Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ale nie zamierza tylko zmieniać dachu. Czasem zrobienie dodatkowej dziury na okno wymaga pozwolenia. Zajść zapytać nie zaszkodzi. Bo potem tłumaczenie że na forum powiedzieli że nie trzeba, nic nie da. U mnie w starostwie na zmianę pokrycia nie wymagają nawet zgłoszenia. 

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Lucash napisał:

No bez nawadniania to jak bez ręki.

Ja co roku w truskawce czekam na deszcz , a on pada jak już nie ma co zbierać.

W tym roku będę podlewał z wodociągu, może sąsiedzi nie odczują spadku ciśnienia w kranach:ph34r:

My kiedyś podlewaliśmy z wodociągu maliny :) zapłaciliśmy 800 zł za wodę ,ale za maliny wyszło z 15tys .Sąsiad się z nas śmiał ,że ile za wodę zapłacimy ...on nie urwał nic i krzaki padły ,że na następny rok nie było co zbierać.No teraz bez nawadniania to szkoda cokolwiek robić ,bo zapierdzielasz przy tym cały rok przyjdzie tydzień suszy i po ptokach ;)

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
48 minut temu, ZYLA napisał:

Ale nie zamierza tylko zmieniać dachu. Czasem zrobienie dodatkowej dziury na okno wymaga pozwolenia. Zajść zapytać nie zaszkodzi. Bo potem tłumaczenie że na forum powiedzieli że nie trzeba, nic nie da. U mnie w starostwie na zmianę pokrycia nie wymagają nawet zgłoszenia. 

W moim przypadku regionalne gryzipiórki na remont obory włącznie  z termoizolacją, budowę zbiornika na gnojówke,  budowę wiaty magazynowej wymagał informacji na piśmie od starostwa, że nie widzi sprzeciwu dotyczącego w/w. zamierzenia budowlanego + kosztorys uprawnionego kosztorysanta z załączeniem wyceny wszystkich prac budowlanych gdzie   kwota finansowa zaplanowana w bp ujęta  jest z robocizną i materiałami na podstawie faktur + moje rysunki każdej inwestycji osobno na poszczególnych kartkach. Na wyrysie geodezyjnym mapki w starostwie zaznaczono odległość zbior. na  gnoj.  od mojego żródła wody pitnej nie mniejsza niż 15 m. Rok wcześniej wymieniałem pokrycie z eternitu  (który sam w 1996 roku kupowałem od ruskich bo w owych latach nie było innego materiału) na blachę trapezową zgłaszając o tym fakcie starostwo.

41 minut temu, aga1985 napisał:

My kiedyś podlewaliśmy z wodociągu maliny :) zapłaciliśmy 800 zł za wodę ,ale za maliny wyszło z 15tys .Sąsiad się z nas śmiał ,że ile za wodę zapłacimy ...on nie urwał nic i krzaki padły ,że na następny rok nie było co zbierać.No teraz bez nawadniania to szkoda cokolwiek robić ,bo zapierdzielasz przy tym cały rok przyjdzie tydzień suszy i po ptokach ;)

Jak zakładali wodociągi to podłączyłem sobie rury aż za stodołę gdzie mam 15 arowy ogród. W tym sezonie było względnie z opadami, ale i tak podlewałem rano i wieczorem i mam wszystkie warzywa.

Opublikowano
4 godziny temu, aga1985 napisał:

Dokladnie ja tez podlawam na 20arach za wodę wyszło 200zl.a tak to w sloiki by nie bylo...a tak to wakacje nad morzem były....

• Like 2
Opublikowano
8 godzin temu, max95 napisał:

chce zrobić z 2 boisk stodoły magazyn,zamurowac jedne wrota sciany obic płytami wrota blaszane bez stropu magazy na fasole i tytoń,chce nająć firmę zeby policzyc koszt takiej przerubki.

W 2010 kontrol weszła do stodoły i pouczyli, zaznaczyli, ze nie jest magazynem zbozowym. Obok boiska jest pomieszczenie z wysypanym owsem 2 przyczepy, obite deskami, z sufitem takowym bez szóstej ściany. Powiedzieli może być, tylko zrobić szóstą ścianę z drzwiami, i okienkiem zabezpieczającym przed zwierzętami dziko żyjącymi i insektami. 

Opublikowano

Jaka cisza na forum O.o czyżby po ostatkach pytanko do forumowiczów którzy zmieniali bp czy zmianę zasiewów w roku docelowym np z jęczmienia na trawę trzeba zgłaszać i czy ktoś przesuwał z Was rok docelowy ja mam 2019 wzrost osiągnę tylko później jeszcze przez 3 lata trzeba się pilnować zeby nie spadło poniżej wartości z roku poprzedniego a na małym areale nie jest to takie do końca łatwe bo w tym roku trzeba zaplanować zasiewy na 4 lata do przodu 

Opublikowano
35 minut temu, Agro6 napisał:

Jaka cisza na forum O.o czyżby po ostatkach pytanko do forumowiczów którzy zmieniali bp czy zmianę zasiewów w roku docelowym np z jęczmienia na trawę trzeba zgłaszać i czy ktoś przesuwał z Was rok docelowy ja mam 2019 wzrost osiągnę tylko później jeszcze przez 3 lata trzeba się pilnować zeby nie spadło poniżej wartości z roku poprzedniego a na małym areale nie jest to takie do końca łatwe bo w tym roku trzeba zaplanować zasiewy na 4 lata do przodu 

Osobiście jestem jeszcze w szoku, ze nie zdobyliśmy medalu w skokach - dokąd  te dziennikarskie miernoty będą pompować temat naszych wspaniałych  sportowców a stres odbija się na kibicach?

Opublikowano
51 minut temu, Agro6 napisał:

To że masz zapisane rok do celowy 2019 i mus zdobyć wzrost spełnić wszystkie założenia a można było zapisać rok 2020 więcej czasu jest na realizacje i krócej utrzymywać  wzrost gospodarczy , ale to już każdy inaczej do tego podchodzi .

Każda zmiana zasiewu wymaga zmiany , bo są inne przeliczniki w kalkulatorze .

Tak jak ja mam rok 2020 docelowy to mam 2018 i 2019 wolą rękę z zasiewami muszę wszystko zrealizować na rok 2020 i to utrzymać przez 2 lata .

To wiem że biznes plan można  poprawiać , przesuwać środki obrotowe na trwałe jak coś podrożało np. jak dana maszyna kosztowała 6 tyś w biznes planie a teraz mamy zapłacić 8 tyś , to można przesuną środki obrotowe zlikwidować by dołożyć na zakup tej maszyny by było łatwiej rozliczyć i mniej wydać z własnej kieszeni .

Opublikowano

Hej 

Niedługo będzie nabór na RMG - planowany marzec 2018 i mam w związku z tym pytanie - jak policzyć wyjściową wielkość ekonomiczną gospodarstwa - czy to się bierze pod uwagę to co było w 2017 roku czy to co dopiero zacznę uprawiać obecnie Czyli np w 2017 roku uprawiałem 6 ha a od 2 miesięcy mam łącznie 10 ha Wiem że przy liczeniu docelowej wielkości ekonomicznej można doliczyć tylko część tego co jest w dzierżawach od innych osób - czy przy wyjściowej sytuacji jest tak samo?

I co w przypadku gdy planuję postawić budynek na gruntach które obecnie do mnie nie należą ale gdybym dostał decyzję to miałbym to na własność - czy we wniosku trzeba już wskazać konkretną działkę na której zamierzam postawić budynek i czy jest możliwość złożyć wniosek i po rozpatrzeniu załatwić formalności? Może ktoś miał podobną sytuację?

Opublikowano

Czemu galan piszesz że masz utrzymać przez dwa lata a nie pięć

przeliczasz z 2017r a co chodzi o ten budynek to wydaje mi się że musisz być właścicielem tej działki

Opublikowano

Jak 2017? W poprzednim naborze był rok bieżący to i w tym też tak pewnie będzie, czyli 2018. Chcesz wyliczyć dokładnie wielkość to pobierz biznesplan, powypelniaj działki i zwierzynę jak masz i w zestawieniu wyliczy Ci dokładną wielkość ekonomiczną. 

Z budową na innej niż własna chyba nie przejdzie. W biznesplanie podaje się umiejscowienie inwestycji budowlanej, także raczej w dniu składania musisz być właścicielem. 

Opublikowano
23 minuty temu, sław napisał:

Czemu galan piszesz że masz utrzymać przez dwa lata a nie pięć

przeliczasz z 2017r a co chodzi o ten budynek to wydaje mi się że musisz być właścicielem tej działki

Dlatego przez 2 bo mam 3 lata na realizację założeń biznes planowych a 2 lata tylko utrzymać dany wzrost bo program trwa tylko 5 l .

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Czyli jak nabór będzie w marcu 2018 to tak naprawdę mógłbym wpisać w uprawy to co jest najtańsze aby obniżyć tą wielkość poniżej 10 tys euro? 

A czy w biznesplanie można uwzględnić koszty przepisania tej działki - wówczas widzieliby że jest to w planach Wiem że budynek można postawić tylko na swojej działce - i tak będzie  - tylko chodzi o to aby nie ponosić niepotrzebnie kosztów zanim nie będę miał decyzji o przyznaniu pomocy

Może dla was to głupie pytania ale na razie mam  problem z otworzeniem tego biznesplanu w Open Office - bo jakiś problem z makrami wyskakuje

Edytowane przez maroon
Opublikowano

To

7 minut temu, galan99 napisał:

Dlatego przez 2 bo mam 3 lata na realizację założeń biznes planowych a 2 lata tylko utrzymać dany wzrost bo program trwa tylko 5 l .

To czemu moja pani mi mówiła że jeśli zacznę w 2020 to muszę utrzymać  do 2025 czyżby się myliła

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

To że masz zapisane rok do celowy 2019 i mus zdobyć wzrost spełnić wszystkie założenia a można było zapisać rok 2020 więcej czasu jest na realizacje i krócej utrzymywać  wzrost gospodarczy , ale to już każdy inaczej do tego podchodzi .

Każda zmiana zasiewu wymaga zmiany , bo są inne przeliczniki w kalkulatorze .

Tak jak ja mam rok 2020 docelowy to mam 2018 i 2019 wolą rękę z zasiewami muszę wszystko zrealizować na rok 2020 i to utrzymać przez 2 lata .

To wiem że biznes plan można  poprawiać , przesuwać środki obrotowe na trwałe jak coś podrożało np. jak dana maszyna kosztowała 6 tyś w biznes planie a teraz mamy zapłacić 8 tyś , to można przesuną środki obrotowe zlikwidować by dołożyć na zakup tej maszyny by było łatwiej rozliczyć i mniej wydać z własnej kieszeni .

W tej sytuacji to czeka mnie niezła restrukturyzacja ale bp bo łatwiej będzie posiać trawę nasienną wieloletnią niż się bujać ze zbożami

Opublikowano
1 minutę temu, sław napisał:

To

To czemu moja pani mi mówiła że jeśli zacznę w 2020 to muszę utrzymać  do 2025 czyżby się myliła

wszystko zaczyna sie od otrzymania kasy i od tego momentu liczy się 5 lat mnie tak tłumaczono.

• Like 5
  • Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, GRZES1545 napisał:

wszystko zaczyna sie od otrzymania kasy i od tego momentu liczy się 5 lat mnie tak tłumaczono.

Zgadza się 5 lat od decyzji

• Like 1
Opublikowano
51 minut temu, maroon napisał:

Hej 

Niedługo będzie nabór na RMG - planowany marzec 2018 i mam w związku z tym pytanie - jak policzyć wyjściową wielkość ekonomiczną gospodarstwa - czy to się bierze pod uwagę to co było w 2017 roku czy to co dopiero zacznę uprawiać obecnie Czyli np w 2017 roku uprawiałem 6 ha a od 2 miesięcy mam łącznie 10 ha Wiem że przy liczeniu docelowej wielkości ekonomicznej można doliczyć tylko część tego co jest w dzierżawach od innych osób - czy przy wyjściowej sytuacji jest tak samo?

I co w przypadku gdy planuję postawić budynek na gruntach które obecnie do mnie nie należą ale gdybym dostał decyzję to miałbym to na własność - czy we wniosku trzeba już wskazać konkretną działkę na której zamierzam postawić budynek i czy jest możliwość złożyć wniosek i po rozpatrzeniu załatwić formalności? Może ktoś miał podobną sytuację?

ja mam taka sytuację z budynkami-jak coś to na priw.

• Like 1
Opublikowano
37 minut temu, Dawidos01 napisał:

Jak tam koledzy jak myslicie kiedy ta Wielkopolska ruszy wniosek zlozony 04.12 i cisza w piatek sporo sie kaski posypalo ale nie u nas 

Czyli kasiorkę dostaniesz 04 marca a ja w ostateczności 07 marca - ważne, że się dostanie. Trochę powyżej pan maroon dopytuje się o RMG z tego co analizuję posty  o informacje od roku 2014 i jeszcze nie wie do końca o co chodzi w tym programie. Cytuję "Może dla was to głupie pytania ale na razie mam  problem z otworzeniem tego biznesplanu w Open Office - bo jakiś problem z makrami wyskakuje".   PANIE Maroon podaj swój adres albo maila to ci wyszlę  plik bp.

IOczywiście otworzony tylko będziesz wpisywał swoje dane?