Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co gorsze na śniegu ,a jest go ok. 20 cm robi się pokrywa lodowa,chociaż w dzień lekko rozpuści to nocą spada do -15.Zeby rośliny, które ruszyły nie chciały się udusić.

Opublikowano

Świniarze już zacierali ręce na tanie zboze i wykpiwywali tych co sprzedaja ale daj Boże by cos wymarzło,wygniło zeby wywiezli za granice i niech cena na nie będzie niższa niż 90-100 zł bo to okropna chołota zajmująca sie tą branżą w naszych okolicach

pszenica 110

jęczmień 100

pszenżyto 90

owies 80

Daj Boze niech te ceny sie sprawdzą i pogoda temu pomoże

Gość Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

Nie jest dobrze komukolwiek źle życzyć, zatem Ty też tego nie rób.

Jak możesz to poszukaj dalej od miejsca zamieszkania, z pewnością coś znajdziesz.

U mnie od 5 do 35 cm śniegu mróz ustępuje koło południa. Jak przyjdą roztopy i deszcz to znowu wszystkie dołki na polach będą zalane.

Edytowane przez KRISTOFORn
Opublikowano

Świniarze już zacierali ręce na tanie zboze i wykpiwywali tych co sprzedaja ale daj Boże by cos wymarzło,wygniło zeby wywiezli za granice i niech cena na nie będzie niższa niż 90-100 zł bo to okropna chołota zajmująca sie tą branżą w naszych okolicach

pszenica 110

jęczmień 100

pszenżyto 90

owies 80

Jak wykosi tobie 70% bedzie git??

Opublikowano

pszenica 110

jęczmień 100

pszenżyto 90

owies 80

Takie sympatyczne życzenia i do tego daj Boże ......... :unsure:

Jednak nazwa Binladen zobowiązuje co :P

Opublikowano (edytowane)

A co temu nawozowi bedzie jak rozsiany tuż przed sniegiem na niezmarźnieta glebę ,wsiąkł i tyle -do góry nie poleciał i strat nie bedzie ,gorzej bywało jak sie rozsiało w kwietniu i miesiąc deszczu nie było to większość poszła w powietrze i rośliny tego nie wchłonęły ,takie bajki to można sobie pisac że pozytku nie będzie-na pewno lepszy niz po tym ataku zimy bo zanim sie wjedzie to się zejdzie a rosliny natychmiast będa potrzebowac azotu po takim czasie ;)

hehe ci co posieli już tak sobie tłumaczą :D

Nie przejmujcie sie Binladenem. Jest typowym przykładem człowieka "nieważne czy mi jest dobrze, ważne by sąsiadowi było gorzej"

Edytowane przez lukaczmarek
Opublikowano

Będzie ale pewnie i w okolicy a nie tylko mi i wtedy się nie nadżwigam a to samo wezmę :)

To bardzo się cieszę, nie twoja okolice wykosi, a od mojej wara :)

btw. Ja nie dzwigam, tylko ślimak/kubełek :D

Gość Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

Binladen dobrze gada, będzie mało będzie zysk, będzie dużo będzie tanio i kupa roboty. Jestem za redukcją plonów przez naturę.

Natura nierówno dzieli nieurodzajem, też chcesz aby i Tobie to się trafiło?

Jedni stracą inni zyskają, oby wszystkim wyszło to na dobre.

Poza tym to nikt nie twierdzi że jak zbierzemy 2 razy mniej to zboże będzie 2 razy droższe.

Opublikowano

Binladen dobrze gada, będzie mało będzie zysk, będzie dużo będzie tanio i kupa roboty. Jestem za redukcją plonów przez naturę.

Tu się różnimy ja wiaderkiem nie rzucam, a i ty możesz w niedziele chodz raz porobić, zamiast w kościele na tace dawać i na jedno wyjdzie ;)

Opublikowano

@lukaczmarek Masz racje ten typ tak ma i do dyskusji włączył się jeszcze jeden ale i TAMTYM też nie ma co się przejmować......

a wracając do temetu pogody i amomalii to jest wtej chwili jest -2 i bezchmurnie

Opublikowano

hehe ci co posieli już tak sobie tłumaczą :D

Nie przejmujcie sie Binladenem. Jest typowym przykładem człowieka "nieważne czy mi jest dobrze, ważne by sąsiadowi było gorzej"

Czep sie siebie ja do ciebie nie pije, a co darmo bys chciał ziarno przy tych kosztach produkcji do świń?Emota ci sie cieszy bo cos tam staniało -ja jestem za nieurodzajem,wymarznieciem,susza byle by mało zebrała polska i wtedy sie zarobi na wszystkim a prosiaki sprzedaj duńczykom :D

Gość Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

Ha ha, Polska będzie sprowadzać z Węgier,Niemiec, Brazylii. Oni kasę zrobią ale Ty już nie.

Co ma być to będzie, nic nie zmienię. W zeszłą zimę ponad 80% ozimin mi wymarzło a cena nic nie zrekompensowała. Lokalne problemy nikną w skali kraju czy też świata

Opublikowano

Czep sie siebie ja do ciebie nie pije, a co darmo bys chciał ziarno przy tych kosztach produkcji do świń?Emota ci sie cieszy bo cos tam staniało -ja jestem za nieurodzajem,wymarznieciem,susza byle by mało zebrała polska i wtedy sie zarobi na wszystkim a prosiaki sprzedaj duńczykom :D

Pijesz i to wielokrotnie i nie tylko do mnie.

Myślisz ze jak coś wymarznie u ciebie czy u mnie czy nawet w połowie polski to ty się staniesz nagle bogaty?

Czy ty zboże kosą tniesz a potem cepami młócisz i w worki pakujesz że tak zależy ci na tym żeby mało urosło?

U nas jest trochę nowocześniej. Mamy kombajny, silosy zbożowe, urządzenia do załadunku ziarna i takie inne cuda. I czy mi urośnie 3 tony i sprzedam po 1000zł czy urośnie 6 ton i sprzedam po 500 to nie ma większego znaczenia :)

Opublikowano

Dziwne jest to ze jak paliwo bylo tanie mówili ze bedzie jeszcze tansze.. teraz strasza zima ale jak co roku posiejemy i zbierzemy a co do zle zyczacych uwazajcie zebyscie sie gulem nie zadlawili.. bo szczescie sprzyja lepszym;) mimo ze to prawda ze jak jednemu sie nie urodzi to drugi zarobi jednak z sasiadem lepiej współpracowac, razem mozna wiecej, a szczucie polaka na polaka sasiada na sasiada to stara sprawdzona i niestety skuteczna metoda..

Opublikowano (edytowane)

Do @lukaczmarek

O zebyś człowieku widział mój sprzet to byś padł z zazdrości ale nic tu nie wstawie moge ci na e-maeila wysłac

Tak tak pocieszaj sie swoimi maszynami ale szkoda ze moich nie widziałes i ile mam ha ,a kosa to tnij swoje bedzie pasowało do poziomu jaki reprezentujesz :D

Edytowane przez Binladen
Opublikowano

Ale jak będzie drogie zboże to nie będzie się opłacało karmić tanich świń, i świnie podrożeją bo będzie mało i każdy skorzysta i ten na drogiej świni i na drogim zbożu. A ja wolę zatargać dwukólkę zboża niż 4 przyczepy bo na ropie zaoszczędzę.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez c308
      Witam chodzi mi po głowie założenie małej firmy produkującej maszyny rolnicze.Od czego należy zacząć jakie maszyny byście proponowali do wdrożenia do produkcji.Ja bym chciał zgrabiarke,przetrząsacz i ewentualnie kosiarke dyskową.
    • Przez piotr6340
      To są filmy, które pokazują, jak piękne są maszyny  ;D

http://www.youtube.com/watch?v=65M3I0CKFXs

http://www.youtube.com/watch?v=xv8Z0expUjs&NR

http://www.youtube.com/watch?v=qot3JNGqKdQ...related&search=

http://www.youtube.com/watch?v=QTLlvdCnKLs&NR

• Dodaj nową pozycję...
v