Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

lepiej odpusc sobie bizona, moze i czesci latwo dostepne ale ich jakosc ...

moze jakiegos classa lub JD 975 w takiej cenie cos znajdziesz w dosc dobrym stanie, bedzie pewnie mniej awaryjny niz bizon

kombajnu nie kupujesz na rok czy dwa, lepiej dolozyc troche do zachodniej maszyny i miec w zniwa pewnosc, ze jedziesz caly sezon bez awarii

• Like 1
Opublikowano

a class dominator 96 albo 76 bardzo dobre maszyny, czesci bardzo latwo dostepne oryginalne jak i tańsze zamienniki kombajny naprawde extra proste w obsłudze wytrzymałe, silniki mercedesa, tylko trzeba dac okolo 60-70 ale moim skromnym zdaniem class jest najlepszy bo sam mam z nim do czynienia. pozdrawiam

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

60 tyś to juz za dużo. też boje się tego bizona. mam teraz i wieszam na nim psy. Czasem mam wrażenie że inżynierowie z fabryki opracowali go będąc na dobrym kacu. Można by rzec - zemsta Stalina

Jeśli chodzi o dominatora, jak się sprawuje napęd hydrostatyczny w starszych wychodzonych modelach? Czy przypadkiem nie jest to element który z upływem lat notorycznie się psuje?

150 KM w kombajnie to dla mnie juz za duża maszyna. !20 wystarczy i belka około 4m.

Co powiecie o tym? Czy jego wydajność jest porównywalna do bizona 50 lub 56 ?

http://otomoto.pl/claas-dominator-68-A197075.html

Edytowane przez andrejus
Opublikowano (edytowane)

w sąsiedniej miejscowości gość kupił jakiegoś JD starszego(może nawet jak kolega wspomniał wyżej 975) i w zeszłym roku kosił na usługach przez miedze to nie opłaciło by mu sie kosić na h :D Jak on gania to głowa mała, a zboże to jęczmień o plonie 4.5-5t. Do tego sieczkarnia super tnie, nie to co w Bizonie. Jak do tej pory to wymienił tylko noże w sieczkarni i kose hederu. A rocznie kosi z 100ha z usługami. Kombajn godny polecenia ;) W ogóle każdy zagraniczny będzie lepszy od Bizona ;) A dał za niego coś ok 45 00zł.

A i jak ktoś pisze "kup Bizona bo części łatwo dostępne, nie to co zagraniczne" to ciśnienie mi podskakuje ;) Ludzie mamy XXI w. i wszystko można kupić. Może i do JD czy Claasa części bd droższe, ale dużo bardziej wytrzymałe. Ja do swojego Consula kupuje org. części i jakoś jeszcze nie zbankrutowałem, a jak coś zrobie to chodzi 30 lat

Edytowane przez rafal4610
  • Like 1
Opublikowano

mi sie zdaje ze tego dominatora co pokazales to porównywalny do bizona z056, kose ma mniejsza ale bedziesz szybciej jechal, sam mam mercatora 75 i tez kose 3,6 to hektar dobrej pszenicy w 1,2 godziny, ale za to pięknie czyści a w bizonach z którymi mialem kontakt tego nie uświadczysz, mi sie zdaje ze przy obecnych pogodach wiekszy kombajn to nie jest taka glupi wybor, tylko ze kasa, a w jakiej masz klasie te 70 ha?

Opublikowano

Witam, proponowałbym Deutz Fahr np 2480 lub 2580. Wydajne maszyny, oszczędne, wygodnie się kosi - na siedząco. Budowa niezwykle prosta, łatwy dostęp do łożysk, pasów itp.

Co do części to jeśli nie kupisz w sklepie na miejscu to ściągną Ci w 24h. Claas też spoko maszyna jednak Deutz Fahr ma mniej skomplikowaną budowę no i motor chłodzony powietrzem - nie do zagrzania w najtrudniejszych warunkach.

Sam posiadam 2385 i jestem bardzo zadowolony - dla Ciebie trochę za mały.

Opublikowano

Chłopie masz 70 ha i dziadujesz na kombajn?? Za taką kase nie kupisz nic dobrego na tyle pola. Minimum to Claas Dominator 96!!! Zaczekaj rok lub dwa i uzbieraj na takiego. Nie kupuj pod presją, bo już musze mieć. Błąd. Lepiej trochę zaczekać i kupić coś lepszego jak starego grata.

Opublikowano

Do rolland: ewidetnie przerost formy nad treścią. Nie rozumiem twojego oburzenia? Określiłem swój budżet i to moja sprawa co chce kupić. Nie wypowiadaj się jeśli nie masz nic sensownego do napisania. Teksty typu dozbieraj, poczekaj- to nie gra ls2011 żeby sobie czekać i zbierać...

Pozdrawiam :)

Pawelol111 ten DF to ciekawa propozycja lecz troszkę drogi.

Opublikowano

Do rolland: ewidetnie przerost formy nad treścią. Nie rozumiem twojego oburzenia? Określiłem swój budżet i to moja sprawa co chce kupić. Nie wypowiadaj się jeśli nie masz nic sensownego do napisania. Teksty typu dozbieraj, poczekaj- to nie gra ls2011 żeby sobie czekać i zbierać...

Pozdrawiam :)

Pawelol111 ten DF to ciekawa propozycja lecz troszkę drogi.

A co Ci sie tak pali zeby kupowac już?? Jak to nic nie wnosi?? I skąd te porównanie do ls???

Opublikowano

na pewno bardziej niż bizonowi...

ta 514 za 50tys. wygląda bardzo solidnie, wioskę dalej gościu ma i mówi że w sezonie kosi ją ok.100ha i daje radę, nie widać żeby się mu coś często psuło, ale ma naprawdę w dobrym stanie maszynę.