Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, Emi89łódzkie napisał:

Mam pytanie. 1 lutego zmienialam dowód osobisty bo termin mi się kończył a 29 stycznia ponoś mój wniosek poszedł do Warszawy do Centrali. Czy przez ten dowód mogą wniosek cofnąć przed wyplata z Centrali?  Miał ktoś taką sytuację?

Zobacz kilka  moich  wczesniejszych postow mialem taka sama sytuacje i wydaje mi sie ze to warszawa cofnela wniosek 

8 godzin temu, Emi89łódzkie napisał:

Mam pytanie. 1 lutego zmienialam dowód osobisty bo termin mi się kończył a 29 stycznia ponoś mój wniosek poszedł do Warszawy do Centrali. Czy przez ten dowód mogą wniosek cofnąć przed wyplata z Centrali?  Miał ktoś taką sytuację?

Zobacz kilka  moich  wczesniejszych postow mialem taka sama sytuacje i wydaje mi sie ze to warszawa cofnela wniosek 

Opublikowano

Ale numer, właśnie miałem telefon z Agencji że dziś i jutro będę miał kontrole w związku z tym że robiłem zmianę w biznes planie, będą sprawdzać działki a jutro książkę i faktury.

• Sad 1
Opublikowano
6 minut temu, GRZES1545 napisał:

Ale numer, właśnie miałem telefon z Agencji że dziś i jutro będę miał kontrole w związku z tym że robiłem zmianę w biznes planie, będą sprawdzać działki a jutro książkę i faktury.

Ale to znak , że pracują w pocie czoła od samego rana ;))))))))

• Haha 2
Opublikowano
11 godzin temu, KowaQ napisał:

Panowie jak stoicie z punktami.Mam 5.4 punkta na zakup opryskiwacza i traktora.Od jakiej ilości według Was przy tym naborze bedzie mozna sie zalapac ?

Jeżeli panu chodzi o Restr. Małych Gospodarstw to punkty mamy za:

KWALIFIKACJE ZAWODOWE 

– ukończone studia pierwszego stopnia lub studia drugiego stopnia, lub jednolite studia magisterskie, lub studia magisterskie na kierunku wymienionym w ust. 1 załącznika nr 1 do rozporządzenia lub na kierunkach studiów – przyznaje się 5 punktów, lub

– tytuł wykwalifikowanego robotnika lub tytuł mistrza, lub tytuł zawodowy, lub tytuł zawodowy mistrza, w zawodzie wymienionym w ust. 3 załącznika nr 1 do rozporządzenia, uzyskany w formach pozaszkolnych, oraz co najmniej 3-letni staż pracy w rolnictwie – przyznaje się 3 punkty,

– wykształcenie średnie oraz co najmniej 4-letni staż pracy w rolnictwie – przyznaje się 2 punkty,

– wykształcenie zasadnicze zawodowe oraz co najmniej 5-letni staż pracy w rolnictwie – przyznaje się 1 punkt;

DOCELOWA WIELKOŚĆ EKONOMICZNA GOSPODARSTWA 

– powyżej 20 tys. euro – 5 punktów,

– 16 tys. – 20 tys. euro – 3 punkty,

– 12 tys. – 16 tys. euro – 1 punkt;

RODZAJ PLANOWANEJ PRODUKCJI

–  zobowiązanie do uczestnictwa w unijnym systemie jakości – co najmniej 50 % gospodarstwa- (Rolnictwo ekologiczne 4 pkt., Systemy jakości – 2 pkt.)

– produkcja roślin wysokobiałkowych jeżeli powierzchnia użytków rolnych, na których będą uprawiane te rośliny, wynosi co najmniej 1 ha – przyznaje się 2 punkty;

KOMPLEKSOWOŚĆ BIZNESPLANU

– inwestycja budowlana związana z działalnością rolniczą – przyznaje się 2 punkty,

– udział w szkoleniach, usługi doradcze– przyznaje się 0,5 punktu za każde z tych działań, jednak nie więcej niż 2 punkty,

– prowadzenie działań w zakresie przygotowania do sprzedaży produktów rolnych wytwarzanych w gospodarstwie – przyznaje się 1 punkt,

– prowadzenie działalności w zakresie przetwarzania produktów rolnych wytwarzanych w gospodarstwie – przyznaje się 3 punkty,

– udział w zorganizowanych formach współpracy producentów rolnych – przyznaje się 2 punkty;

WPŁYW NA REALIZACJĘ CELÓW PRZEKROJOWYCH

a) w zakresie ochrony środowiska i klimatu:

– udział zbóż w strukturze zasiewów na gruntach ornych mniejszy lub równy 66% – przyznaje się 0,5 punktu,

– zobowiązanie do przygotowywania planu nawozowego oraz stosowanie tego planu – przyznaje się 2 punkty,

– inwestycje w zakresie ochrony środowiska i zapobieganiu zmianom klimatu – przyznaje się nie więcej niż 5 punktów,

b) w zakresie innowacyjności za postęp biologiczny, organizację produkcji, nowoczesne technologie produkcji lub innowacyjny produkt – przyznaje się po 1 punkcie za każdy z tych obszarów, jednak nie więcej niż 2 punkty;

– jeśli w dniu złożenia wniosku o przyznanie pomocy wnioskodawca ma mniej niż 40 lat – przyznaje się 3 pkt.

27 minut temu, GRZES1545 napisał:

Bez paniki  - bierz to na klatę. Skompletuj dokumenty i pamiętaj, ze język jest twoim wrogiem - jak najmniej z nimi rozmawiać. Po kontroli jak ci coś nie pasuje zawsze jest ścieżka odwoławcza?

Opublikowano (edytowane)

Spoko, miałem już taką, nie mam się czym stresować bo nic nie kombinowałem, dokumenty mam w komplecie od otrzymania decyzji wystarczy wyjąć z szafki :)

Będę miał okazję pogadać co z płatnościami się dzieje.

Edytowane przez GRZES1545
  • Like 1
Opublikowano
26 minut temu, GRZES1545 napisał:

Spoko, miałem już taką kontrole fajne chłopaki, nie mam się czym stresować bo nic nie kombinowałem, dokumenty mam w komplecie od otrzymania decyzji wystarczy wyjąć z szafki :)

Będę miał okazję pogadać co z płatnościami się dzieje.

Napisz co i jak było i czego sie dowiedziałeś,chociaż wątpię żeby wyjazdowcy wiedzieli co się w biurze dzieje ;-)

Opublikowano

Witajcie .

Chciałbym się poradzić odnośnie składania wniosków na  dotacje RMG.  Obecnie mam ok 11 h ziemi swojej z czego większość to zboża i 1h sadu wiśniowego oraz 0.7 h porzeczki czarnej.  Dodatkowo mam 1 maciorę i kilka tuczników. Łącznie  korzystając z pomocniczego kalkulatora wychodzi mi ,że ze zwierzętami i ok 18 tys E. Ze względu na to że obecnie gospodarstwem zajmuje się mój 75 letni tata który ma coraz mniej sił na doglądanie zwierząt a ja pracuje zawodowo planowaliśmy zlikwidować hodowlę przez co zniżam się z dochodem  w okolice 10tys  E .Trochę dalej oddalonej ziemi dzierżawię innemu rolnikowi który ma swoje pola w tej okolicy niestety nie mam na to umów.

Pytanie do was . Jak jest rozliczany stan zwierząt .  W tym roku mam jeszcze kilka tuczników i maciorę . Jeżeli przed końcem roku zakończyłbym hodowlę to jest szansa , że w przyszłym roku mógłbym złożyć wniosek o dotację i  wielkość gospodarstwa mieściłaby się w zakładanym dochodzie ?

Drugie pytanie  to czy ma jakieś znaczenie jeżeli przy dopłatach bezpośrednich dotychczas  nie było się gospodartwem niskotowarowym . Z  tego co pamiętam taką deklaracje składało się do dopłat bezpośrednich.

Pozdrawiam Wojtek

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, NABUCH napisał:

Witajcie .

Chciałbym się poradzić odnośnie składania wniosków na  dotacje RMG.  Obecnie mam ok 11 h ziemi swojej z czego większość to zboża i 1h sadu wiśniowego oraz 0.7 h porzeczki czarnej.  Dodatkowo mam 1 maciorę i kilka tuczników. Łącznie  korzystając z pomocniczego kalkulatora wychodzi mi ,że ze zwierzętami i ok 18 tys E. Ze względu na to że obecnie gospodarstwem zajmuje się mój 75 letni tata który ma coraz mniej sił na doglądanie zwierząt a ja pracuje zawodowo planowaliśmy zlikwidować hodowlę przez co zniżam się z dochodem  w okolice 10tys  E .Trochę dalej oddalonej ziemi dzierżawię innemu rolnikowi który ma swoje pola w tej okolicy niestety nie mam na to umów.

Pytanie do was . Jak jest rozliczany stan zwierząt .  W tym roku mam jeszcze kilka tuczników i maciorę . Jeżeli przed końcem roku zakończyłbym hodowlę to jest szansa , że w przyszłym roku mógłbym złożyć wniosek o dotację i  wielkość gospodarstwa mieściłaby się w zakładanym dochodzie ?

Drugie pytanie  to czy ma jakieś znaczenie jeżeli przy dopłatach bezpośrednich dotychczas  nie było się gospodartwem niskotowarowym . Z  tego co pamiętam taką deklaracje składało się do dopłat bezpośrednich.

Pozdrawiam Wojtek

"3. Przy ustalaniu wyjściowej wielkości ekonomicznej gospodarstwa, o której mowa w § 3 ust. 1 pkt 1 lit. c, bierze się pod uwagę: 1) w przypadku produkcji zwierzęcej – stan średni zwierząt w roku, w którym przypada dzień rozpoczęcia terminu składania wniosków o przyznanie pomocy" - z tego wynika, że, to zwierząt Ci nie policzą. Ale może niech wypowie się jakiś hodowca, jak to w praktyce wyglądało ;)

Co do drugiego pytania - chodzi Ci o ten system małych gospodarstw? Nie ma to znaczenia, musisz tylko spełnić warunki co do dochodowości i uzyskać odpowiednią ilość punktów. 

Edytowane przez sobczakkatarzyna
Opublikowano (edytowane)

Ja likwidowalem trzodę (styczeń) w tym samym roku co składałem wniosek. Ostatecznie wychodzi zupelnie inaczej niż w uproszczonym kalkulatorze, bo stan początkowy masz ileś tam sztuk, a stan końcowy masz zero. Najlepiej sciagnij biznesplan i powypelniaj tabelki. Wtedy będziesz miał pewne wyliczenie. A może wtedy uda Ci się wystartować nawet w tym roku. Licz i uwzgledniaj tylko te działki na ktore bierzesz dopłaty. 

Edytowane przez ZYLA
Opublikowano

Tu masz racje tylko że to nie ta maciora i kilka tuczników robi mu te 18 tyś,chyba bardzo dokłada sie ta porzeczka i wiśnie.

Trzeba policzyć co zlikwidować,tylko trzeba pamiętać o sztucznym stwarzaniu warunków ! bo z tym może być problem

Opublikowano

No trochę dziwne. Ale Jak po likwidacji trzody wychodzi około 10 tyś to może się udać. Sporo musi być tych kabanów. Jeszcze to co oddajesz w dzierżawę, to jak by oddał na umowę. Trochę kombinowane. 

Najprościej to skasować porzeczkę. 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, NABUCH napisał:

Witajcie .

Pozdrawiam Wojtek

Wiesz co tylko w przyszłym roku może już nie być naboru jak w tym całą kasę  rozdadzą....może próbuj w tym roku likwidować stado .

Dziś dosłali mi resztę dopłat bezpośrednich :) Wypłacili już wszystko łącznie z ONW.No to trzeba zacząć wydawać ;) Bo jeszcze z tych 48 tys nic nie wydane czekam na decyzje z korekty ,oby szybko przyszła bo umowy na maszyny mam do 20.02 .

Opublikowano
15 godzin temu, PRZMAS19821982 napisał:

ten minister to pijak........ z czerwonym nosem po przepiciu.......robia szkolenia w godzinach pracy to powinny byc darmowe

Dzisiaj grzeczna Pani z ODR  Siedlce potwierdziła termin mojego drugiego szkolenia. Tak trzymać i tu widzimy poziom i jakość pracy poszczególnych ODR-ów?

Opublikowano
1 minutę temu, many12 napisał:

Dzisiaj grzeczna Pani z ODR  Siedlce potwierdziła termin mojego drugiego szkolenia. Tak trzymać i tu widzimy poziom i jakość pracy poszczególnych ODR-ów?

Wyluzuj z tymi szkoleniami jest na to 3 lata ...spokojnie zdążysz :)

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
3 godziny temu, GRZES1545 napisał:

Może i przytrzyma, ale czas im się kończy zostało 3 tygodnie. zmianę robiłem przed otrzymaniem decyzji.

To jeszcze raz będziesz miał kontrolę , z tego względu że zrobiłeś  zmianę  , pomimo że była przed wydaniem decyzji .

Co będą mierzyć pola i zapisy sprawdzać rachunkowości , dlatego ja czekam aż wypłacą w tedy zrobię drobne zmiany ...

Zanim wypłacą to jeszcze trochę czasu minie  w niedzielę będzie już 2, 5 miecha od   złożenia wniosku o płatność .

Opublikowano
6 godzin temu, Makary napisał:

Hej jak to nic ja z poniedziałku miałem

Pisałem o sobie, Roztocze nadal cisza. Gratuluję, w końcu chociaż jedna jaskółka u nas w LU. Gratulacje dla szczęśliwców

Opublikowano
4 godziny temu, GRZES1545 napisał:

A kasę Ci już dali że będą Cię kontrolować??