Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Porównam w żniwa ,10 ha na próbę technologia BASF ,reszta BAYER

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

Tak patrzę na prognozy do połowy czerwca temperatury w dzień do 20C w nocy poniżej 10C mżawka co drugi dzień. Jak to się przełoży na presję i gatunki grzybów. A koniec maja to ..

1AE1F5D3-A6DC-488B-9008-128F35C0B446.png

Opublikowano

Jak nie będzie parno to i grzybków nie będzie. NIEprofesjonalny michas robi t2/t3, zapytałem jak to chroni liście i przede wszystkim kłos, pan mądry nie potrafił odpowiedzieć 😂

IMG_20210528_151124.jpg

Opublikowano

To są fachowcy . Kula idzie na obsadę kłosów 1500 przy siewie 250 ziaren na m2. Jak obsada się utrzyma to będzie chyba nowy rekord polski . Ciekawe jaka będzie odpowiedz procamu

• Haha 2
Opublikowano

Panowie w dzień około 15 stopni w nocy 7 przez najbliższe kilka dni prognozują a na środkach pisze nie stosować poniżej 12 stopni i nie wiem czy pryskal czy czekać na ocieplenie chodzi o t2 protiooonazol azoksystrobina i tebukonazol

Opublikowano
21 godzin temu, masa24 napisał:

To są fachowcy . Kula idzie na obsadę kłosów 1500 przy siewie 250 ziaren na m2. Jak obsada się utrzyma to będzie chyba nowy rekord polski . Ciekawe jaka będzie odpowiedz procamu

Hmm jak przy 500klosach z metra mają jutubery 10t to z 1500 będzie 30 :D

• Like 1
Opublikowano
Dnia 29.05.2021 o 09:20, masa24 napisał:

Średnia 6 rozkrzewień, to jest faktycznie fachowiec, przy takiej zimnej wiośnie tyle pędów utrzymać. :D Wiosną 2022 zapewne powie dzięki jakiej technologii to osiągnął. :P  Oni prawie zawsze mają mega rzadkie pszenice, jak im się przyfarci i łan gęsty, to od razu lecą tytuły "pszenica na naście ton?".

Opublikowano

U nas bez tzw. ochrony łany wyglądają tak samo. Czyli 4 stówy na ha. zaoszczędzone 👍 A człowiek tyle lat nabijał kiesę handlowcom i producentom 🤔

Opublikowano

Wrócę do swojego problemu z t3. Najlepiej w tym zabiegu sprawdzają się triazole, prochloraz. T2 robiłem 12 maja, że względu na presję chorób, czyli nie wykonałem ksiazkowego zabiegu na liść flagowy. Jak mam traktować zabieg na klos? Jako typowe t3 z samymi triazolami, czy nietypowe z dodatkową ochrona liścia flagowego, dodając np. strobiluryny (azoksystrobina) bądź sdhi (priaxor) ?

Opublikowano

U mnie na pszenżycie borowik moczniak grasuje na dolnych liściach ale nie wjezdzam z fungi bo przy tak malej obsadzie bede sie cieszyl jak 2t z ha przekrocze. Jako jedyne pszenżyto w promieniu 5km(moze i dalej nwm) jakoś przeżyło podlaska zime... ale czy jest sie z czego cieszyć? Jak patrze na grubość liści na mojej 5-6klasie a na  ludzi którzy wstawiaja zdjecia na af to naprawde sa mega duże ze na 3klasach ludzie podobne pokazuja. Szkoda ze obsada tak mala po zimie bo moze byłby rekord. Dobrze ze t1 nie dawwalem i poprawki na chwasty bo to by bylo nieoplacalne. Dalem tylko na flagowy tebu 1l/ha z odzywkami i wsio. Ale kłosy przynajmniej beda razić po oczach sąsiadów bo 15-16pieterek co jest mega osiagnieciem na moich piachach..

Opublikowano
1 godzinę temu, Siedzacybyk napisał:

Wrócę do swojego problemu z t3. Najlepiej w tym zabiegu sprawdzają się triazole, prochloraz. T2 robiłem 12 maja, że względu na presję chorób, czyli nie wykonałem ksiazkowego zabiegu na liść flagowy. Jak mam traktować zabieg na klos? Jako typowe t3 z samymi triazolami, czy nietypowe z dodatkową ochrona liścia flagowego, dodając np. strobiluryny (azoksystrobina) bądź sdhi (priaxor) ?

No przecież jak dasz na t3 nawet samo tebu  to środek będzie chronił całą roślinę , a nie tylko kłos . Więc co to za sugestie że typowe t3 i nietypowe .

Opublikowano
1 godzinę temu, Marcin133 napisał:

Będę dawał piaxor na flagowy dorzucić coś jeszcze? Pszenica narazie czysta 

Na razie nic nie widzisz. To czy czysta trzeba by sprawdzać nie na oko. Równie dobrze septorioza może ją od kilkunastu dni zjadać. Ja do priaxora dolał bym triazol jakiś.