Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

30% z tego to pewnie robocizna. Dalej dużo? Powiedziałem ci przeleć allegro i zrób sobie wycenę. Dołóż do tego robociznę i koszty tego co będzie regenerowane a nie wymieniane. Mówimy o kompletnym remoncie całego silnika.

Opublikowano

Zregenerujesz głowicę,pompę wtryskową, wymienisz pompę olejową, wałek rozrządu, szlif wału, osiowanie, dasz gwarancję?

Czy tylko szlif wału i wymiana tuleji. Bez rachunku i gwarancji?

Ale fakt 7 tyś chyba trochę dużo.

Z drugiej strony teściu z 4 lata temu w 1634 zmieniał tuleję i wałek i polerował wał korbowy i wyszło ponad 5 tyś a sam robił.

Opublikowano

Zregenerujesz głowicę,pompę wtryskową, wymienisz pompę olejową, wałek rozrządu, szlif wału, osiowanie, dasz gwarancję?

Czy tylko szlif wału i wymiana tuleji. Bez rachunku i gwarancji?

Ale fakt 7 tyś chyba trochę dużo.

Z drugiej strony teściu z 4 lata temu w 1634 zmieniał tuleję i wałek i polerował wał korbowy i wyszło ponad 5 tyś a sam robił.

Ale jakie części są tanie to MTZ to sobie weź pod uwage. Kpl głowica kosztuje niecały 1000 zł zestaw naprawczy oryginał 160 zł nowy wał jak by miał kupic to ok 700 zł

Opublikowano (edytowane)

Witam dołączę się do tematu o silniku :) jestem tu nowy :( , a więc mam pytanie czy wie może ktoś do czego to służy i do czego powinno być to podłączone bo nie mam zielonego pojęcia co to :( z góry dziękuje bo szukałem i nie znalazłem nic na ten temat :(

post-64267-0-41842800-1361572997_thumb.jpg

Edytowane przez Poss
Opublikowano (edytowane)

U mnie też to na początku nie działało, tzn nieznacznie zmieniały się obroty silnika ale nie można go było zgasić całkowicie. Miałem to rozebrać i sprawdzić czy tak klapka wewnątrz nie jest pokrzywiona ale pewnego razu zauważyłem że na tej rurze gdzieś bliżej kabiny jest mały otwór. Wkręciłem tam śrubkę M8 albo M10 i teraz działa elegancko. Nikomu bym nie uwierzył że przez taki mały otwór może silnik zassać wystarczającą ilość powietrza żeby prawie normalnie pracować na biegu jałowym a jednak.

Sprawdź sobie najpierw czy i u Ciebie nie ma jakiejś nieszczelności od tej przepustnicy aż do samego silnika patrząc w kierunku przepływającego powietrza.

Edytowane przez mani51
Opublikowano (edytowane)

aha, no u mnie też jest taka mała dziurka, ok zobaczę to i przetestuje jak przyjedzie od elektryka bo zawiozłem go żeby instalacje przejrzał ;) dzięki za odpowiedź ;) mam jeszcze jedno pytanie podobne ale nie na ten temat o skrzyni muszę poszukać innego tematu :(

Edytowane przez Poss
Opublikowano

Awaryjne gaszenie- powinno być połączone linką do kabiny- podobnie wyciągane jak blokada mechanizmu różnicowego. Chyba o to chodzi.

A co tojest silnik rakietowy aby potrzebował awaryjnego gaszenia :D Faktycznie zgasić można ale jest to tzw. ODPRĘŻNIK. Przy odpalaniu w mrozy po podgrzaniu świecy zamykasz dopływ powietrza w tym czasie zasysa paliwo na świece, silnik nabiera szybkich obrotów, odmykasz i chodzi. To powinno być podłączone linką z kabiny (koło kierownicy)

Opublikowano (edytowane)

Jest to poniekąd odprężnik bo zamyka dopływ powietrza do cylindrów przez co nie ma sprężania i częściej się go stosuje dla ułatwienia rozruchu niż awaryjnego zatrzymania silnika.

Wojtek987, co śmiesznego jest w stwierdzeniu awaryjne gaszenie silnika? Słyszałeś o rozbieganiu się silnika diesla? Oby nigdy Ci się to nie przytrafiło w ciągniku bez odprężnika w jakiejkolwiek postaci.

W nowszych silnikach diesla w czasie gaszenia zamykany jest jednocześnie dolot powierza dzięki czemu silnik zatrzymuje się łagodniej.

Edytowane przez mani51
Opublikowano

kłucił się nie będe, może to i być dla was gaszenie!!! Jednak tą zastawke wstawili właśnie w celu ułatwienia odpalenia tego ustrojstwa oraz by dać większą dawke paliwa na świece poprzez podciśnienie.

Kolego Mani a niby jak ma ci śię RRRROOOZZZZBBBIIIIEEEEGGGGAAAAĆĆĆĆ to ustrojstwo skoro nie ma turbiny :D. No chyba że jest dołożona. W tylu pojazdach widziałem silniki (małe i duże -ciężarówki i autobusy nie lokomotywy i statki :wacko: ) i żaden nie miał dławików w celu awarylnego gaszenia.

Opublikowano

Zjawisko "rozbiegania się" silnika istnieje w zwykłych klekotach.

W tym przypadku należny inżynierów pochwalić. Dwie pieczenie przy jednym ogniu.

Słyszałem także nazwę hamulca górskiego ale to tak nie działa.

Opublikowano

Fakt - za silnik to można ich chwalić :) " Chamulec górski" montowany jest na wydechu.

Wracając do pytania kolegi o remont, to nikt ci dokładnie nie powie ile wyniesie, ponieważ powinieneś powiedzieć co chcesz robić...wał głowice tłoki a może same pierścienie???? Cenę części jakie chcesz wymienić sam w max godzinę sprawdzisz. Cene remontu w przypadku mtz podniesie robocizna, jeśli sam pojedziesz z wałem, pompą po części, sam rozbierzesz to w 7 tyś myślę że nawet opijesz pożądnie ten remont :) Jeśli natomiast zawieziesz do mechanika i zapytasz kiedy po niego pryjechać to do tej sumy dolicz ze 2-3 tyś więcej :wacko: ---- zostanie tylko wątpliwość co on tam zmienił :ph34r:

Opublikowano

U znajomego padł regulator obrotów w pompie i silnik się rozleciał bo ten zamiast wyciągnąć odprężnik (T25) to odkręcił śrubę przy odstojnik paliwa i czekał aż wypali paliwo :P

Opublikowano

Co do remontu ciężka sprawa a wracając do tej klapki to jest to awaryjne gaszenie a efektem ubocznym jest to ze pomaga zassać paliwo z zbiornika świecy. Ale tylko w starszych mtz-tach. W nowszym musisz jedną ręką przekręcać kluczyk, drugą trzymać guzik grzania świecy a czym pociągniesz za cięgno od klapki?

Trudno powiedzieć po co to w ogóle zrobili na pewno nie ze względu na rozbieganie bo to przypadłość tylko silników nie wyposażonych w regulator obrotów. Ogólnie to z tego zrezygnowano.

Opublikowano

Który diesel nie ma regulatora obrotów? bez niego nie możliwa jest praca silnika. W dieslu dodając lub ujmując "gazu" nie regulujesz dawki paliwa tylko wybierasz obroty jakie chcesz żeby miał silnik a dopiero regulator obrotów dobiera odpowiednią dawkę żeby je utrzymać.