Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam gospodarstwo jakieś 25ha, Posiadam ursusa c-330 i ursusa 1012.Właśnie mysle nad kupieniem czegoś mocniejszego i oczywiście z napędem tak do 60000, co proponujecie?

Pkt. 1.2 – zakładanie nowych tematów o treści już istniejącej bądź zbliżonej tematycznie,

+1p. ostrzeżeń.

Edit: kris14

Opublikowano

Witam. Mam gospodarstwo jakieś 25ha, Posiadam ursusa c-330 i ursusa 1012.Właśnie mysle nad kupieniem czegoś mocniejszego i oczywiście z napędem tak do 60000, co proponujecie?

Opublikowano

Po co Ci coś mocniejszego 1012 zamierzasz sprzedać?

Chcesz coś wygodnego czy z tanim zapleczem części zamiennych??

To ma być ciągnik uniwersalny czy tylko do agregatu i do pługa?

Do jakich prac przewidujesz ten traktor?

Jakiej klasy masz gleby? czy sześćdziesiątki z UG 3x35cm dają rade czy nie koniecznie w głębokiej orce? Napisz coś więcej konkretniej jakie masz wymagania do jakiego pługa obortówka czy zagonowy jaki agregat planujesz itd.

Moje propozycje

Fendt Farmer 310-312 z lat 90 i MF 3080 mogę Ci polecić z czystym sumieniem na innych większych MF się nie znam i nie miałem styczności osobiście więc nie wiem jak awaryjność oczywiście wszystko zależy od tego w jakim stanie kupisz ciągnik i czy Cie stać na jego ewentualne naprawy często sie nie psują ale jak coś siądzie to cena części w tysiącach

Opublikowano (edytowane)

Mniejszego jak 100 KM to nie kupuj bo będzie za słaby i lepiej żeby miał silnik 6. 
Zastanów się nad starszymi modelami Deutz'a, MF'a

Edytowane przez kamil96
Opublikowano

Nie, 1012 zostaje,wiem co mam to nie sprzedam. Ale często bez napędu strasznie sie trzeba nameczyc bo pola na górkach,jeszcze jak mokro to tego napędu brakuje.Chciałbym traktor do tych najciezszych prac, plug, agregat, talerzowka. I w miare szybko to robic bo oprucz gospodarki jeszcze chodźe do pracy. No i cos wygodniejszego by sie przydalo bo w ursusie po 15 godz czasem plecy bola. I do tego ciągnika mysle od razu zakupic plugi.

Nie oplaca sie dokładac napędu, sam napęd jakieś 15 tys

Opublikowano

Jeśli pług obrotowy zamierzasz to szóstka fendt albo coś z większej serii MF6 niż 3080 a jeśli zagonowy to fendt 310 spokojnie wystarczy na ten areał, ja osobiście na tyle ha i pracując dodatkowo żeby szybciej się obrobić brał bym coś w stylu fendt 312 albo z MF tych większych nie pamiętam jakie to modele ale chyba seria 3100 u mnie w okolicy jeden gościu początkowo kupił 3115 a później po 4 latach dokupił jeszcze 3125 więc chyba aż takie awaryjne nie są te modele ale niech się inni wypowiedzą może ktoś ma ;) jeździłem też fendtem 312 88rok i też spoko maszyna pod względem wygody wyciszenia itp no ale jeśli chodzi o ból pleców po 15 godzinach pracy to żebyś miał nie wiem jaki ciągnik to Będą bolały ;) ale skoro pola na górkach to nie wiem czy fendt 115 czy też czy mf 3125 sobie poradzą z pługiem obrotowym 4x50 na moich terenach dają radę ale bardziej równe nie ma górek prawie wcale :)

Opublikowano

Kolega Marcin00 chce coś używanego o ile się zorientowałem i moc pow 90KM gospodarstwo nie jest jego jedyną pracą potrzebuje ciągnik większy który szybko zrobi robotę  więc za 60 tys nie kupi się nowego ciągnika tej mocy chyba że się mylę...

Opublikowano

Witam, mam zamiar wiziąść na 20ha maszyny na prow na pewno będzie to nowy ok 60konny do rozsiewania nawozu, oprysku (zboża) jak i 10ha sadownictwa (truskawka, borowka) czyli razem ok 30ha. Tak myślę, czy jest sens kupowania traktora za 200tyś np jd 5r jako głownego lub coś podbnego jak on w uprawie zbożowej będzie chodził tylko do talerzowania/orki, siania i transportu czyli pełny miesiąc bedzie robił a resztę stał. Najwiecej roboty będzie robił ten 60cio konny. Chodzi głowinie o to czy się opłaci zakup nowego za 200tyś czy kupić zachodniego 95r za 40tyś np reno czy case. Jak myślicie?

Opublikowano (edytowane)

Problem jest taki:

1. Czy nowy głowny traktor za 200tyś typu jd 5r, mf 54xx, valtra n czy wersja eco jak zetor proxima, farmall a czy jakiś nh (tu się w wersji eco boje, że te maszyny będą nękały cały czas drobne usterki, czytam forum i zetor/nh akurat ma ich pełno wg opinni użytkowników)

2. Kupno głownego traktora używanego ok 95r za 40tys typu reno 106, case 51xx, ursus 1014, jak wiadomo pracuje tylko w talerzówce/orce i zasiewie czyli mało mth będzie robił

3. 80koni czy 100? 80 koni taniej i w sprzęcie to np 3 skibowy obrotowy, 2,5m talerzówka 2,5m zestaw uprawowo-siewny czy 100 koni i w tedy 3m sprzęt 4 skiby...? Ma być to w miarę przyszłościowe rozwiązanie ale cieżko żeby się taki nowy traktor zwrócił i się trochę obawiam.

Edytowane przez Artis
Opublikowano (edytowane)

Połączone

Sąsiad ma zamiar kupić ciągnik główny pod 4 skibowy pług firmy Kuhn ,agregat Lemken 3,5m,siewnik Gaspardo 3m.Ma ciągniki Ursus c-360, John Deere 5100R+tur Quicke. Ziemie od klasy 5b do klasy 2a. Cena do ok 220tys może być nowy .Marki jakie ma na oku to John Deere, New Holland, Massey Ferguson.

Edytowane przez kris14
Pkt. 1.2 +1p. ostrzeżeń
Opublikowano

Witaj. Z tych trzech ciagnikow wybierz najdluzszego i najciezszego poniewasz przy durzych maszynach nie bedziesz mial problemu ze cie cos podnosi albo ze jast za lekki co powoduje slaby uciag. Musisz dobrac ciagnik do ciezaru maszyn i do zapotrzebowania mocy do tych maszyn   najlepiej jek bedzie mial 10 km wiecej np: jezeli twoj agregat potrzebuje 90km to ciagnik powinien miec 105 km . Ja mam zetora proxime 100 plus i pozyczylem od kolegi talerzowke grano system schark  ktora wazyla 1750kg przy ktorej zrywalo mi przod traktora przy szybszej jezdzie nawet po szosie . Takze pamietaj ciagnik do ciezkiej pracy musi byc dlugi ciezki i miec zapas mocy . Z tych ciagnikow ktore wymieniles nie polecam ci wogole mf poniewaz moi koledzy maja takie ciagniki i narzekaj na nie. NH sasiad ma to juz mu olej bierze a nawet 100mh nie ma a kupil go nowego. JD to sam bym kupil bo sa bardzo dobre ciagniki ale sa dla mnie za drogie . Takrze zalezy tez co sie trafi i jak sie dba . Ja mam zetora i nie chce nic innego poniewaz nic mi sie nie psuje a czesci sa w przytepnej cenie i od reki nawet sam morzesz pojechac do czech i kupic.kazdy mowil ze zetory duzo pala o to nie prawda pala mniej od niektorych ciagnikow z gornych pulek.Napewno mniej od Case bo porownywalismy do ciagnika mojego brata w tym samy przedziale mocy. 

Opublikowano

O to własnie chodzi sam wiesz ile kasy wyciągasz ze swojego biznesu więc jeśli ciągnik w ciągu poniżej 10lat się nie zwróci to nie ma najniejszego sensu brać nowego. Ciągnik jak się zwraca w 5-7 lat to można śmiało brać i się niczym nie przejmować, powyżej 10 to jest bida. Ja oczywiście byłbym za nowym ciągnikiem nowy to nowy na tyle mtg co zrobisz rocznie to ten ciagnik bez wkładu bedziesz uzytkował z 20lat. Uzywany też nie musi być zły, nie spiesz się z kupnem takiego oglądnij się przejedz ( tak aby się ciągnik dobrze rozgrzał) i możesz też myleś nad takim.