Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wyzucam sadzarke do truskawek jak to uzasadnić ze będzie zbyteczna ze wzgledu na Mtg i raz w roku pracowała, a pieniazki z niej zamierzam dołożyć do pozostałych maszyn które juz poszły do 10%

Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, 23mona23 napisał:

Wyzucam sadzarke do truskawek jak to uzasadnić ze będzie zbyteczna ze wzgledu na Mtg i raz w roku pracowała, a pieniazki z niej zamierzam dołożyć do pozostałych maszyn które juz poszły do 10%

Pisze się prawdę. W związku z podwyżką ceny o 10% na taki i taki sprzęt rolny (dołączasz  aktualną cenę, czy  umowę , jakiś dokument który to potwierdza aktualną cenę pozostałego sprzętu )  proszę o umożliwienie mi zmian w bp. na rezygnację z sadzarki do truskawek a o kwotę zakupu sadzarki (podajesz wysokość kwoty) do zwiększenia puli finansowej na pozostały sprzęt. Ze względów ekonomicznych zakup (takiego i takiego) sprzętu bardziej wpłynie  na podwyższenie wartości ekonomicznej  mojego gospodarstwa.

Im więcej przedstawisz artefaktów na poparcie swojego pisma tym bardziej je uwiarygodniasz?

Edytowane przez many12
Opublikowano
13 godzin temu, many12 napisał:

Zgadza się kochanie - zalesianie unijne to mój konik ( tylko proszę nie myl z tym konikiem na biegunach(). Też za las posadzony wiosną 2006 r dostaję kasiorkę raz do roku na konto przez 20 latek ale to nie nazywa się "premia pielęgnacyjna" a "premia zalesieniowa". Kasiorkę  pod nazwą "premia pielęgnacyjna" dostajemy  od brukselskich makowek tylko przez 5 latek (niestety) bo po  pięciu latach nasz zalesiony użytek rolny zostaje przekwalifikowany na lasek grzybowy. Natomiast za użytek rolny zalesiony w roku 2016  premię zalesieniową będę dostawał przez latek 12 Jeżeli są pytania w tym temacie - chętnie podpowiem?

Można wiedzieć jak wpisywałeś las w biznesplanie. Przy wyliczaniu wielkości ekonomicznej nie ma kategorii las czy uprawy leśne . Chciałem zalesić 1,5 ha, a nie było wiadomo jak to ująć w biznesplanie w roku docelowym i zalesianie przez najbliższe 5 lat przepadło.

Opublikowano
18 minut temu, rtt77 napisał:

Można wiedzieć jak wpisywałeś las w biznesplanie. Przy wyliczaniu wielkości ekonomicznej nie ma kategorii las czy uprawy leśne . Chciałem zalesić 1,5 ha, a nie było wiadomo jak to ująć w biznesplanie w roku docelowym i zalesianie przez najbliższe 5 lat przepadło.

Odpowiem jakobrządzę inwentarz.

Opublikowano
Dnia 5.02.2018 o 20:08, 23mona23 napisał:

Znalazłam na stronie arimr co do ewidencji podawać... Może komuś się przyda..

25. Jakiego rodzaju zdarzenia gospodarcze powinny zostać uwzględnione w ewidencji przychodów i rozchodów prowadzonej na potrzeby operacji typu "Modernizacja ..."

Brak jest możliwości wskazania zamkniętego katalogu rodzaju zdarzeń gospodarczych, jakie powinny zostać uwzględnione w ewidencji przychodów i rozchodów prowadzonej na potrzeby operacji typu "Modernizacja ...". W ewidencji tej, co do zasady, wprowadzane powinny być wyłącznie przychody z działalności rolniczej oraz koszty tej działalności, przy czym zarówno przychody wskazane w ewidencji, jak i koszty powinny dotyczyć tylko gospodarstwa rolnego, z pominięciem gospodarstwa domowego. W związku z tym, w ww. ewidencji powinny zostać ujęte zawsze przychody ze sprzedaży produkcji z prowadzonej działalności rolniczej, jak i poniesione koszty dotyczące tej działalności, z uwzględnieniem podatku od budynków gospodarskich i ziemi, odsetek od kredytów, ubezpieczenia budynków produkcyjnych, maszyn i upraw, ubezpieczenia rolników.

W wykazie tym mogą być również uwzględnione dodatkowo: dopłaty, jakie uzyskuje gospodarstwo rolne (np. bezpośrednie, do materiału siewnego), zwrot podatku akcyzowego do paliwa rolniczego, wypłacona pomoc przysługująca w ramach operacji typu "Modernizacja gospodarstw rolnych", "Premie dla młodych rolników" lub "Restrukturyzacja małych gospodarstw".

• Like 5
  • Thanks 1
Opublikowano

nie nabijaj się bo to zależy co masz w bp,paliwo , materiał siewny,mat.budowlane itd czyli to co do gospodarstwa i czemu trudno zaprzeczyć że używamy ,ale jak puszkę farby kupisz żeby taczkę pomalować  i będziesz to zapisywał i przechowywał fakturę to chyba z nudów ;-)))

Opublikowano

Wiadomo że nie. Ale takie rzeczy co są oczywistoscia (doplaty krus paliwo) trzeba pisać nawet jeśli nie ma ich w obrotowych.  Nie popadajmy w skrajnosci.

Opublikowano (edytowane)

Nie panikuj. Nie jestem złodziejem i nie mam się czego bać. Na szkoleniach mówią otwarcie że przyslowiowych rekawiczek mało kto bedzie pisał a ty się cykasz na forum jak bym napisał że coś ukradlem. Zresztą to ja bekne nie Ty. Zresztą sam o puszce farby piszesz i sugerujesz nie pisać... 

Edytowane przez ZYLA
Opublikowano
14 minut temu, ZYLA napisał:

Nie panikuj. Nie jestem złodziejem i nie mam się czego bać. Na szkoleniach mówią otwarcie że przyslowiowych rekawiczek mało kto bedzie pisał a ty się cykasz na forum jak bym napisał że coś ukradlem. Zresztą to ja bekne nie Ty. Zresztą sam o puszce farby piszesz i sugerujesz nie pisać... 

Żyła z poznaniakiem nie dyskutuj bo to są ludziska tego typu, że jak cię chcą ugościć  herbatą  to leją tyle wody do szklanki żebyś nie miał możliwości jej posłodzenia. Mam drugiego śwagra spod Jarocina to coś o tym wiem?

Opublikowano
30 minut temu, ZYLA napisał:

oj nie zrozumiałeś ;-)

nie pisałem że coś ukradłeś tylko takie przeniśnie,ale nie ma co w to brnąć;-)

w sumie chyba myślimy tak samo tylko trochę piszac się nie dogadujemy ;-))))

Opublikowano
20 minut temu, many12 napisał:

Żyła z poznaniakiem nie dyskutuj bo to są ludziska tego typu, że jak cię chcą ugościć  herbatą  to leją tyle wody do szklanki żebyś nie miał możliwości jej posłodzenia. Mam drugiego śwagra spod Jarocina to coś o tym wiem?

A Ty kochanienki nie komentuj  jak Ciebie coś nie dotyczy bo jak sie będziesz do wszystkiego mieszał to byłeś nie ruszany i nikt Ciebie ruszyć nie będzie chciał;-)

• Haha 2
Opublikowano
3 minuty temu, kopin napisał:

A Ty kochanienki nie komentuj  jak Ciebie coś nie dotyczy bo jak sie będziesz do wszystkiego mieszał to byłeś nie ruszany i nikt Ciebie ruszyć nie będzie chciał;-)

Zaprzeczasz sam sobie i pora żeby to dotarło - nie wnikam w twoje wypociny tak, że nie czytaj moich?

Opublikowano

1 lutego dzwonilam to pani powiedziała ,że jak dojdzie do mojego wniosku to zadzwoni i do tej pory cisza , sama nie wiem czy dzwonić czy dalej czekać cierpliwie....No ale skąd tej cierpliwości wziąć