Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

ja z bydła się już wyleczyłem  i sorgo mi nie potrzebne kiedyś się tym trochę interesowałem  teraz świnie i kury jeden plus w niedziele budzik nie trąbi z samego rana 

Gość marekfarmer
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Rolnik7343 napisał:

może źle to ująłem ... pierwszy raz słyszałem żeby wiatr kulał duże kostki :ph34r: a zwijki ... setki zwijek ludzie w burakach mieli ...
my po nawałnicy rano po oprzęcie z sąsiadami piły i heja  drzewa ciąć żeby ulica była przejezdna ... ale za to "troche" drzewa jest do palenia

A u nas  to strażacy  i  ZGKIM  zrobiły  porządek  z drogą  już w nocy   :) 

A miał ktoś w twojej okolicy  te  Namioty  łukowe  (hale na bale)  bo ciekawi mnie jak to się zachowało  w ekstremalnych warunkach  bo u nas  takie nie znajdziesz. 

Edytowane przez marekfarmer
Opublikowano (edytowane)
50 minut temu, Rolnik7343 napisał:

W radiu mówili ze od przyszłego tygodnia afrykańskie upały ...

u mnie to od tygodnia są już afrykańskie upały i piachem wieje po oczach...

CSE

Edytowane przez KarolGo
Opublikowano (edytowane)

jak tak dalej pójdzie to żniw nie bedzie ... niby muwią też o jakiś burzach pod koniec tygodnia no ale ... jak na razie to wszedzie do okoła pada a wręcz leje tylko nie u mnie ...

Edytowane przez Rolnik7343
Opublikowano
10 godzin temu, marekfarmer napisał:

A u nas  to strażacy  i  ZGKIM  zrobiły  porządek  z drogą  już w nocy   :) 

A miał ktoś w twojej okolicy  te  Namioty  łukowe  (hale na bale)  bo ciekawi mnie jak to się zachowało  w ekstremalnych warunkach  bo u nas  takie nie znajdziesz. 

Takie hale widziałem w okolicy sępólna w kierunku na Tucholę i stały po nawałnicy ale czy były całe to nie wiem

Gość marekfarmer
Opublikowano

Aha  dzięki   przejadę  się w wolnej chwili  i zobaczę  i  popytam jak to tam wyszło :) 

3 godziny temu, staszek131415 napisał:

Trzeba będzie  im  wysłać  E-maile  ze  zdjęciami  upraw  i  zapytać  co to  jest  jak nie susza.

Z ich  tabelek  żeby  susza  wyszła  to  musi  bodajże  6 albo 8 tygodni nie padać. A na danych tych  De*ili   jest oparte  ubezpieczenie  od suszy.

Nie dość że  Słońce  grzeje  to  jeszcze  wiatr   wieje  i  pryskać  nie idzie 

Opublikowano
2 godziny temu, marekfarmer napisał:

Aha  dzięki   przejadę  się w wolnej chwili  i zobaczę  i  popytam jak to tam wyszło :) 

Trzeba będzie  im  wysłać  E-maile  ze  zdjęciami  upraw  i  zapytać  co to  jest  jak nie susza.

Z ich  tabelek  żeby  susza  wyszła  to  musi  bodajże  6 albo 8 tygodni nie padać. A na danych tych  De*ili   jest oparte  ubezpieczenie  od suszy.

Nie dość że  Słońce  grzeje  to  jeszcze  wiatr   wieje  i  pryskać  nie idzie 

No ale czy przypadkiem nie chwaliłeś się że dostałeś suszowe ?>

Opublikowano

Ta kurna prędzej dach zerwie niż popada.U mnie w ciągu miesiąca spadło tylko 20 l. I to chwilowymi ulewami ze więcej spływa niż wsiąka. Moja mama ma prawie 70 i pamięta jak było kiedyś to dziwi się że coś mi jeszcze rośnie

Opublikowano

Miałem dziś kosic torfy, ale zrezygnowałem po niedzieli się wykosi na spokojnie. Jutro rano możliwe na Podlasiu jakieś opady, zachmurzenie wyhamuje rozwój burz, będziemy fabryką dla centrum. Olsztyn Ostrołęka w tej linii na zachód może ostro dowalić, a Podlasie z tego co się zapowiada wieczór i całą noc mocna konwekcja, ciepło i jeśli rano popada to idealne paliwo do burz. Kwestia tylko jak gwałtowne będą bo modele szaleją, ciągłe zmiany. Pewne jest, że będzie burzowo i obficie w deszcz. Ale jak nic się nie zmieni to pn-wsch może w nocy dostać łomot wiatr i grad, microburst. Ale to nic pewnego,na 90% w południe już będzie wiadomo natomiast co w nocy to dopiero po popołudniowej aktualizacji. 

Opublikowano
1 godzinę temu, ahten napisał:

Da sie jeszcze jeszcze zwalczyc chabra w wyklaszajacej sie pszenicy?

to nie w tym dziale  ale da się  fluroksyprem na przykład

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez asharot
      XXI Międzynarodowe Targi Techniki Rolniczej AGROTECH 2015 Kielce

Ponad 58 tysięcy zwiedzających, setki wielkich maszyn.  21. Międzynarodowe Targi Techniki Rolniczej AGROTECH  w dniach od 27 do 29 marca 2015 roku.  Wybieracie się? Bo Agrofoto.pl na pewno będzie.

Sprawdź jak dojechać na Agrotech w Kielcach

Zdjęcia z ubiegłorocznej edycji

Potężne targi techniki rolniczej ale strasznie późno w tym roku,co nie którzy będą już po zakończeniu wiosennych prac polowyc.
      Jak dla mnie to już chyba siódme targi i tak samo w tym roku obecność obowiązkowa,
      a jak Wy wybieracie się w tym roku do Kielc?
    • Przez InspektorGrzegorz
      Witam mam do sprzedania pług 3-skibowy idealny do c-360, Rok 1998. Konserwowany od nowości. Lemiesze do naklepania.  W ciągłym użytkowaniu. Województwo wielkopolskie. Więcej informacji udzielę po nr 660-977-701.

• Przez kacsio
      Witam nie wiem czy dobrze trafiłem szukałem takiego tematu lecz nie znalazłem nic w tym stylu. 
      Mianowicie jestem absolwentem Liceum Ogólnokształcącego . Trochę źle wybrałem... ale czasu nie cofne niestety. 
      Szukam szkoły związanej z rolnictwem mechanizacją rolnictwa a jeżeli nie szkołę to kursy . Co byście polecili ? i czy wogóle są takie kierunki obecnie mam 20 lat.

• Przez RageMan
      Witam. Od pewnego czasu noszę się z pomysłem zbudowania sobie przyczepy na podstawie ramy od przyczepy ciężarowej. Mam jednak kilka wymagań, które być może wyeliminują ten pomysł, nie potrafię tego sam sprawdzić. Interesują mnie jedynie dwuosiówki, wywrotki 3-stronne, maksymalnie 12 ton ładowności. Potrzeba matką wynalazków, a że w ogłoszeniach ciężko trafić na zadowalającą mnie ofertę gotowej przyczepy, chciałem poszperać trochę w internecie i wykonać małe rozeznanie w dostępności takowych podzespołów. Zainspirowany projektem szwagra (objętościówka na tandemie, dlatego nie mogę podpytać o konkrety - inne zapotrzebowania), znalazłem ramy między innymi od przyczep Kassbohrer. Zastanawia mnie jednak, czy nie będzie ona zbyt długa... Chciałbym, żeby burty boczne nie były dzielone, bo może to być problemem przy wyładunku zbóż do kosza zasypowego na gospodarstwie. Stąd moje zmartwienia o długość, bo długa burta może szybko ulec odkształceniom, a następnie rozszczelnieniom (a przyczepa musi być szczelna, bo siejemy rzepaki). Poza tym, wywrot do tyłu też może być utrudniony na tak długiej ramie - trzeba byłoby porządnie wzmocnić górną ramę.
      W związku z tym, zanim zacznę robić sobie zbyt wielkie nadzieje, chciałbym spytać się Was, czy nie widział/słyszał/robił już podobnej modyfikacji? Czy jest to w ogóle opłacalne? Jaką długość ma rama takiej przyczepy ciężarowej (bez dyszla)? Jak to jest z rejestracją przyczep ciężarowych w gospodarstwie? Trzeba je przerabiać na rolnicze?
      Pozdrawiam serdecznie .
    • Przez krzychu12
      Poszukuję katalogów:
      - Agroma - Ursus C-385 i Maszyny Współpracujące - Agroma - Ciągnik T-25/A1 i Maszyny Współpracujące - Agroma - Ciągnik Jednoosiowy Dzik-2 - Informatora Agromy na lata 1989/90 - Katalogów Agroma, m.in. Technologia Zbioru Zielonek z sieczkarnią Fortschritt na okładce - Książek i albumów związanych z Fabryką Maszyn Żniwnych w Płocku w szczególności albumu „Płockie Bizony”, Biuro Wydawnictw HWiU „LIBRA”, Warszawa 1982   Kontakt na PW lub na e-mail: krzyk3@op.pl
  • Dodaj nową pozycję...
v