Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
agroFakt.pl
Tylko na agroFakt.pl:

Jak pomóc sadom?

galeria
Stihl MS 211
Opublikowano

Ee tam załamać się można. Teraz już nawet na te 12 godzin nie potrafią nic przewidzieć. Wczoraj po południu zapowiadali burze - było słońce wiatr i 25 stopni, dzisiaj zapowiadali gwałtowne burze od godzin przedpołudniowych - obecnie 29 stopni, słońce, wiatr i nic nie zapowiada zmiany. O kant d*py można sobie roztrzaskać takie prognozy

Opublikowano

U nas na zamojszczyznie byla wielka burza 3 maja,narobilo wiele szkod,ludzie sieja ponownie buraki i grochy,rowy na polach. Tam gdzie bylo przedtem bloto ,teraz zrobila sie skorupa nie do przebicia,ani burak ani groch sie nie przedostanie!!! Ja burakow nie przesiewalam,ale nie wiem jaki bedzie z nich plon??? Ziemniaki wymyte po posadzeniu i trzeba bylo podsypywac jeszcze raz. Prognozy mowia ,ze ida nastepne burze ,rownie silne :(

Opublikowano

A w mojej okolicy jest dobrze co nigdy sie nie zdarzało bo zawsze po zimie był 2 razy deszcz i do żniw susza a na piachu i glinie to była masakra, a w tym jest bardzo dobrze , oby tak dalej w co wątpię bo pewnie do żniw deszczu raczej sie nie doczekamy już

Opublikowano

w pogodzie od dwuch tygodni ciągle pokazują deszcz a tu ani kropli. Wczoraj trochę błyskało. Oglądam codziennie wykresy i stale to samo. Wieczorem zapowiadają deszcz od rana a rano deszcz znika ale na drugi dzień rano ma padać i tak wkółko.

Gość Luke16
Opublikowano

A u nas znów pada :/ :/ damian chcesz tego deszczu to mogę Ci go oddać ...

Opublikowano (edytowane)

Ja również moge sprzedać komuś deszcz B) mogło by juz z 5 dni nie padać bo na pole nieda rady wjechać :D Zresztą wystarczy obejrzeć wydarzenia i zobaczyć jaka jest w niektórych miejscach sytuacja w lubusim nie jest najgogzej świętokrzyskie ma problem ;(

Edytowane przez Runder
Opublikowano

Dokładnie ktoś już pisał oglądając od kilku kilkunastu dni prognozy na wszelakich telewizjach wlkp pokazują co dzien deszcz i z opryskiem nie wyjeżdzałem dzisiaj rano prognoza tvn polsat WLKP zasypana chmurami burzami nie było sensu planować oprysku ale pod wieczór wyjazd i zrobiłem na chwasty i dolistnie o deszczu nie ma mowy narazie czy gdzieś w WLKP dzisiaj padało koledzy bo te ich prognozy dobijają

Opublikowano

Na podkarpaciu nie jest źle (przynajmniej w moim regionie) po ostatniej burzy ziemia utrzymuje wilgoć, wszystko zabrało się do życia. Oby tak dalej..

Gość marekfarmer
Opublikowano

U mnie susza straszna jare schną ozime tak samo tracą w oczach Zapowiadają deszcze ale jakoś omijają one moje pola ;[ . Jedni mają nadmiar wilgoci a inni mają susze. Cóż poradzić końcu warsztat pod gołym niebem :(

Opublikowano

Powiat ch*jnicki po południu ładnie napadało, spadł nawet grad ,ale nie narobił szkód, od razu ładnie wszystko odżyło aż miło patrzeć na pola, oby tak dalej.

Opublikowano

Wczoraj wieczorem przeszły 3 burze i widze że zapowiada się kolejna noc z deszczem-dziś ludzie jakoś pokończyli te siewy ale plonu to tam raczej nie będzie ,miejscami wogóle woda nie wsiąka ;)

Gość marekfarmer
Opublikowano

Dzisiaj w końcu popadało trochę ale nadal to kropla w morzu zapowiadają na dziś i jutro opady oby się sprawdziło potrzeba deszczu ok 20l/m2

Gość marekfarmer
Opublikowano

Cieszę się z każdej kropli deszczu

Opublikowano (edytowane)

Dziś posialiśmy nawóz po życie ręcznie w miejscach gdzie nieda razdy wjechać wyszło jakieś 4 worki po 30 kg ale mijejscami aż nogi lgnęły tak mokro. Nie wiem kiedy wjadę z gnojem pod ziemniaki posiałem już wapno i też ledwo nie zalgnąłem a co dopiero mówić o wjechaniu z rozrzutnikiem. Oby już nie padało :wacko:

burze.gif

Powyżej mapa z burzemi czerwone kropki to najnowsze wyładowania :)

Edytowane przez Runder
Gość Profil usunięty
Opublikowano

Tak było i u mnie 28 stopni i duchota jak diabli. Przyszła burza i poszła zostawiając po sobie trochę kropel na ziemi i temperaturę ledwo 17o

Opublikowano

Na razie nic nie padało ale jeszcze wilgoć jest bo dziś właśnie zaorałem resztę pola i zasiałem to jeszcze koła buksowały. No ale teraz już może popadać bo do tej pory modliłem się o pogodę.

Gość marekfarmer
Opublikowano

U mnie także od 17-18 Deszcz ładnie padał z początku nawet grad wielkości drobnych wiśni ale strat raczej nie wyrządził. Jest dobrze rośliny teraz odżyją :) :) :)

Opublikowano (edytowane)

A u mnie na szczęście ładnie, bez deszczu, aż wszystko zaczyna rosnąć. Jak się uda to większość jęczmienia dziś przesieję.

Edytowane przez Kuba1212
Gość Profil usunięty
Opublikowano

A ja na pogodę nie narzekam, wszyscy w okolicy zasiali i kiedy ostatni skończyli kukurydzę zaczęło padać :)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez c308
      Witam chodzi mi po głowie założenie małej firmy produkującej maszyny rolnicze.Od czego należy zacząć jakie maszyny byście proponowali do wdrożenia do produkcji.Ja bym chciał zgrabiarke,przetrząsacz i ewentualnie kosiarke dyskową.
    • Przez piotr6340
      To są filmy, które pokazują, jak piękne są maszyny  ;D

http://www.youtube.com/watch?v=65M3I0CKFXs

http://www.youtube.com/watch?v=xv8Z0expUjs&NR

http://www.youtube.com/watch?v=qot3JNGqKdQ...related&search=

http://www.youtube.com/watch?v=QTLlvdCnKLs&NR

• Dodaj nową pozycję...
v