Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Wczoraj pryskalem caly wieczor ale tak zastanawiala mnie jedna rzecz moze ktos udzieli mi odpowiedzi. Opsypujace kwiaty pszenicy pod ciagnikiem i to powiedzialbym ze na potege czy to nie bedzie mialo wplywu na plon pod ciagnikiem. Jak to dokladnie jest z ta pszenica?

Opublikowano

byłem dzisiaj na dniach pola w Grubnie i na poletkach każda pszenica ozima miała poprzypalane końcówki liści (KWS również potraktował jakimś dopalaczem kukurydzę i jedną odmianę skasowali całkowicie, ale nie postawili tabliczki), ja natomiast zauważyłem u siebie, iż część roślin obumiera (zasychają wszystkie liście, począwszy od flagowego), jest ich bardzo mało (poniżej 1%), ale rozkładają się bardzo równomiernie, liście mają żółte paski i wyglądają tak(również przed oderwaniem od rośliny):

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/79733fe53689d1f4.html

Opublikowano

byłem dzisiaj na dniach pola w Grubnie i na poletkach każda pszenica ozima miała poprzypalane końcówki liści (KWS również potraktował jakimś dopalaczem kukurydzę i jedną odmianę skasowali całkowicie, ale nie postawili tabliczki), ja natomiast zauważyłem u siebie, iż część roślin obumiera (zasychają wszystkie liście, począwszy od flagowego), jest ich bardzo mało (poniżej 1%), ale rozkładają się bardzo równomiernie, liście mają żółte paski i wyglądają tak(również przed oderwaniem od rośliny):

http://www.fotosik.p...e53689d1f4.html

Mam podobne objawy, stawiam na brak miedzi.

Opublikowano

witam.mam pytanie może nie z tego działu ale prosze o odpowiedz:dziś pryskałem mocznikiem jare pszenżyto(czerwona końcówka).nie przestawiłem końcówki i pryskałem od grzyba oraz od mszyc.i moje pytanie:czy nie przdobrzyłem?proszę o odp.pozdrawiam.

Opublikowano

strobiluryn 80g (Acanto)+ Tebukonazol 170g(Spekfree)+ftalanów 500g(Gwarant)+fenpropidyna 100g(Leander)+Alfacet 100g = 1Ha pszenicy

Koledzy co Powiecie o takiej mieszaninie na kłosa ostatni zabieg Pszenica.

Opublikowano

Panowie na lisciach pszenicy wystepuja takie rdzawo-pomaranczowe kropki dosc ostro atakuje. Bedzie to moze rdza pobierac i czym by to prysnac(t2 nie zdazylem wykonac)? A jeszcze kilka dni temu bylo czysto.

Opublikowano

Witam

Mam kawałek żyta hybrydowego Visello. Na T1 poszedł Duett Star.

Przed kwitnieniem były pojedyńcze plamki rdzy na niektórych liściach, potem dużo padało, i żyto kwitło.

Wjechałem po zakończeniu kwitnienia z Osiris 65EC w dawce 2l/ha ale grzyb juz się sporo rozwinął.

Aktualnie po tygodniu większośc liści jest zaatakowana rdzą brunatną.

Czym to można potraktować aby jeszcze uratować to zyto?

Opublikowano

strobiluryn 80g (Acanto)+ Tebukonazol 170g(Spekfree)+ftalanów 500g(Gwarant)+fenpropidyna 100g(Leander)+Alfacet 100g = 1Ha pszenicy

wygląda to bardzo kompleksowo i drogo (jeśli podajesz ilości substancji czynnych), ale skuteczność powinna być dobra, tylko co to jest alfacet? bo faktycznie wygląda to jak pozycja z recepty

Opublikowano (edytowane)

Tak podaje ilosc środków czynnych na Ha .Myślisz ze bedzie dobrze dzialać? .Kolego.Alfacet to srodek na robakaI(szkodniki) Mialo być kompleksowo i dobrze własnie skonczyłem pryskać chwile temu.

135 zł netto mnie to wyszło na Ha .\Prysnelem 100ha Pszenicy i troche żyto i pszenzyto tez pojechalem

Edytowane przez Adrenalina
Opublikowano

Fenpropidyna niepotrzebna zupełnie, nie zwalcza chorób kłosów, może powodować lekkie przypalenia liścia flagowego więc po co? sławek2209 dobrze powiedział, byś dał 1 dobry środek na grzyba+na robaki i efekt będzie bardzo dobry, możliwe że w niższej cenie.

Witam

Mam kawałek żyta hybrydowego Visello. Na T1 poszedł Duett Star.

Przed kwitnieniem były pojedyńcze plamki rdzy na niektórych liściach, potem dużo padało, i żyto kwitło.

Wjechałem po zakończeniu kwitnienia z Osiris 65EC w dawce 2l/ha ale grzyb juz się sporo rozwinął.

Aktualnie po tygodniu większośc liści jest zaatakowana rdzą brunatną.

Czym to można potraktować aby jeszcze uratować to zyto?

Już nic nie zrobisz bo choroba się rozwinęła i swoje zrobiła. Dajesz wtedy gdy są 1 objawy a nie jak wszystko jest w zaawansowanej fazie.

Panowie na lisciach pszenicy wystepuja takie rdzawo-pomaranczowe kropki dosc ostro atakuje. Bedzie to moze rdza pobierac i czym by to prysnac(t2 nie zdazylem wykonac)? A jeszcze kilka dni temu bylo czysto.

To rdza brunatna i to dla niej charakterystyczne bo rozwija się wręcz błyskawicznie. Tu również poprę slawek2209, jeżeli to pierwsze objawy to artea poradzi sobie bez problemu. Jeżeli porażenie rdzą będzie bardzo dużo to artea rady może nie dać.

Opublikowano

sam gwarant i tebukonazol w takich dawkach zapewnią dobrą ochronę, a jeszcze dorzuciłeś troszeczkę strobiluryny oraz fenpropidyny, także powinna być rewelacja; ile płaciłeś za acanto i jaką substancję aktywną ma alfacet, bowiem nie mogę nigdzie znaleźć tego insektycydu

Opublikowano

A ja powiem inaczej. Nawet tebukonazol i strobiluryna by dała dobrą ochronę, chlorotalonil jeżeli jest problem z septoriozą. Ale strobiluryna w postaci azoksystrbiny a nie pikoksystrobiny. Pikoksystrobinę lepiej stosować we wczesniejszych fazach, a azoksystrobina lepiej chroni kłos.

Opublikowano

Już nic nie zrobisz bo choroba się rozwinęła i swoje zrobiła. Dajesz wtedy gdy są 1 objawy a nie jak wszystko jest w zaawansowanej fazie.

Dzięki za odpowiedź, zatem zostaje już tak do żniw.

Miałem dać prewencyjnie, ale najpierw deszcze, potem błoto , a potem kwitnienie i wyszło jak zwykle.

Opublikowano

Trochę się pomyliłem i dałem po 1,5 l/ha eminentu star 312 i 0,35 tilmoru. Zastanawiam się czy dziś nie pojechać jeszcze fandango 1 l/ha.

Resztę daję 1l gwarantu i fandango 1 l/ha

Opublikowano

Mam pytanie. Czy można mieszać ze sobą oprysk na choroby grzybowe i na robaka? Konkretnie chodzi o Bumper i Cyperkill. A jeśli tak, to czy mogę jeszcze do tego rozpuścić mocznik? Chodzi o oprysk pszenicy ozimej.

Opublikowano (edytowane)

Fenpropidyna czyli Leander specjialnie dodany na Mączniaka kolego.

Acanto 5 l 720 zł netto

Alfacet 200ec w 1 litrze i to jest na owady.skladu niepowiem ci bo juz banki brak i nie przeczytam

Edytowane przez Adrenalina