Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Root Admin
Opublikowano

ale jest generalnie chłodno i tak bedzie przez 10 dni, chyba jednak lepiej zostawić protio na później jak bedzie cieplej

image.png

Poza tym, pszenice na dziś oceniam na bardzo zdrową.

20210515_071456.jpg

20210515_071602.jpg

Opublikowano
Dnia 16.05.2021 o 20:32, mraukot napisał:

Najlepiej zmyć rozpuszczalnikiem datę ważności na bańce i odstawić do kolejnego sezonu, jeśli w tym już niepotrzebna. Tak robię i jeszcze nigdy żaden śor nie uległ przeterminowaniu 😋

a ja trzymam czasem przeterminowane ŚOR w szafce i ostatnio podczas kontroli mówiłem że to idzie do utylizacji bo jest przeterminowany a trzymam tutaj bo nie mam kiedy wywieźć a musi leżeć w bezpiecznym miejscu. Zero problemów.

Opublikowano

Amistar pro pak na t2 w pszenicy i pszenżycie czy coś lepszego w tej cenie polecacie? plon realnie do uzyskania 6.5- 7 ton. Jęczmień jednozabiegowa ochrona , amistar pro pak i dołożyć do tego 200g fenpropidyny na mączniaka?

• Root Admin
Opublikowano

sorry łeb nie sklep. nie znam tych preparatów. będę miał chwilę przy kompie to mogę zerknąć. chyba że podasz od razu substancje aktywne

Opublikowano

Askalon -flutriafol , praktis -protiokonazol , netrin - azoksystrobina  ,  powinno być ok 

17 godzin temu, Cebulj napisał:

@Ursus932 @yacenty @loquito pany co myslicir o t2 praktis askalon i netrin na t1 był mondatak andros i tarcza lan

Opublikowano
20 minut temu, robson132 napisał:

Witam.

Mieszanina na T2 pszenżyto, posiadam tebukonazol, prochloraz i fenopropidynę. Jakie proporcje zastosować?

Z tego na T2 to jedynie tebukonazol pasuje 

Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, Ursus932 napisał:

Z tego na T2 to jedynie tebukonazol pasuje 

No tak, tylko że dalej mam problemy z mączniakiem i septoriozą na dole roślin.

Ten prochloraz ewentulanie mógłbym wymienić tylko na co,  może azoksystrobina?

Edytowane przez robson132
Opublikowano

Panowie co będzie lepsze na T2 priaxor 0,8l/ha + tebu 0,8l/ha czy protiokonazol 150g/ha + azoksystrobina 125g/ha, na T1 był już protiokonazol w dawce 150g i nie wiem co teraz zastosować 

Opublikowano (edytowane)

Jak odpuszczacie zabiegi oddzielnie T2, oddzielnie T3, to ten połączony T2/T3  w jakim bbch robicie?

Edytowane przez Roxer
Opublikowano

A co myślicie o połączeniu proponowanym przez Agrii Balaya 0.75 + imbrex 0.75 . Balaya 

bAlaya 100 g mefentriflukonazol 100 g piraklostrobina 

imbrex  - fluksapyroksad 62.5. Koszt około 160 brutto

Chyba dobrze byłoby dać tego po 1 l każdego zamiast ciąć . Tak to mamy taki słabszy priaxor + triazol 

Opublikowano

Fluksapyroksadu powinno wystarczyć 75g. ale tego Balaya musiało by być 1l. Może lepiej gotowy Priaxor + epoksy albo protio ?

Opublikowano

Do wyłącznościówek dużych firm  handlujących ŚOR trzeba mieć dystans. Nigdy nie wiadomo jakie nośniki siedzą w tych środkach, może lepiszy będzie Priaxor z dolewką triazolu zamiast paku z Agrii. Na jednej działce powinieneś część opryskać rozwiązaniem z Agrii, drugą Priaxorem z protiokonazolem/tebukonazolem, sam zobaczysz co lepsze. Jeżeli oczekujesz 7 bądź 8 ton to Priaxor z tebu wystarczy na stanowisku po rzepaku, jeżeli celujesz w 9 i więcej bądź uprawiasz pszenicę na stanowisku po zbożu to lepszy byłby protiokonazol.