Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

po pierwsze to jest zle zestopniowana skrzynia silnik do 1500obr ma caly czas czesto i puszcza czarno chmure dymu . w serwisie powiedzieli mi ze to przez intercooler hehe niechcialem i ch wysmiac w oczy bo w jd z intercoolerem jakos nie dymi a po drugie jest glosny w srodku mam 13 letniego zetora 7211 i halas jest porunywalny LUDZIE PRZECIEZ TO 12 LAT TECHNIKA POSZLA NA PRZUD po trzecie biegi wchodzo ciezko i czasami zgrzytnie a na koniec dodam ze gdy tylko go kupilem to wszystkie swiece zarowe nie dzialaly dlatego odradzam wszystkim zetory kiedys byly lepsze

Opublikowano

nie wiem ale dla mnie to dziwne ze nowy ciagnik puszcza czarno chmure przy ruszaniu z miejsca nowe jd mf i inne jakos tego nie robio co z tego ze zetor muj brat ma 9540 i u niego nie puszcza chmury a u mnie 3 letni sprzet a dym jak ze starej 60

Opublikowano

O ile sie nie myle to Zetor ma najwieksze spalanie w swojej klasie wiec nic dziewnego ze puszcze chmure. a np 16 to dymi cały czas pod obciązeniem tylko ze tak delikatnie. to jest kwestia ustawienia dawki paliwa poprostu ma taka ustawina i tak musi byc. moj znajomy ma tez takiego jak ty tylko ze jego pracuje na 30 ha ma go od 2003 roku i chwali sobie. zależy ile ciagnik pracuje pod jakim obciązeniem. widziełem JD 8520 i tez jak mu traktorzysta przygazował to puszczał czarna chmure i to na drodze z zweszonym scierniskowcem. taki jest efekt ruszenia traktorem gorzej gdy ten dym idzie cały czas jak pracuje pod obciązeniem. ale jak oleju w misie nie ubywa to znaczy sie ze jest to tylko i wyłącznie kwestia dawki paliwa no i może byc tez filtr powietrza ale watpie w tej klasie ciagnika.

Opublikowano

ale uciąg i siłę to ten zetor ma??ja mam mf 5455 32o mth 100km silnik perkins nowej generacji 1104-44 a jak przełączm rewers pod obciążeniem to też zadymi przy odpalaniu też jest chmurka.ogólnie to dymi poniżej 1100 obr póżniej jak turbo zacznie ciągnąć to juz nie zadymi..chcialbym mu zmniejszyć dawkę na pompie tylko nie wiem jak.musze ją wyciągnąc i gdzieś na stół jechać czy można bez wyciągania na silniku??

Opublikowano

Jaki doradzicie mi ciągnik na ok 30 hektarów? ???Granica cenowa to do 30-35 tys zł.Zgóry dziękuje ;D

Opublikowano

Głównie to on ma służyć do ciężkich prac polowych z pługiem kultywatorem itp

Opublikowano

U mnie z 3 skibowym c-360 tak ledwo idzie ale jakoś idzie.Z 4 skibami by nie ruszył nawet.

Opublikowano

A może jakiś zagranicznby sprzęt :). W tej cenie proponuje markę John deere. Jest duży wybór: modele o mocy od 80 do nawet 120 KM. Roczniki od 1983 (mocniejsze modele) do 1988 (słabsze maszyny). Silniki 4 i 6 cylindrowe. Dużo modeli można znaleźć na allegro.

Opublikowano

Znajomy pytał mnie sie czy 914 pójdzie z 3,7 BH z Unii Grudziądz bo chce sobie taki agregacik zamówić + Tur 4+1.Pójdzie????.Bo mnie się zdaje że ten agregat będzie trochę zaduży a z tura to sobie najwyżej skibę odkręci.

Opublikowano

agregat pociągnie bo u mnie takimi robią z zetorami  7340  a tura 4 +1  to ja ciągam  110 km i ma co robić  ja mam skiby  40 cm  do 914 to tak  4x35  jak miałem 1014  to orałem nim na 5 x40 ale miał strasznie ciężko  a jak odkręcałem ostatnią skibe to już spokojnie dawał rade 

Opublikowano

Co do modeli John deere'a, to moge wymienic takie:

1) 3040 i 3050 (6cyl., 100KM, 4x4)- ceny od 30 do 40tys zł.

2) 4230 (6cyl., 118KM, 4x4)- ceny od 35 do 40tys zł.

3) 3140 (4cyl., 95KM, 4x4)- ceny od 20 do 30tyz zł

Jest jeszcze wiele podobnych modeli. Te wszystkie to modele z połowy lat 80tych. Ceny, które panu podałem sa orientacyjne (niższa cena- starszy model, a wyrzasz, to model nowszy nawet z roku 1990). Co do ceny to wszystko zależy od sprzedawcy.

Opublikowano

I bardzo dobrze słyszałeś  ;D-ale do innych też nie są tańsze-ostatnio miałem ubaw jak jakiś koleś spytał się w Agromie o cenę filtra hydrauliki do 5714-i buźka się mu wydłużyła :)Mi zresztą też gdy ostatnio kupowałem parę drobiazgów do Zetora

Opublikowano

Tylko ursus 5714 to dość nowy ciągnik najstarsze są z lat 90.Do tych ursusów z lat 80 są tańsze troche części.Jak mój wujek kupował do swojego kombajna(CLAASA) jakąś tam część nie pamiętam jaką to ceny tej części wahały sie od 15-25 zł a taka sama część do john deera kosztowała 150-170 zł!Wogle John Deery są paliwożerne.Ale są to dobre maszyny ;)

Opublikowano

Ceny części do kombajnów john deere są zbliżone do cen części claasa (wiem, bo mam kombajn JD). Tylko, że do claasa można dostać zamienniki po taszej cenie (w przypadku JD jest to trudniejsze, ale jeśli chodzi o dorobienie jakiegoś wałka to nie ma problemu :)). A jeśli chodzi o paliwożerność, to ja nie mam z tym problemu, bo w moim kombajnie JD mam silnik Perkinsa (6cyl. turbo 150KM) i naprawde jest ekonomiczny :). Co do silników JD to słyszałem taką opinię, że potrafią dużo pić ;).

Opublikowano

Polecam Fortschritt-niezawodna maszyna z komfortową, cichą i dużą kabiną. 105-120 KM, cena za dość dobry egzemplarz to ok 20-25 tysięcy zł. Dodam jeszcze, że sprzedajemy Fortschritt-a ZT323A z rocznika 1990 prawdopodobnie jedyna sztuka z tak małym przebiegiem! Mianowicie 400 motogodzin. Idealny stan, opony >95% bierznika, wszystko sprawne i działa elegancko. Świetnie się prowadzi i jak mało który nadaje się do transportu. CENA: 34 tysiące zł. do uzgodnienia. Może się wydawać dużo, ale nie zapominajcie, iż jest to prawie nowy traktor. Gdyby ktoś był zainteresowany, zapraszam: nr tel. 606968821.

Opublikowano

JD 5720 z ładowaczem czołowym i skrzynią PowrQuad Plus, to jest to co wybrałbym ja. 83 KM wystarczą do pługa 3 skibowego obracalnego.