Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

BASF w swoim nowym programie ochrony na T3 zalecają Revytop jest w tym Sulky 0,5 l/ha + Simveris 1l/ha, wychodzi tego nowego triazola mefentriflukonazolu 50g + aż 60g metkonazolu, nie za dużo tego metkonazolu, przecież to jest litra caramby. Wydaje mi się że z tego paku to  gdyby dodać do tego pierwszego priaxora to była by kombinacaja bardzo dobra na T2, a do tego metkonazola dodać tebukonazol i było by bardzo dobre T3. Koszty też by się trochę rozłożyły. 

Edytowane przez loquito
  • Root Admin
Opublikowano

Ja będę robił takie dziwne cos - czego jeszcze nie robiłem. Póki co pszenica mała a mija już 4 tygodnie od t1. Poleci więc takie cudo T1/2. Dam azoksy i tebu i bede czekał na flagę. Wtedy pełna ochrona liścia flagowego.

125g azoksy  i 125g tebu wychodzi - 57zł/ha - na 3 tygodnie mam nadzieje utrzyma pszenice w dobrej formie.

Opublikowano
16 minut temu, yacenty napisał:

Ja będę robił takie dziwne cos - czego jeszcze nie robiłem. Póki co pszenica mała a mija już 4 tygodnie od t1. Poleci więc takie cudo T1/2. Dam azoksy i tebu i bede czekał na flagę. Wtedy pełna ochrona liścia flagowego.

125g azoksy  i 125g tebu wychodzi - 57zł/ha - na 3 tygodnie mam nadzieje utrzyma pszenice w dobrej formie.

Strobiluryna i triazol przy takich chłodach? Jaki sens? 

Opublikowano (edytowane)

Panowie wiem że nie ten temat ale tutaj widzę że spora aktywność 

Pryskałem 3tyg temu mustang forte/chwastox turbo  zboża ozime i nie zadziałał bo przyszły deszcze i przymrozki czy moge teraz oprsykac axial komplett pak ?Nie stanie się nic ?

Edytowane przez krzysiek277
  • Root Admin
Opublikowano
4 minuty temu, Mateusz1q napisał:

Strobiluryna i triazol przy takich chłodach? Jaki sens? 

Chłód jest do poniedziałku :P w perspektywie 2 tygodniowej dużo deszczu i pojawiają się temp z 2 z przodu.

• Root Admin
Opublikowano
15 minut temu, Recker napisał:

Jakich dysz użyć do wykonania T1 z regulacją. W opryskiwaczu mam zamontowane zwykle rozpylacze 02 i eżektorowe 03. Które będą lepsze?

Jak będzie piękna pogoda to wolniej jechać i pryskać 02. jak gorsza pogoda - witetrznie to przesiadka na 03 i wtedy troszkę szybciej jechać.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Recker napisał:

Jakich dysz użyć do wykonania T1 z regulacją. W opryskiwaczu mam zamontowane zwykle rozpylacze 02 i eżektorowe 03. Które będą lepsze?

Te eżektorowe to dwustrumieniowe ,jeśli tak to wszystko na tych dyszach najlepiej kryją , poza glifosatem 

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
19 minut temu, miwigos napisał:

Te eżektorowe to dwustrumieniowe ,jeśli tak to wszystko na tych dyszach najlepiej kryją , poza glifosatem 

Zwykłe jednostrumieniowe

Opublikowano
praktykowałes ? Rejestrację ma tylko w pszenicy i jęczmieniu oz. Nie chciałbym sobie narobić biedy. Robiłem ostatnio axialem komplett w życie i są przebarwienia, patrzę a tu nie ma rejestracji w życie.... Nie chciałbym żeby taka sytuacja z cyprodynilem się powtórzyła
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, FarmerDyzio napisał:

praktykowałes ? Rejestrację ma tylko w pszenicy i jęczmieniu oz. Nie chciałbym sobie narobić biedy. Robiłem ostatnio axialem komplett w życie i są przebarwienia, patrzę a tu nie ma rejestracji w życie.... Nie chciałbym żeby taka sytuacja z cyprodynilem się powtórzyła

Na spokojnie.  Wszystko będzie dobrze o ile warunki będą ok. 

Edytowane przez grzesiu
Opublikowano

Na etykiecie axiala masz info, że "może powodować krótkotrwałe przyhamowanie wzrostu rośliny uprawnej oraz przemijające, niewielkie zmiany chlorotyczne na liściach, bez wpływu na plon" .

Opublikowano

Panowie. Panowie z syngenty na swoich webinarach wspominali kilka razy, że według badań chyba niemieckich ciekawą budżetową opcją na t2 jest elatus era 0,5l+ tebu. Może na pszenżyto byłoby ok, ale pomyślałem nad taką kombinacją.. Powiedzcie co o tym myślicie. Według mnie może mieć to sens za w miarę rozsądne pieniądze. Elatus era 0,5l+ azoksy 0,4l+ protiokonazol 300 0,15l. W sumie mielibyśmy:

solatenol- 37,5g

protiokonazol- 120g

azoksystrobina- 100g

Skoro same triazole z azoksy robiły do tej pory dobrą robotę to dodatkowa dawka solatenolu powinna chyba zrobić z tego kosę?