daje nowe światło na cały nabór, ale ja nie widzę odpowiedzi jaki ma być kosztorys, jakie minimalnie elementy powinien zawierać (np. przedmiar, tabela elementów scalonych, zestawienie  robocizny sprzętu itd... itp...).

Zestawienie materiałów robimy jeśli zakładamy jakieś prace poza premią (dokładamy ze swoich) pracę lub materiały. Ale to  za mało informacji w dalszym ciągu, żeby wiedzieć jak to rzetelnie przygotować i złożyć.

Opublikowano

Dajcie spokój, ogłaszają nabór na pałę, z opóźnieniem, nikt nic nie wie, ludzie sie muszą posiłkować najczęściej cudzymi błędami i brodzi się w tych podpunkcikach mając często tylko farta, że trafi się ze swoją koncepcją na odpowiedniego urzędnika. I to, że nie ma faq do tegorocznego naboru też mnie wkurza bo to agencja powinna dbać o to, żeby ludzie chcieli się zobowiązywać i rozumieli na co biorą pieniądze bo po to jest...

Opublikowano

Oj za bardzo idealizujesz pracę Agencji,większość z nich tam uważa że ciężko pracują  za psie pieniądze łapiąc wyłudzaczy i oszustów którzy tylko chcą wydoić kasę ( czyli nas rolników-beneficjentów)

Opublikowano

Najbardziej przykrym jest fakt, że człowiek właśnie chciałby te wymagania spełnić ale kompletnie nie wie/nie rozumie jak. :D ale może to właśnie o to chodzi, potem powiedzą, że rolnicy bogaci bo nie korzystają z dofinansowań..

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, rudaziuta napisał:

Najbardziej przykrym jest fakt, że człowiek właśnie chciałby te wymagania spełnić ale kompletnie nie wie/nie rozumie jak. :D ale może to właśnie o to chodzi, potem powiedzą, że rolnicy bogaci bo nie korzystają z dofinansowań..

ooo ,brawo-zaczynasz kumać o co biega ;-)

Opublikowano
4 minuty temu, kopin napisał:

ooo ,brawo-zaczynasz kumać o co biega ;-)

Haha bolesne to 'kumanie' niestety. Próbowałam to wszystko na logikę brać ale widzę, że tu sie nie da i powoli odpadam :D za dużo pytań-za mało odpowiedzi, a na partyzanta stracic szansę na rok o ile w ogóle jakaś jeszcze będzie to trochę kwas.

Opublikowano
1 minutę temu, rudaziuta napisał:

Haha bolesne to 'kumanie' niestety. Próbowałam to wszystko na logikę brać ale widzę, że tu sie nie da i powoli odpadam :D za dużo pytań-za mało odpowiedzi, a na partyzanta stracic szansę na rok o ile w ogóle jakaś jeszcze będzie to trochę kwas.

Nie ma co odpuszczać,jak mój doradca mówi -robi sie BP i resztę papierów i wysyła,potem jakiś mądrala sprawdza i pisze co należy poprawić ,poprawia się to ,a on znowu przysyła co jeszcze skorygować-i za którymś razem będzie OK,czyli wtedy jak znudzi mu się siedzieć nad Twoimi papierami ;-)

• Like 1
  • Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano

Nie no my nie z tych co nie próbują i może w przyszłym roku będę się śmiać ze swojej frustracji :D

Nie odbiegając od tematów ważnych- zmiana kierunku produkcji będzie zaliczona jeśli tej nowej uprawy będzie więcej niż innych na całych gruntach, czy jeśli pojawi się coś nowego tylko np. na 1tys-2tys m2?

Opublikowano

Hej Może ja pomogę wcześniejszym pytaniom. Także chce składać wniosek RMG o premię 60tys i chcę całość przeznaczyć na budowę przechowalni o powierzchni 130m2. Ja jak dzwoniłem do swojej Agencji  to mi powiedziano ze razem z  wnioskiem muszę  dodać kosztorys inwentarski.  Koszt  budowy inwestycji może przewyższyć  te 60 tys zł. Ja zrobiłem tak że zamówiłem ze znanej  firmy projektowej budynki sam kosztorys inwentarski z internetu i zapłaciłem 320 zł.  Jeżeli dostane  pozytywnie rozpatrzony wniosek to będę później mieniał kosztorys i projekt ponieważ nie wszystko mi pasuje w nim. A w tym kosztorysie są  dwie tabele jedna to jest zestawienie wszystkich materiałów a  druga tabela jest podzielona na 3 pod tabele:  stan zero,  koszt budowy otwarty, koszt budowy zamknięty. I tej tabeli  jest ujęte spis  materiałów  + cały koszt. Ceny muszą być aktualne i podawanie bez Vatu. Nie wiem czy można zrobić kosztorys samodzielnie ale samemu myśle ze było by trudno to zrobić. Z góry przepraszam za moje błędy ortograficzne ale nigdy nie byłem w tym dobry:( mam nadzieje że pomogłem