Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

dziędobry chciałbym sie zapytać jaka rasa psów dużych jest najlepsza na psa stróża do pilnowania podwórka zeby wyglądał na ostrego ale był łagodny :)

Opublikowano

Wszystko zależy jak wychowasz psa... Znajomy ma owczarka berneńskiego, z daleka wygląda jak potwór, podejdziesz pod bramę to chce żebyś go pogłaskał, natomiast w sąsiedniej wsi kolega miał 2 bernardyny, które ponoć jakby ktoś nieznajomy wszedł zagryzłby na śmierć ;)

Opublikowano

Ja polecam Kaukaza, tylko odwrotnie jak pisze TheBociek1996 od małego chodź z nim po wsi niech się oswaja z ludźmi, w razie ucieczki z posesji nikogo nie zaatakuje a na swój teren nikogo nie wpuści .

Opublikowano

ja mam nowofunlanda nie czystego tylko mieszankę ale odziedziczył wygląd ojca.. Postura potwór, za bramą potwór, w kojcu potwór, a jak się go wypuści to dzieciaki się z nim bawią.. Wodołaz uwielbia wchodzić do rzeki.

Opublikowano (edytowane)

Tylko i wyłącznie owczarek podhalański, nic lepszego. Miałem takiego 12 lat, każdy się go bał, nie zdarzyło się, żeby ktoś zdążył wejść na podwórko zanim zaszczekał. A dla domowników był łagodny. A do tego jest biały, zawsze w nocy go widać i jak wychodzisz na dwór w nocy to nie bucha w Ciebie z zaskoczenia, bo zdążysz go zauważyć :lol: a teraz mam owczarka niemieckiego to nie wiadomo skąd się go spodziewać :P .

Edytowane przez michal1993
Opublikowano

Ja poleciłabym bernardyna, bo sama go posiadam. Nikogo nie ugryzie i nikogo nie wpuści na podwórko, bo na samo szczekanie i wielkie gabaryty nikt się nie odważy wejść.

Ponoć najlepszymi stróżami są kaukazy. Również takiego mam, ale to jeszcze szczeniak więc nie wiem co z niego wyrośnie. Wiem z opinii tych co je posiadają, że to dobra rasa i dlatego postanowiłam takiego nabyć.

Opublikowano

Ugryźć może, bądź nie, każdy pies, zależy jak prowadzony. Kaukazy są idealne do stróżowania, ale trudne w wychowaniu. Bardzo terytorialne, średnio tolerują inne. Zazwyczaj jeśli mają pana, to tylko jednego. Jego się słucha, resztę domowników ignoruje. Gorzej jak zdominuje charakterem właściciela. Wymaga zezwolenia, nawet jeśli to mieszaniec. Piękne psy ;)

Jeśli chcesz groźnego psa to w czasie dorastania musisz odizolować go od obcych ludzi i potem się go wszyscy będą bać. Ja mam rodwajlera to teraz sam się go boje.

Drażnienie i prowokowanie psa do agresywnych zachowań jest karalne.

Opublikowano

Mam czarnego labladora. Łagodny a czarny pysk z białymi zębami swoje wrażenie robi. Duże psy często są leniwe szczególnie w lecie jak im gorąco dla tego z większym warto mieć małego zadziornego pyrtka. Mały leci do płotu za byle czym a za nim z ciekawości duży. Idealny duet do pilnowania. Dużo szczakają razem a żaden z nich nie musi być groźny czy niebezpieczny z harakteru żeby skutecznie podwórka pilnować.

Opublikowano

Jaka rasa najlepsza do stróżowania?... to bardzo trudne pytanie na które nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Każdy oczekuje czegoś innego i co innego lubi. Nie spodziewaj się że owczarek niemiecki będzie jak szarik z czterech pancernych czy owczarek szkocki długowłosy jak lessie. To fikcja.

Każda rasa ma pewne predyspozycje do których została stwożona. 8tygodniowy szczeniak jest jak niezapisana kartka w kratkę lub linie(predyspozycje) a co będzie na niej zapisane zależy od człowieka. Jest wiele ras do różnych prac a stróżówanie jest różne.

Owczarek kaukazki doskonale nadaje się do samodzielnego pilnowania terenu, porostu leży i pilnuje i jest szczęsliwy. Żle prowadzony może stać się niebezpieczny dla człowieka. Zresztą z każdego psa większego jak 20kg da zrobić się bestie niebezpieczną dla otoczenia, tylko pewne rasy mają większe możliwości fizyczne jak i psychiczne. Poprostu jest łatwiej.

Owczerek niemiecki również jest świetnym stróżem ale nie znosi bezczynności, uwielbia ruch i pracę z człowiekiem dlatego jest tak dobry w służbach mundurowych czy ratownictwie. Nie służy mu samotność w kojcu czy na podwórku, może znaleźć sobie zajęcie z którego właściciel nie będzie zadowolony.

Najważniejsze to mieć kontrole nad własnym psem. W...wiają mnie te małe kurd*ple które wyskakują z gospodarstw i obszczekują ludzi nie reagując na właścicieli.

Jeszcze jedna ważna sprawa. Poczytaj gdzieś o ostrości pozornej. Jest to agresja powodowana lękiem

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Ras psów mozna tu wymienić dużo,ale trza się rozsądnie nad wyborem psiaka zastanowić.Bo pozniej młody pies,a się błąka po wsi,bo się znudził,i nie ma zainterwsowania ze strony właściciela.A zlodziej jak będzie miał wejśc i coś ukraść i tak to zrobi,i najgrozniejszy pies mu w tym nie przeszkodzi.Więc tym się nie ma co kierować.Tylko samemu sie trza zastanowic,jakiego tego psa się chce miec i jakie się ma dla niego warunki.Ja mam trzy małe dziamgoty,i narobią więcej hałasu,niż duży.

Opublikowano

@gwozd ta teoria z niezapisaną kartką papieru jest delikatnie mówiąc śmieszna. Zwierzęta mają instynkt, coś co jest zakodowane w ich genach. Czemu mój kaukaz nie leży pod stodołą jak drugi kundel tylko na 2-metrowej hałdzie żwiru i obserwuje okolicę całymi dniami? Ja go nie uczyłem tego na pewno <_<