Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Witam ojciec planuje(raczej musi bo stary zetor już sie rozpada) zakupić nowy traktor główienie do prac cięższych i transportowych, ma mieć ponad 110 KM, jest w trakcie składania papierów o dopłaty do tego traktora(pierwszy raz składa i nie wie czy przyjmą bo dużo podobno zgłoszeń) i zastanawia się czy nie lepiej było by przejść na VAT. Zastanawiamy się nad Zetorem, New Holandem i Massey Fergusonem ponieważ tych dealerów mamy blisko co doradzicie? Intersuje nas traktor raczej prosty do obsługi żeby posłużył dość długo i oczywiście za dużo nie palił :)

Połączony

Edytowane przez MAT912
Opublikowano

jeżeli chodzi o vat to wszystko zależy od obrotów w twoim gospodarstwie czy masz hodowle no i czy inwestujesz ja mam ok 40 ha bez hodowli i jestem na vacie i sobie chwalę a co do ciągnika to polecam Masseya kolega ma drugi rok i fajnie to chodzi i jest dość oszczędny

Opublikowano

Hodowli nie prowadzimy tylko zboże i troche grochu sadzimy, traktor kupujemy po to aby się rozwijać, co do używanego traktora to beziemy się zastanawiać jak nam wniosku nie przyjmą.

kuba0707

co jeszcze potrzeba oprócz określonych dochodów z gospodarstwa aby zostać VAT-owcem i na czym to polega?

Opublikowano

ogólnie to nic nie potrzeba idziesz do urzędu skarbowego i tam ci wszystko powiedzą tylko sam musisz się zastanowić czy ci się będzie to opłacało ale jeżeli zamierzacie się rozwijać i inwestować to na pewno wyjdziesz na swoje mówię to na swoim przykładzie mi się opłaca :)

Gość Profil usunięty
Opublikowano

vat jest opłacalny przy zakupie nowych maszyn bo zwracaj 23% od ceny brutto i zawsze taniej wychodzi. A co do ciągnika polecam jakiegoś NH ale juz na 6cyl. jako główny.

Opublikowano

Kolego kup sobie ciagnik prosty w budowie najlepiej Warfama albo Zetor , to ci sie jeszcze bendzie opłacało bo co to tych zachodni to zobaczysz jak ci portfel schudnie. I niesugeruj się stereotypem takim że kupisz zachodni bo sasiad taki kupil to ja tez musze miec. Przemysl to , sprzęt sie dobiera to zasobności swojego portfela , a nei do tego zeby w niego inwestowac i spłacac bog wie ile. Maszyna MUSI NA SIEBIE ZARABIAC !!!!

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Kolego kup sobie ciagnik prosty w budowie najlepiej Warfama albo Zetor , to ci sie jeszcze bendzie opłacało bo co to tych zachodni to zobaczysz jak ci portfel schudnie. I niesugeruj się stereotypem takim że kupisz zachodni bo sasiad taki kupil to ja tez musze miec. Przemysl to , sprzęt sie dobiera to zasobności swojego portfela , a nei do tego zeby w niego inwestowac i spłacac bog wie ile. Maszyna MUSI NA SIEBIE ZARABIAC !!!!

Z takim myśleniem nie udzielj sie na forum bo to bez sensu.

A jeżeli chodzi o ciągnik to zetora nie warto kupować. I w jakim przedziale mocy chciał byś ten ciągnik?

Opublikowano

prosty ciągnik cóż no i co kupić zetora to oznacza nie mieć zmartwień no kolego chyba zatrzymałeś się na informacjach do roku 2005 bo do tamtych lat to może i dobre były te zetory ale teraz... może przytoczę przykład firmy z mojego ,,podwórka" parę lat do tyłu szło 150-200 rocznie teraz sprzedają 50 sztuk to chyba o czymś świadczy... nie można zakładać że zachodni to zaraz złom a ciągnik o technologi z lat 80 to super sprzęt... po prostu nie ma sprzętów idealnych każdy może się trafić wadliwy czy to zetor czy fendt niestety jakość produkowanych ciągników zamiast się polepszać coraz bardziej maleje czego nie można powiedzieć o cenie...

Gość Profil usunięty
Opublikowano

kuba0707

Dobrze piszesz. Zetory zostały przy taj samej mysli technologicznej z przed 10lat i cena ich zrównała się z markami zachodnimi.

Opublikowano

Kolego Danfoss czy Fandoss nie ważne, a jak jest twoje przemyslenie na ten temat. Uwazasz że jeśli któś ma 35 h kupuje ciągnik za 180 tys zł i wyżej to robi dobrze, błąd pieniadze mu sie zwrócą za kilka lat. U mnie w Miejscowości było kilka taki kozaków co wzieło Wielkie New Hollandy i ciągneli za nimi dwókólki bo nie mieli odpowiednich agregatów żeby pod nie podpiąć. Następne etatem był brak pieniedzy na spłatę ciagnika a komornicy tylko rece zacierali. Dlatego uważam że ładowanie się w nowy ciągnik przy taki areale jest bezsensu. Skoro można zrobić taka sama robote używanym ciągnikiem może w mniej komfortowych warunkach ale na takich maszynach sie zarabia. A ty Kolego reprezentujesz ludzi którzy lubia żyć na pokaz , przejechać kilka razy przez wieś i udownonić co te nie ty. A więc pożal się boże biznsemenie z takimi radami to może takie teksty mowić swoim kolegom.

Dróga sprawa jest taka że tym nowsze ciągniki tym są bardziej tandetne. A zachodnie maja nawalone tyle elektroniki ze głowa mała i żeby dostać cześć to trzeba pół polski Zwiedzić pozdrawiam

Opublikowano

booster12 może masz i trochę racji ale jeżeli miałby kupić używany ciągnik za 60 tysięcy a ma szansę wziąć sprzed na dofinansowanie 60% i do tego cofnie sobie 23% vatu to ile go wyniesie ciągnik za 180 tysięcy brutto? jest możliwość to trzeba korzystać u nas w okolicy 3/4 ciągników to nowe fury i u nikogo komornik jeszcze nie był

Opublikowano

KOlego wolał bym Kupić ciągnik za mniejsza kwote a za to do kupić sobie agregatów , sprzętu do uprawy , niŻ BRAĆ ciągnik drogi który nie miał bym jak pracować. I wiadoma sprawa że lepiej wyjde na wydajniejszej uprawie niż na drogim ciągniku

Opublikowano

Masz te dwa ciagniki że tak piszesz o spalaniu? Weź jedź w teren najlepiej i po komisach szukaj ciągnika który ci sie spodoba i bedzie wszystko działało to bież bo tak wybierając sobie 2 modele to możesz za szybko tego ciągnika nie kupic.

Opublikowano

Witam podpinam się do tematu bo widze że stoi w miejscu.

Mam zamiar kupić ekonomiczny ciągnik na 30ha ciężkiej górkowatej ziemi V-VI klasy(żeby pociągnął 4 skbowy pług) i w chodowli byków 30sztuk.

Na ciągnik mam do wydanie 130tys.żeby wmiare mało palił i dobrze wspułpracował z turem.

Myślałem na ursusem 10014h ale nie jestem pewny bardzo mało mam informacji o tym ciągniku.

Niemogłem znaleść podobnego tematu z takimi wymaganiami.

Z góry dziękuje za pomoc

Opublikowano

Może pomyśl o farmtracu 690DT ogólnie ludzie pozytywnie piszą o tych ciągnikach, framtraci mają silniki perkinsa więc powinny być też oszczędne

Opublikowano

no to sobie kupiłem nowy ciągnik z prowu...

problem braku mocnego ciągnika pozostał teraz tylko zamiast nowego za 2xx tys zł tnę koszty (czyt. wykładam własne środki) i szukam czegoś używanego za 30-45tys, ok 80-90KM. Co możecie polecić? Lepiej zachodnie JD/NH czy Ursusy/Zetory?

Opublikowano

Osobiście pomimo droższych napraw postawiłbym(właściwie to i tak zrobiłem) na zachodnie sprzęty...

Na głównego konia do ciężkich prac możesz poszukać Valmeta 6300 (bedzie dość młody za te pieniądze 1992-1998) lub coś ze starszych serii np:

http://tablica.pl/oferta/valmet-805-ID2Yeeh.html#72b0ad2898

Są to ciągniki w miarę proste i dość niezawodne chyba że ci jakiś pechowy model by się trafił ale to można trafić w każdej marce :P

Opublikowano

Poczytałem trochę forum i nabieram przekonania do jakiegoś Zetorka. Widzę że dość popularna jest wersja 8145. Zastanawiam się tylko co do niego maksymalnie możnaby podczepić. Czy z obrotową trójką by sobie poradził na glebach lekkich. Optymistyczna wersja to był JD 5090r ale nie pykło więc muszę sie ratować używkami. Jak ma się ten Zetorek do JD? Wiadomo nie chodzi mi o komfort pracy czy spalanie ale maszyny które mozna podczepiać. Czy pod tym względem to porównywalne ciągniki?