Skocz do zawartości

Porównanie opon

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Firma indyjska opony które widać w hurtowniach to diagonalne , jeśli głównym kryterium zakupu jest cena to są w czołówce , za markowe np.Kleber trzeba zapłacić X2 . Mam tej firmy na przodzie do oprysków 1 sezon , nie rozleciały się .

Opublikowano

Witam jestem tu nowy więc witam wszystkich,
chciałem zapytać o opony do ciągnika przednie z ładowaczem czołowym jakie kupić 380/85 r24 do tej pory miałem Mitas, Petlas i Taurus ale one jak nie pękały po bokach to od środka, średnio wytrzymywały max 3 lata. Ciągnik to zetor forterra a ładowacz ma udźwig ok. 1,5 Tony.
Teraz chciałem zakupić coś mocniejszego i myślałem nad zakupem opon kilku firm,

KLEBER , TRELLEBORG, CONTINENTAL, GOODYEAR, BKT,

jeszcze zastanawiałem się na oponami przemysłowymi ale nie wiem czy one będą nadawały się do orki,

możecie powiedzieć mi która z nich wytrzyma najdłużej pod ładowaczem?

Opublikowano

Miałeś Kleber taurusa mitasa i wszytko ci się rozlecialy a piszesz ze interesuje cię bkt treelleborg i goodyear dziwne.... powiem tak bkt opona indyjska treelleborg to jakościowo podobne do bkt a goodyear juz nie produkuje opon wiec juz bym nie kupił tych opon . Bo jak nam się coś stanie z opona to już jej się nie kupi firma goodyear juz się wycofała z produkcji opon. A skoro Kleber i mitas i taurs ci pęka to może masz źle dobrane opony musisz je mieć poprostu przeladowane tym bardziej ze piszesz ze masz na przodzie ciągnika ładowacz czołowy.trzeba znaleźć odpowiednie opony z konkretnym indeksem ładowaności . Pzdr Dawid 

Opublikowano

A ile godzin na nich zrobiłeś? Ja ma teleborgi i 1900 godzin, zużyły się z  1 cm.Ale z 30% mam załozone  zamiast nich Aleanz, cienkie. Ale nic nie pęka, jedynie co sam jedną rozciołem z  mojej winy.

Z jakim ciśnieniem pracujesz, bo to raczej nie wina opon.

Opublikowano

Jak chcesz mocną oponę do ładowacza to dobrym wyborem jest Michelin XMCL tyle że ona jest w rozmiarze 460/70r24 czyli szersza, taka opona ma indeks  nośności 159 czyli więcej niż zwykła rolnicza, potrzebna felga 15 cali szeroka a w ciągniku masz pewnie 12cali

Opublikowano

Opon Kleber nie miałem, ciśnienie to 1,8 - 2 bar, jeśli chodzi o godziny to około 2000 moto/godzin wytrzymują. Indeksy nośności to praktycznie każda ma 131 - 1950kg., wyższą mają opony przemysłowe lub leśne np. http://oponylesne.eu/14-9-24-380-85-24-,421.html 

Ciśnienie odpowiednie.

Mitas = Continental te opony same pękają ze starości.

W jakim terenie użytkujesz te opony? Bo 2 tyś h to bardzo mało nawet na tanie opony.

Opublikowano

Kris14 opona 460/70 będzie za szeroka nie zmieści się 420 to max, od momentu kupna to wytrzymują 2,5 -3 lata i siadają, teren to różny co dzień odrzucam obornik tam są nierówności ale to nie takie że opona się niszczy, wożę nieraz po 2 kuliki sianokiszonki w tych widłach może za duże obciążenie ? Mitas były oryginalne nawet szersze bo 420/85 24 i siadły, tylne są też Mitas i nic im nie jest. Kiedyś rozmawiałem z gościem od którego kupowałem sianokiszonkę on ma New Hollanda mówił że zdarł opony prawie do zera i nic się z nimi nie działo, też chodziły w ładowaczu tylko nie pamiętam jakiej były firmy ?

Opublikowano

Jak chcesz mocną oponę do tylko od ładowarki lub koparki. Wcześniej wspominana XMCL ma nośność 4,3tony, pracuje przy ciśnieniu 4 bar. 

Jeszcze jeden mój pomysł to opona Michelin Power CL, rozmiar 400/80-24, możesz wybierać w wersji 16 płócien i 20 płócien. Wysokością i obwodem toczenia odpowiada oponie 380/85R24, producent zaleca felgę min. 13 cali szeroką. Taka oponka kosztuje ok 2300 brutto, indeks nośności 158.

Opublikowano

To załóż BKT diagonalne, ja teraz kupuję  tylko BKT do wszystkich sprzętów, są bardzo dobre i niedrogie.

Jak słysze i widze nazwe BKT to na samą mysl mnie ciary przechodzą najgorsze opony jakie kiedykolwiek spotkałem to są opony na jeden sezon  jednorazówki jak i w rolnictwie tak samo i w budowlance mam na mysli w koparko ładowarkach nie dość ze sie rozłaża pekaja to bieżnik ubywa w oczach. W ciagniku opony założone w styczniu z przodu w pazdzierniku już były totalnie łyse nie polecam tej marki nigdy w życiu tu akurat cena tych opon swiadczy o ich jakości 

Opublikowano

Też nie mam najlepszego zdania o BKT. W zeszłym roku latem przed samymi upałami rozdarłem jedną z przednich opon, jeszcze starą stomilkę. Stwierdziłem, że skoro druga jest łysa, do tego zmurszała i spękana po bokach nie ma sensu zakładać jednej nowej, przełożyłem obie. I pech chciał, mieli w sklepie bkt. Chciałem zaoszczędzić parę złotych, bo były tańsze niż mitasy. I w żniwa, w największe upały miały swój test. Przez mniej niż miesiąc zdarły się więcej niż poprzednie przez dwa lata, praktycznie nie została połowa opon. Kubica by powiedział, że na każdym zakręcie, skręcie to granulowały. Nie pomogło ustawianie zbieżności (była prawidłowa) teraz nawet prawidłowej lekkiej rozbieżności nie mają. Coś z tą ich mieszanką jest nie tak, za miękka, pewnie w Indiach myśleli że u nas temperatura latem jest poniżej 20 stopni. Bo faktycznie, jak jest chłodno to nie widać jakiegoś szybkiego zużywania. 

Opublikowano

Witam mam pytanie jakie opony polecacie do traktora international case 844-s obecnie założone są opony kleber super 50 rozmiar to 15,5-r38 opony radialne są to opony fabryczne z bodajże 85 roku.Opony z racji wieku są zużyte lecz bardziej obawiam się tego, że są one strasznie popękane. Myślę jednak o założeniu nie rozmiaru fabrycznego czyli:15,5-r38 lecz 1,6-r38 także radialnych czekam na odpowiedz i o wasze zdanie na temat założenia większych opon.

Opublikowano (edytowane)

Wiesz u mnie to dobre opony muszą być bo po stromych brzegach siekę trawę dość ciężką kosiarką i muszę mieć a i do orki też bo mam dość ciężkie i zbite ziemie. Chciałbym żeby te 10 lat otrzymały. Celuje w radialki a oneto 1000zł wzwyż także tak. Najbardziej opłacalne to chyba te vredestein by były.

Edytowane przez PaweLisowicz