Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie ma nikt konkretów, doradcy różnie interpretują warunki bo sami dopiero się szkolą, to co tu zbednie mącic.

Skromna kasa ale darmowa wystarczy tylko pomyśleć troche i zgarnoć .
Jak ktoś ładuje się w skomplikowane zeczy to juz troszkę gorzej .

Bo 5ha (chyba tyle pisałeś) Twojej borówki to mały pikuś. Nasadzenie, zakwaszenie, nawodnienie, pielenie, zbiór etc. Może nie jest to skomplikowane, ale tylko w biznesplanie.
Opublikowano

Nie takie trudne mam już wszystko podliczone sadzonkę już nawet zamówioną po 4 zł za szt przytym zamówieniu  na na 1 ha potrzeba około 2300 szt .

koszt tak 10 tyś + transport.

studnie posiadam własną wykopaną betony wstawione dziadek kopał dawno temu  i pompa jest , tylko kupić 2 zbiorniki po 15 tyś to koszt około 15 tyś , linia kroplująca na 1 ha wystarcza 2 tyś m to koszt 700 zł za 2 tys m.

Zakwaszenie nie jest drogie bo tylko pod sadzonkę koszenie kosiarką i zruszenie to glebogryzarka , w rzendach oprysk randap i po pracy .

Koszt sadzenia rozciągnięija lini ? tego jeszcze nie wiem .

Krowy swinie otym niechcę nawet słyszeć czasu niema kasy zato mało tak pojadę za granicę zarobię też .

Opublikowano

Twój plan nie przewidział że jak już posadzisz tą borówkę to z glifosatu (Roundap'u) nie skorzystasz. Koszenie i zruszenie kosiarką nie zakwasza gleby. Sąsiad sypie co rok trociny. Poza tym póki kora nie zdrewnieje trzeba pleć. Może lepiej geowłókninę w rzędach rozłożyć.

ps.
Jak by ktoś wiedział co i jak konkretnie z modernizacją budynków to niechaj się odezwie. Podobno nawet jeśli bedą potrzebne rzeczy typu kosztorysy, wyceny to dostarcza się je później, a nie z biznesplanem.

Opublikowano

Pisałem parę postów wcześniej jak wygląda kwestia dokumentów odnośnie budowy.

No dobra nie potrzeba, przynajmniej na dzień składania wniosku żadnych dodatkowych dokumentów. Muszę i tak wyliczyć ile materiału mi pójdzie, a potem jego koszt. Ok do ogarnięcia. Tylko nadal nie wiem czy koszty kwalifikowane dotyczą tylko wymiany eternitu na blachę? Bo w moim przypadku to nie wiele, bo muszę zwalić cały dach ze stropem i zrobić całą stolarkę na nowo. I co jeśli odrzócą mi wniosek bo powiedzą, że podniesienie ścian, wieniec, krokwie nie noszą znamion modernizacji?

Da się uargumentować by wymienić eternit trzeba zbudować cały dach?

Opublikowano

Zrzuć dach i strop za własną kasę , podnieś ściany za swoje. A dopiero wieniec , stolarkę , blachę i robociznę uwzględnij w biznesplanie.

Będzie faktura z betoniarni, tartaku, za blachę i za wykonanie usług od firmy dekarskiej.

Ja bym tak zrobił bo prościej....

Opublikowano

Można złożyć i w ostatni dzień i będzie to samo,ale może będzie coś więcej wiedzieć doradca o warunkach.

Tylko przypomniałem że można już będzie składać . czy będzie cos wiencej wiadomo napewno nie bo rozpatrywanie będzie dopiero po zakonczeniu przyimowania wniosków .

Ci co piszą i mają otym pojęcie zapewne są już zajęci . Agencji nic się nie da wiencej dowiedzieć okaże się wszystko jak rozpatrzą ...

Opublikowano

doradca jak przez 3 tyg.będzie pisał ,to będzie wiedział na jakie punkty pisze,na jaki wzrost i myślę że można będzie się w części podpasować.

To doradca ma wiedzieć na co pisać ,

Wydawało mi się ze to dana osoba wie czego oczekuje a doradca tylko pisze biznes plan i wylicza .

Opublikowano

To doradca ma wiedzieć na co pisać ,

Wydawało mi się ze to dana osoba wie czego oczekuje a doradca tylko pisze biznes plan i wylicza .

Tutaj galan ma racje doradca nie wie na co kogo stać to my musimy zaplanować wszystko a doradca jedynie rozpisze to sensownie zgodnie z zasadami 

Opublikowano

mam pytanie jeżeli w biznes planie wpisze remont budynku itp to czy muszę podać adres hurtowni  zakupu materiałów czy mam wolny wybór a po zakupie przedstawiam tylko fakturę 

Opublikowano

mam pytanie jeżeli w biznes planie wpisze remont budynku itp to czy muszę podać adres hurtowni  zakupu materiałów czy mam wolny wybór a po zakupie przedstawiam tylko fakturę 

Nikt tego na forum ci nie powie , udaj się do regjonalnej Agencji tam są pracownicy co będą rozpatrywać , lub nawet kierownika . 

A dowiesz się w 100 % jak jest , nikt nie wprowadzi cię w błąd .

Opublikowano

A kto tu nie wie czego chce? Problem w tym że przykładowo w moim przypadku nie wiadomo czy się da. Ja tego nie wiem i problem w tym że odr'y też tego nie wiedzą.

@Lucash myk w tym że finansowane jest jedynie zdjęcie eternitu, zakup i założenie blachy. Ale kuźwa tego do końca też nikt nie wie. A to jest tylko część tego co ja chcę i sam reszty nie uciagnę raczej finansowo.

Opublikowano

A kto tu nie wie czego chce? Problem w tym że przykładowo w moim przypadku nie wiadomo czy się da. Ja tego nie wiem i problem w tym że odr'y też tego nie wiedzą.

@Lucash myk w tym że finansowane jest jedynie zdjęcie eternitu, zakup i założenie blachy. Ale kuźwa tego do końca też nikt nie wie. A to jest tylko część tego co ja chcę i sam reszty nie uciagnę raczej finansowo.

Powiem ci tak że odery wiedzą czy nie wiedzą to problem oderu .

Daleko masz do Agencji regionalnej powiedzą ci dokładnie co możesz zrobić , a czego nie.

W tedy udasz się do doradcy i ma pisać tak jak chcesz bo jesteś pewien .

Nie wprowaddzi cię w błąd doradca .

Nie trzeba się bać Agencji naprawdę warto pytać w Agencji nawet o małe szczegóły .

Opublikowano

uuuuuuuu nie wiedziałem że jest cos takiego jak ARiMR...Bo oni tam wszystko wiedzą. W jednym budynku dostawałem rozbieżne informacje od dwóch różnych pracowników. Weź człowieku idź ze swoimi poradami.

Opublikowano

uuuuuuuu nie wiedziałem że jest cos takiego jak ARiMR...Bo oni tam wszystko wiedzą. W jednym budynku dostawałem rozbieżne informacje od dwóch różnych pracowników. Weź człowieku idź ze swoimi poradami.

Tylko że ci pracownicy będą rozpatrywać twój biznes plan w Ageccji  i gdzie polecisz na skargę do doradcy . Jesteś wielkim błędzie że tak mówisz ale to twoja sprawa.

Opublikowano (edytowane)

witam serdecznie, czy jest tutaj wśród forumowiczów ktoś kto posiada czy jego rodzice małe gospodarstwo w południowej Polsce a mianowicie w powiatach tj. nowosądeckim, limanowskim, gorlickim, nowotarskim, suskim, tatrzańskim, rzeszowskim, skrzyszowskim, ropczycko-sędziszowskim czy lańcuckim

chodzi o gospodarstwo wielkości ok. 5ha, proszę takie osoby o kontakt, sprawa związana z Uczelnią, chodzi o pół godzinną wizytację ok. 3 osób z UR w Krakowie i jednego rolnika z zagranicy, spotkanie dot. głównie warunków produkcji polowej, jak się odbywa na tym terenie.

Pozdrawiam serdecznie i liczę na odzew :)

Edytowane przez proxy8441
Opublikowano

Witam, czy to prawda że te 10 tys euro nie można przekroczyć do końca 2017  roku,  tzn nie mogę kupić do końca roku 2017 żadnych krów ziemi itd po których zakupie przekroczę 10 tys euro. 

Opublikowano

byłem wczoraj w ODR dowiedzieć się czy mam szanse na RMG  i pani kierownik ODRu wytłumaczyła jak i co musimy zrobić a następnie zaczęła odradzać nam  " było nas 4 osoby"przystąpienie do tego programu że kryteria są nie do spełnienia i możemy mieć wielki problem jak nie zrealizujemy zobowiązań.głównie chodziło jej o podniesienie dochodowość i utrzymanie jej 

Opublikowano

byłem wczoraj w ODR dowiedzieć się czy mam szanse na RMG  i pani kierownik ODRu wytłumaczyła jak i co musimy zrobić a następnie zaczęła odradzać nam  " było nas 4 osoby"przystąpienie do tego programu że kryteria są nie do spełnienia i możemy mieć wielki problem jak nie zrealizujemy zobowiązań.głównie chodziło jej o podniesienie dochodowość i utrzymanie jej 

Koń by się usmial z tej Pani kierownik  :D  :D  :D .