Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak byłem dziś na polu to słońce ładnie grzało. Śnieg pięknie się topił i na polach jest ok. 5 cm może pod lasem troszkę więcej. Jest nadzieja, że uda się podsiać żyto do świąt :)

Opublikowano

Weź chłopie nie pitol, pod koniec kwietnia śnieg? Gdzie ty żyjesz... Sieje na wiosne sie jak najwcześniej, najlepiej wszystko w marcu żeby było zrobione- u nas to norma i nikt nigdzie nie topi sie... Śniegu u nas praktycznie teraz zero.

Opublikowano

- 15 o 5:40 ,ta zima nie ma zamiaru odpuścić ? :huh:

Opublikowano

Weź chłopie nie pitol, pod koniec kwietnia śnieg? Gdzie ty żyjesz... Sieje na wiosne sie jak najwcześniej, najlepiej wszystko w marcu żeby było zrobione- u nas to norma i nikt nigdzie nie topi sie... Śniegu u nas praktycznie teraz zero.

U nas czyli gdzie ?. Śnieg w kwietniu już tak bywało,a co powiesz na śniegi w maju. http://www.agrofoto....28-zima-w-maju/

Opublikowano

U mnie -13 nad ranem, w dzień ładna pogoda ale śnieg słabo znika, wątpie że w marcu w pole wyjade.Jak narazie zima nie odpuszcza.

Opublikowano (edytowane)

Na przyszły tydzień, tj. po 24 marca, moja prognoza pokazuje -20*C i czyste niebo. Oby się nie sprawdziło, bo czeka nas powtórka z zeszłego roku. Dla centrum.

Edytowane przez Szarlej
Opublikowano

Dla mnie też prognozy pokazują na minusie do 5 kwietnia. Więc nic nie poradzim, trzeba czekać. A u nas w marcu to raz na 10 lat coś się w drapnie w polu, a tak to zawsze po połowie kwietnia, często w maju, a i bywało że i w czerwcu się siało. Wy na zachodzie to raj macie z pogodą.

Opublikowano

Szarlej właśnie też tak słyszałem w prognozie długoterminowej ,że wiosennie ma być dopiero na Wielkanoc.A teraz nadal paskudna zima.

Opublikowano

Ja nie mówie, że śnieg nie pada w kwietniu bo pada, ale nie jest to moim rejonie jakaś stała pokrywa utrzymująca się pare dni(Górny Śląsk). W zeszłym roku mieliśmy posiane koło 24 marca, potem na początku kwietnia coś przymroziło, ale nic niczemu sie nie stało i wszystko piękne było.

Opublikowano

Rok temu siałem nawozy 19 marca na oziminy potem praktycznie do kwietnia było zimno noce z przymrozkami i nawóz leżał tylko na ziemi w tym roku będę siał jak przyjdzie prawdziwa wiosna będzie ciepło i nawóz rośliny pobierać będą od razu ,u nas kilku rolników koniec lutego początek marca siało nawóz wprawdzie zapowiadali powrót zimy ale nikt nie wierzył że powróci z takimi mrozami na tak długo dobrze że trochę sniegu spadło i pokryło pola i raczej mówią że pożytku z tego nawozu nie będzie

Opublikowano

Niestety od wtorku na północy znów opady śniegu, zima nadrabia zaleglości chyba. Jak się okazuje co roku nie musi być ta sama pogoda o tej porze, rok temu była prawdziwa wiosna ,a teraz zima daje ostro po uszach.

Opublikowano

Leszczyna zdażyla zakwitnac;)

Mysle ze jesli ktos posial nawóz przed mrozami to ziemia jesli bylo kilka cieplych dni zdazyla go wchłonąć i racej nie powinien zostac wyplukany pozatym snieg zniknie blyskawicznie mimo mrozów slonko juz wysoko i mocno grzeje a ze w nocy na - to nie powinno byc zle kto ma rozsiane ma z glowy a kto ma rozsiac rankiem po mrozach rozsieje tydzien dwa i w podkoszulkach bedziemy smigac;)

Opublikowano

Rok temu siałem nawozy 19 marca na oziminy potem praktycznie do kwietnia było zimno noce z przymrozkami i nawóz leżał tylko na ziemi w tym roku będę siał jak przyjdzie prawdziwa wiosna będzie ciepło i nawóz rośliny pobierać będą od razu ,u nas kilku rolników koniec lutego początek marca siało nawóz wprawdzie zapowiadali powrót zimy ale nikt nie wierzył że powróci z takimi mrozami na tak długo dobrze że trochę sniegu spadło i pokryło pola i raczej mówią że pożytku z tego nawozu nie będzie

A co temu nawozowi bedzie jak rozsiany tuż przed sniegiem na niezmarźnieta glebę ,wsiąkł i tyle -do góry nie poleciał i strat nie bedzie ,gorzej bywało jak sie rozsiało w kwietniu i miesiąc deszczu nie było to większość poszła w powietrze i rośliny tego nie wchłonęły ,takie bajki to można sobie pisac że pozytku nie będzie-na pewno lepszy niz po tym ataku zimy bo zanim sie wjedzie to się zejdzie a rosliny natychmiast będa potrzebowac azotu po takim czasie ;)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez c308
      Witam chodzi mi po głowie założenie małej firmy produkującej maszyny rolnicze.Od czego należy zacząć jakie maszyny byście proponowali do wdrożenia do produkcji.Ja bym chciał zgrabiarke,przetrząsacz i ewentualnie kosiarke dyskową.
    • Przez piotr6340
      To są filmy, które pokazują, jak piękne są maszyny  ;D

http://www.youtube.com/watch?v=65M3I0CKFXs

http://www.youtube.com/watch?v=xv8Z0expUjs&NR

http://www.youtube.com/watch?v=qot3JNGqKdQ...related&search=

http://www.youtube.com/watch?v=QTLlvdCnKLs&NR

• Dodaj nową pozycję...
v