Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, KasiaLub napisał:

Zgodnie z rozporządzeniem musisz mieć co najmniej 1ha gospodarstwa rolnego.

Ale tam pewnie chodzi o hektar fizyczny a Bercik pisze że ma niecały hektar przeliczeniowy więc fizycznego ma pewnie więcej

A ja mam pytanie czy ktoś mi pomoże co zrobić z tą nieszczęsną umowę dzierżawy na gębę - bo rozporządzenie mówi że do wyjściowej sytuacji należy wliczyć 

3) użytki rolne, o których mowa w § 2 pkt 1 lit. a, wchodzące w skład tego gospodarstwa w dniu złożenia wniosku
o przyznanie pomocy:
a) stanowiące przedmiot własności tego rolnika,
b) oddane w użytkowanie wieczyste temu rolnikowi,
c) które są dzierżawione przez tego rolnika z Zasobu Własności Rolnej Skarbu Państwa lub od jednostek samorządu
terytorialnego na podstawie umowy dzierżawy zawartej na czas nieoznaczony albo na okres co najmniej 7 lat
od dnia złożenia wniosku o przyznanie pomocy,
d) które są dzierżawione przez tego rolnika od podmiotów innych niż wymienione w lit. c, jeżeli umowa dzierżawy
została zawarta:
– w formie aktu notarialnego albo z datą pewną oraz
– na okres co najmniej 7 lat od dnia złożenia wniosku o przyznanie pomocy,
e) do których temu rolnikowi przyznano jednolitą płatność obszarową na podstawie przepisów o płatnościach
w ramach systemów wsparcia bezpośredniego, pomoc finansową w ramach działań obszarowych w ramach
PROW 2007–2013 lub programu co najmniej w roku, w którym złożono wniosek o przyznanie pomocy, a jeżeli
w danym roku nie przyznano jeszcze płatności lub pomocy, płatność lub pomoc została przyznana co najmniej
w roku poprzedzającym rok złożenia wniosku o przyznanie pomocy.

Ponieważ w tym roku wiadomo że płatność obszarowa nie zostanie jeszcze przyznana więc należałoby je wliczyć z tego powodu ze w roku poprzednim brałem na nie dopłaty 

Z drugiej strony jest tu mowa o użytkach rolnych które "wchodzą w skład gospodarstwa" więc jeśli teraz ktoś inny by je wydzierżawił od właściciela to siłą rzeczy nie wchodzą one w skład mojego gospodarstwa 

Jak to zinterpretować?

Opublikowano
7 minut temu, maroon napisał:

Ale tam pewnie chodzi o hektar fizyczny a Bercik pisze że ma niecały hektar przeliczeniowy więc fizycznego ma pewnie więcej

Niecały hektar przeliczeniowy to pojęcie wzgledne... 

Opublikowano
28 minut temu, maroon napisał:

A ja mam pytanie czy ktoś mi pomoże co zrobić z tą nieszczęsną umowę dzierżawy na gębę - bo rozporządzenie mówi że do wyjściowej sytuacji należy wliczyć 

3) użytki rolne, o których mowa w § 2 pkt 1 lit. a, wchodzące w skład tego gospodarstwa w dniu złożenia wniosku
o przyznanie pomocy:
c) które są dzierżawione przez tego rolnika z Zasobu Własności Rolnej Skarbu Państwa lub od jednostek samorządu
terytorialnego na podstawie umowy dzierżawy zawartej na czas nieoznaczony albo na okres co najmniej 7 lat
d) które są dzierżawione przez tego rolnika od podmiotów innych niż wymienione w lit. c, jeżeli umowa dzierżawy
została zawarta:
e) do których temu rolnikowi przyznano jednolitą płatność obszarową na podstawie przepisów o płatnościach
w ramach systemów wsparcia bezpośredniego, pomoc finansową w ramach działań obszarowych w ramach
PROW 2007–2013 lub programu co najmniej w roku, w którym złożono wniosek o przyznanie pomocy, a jeżeli
w danym roku nie przyznano jeszcze płatności lub pomocy, płatność lub pomoc została przyznana co najmniej

Ponieważ w tym roku wiadomo że płatność obszarowa nie zostanie jeszcze przyznana więc należałoby je wliczyć z tego powodu ze w roku poprzednim brałem na nie dopłaty 

Z drugiej strony jest tu mowa o użytkach rolnych które "wchodzą w skład gospodarstwa" więc jeśli teraz ktoś inny by je wydzierżawił od właściciela to siłą rzeczy nie wchodzą one w skład mojego gospodarstwa 

Jak to zinterpretować?

Bierzesz na nie doplaty w dniu składania wniosku (czyt. roku) to liczą Ci z tych dzierżaw wyjściową wielkość ekonomiczną.

Cyt.

o przyznanie pomocy:

Opublikowano (edytowane)

Ja jestem zadowolona choć jeszcze nie wszystkie kupione ,moje maliny i truskawki niewiedza mnie z dziabką😀😀😀

Edytowane przez 23mona23
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, ZYLA napisał:

Bierzesz na nie doplaty w dniu składania wniosku (czyt. roku) to liczą Ci z tych dzierżaw wyjściową wielkość ekonomiczną.

Cyt.

o przyznanie pomocy:

W pierwszy rozdaniu było (przerabiałem to praktycznie) :

Przy  braku umowy dzierżawy a korzystaniu z dopłat działkę wpisujemy do bp. , bo całość powinna być zgodna z dopłatami, ale nie wliczamy do niej WEG.

W Tabeli 4. .............Oświadczenie  o posiadanych działkach ewidencyjnych wchodzących w skład gospodarstwa rolnego przedstawionego w biznesplanie............................ w Tabeli "Tytuł prawny" - wpisujemy - dzierż- krótk. .................a w Tabeli "Nr. aktu/umowy" -  dzierżawa krótkoterminowa.

W biznesplanie nie ma takiego terminu jak - umowa na gębę - ma ona swoją nazwę - "umowa krótkoterminowa".

Reasumjąc:   nie zgadzam się z interpretacją Pana Żyły, a dopiero jestem po pierwszym piwie?

Przy wpisach do Tabeli 4 bp  oddzielamy działki będące naszxą własnością od działek  bęących w posiadaniu na zasadzie umowy krótkoterminowej i komputer ich WEG nie powinien policzyć - do roboty testować praktycznie

Edytowane przez many12
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, freetaxi napisał:

Kolego wielkość ekonomiczną w roku bazowym liczymy ze wszystkich działek, które mamy w dopłatach. Niezależnie od tytułu prawnego. 

To poco uwidacznia się je w Tabeli 4 oddzielnie. Aktualnie nie dysponuję Rozporzadzeniem ale mam to wypisane dla swoich potrzeb jak wypełniałem sobie biznes plan.

Edytowane przez many12
Opublikowano

No oddzielnie bo do każdej działki musimy podać tytuł własność, lub dzierżawy. Jak jest dzierżawa na "gębę" wpisujemy ją z tego co pamiętam jako krótkoterminowa. W rubryce "tytuł prawny" wpisałem dzierżawa ustna. I jak już napisałem, a @freetaxi potwierdził, z każdego gruntu na który złożyliśmy płatność liczą nam wyjściową wielkość ekonomiczną i musimy te działki uwidocznić w biznesplanie. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, ZYLA napisał:

No oddzielnie bo do każdej działki musimy podać tytuł własność, lub dzierżawy. Jak jest dzierżawa na "gębę" wpisujemy ją z tego co pamiętam jako krótkoterminowa. W rubryce "tytuł prawny" wpisałem dzierżawa ustna. I jak już napisałem, a @freetaxi potwierdził, z każdego gruntu na który złożyliśmy płatność liczą nam wyjściową wielkość ekonomiczną i musimy te działki uwidocznić w biznesplanie. 

Jeżel dana działka nie POsiada statusu prawnego jako nasza własność to bierzemy do niej dopłaty (pod warunkiem, że inny klient nas nie dubluje) ..............ale jakim prawem obliczamy do niej ( do nich) WEG jeżeli nie  jest nawet naszą dzierżawą w majestacie prawa?..................... Nawet docelowo  WEG liczy nam algorytm komputerowy 30% dzierżaw pod warunkiem, że mamy umowę długoterminową co najmniej siedmioletnią? Chciałbym to widzieć w konfrontacji z Ustawą?........................Znowu jakiś PIS-dowski bubel prawny?

Edytowane przez many12
Opublikowano

A takim prawem że wg. stanu faktycznego skoro bierzemy doplaty to ją uprawiamy. Skoro ją uprawiamy, to czerpiemy zyski z plonów. Skoro czerpiemy zyski z tych plonów to siłą rzeczy ta działka generuje nam wielkość ekonomiczną a nie jej właścicielowi. 

• Like 2
Opublikowano
1 minutę temu, ZYLA napisał:

A takim prawem że wg. stanu faktycznego skoro bierzemy doplaty to ją uprawiamy. Skoro ją uprawiamy, to czerpiemy zyski z plonów. Skoro czerpiemy zyski z tych plonów to siłą rzeczy ta działka generuje nam wielkość ekonomiczną a nie jej właścicielowi. 

Tak i POmyślałem, że z tytułu korzystania z dopłat bezpośrednich? ale to wciąż bubel/

Opublikowano
2 godziny temu, freetaxi napisał:

Kolego wielkość ekonomiczną w roku bazowym liczymy ze wszystkich działek, które mamy w dopłatach. Niezależnie od tytułu prawnego. 

Czyli jak nie podam danej działki do dopłat tylko ktoś inny w tym roku ją poda to nie muszę jej wliczać do SO Pytam bo trochę mąci mi w głowie ten zapis że jeśli w danym roku nie przyznano jeszcze dopłat to uwzględnia się grunty do których wzięto  dopłaty  w roku poprzednim Ale jednocześnie te grunty już w tym roku nie wchodzą w skład mojego gospodarstwa 

Dzięki za odpowiedzi bo jestem na granicy tych 10 tys i interesuje mnie każdy realny sposób na zmniejszenie SO w roku wyjściowym

Opublikowano
4 minuty temu, maroon napisał:

Czyli jak nie podam danej działki do dopłat tylko ktoś inny w tym roku ją poda to nie muszę jej wliczać do SO Pytam bo trochę mąci mi w głowie ten zapis że jeśli w danym roku nie przyznano jeszcze dopłat to uwzględnia się grunty do których wzięto  dopłaty  w roku poprzednim Ale jednocześnie te grunty już w tym roku nie wchodzą w skład mojego gospodarstwa 

Dzięki za odpowiedzi bo jestem na granicy tych 10 tys i interesuje mnie każdy realny sposób na zmniejszenie SO w roku wyjściowym

Zgadza się, bo im  mniejszą masz wartość gospodarstwa to tym mniej akrobacji w roku docelowym.  Mając na UWADZE UZYSKANIA W EFEKCIE WARTOSCI DOCELOWEJ 10   trys. € + 20% stanu wyjściowego. Też minimalizowałem stan wyjściowy. Kombinuj dalej. Z drugiej strony  przykładowo 20% z 9.5 tys będzie 1900 €. Da Ci to docelowo do uzyskania 11900 €.  2 punkty dostaniesz na starcie jak uzyskasz (zwiększysz) wartość gospodarstwa minimum 12 000€ i to Ci wystarczy.

Opublikowano
13 godzin temu, maroon napisał:

o przyznanie pomocy:
została zawarta:

Jak to zinterpretować?

to ja Ci powiem z własnego doświadczenia jak to się odbywa, we wniosku o Restrukturyzacje podjesz działki które musisz tzn. te podane do dopłat które są Twoją /bądź żony/ własnością, pozostałych nie podajesz, a do dopłat zgłasza je ktoś inny (np. teściu, sąsiad, przyjaciel żony), w pierwszym piśmie o poprawki zapewne miłe panie zapytają się co się stało z tamtymi działkami, Ty oczywiście będziesz musiał napisać (najlepiej zgodnie z prawdą ;)  )  oświadczenie że z przyczyn niezależnych od Ciebie, po zeszłorocznych zbiorach umowa ustna została Ci wypowiedziana. no na końcu pisma z ARIMR oczywiście jest uświadomienie że stwarzanie sztucznych warunków jest nielegalne ;))))

• Like 3
Opublikowano
6 godzin temu, Wicher821 napisał:

to ja Ci powiem z własnego doświadczenia jak to się odbywa, we wniosku o Restrukturyzacje podjesz działki które musisz tzn. te podane do dopłat które są Twoją /bądź żony/ własnością, pozostałych nie podajesz, a do dopłat zgłasza je ktoś inny (np. teściu, sąsiad, przyjaciel żony), w pierwszym piśmie o poprawki zapewne miłe panie zapytają się co się stało z tamtymi działkami, Ty oczywiście będziesz musiał napisać (najlepiej zgodnie z prawdą ;)  )  oświadczenie że z przyczyn niezależnych od Ciebie, po zeszłorocznych zbiorach umowa ustna została Ci wypowiedziana. no na końcu pisma z ARIMR oczywiście jest uświadomienie że stwarzanie sztucznych warunków jest nielegalne ;))))

Dobre wyjście. Najważniejsze dostarczyć papiry i otrzymać POtwierdzenie. Tłumaczyć można się póżniej. Na etapie weryfikacji mojego wniosku zmieniałem prawie 50% swojego biznesplanu.

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, viperwlkp napisał:

no no lalunia ładny to ile dałeś za siewnicZek ? gratuluję zakupu i życzę przyjemnego użytkowania. nowe to aż milej się pracuje i oko cieszy

dzieki.... cieszy oko ito bardzo... dalem 22 tys

narazie nie bedzie uzywane spuznili sie z przywozem o tydzien..:(:39_angry:. sprawdze go dopiero jesienia...

Edytowane przez PRZMAS19821982
Opublikowano

słuchajcie jakbym dostał pieniądze w tym programie w nowym naborze i chciał zasadzić jakieś choinki albo leszczyny to muszę przed wypłatą drugiej raty dostarczyć jakieś faktury vat że uzykałem jakiś dochód ???  jak to zrobić w przypadku choinek ??

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów.

Z przeczytanych postów many12 można wywnioskować tylko jedno że nie ma zielonego pojęcia o RMG gdyż prawdopodobnie nabija tylko posty a rodzice zajmują się gospodarstwem.

W BP są liczone tylko ha fizyczne  i z umową pewną na min. 7 lat od dnia złożenia wniosku.

Jak ktoś pisze że ma ok. 2 ha fizycznych i ubiega się o RMG to życzę powodzenia, a jak będzie korzystał z uwag Many12 to chyba ta sama liga dzieciniarstwa. Powodzenia.

• Like 1