Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ja całą pierwszą ratę jeśli dostanę będę chciał przeznaczyć na zakup ziemi i w odr kobieta mówiła żeby poczekać na decyzję a teraz to mogę kupić za swoje ale tego ewentualnie nie rozliczę w ramach restrukturyzacji tylko będę musiał kupić inny kawałek.

Edytowane przez thor1984
Opublikowano

W młodym rolniku był problem z rozliczeniem inwestycji zrobionej przed decyzją. RMG też ma charakter premiowy i o ile kojarzę to w rozporządzeniu chyba raczej nie ma odpowiedniego zapisu dotyczącego rozliczenia takich wydatków. Ale jutro wolną chwilą zajrzę sprawdzić.

Opublikowano

Okazuje się że nie będę miał 70 proc. gruntów własnych w roku docelowym. Dzierzawie od siostry i brata 3ha, a swego mam 6,3 ha. Kupić nie kupię bo cena wojewódzka hektara to 37tyś. Rozumiem że podpisanie umowy dzierżawy długoterminowej nie wystarczy? Macie jakieś pomysły jak to ugryźć?

Opublikowano

Co ty gadasz za bzdury jak nie będziesz miał ?? Po prostu w roku docelowym policza ci dochodowosc (wielkość ekonomiczną) z 6.3ha grunty własne i 30% z 3ha dzierzaw więc będą cię wyliczać z 6.3+0.9(to jest to 30% z dzierzaw) więc z 7.2 ha z czego pamiętać MUSISZ ze teraz wielkość wyliczaja ci z powierzchni 6.3+3 czyli 9.3 ha

Opublikowano

Pytanie czy te 6,30 masz tylko na siebie , czy może jesteś żonaty i część gruntów jest żony, bo grunty żony też liczą do 30 %.

Pytałem o to w ARiMR

Chyba że jest wspólne ....

Opublikowano

Czy szatkowanie kapusty to jej przetwarzanie, czy przygotowanie do sprzedaży? 

Macie jakieś pewne źródło, a propo tych oddzielnych działek małżonków? Bo zarówno w agencji, jak i w ODR dostałam informację, że w przypadku kiedy ja mam jedną działkę, a mąż drugą, to w biznesplanie obie będą traktowane jako własność (o ile nie ma się rozdzielczości majątkowej). 

Opublikowano

brawo ty. piotrek 11111111 .
chyba nie realne zeby ktos skladajac wniosek majac 10ha po 3 czy 5 latach podniósł wartosc o 20% jjak beda uwazac ze ma 3ha. choroba urzędników jest zaawansowana :)

Opublikowano

piotrek ja też myślałem i optymistycznie i pesymistycznie o tym programie ale w końcu się zdecydowałem, Nie wchodzę w nic nowego tylko zwiększam to co mam i na czym się znam i nie robię jakiegoś kosmosu z biznesplanu. Teraz mam 6 tys euro i wydaje mi się, że 10 tys mogę spokojnie osiągnąć. 

Opublikowano (edytowane)

Co ty gadasz za bzdury jak nie będziesz miał ?? Po prostu w roku docelowym policza ci dochodowosc (wielkość ekonomiczną) z 6.3ha grunty własne i 30% z 3ha dzierzaw więc będą cię wyliczać z 6.3+0.9(to jest to 30% z dzierzaw) więc z 7.2 ha z czego pamiętać MUSISZ ze teraz wielkość wyliczaja ci z powierzchni 6.3+3 czyli 9.3 ha

c) po ust. 4 dodaje się ust. 4a w brzmieniu: „4a. Przy ustalaniu docelowej wielkości ekonomicznej gospodarstwa, o której mowa w § 3 ust. 1 pkt 2 lit. c, uwzględnia się powierzchnię użytków rolnych stanowiących przedmiot własności rolnika, oddanychw użytkowanie wieczyste lub dzierżawionych przez rolnika z Zasobu Własności Rolnej Skarbu Państwa lub od jednostek samorządu terytorialnego, która stanowi co najmniej 70% powierzchni gospodarstwa posiadanegoprzez rolnika.”;
Specjalnie wczoraj przewaliłem całe rozporządzenie i zapis znalazłem dopiero w zmianie do rozporządzenia.

Mam rozumieć że przez ten zapis nie posiadając 70% gruntów własnych w roku docelowym to odpadam z programu, czy łapię się lecz policzą mi jedynie moje grunty, czy też jeszcze mniej? Czy coś zmieni zawarcie umowy dzierżawy długoterminowej? Bo tyle jedynie mogę zrobić. O co w tym zapisie chodzi?

Pytanie czy te 6,30 masz tylko na siebie , czy może jesteś żonaty i część gruntów jest żony, bo grunty żony też liczą do 30 %.

Pytałem o to w ARiMR

Chyba że jest wspólne ....

Tu akurat mnie nie dotyczy

Na szkoleniach była mowa, że raczej będzie to zmienione na korzyść beneficjenta. Pożyjemy, zobaczymy.

Ale mówisz o tym zapisie powyżej? Bo na to chyba już za późno? Edytowane przez ZYLA
Opublikowano

Specjalnie wczoraj przewaliłem całe rozporządzenie i zapis znalazłem dopiero w zmianie do rozporządzenia.
Mam rozumieć że przez ten zapis nie posiadając 70% gruntów własnych w roku docelowym to odpadam z programu, czy łapię się lecz policzą mi jedynie moje grunty, czy też jeszcze mniej? Czy coś zmieni zawarcie umowy dzierżawy długoterminowej? Bo tyle jedynie mogę zrobić. O co w tym zapisie chodzi?

Jak to rozumieć ?

Opublikowano

A pieniedzy jest na niecale 2 tyś

W Lubelskim jest na 8 tyś wniosków  + jeszcze z ASF coś złożą w czerwcu .

Ktoś pisze ze będą rozpatrywać przez  rok głupoty pisze ja mam zapisane w biznes planie że zralizuje zamierzone cele 2018 roku .

Przywidywany czas wypłat przypada na okres od listopada do konca stycznia roku nastempnego , wedle rozporzadzenia .

Ale czas ralizacji powinien być krótszy , po złozeniu wniosku o płatnoś powini przelać do 1 miesiąca na konto .

Jak będzie zobaczymy .

Opublikowano

No ja niechce nikoko wprowadzac w bład tylko napisałem to co powiedział mi gosc z ODR  co robił mi  biznes plan ze dopiero w przyszłym roku beda rozpatrywac a ponoc ta lista rankingowa ma byc za 3 miesiace . My dzis wysłalismy wniosek do poznania zobaczymy czy sie załapiemy.

Opublikowano

Jeśli macie za dużo dzierżaw , względem gruntów własnych to rozpiszcie tą dzierżawę na 2 pozycje w tabeli;

1. dzierżawa długoterminowa

2. inne

Ja dziś złożyłem wniosek w Kielcach, byłem 246 na liście w Świętokrzyskim na dzień dzisiejszy.

Nie ma kolejek, i chyba do końca tak będzie, podobnie jak to było z działalnością pozarolniczą ;)

Opublikowano

mozliwe ze jak ktos zlozy osobiscie to sie dowie ktory jest ale na wlkp przypada chyba cos okolo 4000 wiec pewnie sie zalapiesz.
ale znajac zycie najwiecej nioskow wplynie w ostatnich dniach

Opublikowano

Jeśli macie za dużo dzierżaw , względem gruntów własnych to rozpiszcie tą dzierżawę na 2 pozycje w tabeli;

1. dzierżawa długoterminowa

2. inne

Ja dziś złożyłem wniosek w Kielcach, byłem 246 na liście w Świętokrzyskim na dzień dzisiejszy.

Nie ma kolejek, i chyba do końca tak będzie, podobnie jak to było z działalnością pozarolniczą ;)

Kolego pisząc że jesteś 246 masz na myśli całe świętokrzyskie czy tylko oddzial w Kielcach bo np a Sandomierzu też przyjmują od wschodnich powiatów.