Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość STIG0013
Opublikowano

poczytaj w galerii użytkownicy narzekają na wielką mułowatość i brak biegów pod obciążeniem

Opublikowano

Na 30ha, ziemie 3-4klasa gliniaste, pagórki. Jaki ciągnik do 30-40tyś? Zastanawiam się nad Ursusem 1014 i 1224. Obecnie mam MTZ82. Wszystkie maszyny mam na razie pod Mtz-a, ale planuję kupić pług obrotowy 3-4skibowy z pakomatem oraz większego grubera. Polecalibyście któryś z tych ciągników czy może coś innego?

Opublikowano

Nie Baw się już w 4 cylindry. Będzie Ci tylko przód podrzucać z tym pługiem jak Zepniesz go z packomatem. Ja na Twoim miejscu wziąłbym 1614, chyba że nie Boisz się zachodu, to Fendt 615, albo Renault 155.54 ;) Na pagórki i gliniaste gleby zapas mocy mile widziany...

Opublikowano (edytowane)

Nie Baw się już w 4 cylindry. Będzie Ci tylko przód podrzucać z tym pługiem jak Zepniesz go z packomatem. Ja na Twoim miejscu wziąłbym 1614, chyba że nie Boisz się zachodu, to Fendt 615, albo Renault 155.54 ;) Na pagórki i gliniaste gleby zapas mocy mile widziany...

Z zachodnich to już bardziej zastanawiałbym się nad Renault 120.54 albo 133.54. Powinny wystarczyć do 4-obrotowego albo do 5 zagonowej.

A czym różni się 133.14 od 133.54?

Edytowane przez azzadek
Opublikowano

Witam, rozglądam się za kupnem ciągnika z przednim napędem. Będzie on głownie wykorzystywany do sianokiszonki i do orania. Obecnie posiadam Mf 590 bez przedniego napedu z ładowaczem czołowym i na szczęście jest suchy rok bo belki po prasie Johne deere 590 są mocno zbite i dosyć ciężkie. Poszukuje ciągnika do 40000 zł. Nie mam dużego gospodarstwa 25 szt. krów. Jaki ciągnik polecacie? Czy lepiej samemu sprowadzić z zagranicy czy kupić w Polsce? Słyszałem że są jakieś strony z licytacjami sprzętu rolniczego zagranicą kupował ktoś tak ciągnik? Możecie mi podesłać  strony ze sprzętem rolniczym z zagranicy?

Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

Zastanawiam sie nad nowym ciągnikiem tak do 160tyś moc to do 100Km  pracował by z turem , posiadam 27 ha ziemi w czym 16 jest może resta dzierżawa , w tym 9 ha łąk resta orne , posiadam krowy mleczne , jaki ciągnik byscie mi polecili ?

Połączone

Edytowane przez danielhaker
Opublikowano

Witam. 160 tyś to cena netto czy brutto i z ładowaczem czy bez ? Będzie brany na PROW czy nie i używany też wchodzi w grę ? Ma być jako główny ? Mniej więcej do jakich prac i maszyn ? Sorry że tyle pytań ale na pewno te informacje pomogą czy to mi czy innym w pomocy czy zaproponowaniu czegoś.

Opublikowano

Osobiście na gospodarstwie większym i to o wiele mam nowego Zetor`a Proxima 90 z turem. Spisuje się znakomicie, jest zwrotna, mała i wszędzie wjedzie, do tego jeszcze jak na 90 km mocy do daje radę ciągnąć nawet lawetę od tira załadowaną belami (ok. 30t+ jak ktoś nie wieży priv podeślę zdjęcia). Jakbyś się decydował już na nowe zetory z turem to ładowacz bierz oryginalny dedykowany do danego ciągnika przez ową markę, nie baw się w zamienniki typu Metal-Fach sugerując się tym, że są trochę tańsze. W cenie raczej z taką proximą się zamkniesz a jak nie to masz wybór jeszcze 80 albo niższej serii Major. W przypadku mojej proximy mam skrzynie 6 biegową z rewersem, co bardzo ułatwia pracę przy ładowaczu jak i na polu bo nie trzeba szukać biegów po skrzyni. Mam nadzieje, że pomogłem, w razie jakiś pytań możesz pisać do mnie na priv. :)

Opublikowano (edytowane)

cena 160tyś jest to czena brutto będzie to główny ciągnik , tur razem z ciągnikiem chce kupić uzywany też może być tylko max 100km maszyna pracował by prawei przy wszystkim . to jaki ciągnik byście polecili żeby nie był bardzo drogi w eksplantacji 

Edytowane przez adam12br
Opublikowano

Mam podobny problem tylko że szukam czegoś trochę mniejszego ok 75 km jako pomocniczy również z turem i powiem że w tej cenie nie jest łatwo. Ceny ciągników są wysokie i zbyt dużo ich nie będzie. Do wyboru są raczej Farmtrac lub Ursus - w miarę proste konstrukcje dobre podzespoły, trochę niższe koszty eksploatacji ale ogólnie bez szału.  Z "zagranicznych" NH z serii TD5 lub Case farmall A (praktycznie ten sam ciągnik) ale ostatnio na placu oglądałem Pronara 5340. Obecnie kosztuje 120 tyś netto więc nawet z ładowaczem by się zmieścił w cenie. A ciągnik przy bliższym obejrzeniu wywarł bardzo pozytywne wrażenie oczywiście jak za tą cenę. Wymiarami dość duży, masywny, dobry udżwig, fajna kabina - trochę nie pasowało mi umiejscowienie dźwigni rewersu ale na pewno do przyzwyczajenia. W tej cenie raczej nie znajdziemy innego ciągnika z EHR-em i półbiegami pod obciążeniem. Silnik deutza, skrzynia ZF reszta podzespołów również dobrych firm więc pytanie tylko jak to w Pronarze poskładali i jak będzie w dłuższej eksploatacji ale jak na razie jest mało użytkowników więc z opiniami ciężko ale na pewno warto podjechać do najbliższego dilera i samemu obejrzeć bo wydaje się ciekawy.

Opublikowano (edytowane)

Znalazłem super okazję . Ciągnik Pronar 5340 z 2015 roku za 147600 zł Brutto do negocjacji i jeżeli się postarasz i dorzucisz tura to może zrzucisz cenę do 160000 zł Brutto za ciągnik z turem. Jeśli chodzi o opinie to mój wujek ma Pronara 5340 i sobie chwali za super wygląd, ekonomiczny silnik, przestronną kabinę i za cenę. Miałem okazję pojeździć Pronarkiem P5 i mogę powiedzieć że materiały wykończeniowe są dobrej jakości, silnik przy 106 koniach mocy max. naprawdę daje radę, do tego prędkości wałka 540, 1000 + ECO oraz EHR w wyposażeniu standardowym można być zadowolonym. Jest także super wyciszony , w środku nie słychać 4 cylindrowego Deutza można pracować nie męcząc się. Pompa też wydajna 58 l/min naprawdę jest wystarczająca jak na ten ciągnik. Skrzynia z rewersem 16x16 z dwustopniowym wzmacniaczem i możliwością zmiany półbiegów pod obciążeniem jest bardzo dobra jedyne co ciężko, ale można się przyzwyczaić do umiejscowienia dźwigni rewersu.

http://otomoto.pl/oferta/pronar-ciagnik-pronar-5340-powershift-106km-ID6yaxjh.html

Edytowane przez Valtra123
Opublikowano

To nie żadna super okazja. Po odliczeniu VATu wychodzi równe 120000zł netto czyli tyle co większośc dealerów chce.

Z tym "Super wyciszeniem" to bym polemizował. W tej kwestii firma się nie popisała, bo brakuje wygłuszenia w centralnym kokpicie.

Co do funkcji - to jest jeszcze blokowanie obrotów silnika "na sztywno" przyciskiem na desce rozdzielczej. Jak dokładnie działa nie miałem jeszcze okazji sprawdzic - zastosowanie ma to niby miec w orce itp.

Opublikowano

Konkurencja w cenie to co najwyżej Belarus dla niego jest, i to jeżeli by kupic tego z obecnie obowiązującą normą emisji spalin to Pronar wychodzi taniej.

Jezdziłem kiedyś Forterrą HSX i wydawało mi sie że jest nieco ciszej. Co do samego wyciszenia to jest sprawa groszowa biorąc pod uwagę ceny ciągników i nie wiem czemu sie na tym oszczędza.

Opublikowano (edytowane)

Witam jaki ciagnik wybrac zetor forterra 95 czy farmtrac 7110dt? Bedzie pracował na 30 ha. Bedzie to cignik głowny jak nie ten to jaki?

Edytowane przez york2002