Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Czy ja wiem czy lepsza kabina? Może trochę cichsza ale nie amortyzowana jak w Reni ( oczywiście zależnie od wersji ) Co ma takiego kabina Ferdka czego nie ma Renia sam nie wiem, klima, EHR, pneumatyczne siedzenie i takie bajery oba mają. Jedynie biegów więcej w ferdku, za to sporo mniejszy udźwig oraz wydajność pompy. 

Opublikowano (edytowane)

Bardzo ciekawe jak dla mnie nie wiele się on od nich różni zwłaszcza od reni. Podziel się co takiego ma bo jak na razie to post bez najmniejszego uzasadnienia.

Edytowane przez corrado
Opublikowano

Skoro renia miala takie dobre mosty to czemu nastepna seria czyli ares miala skrzynie i mosty wlasnie seri 31xx a dokladnie 61xx a miedzy nimi roznice akurat dosc male...
Atles znowu mial tyl seri 8xxx mfa.... czyli nastepcy 36xx ktora miala juz naprawde potezne mosty.

Opublikowano

Renault od zawsze współpracował z MF poczytaj o tym, 2 kolejne serie to już początki  przejęcie przez Claas-a. Więc co ma piernik do wiatraka? Pisząc o mostach ? Nie słyszałem aby cokolwieczek działo się z mostami w Renaultach. Ja pytam o uzasadnienie lecz widzę że niestety nikt nie jest w stanie powiedzieć więcej niż tylko zadawać kolejne nie uzasadnione pytania. Ja jestem oczywiście skłonny i do MF-a lecz niech to będą argumenty, a nie tego typu teksty.

Opublikowano

Witam , poszukuje ciągnika na 25 ha ( w te lato dojdzie mi jeszcze około 15 ) . Cena max 125 tyś moc min 125-130 km 6 cylindry i wytrzymały , będzie pracował na II i III klasie ziemi . I oby to nie był zetor czy ursus :)

Opublikowano

Właśnie renault też odpada ze względu na psujące się skrzynie . W mojej wiosce jest 3 renie w tym 1 tylko w opryskiwaczu i rozsiewaczu pracowała i miały robione skrzynie . A właściciele odradzają

Opublikowano

Ja polecam Renault tak jak kolega wyżej, ja posiadam Renault jakieś 3 lata i bez żadnej awarii, na wiosce jest parę Renault i też Sb chwalą, tylko wszyscy mają te starsze z kwadratową maską, one są w pełni mechaniczne.

Opublikowano

Kupując ciągnik używany trzeba liczyć się z tym że może coś wyskoczyć po kupnie. Nie ważne czy Renault czy MF czy JD . U mnie w okolicy jest kilka Renówek głównie Ares bądź cergos i ludzie nie narzekają , jak dla mnie dobry sprzęt za dość atrakcyjne pieniądze. Nawet jeśli by siadła Ci ta skrzynia to zrobisz i śmigasz następne lata , ja tak to rozumiem. Ważne by wybrać nie wyeksploatowany egzemplarz ;)

Opublikowano

Facet 3 km ode mnie ma bodajże 630 RZ wiem na pewno że ma 130km i silnik John Deere , ma go od kilku lat i póki co bez awarii poważniejszych. Obrabia nim 30 ha więc trochę leniuchuje sobie Renia , poleciłbym też 710 RZ ( 145 km ) tylko obawiam się że może być dla Ciebie trochę za duży

Opublikowano

Panowie nie szaleje tak taka Renia 110.54 to jak złoto na 30 ha w tamtym roku sąsiad kupił jd 6830 premium na 30 ha była okazja ale mimo wszystko po co taki duży ciągnik na takie ha szkoda wydawać pieniądze na takie maszyny lepiej kupić coś mniejszego a bardziej zadbanego i dokupić do tego porządny sprzęt
Przepraszam za błędy na telefonie pisałem i słownik zmieniał.

Opublikowano

Mi się wydaje że 120 km i wzwyż to trochę bogato jak na 25 ha ale jak ma przybyć 15 ha to razem 40 i wtedy juz 120 km będzie w sam raz. Do 110 km już zapnie się pług obrotówke 4x45 albo brone aktywną i siewnik 3m itp . Myślę że 130 km to będzie max , bo po co więcej?

Opublikowano

Wiekszosc odradza MFa ze wzgledu na skrzynie a kazdy chwali renie szczegolnie aresy a tam u diabla siedzi stara fergusonowska skrzynia a silnik z john deera moze i jest ale tylko słupek bo cały osprzet typu pompa  wtryski turbo itp itd jest Francuskie :P to co w masseyu.... Nie zebym renie odradzał ale MF i renia jadą na jednym wózku, fakt ze za podobnego masseya z podobnego rocznika zapłacisz czesto wiecej ale to jak sie uda.

Mając 125 tys spokojnie mozna kupic cos ok 2008  roku, kolega niedawno aresa z 2009 roku 120 km za 120 sprzedał w dobrym wypasie. Mozna tez pokusic sie o serie MF 64xx np 6465 6475 , 6470 jest 4 cyl i ma 130 km ale jest mniejszy gabarytowo od 6465 co ma 120 km i 6 cyl. W tych modelach  szukaj skrzyni w reni hexashift lub w masseyu dyna 6 - jedna i druga to to samo pod inną nazwą, skrzynie pancerne, najbardziej newralgiczny pukt to sprzeglo i rewers gdzie kompletna naprawa ( czesci to max 5 tys zł) nie wychodzi tak drogo na tle starych rozklekotanych skrzyn gdzie sam synchro kosztuje 1.5 kafla x 4 sztuki :D

Opublikowano

Facet 3 km ode mnie ma bodajże 630 RZ wiem na pewno że ma 130km i silnik John Deere , ma go od kilku lat i póki co bez awarii poważniejszych. Obrabia nim 30 ha więc trochę leniuchuje sobie Renia , poleciłbym też 710 RZ ( 145 km ) tylko obawiam się że może być dla Ciebie trochę za duży

Na II i III klasie ziemi zapas mocy się przyda zwłaszcza na górkach B)  Przeważnie tak jest że jeśli np 120 konny ciągnik pracuje na  pełnej mocy to ciągnik o którym pisze cris10 (710 RZ 145km)będzie maił zapas mocy i spali mniej niż ten słabszy o 25km.

Też polecam renault. W mojej okolicy są dwa takie traktory i właściciele nie narzelają. Trzeba tylko trafić na uczciwego sprzedawcę :D

Opublikowano

Ale czy to 145 km to nie za mocny ? :D fakt przewiduje rozwój gospodarstwa na pewno będe miał 40 bo gadałem z gościem wczoraj  i mam spisywać umowę zaraz po żniwach