Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 18.04.2025 o 16:44, Cezar81 napisał(a):
W dniu 18.04.2025 o 16:41, yacenty napisał(a):

To raczej szedlbym w niebieskie i te 3.5-4 bary.

Zastanawiam się nad fioletową ... Zszedł bym trochę z wody chociaż mój szwagier złożył czerwone czego już wogóle nie rozumie

Przy takiej prędkości jak podałeś i wydatku wody to tylko czerwone. 250l i ciśnienie 3bary to pewnie wyjdzie szybkość 5.5km/h. Chyba że ktoś chce jeździć na powyżej 5 barów. 

• Root Admin
Opublikowano

Chyba coś pomieszales 250l na czerwonej to jest 8km i ciśnienie koło 4.

Najczęściej jeżdżę 10km i 200l to niecałe 4.

Ostatnio awaryjnie pryskslem innym opryskiwaczem na niebieskich to 200l, 8.5 i było niecałe 4bary

• Root Admin
Opublikowano

Wiesz, ja już przerobiłem wiele opryskiwaczy wiele dusz, wiele dawek. Więc dziś nawet jak przepływomierz wysiądzie i pryskam na ręcznym sterowaniu to wychodzi mi z dokładnością 5-10l na ha

Opublikowano

15-20 lat temu c330 z opryskiwaczem 400l się pryskalo  zegar czasem szwankował i po strumieniu cieczy dało się ugadnać mniej więcej 200 litrów na hektar. Teraz komputery sterowniki przepływomierze ,dawka niezależna od prędkości to jednak przeskok.

Opublikowano

Witam zastanawiam się nad kupnem nowego opryskiwacza 600l/12m. Może byście coś doradzili bo trochę nie wiem na co postawić po rozmowach ze znajomymi którzy ostatnio zakupili nowe opryskiwacze ,wielu z nich ma problemy z popękanymi lancami czy awariami pomp a nie pryskają nawet 60ha rocznie

Opublikowano
W dniu 17.04.2025 o 14:59, qkohe155 napisał(a):

Planuję zakup opryskiwacza ciągniętego - min. 1200l/15m do 30 tyś., musi się nadawać do rzepaku. Fajnie jakby miał tylko 1 parę hydrauliki, ew. 2, bo będzie współpracował z Zetorem 7211 i żeby złożony był jak najniższy to bym nie musiał garażu przerabiać. Na polskie raczej nie warto patrzeć, w dodatku za używane, hydraulicznie składane ludzie by chcieli najlepiej tyle co za nowe. Zachodnich niestety chyba się nie robi takich małych, więc celuje w 2000-2500l. Z szerokością 15m też jest niewiele, a 18m w ogóle nie biorę pod uwagę, bo to ani do siewnika 3m, ani 4m, nie wiem - może do kukurydzy, czy buraków pasuje, ale ich nie uprawiam. Z kolei 21m sprawdziło by mi się tylko na 2 polach, na reszcie lepiej 15m, więc chyba gra nie warta świeczki, bo potem co z rozsiewaczem? W takim razie jak trafi się więcej niż 15m to raczej bez sentymentu go potnę(no chyba, że by był chętny na zamianę belkami), bo inaczej będę haczyć płoty, czy kukurydzę sąsiada. Zastanawia mnie natomiast, czy jeśli opryskiwacz by był z komputerem od dawki to idzie w nich zmienić szerokość, żeby wiedział, że belka jest skrócona? Z oglądanych opryskiwaczy najbardziej mi się podobały Amazone UG 2200 lub Berthoud Racer 20, ale jak ktoś chce to może podać inne propozycje.

Dzwoń 721033401. Mam ładnego hardiego 1800l

Opublikowano

Nie chce pisać nowego tematu, widzę, że tutaj dyskusja ciągle żywa, więc może ktoś mi tu coś podpowie, Opryskiwacz po zakupie ustawiłem na jedno ciśnienie i tak pryskałem dłuższy czas, ostatnio zauważyłem, jakby mniej cieczy wychodziło mi na hektar, w tamtym roku zakładałem nowe przepony, widzę, też, że końcówki mają już dość i nadają się do wymiany, teraz pytanie, gdzie mogły być takie spadki? Wcześniej po przygazowaniu od ustalonych obrotów do oprysku, na manometrze nie dużo się działo, teraz widać jak wskazówka idzie w górę, ciśnienie nie faluje, pierwsze co mi przychodzi do głowy to zaworki w pompie, ale może ktoś naprowadzi mnie konkretniej na odpowiedni trop lub upewni mnie w moich podejrzeniach 😶

Opublikowano
SamaPrawda napisał:

Nie chce pisać nowego tematu, widzę, że tutaj dyskusja ciągle żywa, więc może ktoś mi tu coś podpowie, Opryskiwacz po zakupie ustawiłem na jedno ciśnienie i tak pryskałem dłuższy czas, ostatnio zauważyłem, jakby mniej cieczy wychodziło mi na hektar, w tamtym roku zakładałem nowe przepony, widzę, też, że końcówki mają już dość i nadają się do wymiany, teraz pytanie, gdzie mogły być takie spadki? Wcześniej po przygazowaniu od ustalonych obrotów do oprysku, na manometrze nie dużo się działo, teraz widać jak wskazówka idzie w górę, ciśnienie nie faluje, pierwsze co mi przychodzi do głowy to zaworki w pompie, ale może ktoś naprowadzi mnie konkretniej na odpowiedni trop lub upewni mnie w moich podejrzeniach 😶

a masz czyste filterki, te przy dyszach?

• AgroTeam
Opublikowano
W dniu 24.06.2025 o 17:09, MF675ursus napisał(a):

Na jakim osprzęcie składane były stare Amazonki? Rozdzielacz i dysze? Np. taki i mu podobne rocznikowo:

https://www.olx.pl/d/oferta/opryskiwacz-amazone-15m-750l-CID757-ID16g7vQ.html

Warte zakupu?

Stare to osprzęt rau, a belka lechler

17 godzin temu, MF675ursus napisał(a):

W tej cenie, powiedzmy 600-800l 15m do 5 tys zł? Da się coś z hydrauliką kupić co nie będzie skarbonką?

Da, ale coś holenderskiego. Typu douven, sieger, dubex. Stan będzie taki se, ale waga za to duża. Licz około 800kg pusty i lance po bokach

Opublikowano

Coś tutaj jest nie tak, końcówki wirowe 03 z agroplastu, kołpak arag, po założeniu gumy nie miesci się😁 czy do tych dysz jest jakaś inna uszczelka albo inny kolpak? Wszystko by pasowało gdyby wyjać ten biały zawirowywacz, ale wtedy to nie będzie działać jak należy.

IMG_20250903_181253.jpg

IMG_20250903_181241.jpg

• Root Admin
Opublikowano

Nie raz już tak miałem przy tych zamiennikach. To działa jak wszystko weźmiesz z jednej firmy. Jak z kilku to często nie pasuje bo albo milimetr za dużo albo milimetr za mało.

Teraz przy każdym zakładaniu końcówek używam białego smaru. Wtedy łatwiej wchodzi 

Opublikowano
7 godzin temu, kellyq napisał(a):

Coś tutaj jest nie tak, końcówki wirowe 03 z agroplastu, kołpak arag, po założeniu gumy nie miesci się😁 czy do tych dysz jest jakaś inna uszczelka albo inny kolpak? Wszystko by pasowało gdyby wyjać ten biały zawirowywacz, ale wtedy to nie będzie działać jak należy.

IMG_20250903_181253.jpg

IMG_20250903_181241.jpg

Czemu decyzja na wirowe??