Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, nie napisał:

pytam, bo gdy byłem ubezpieczać swoje to w agencji ubezpieczeniowej powiedziano mi, że od suszy nie ubezpieczają bo jest to nie opłacalne dla rolnika

Tylko Concordia ubezpiecza od suszy Ale trzeba było ubezpieczyć już na jesieni u nich min 5ha w jednym kawałku.mniejszych areałów od suszy nie ubezpieczają

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, zetorki12 napisał:

Uziu92 litości . Ty też taki durny ?

Nie to że durny, ale już przez te anomalie to różne myśli do głowy przychodzą, a wykluczyć tego nie możemy ;) Panowie jęczmień ten zmarznięty ma nowe przyrosty i wypuszcza z środka nowy listek może coś odbije, tylko deszcz potrzebny bo po ostatnim opadzie prawie znaku nie ma.

Edytowane przez GRZES1545
  • Like 1
Opublikowano
8 minut temu, Uziu92 napisał:

a co w tym durnego ? chyba jakoś trzeba przetestować nową broń.

No tak . Więcej pytań nie mam . Ładna pogoda Wam powiem ...

Opublikowano

Co ja Ci będę ... Moim zdaniem lokalnie się da , ale póki co nie na taką skalę . To tak w skrócie , bo jakoś mi się wydaje że dalsza dyskusja sensu nie ma . Wiadomo . To tylko moje zdanie .

Opublikowano

w dzień cieplo i sucho a noce chłodne  2-4 stopnie na jutrzejszą noc zapowiadają 3-4 stopnie a mi się zostało 14 ha pszenżyta do odchwaszczania jak myślicie można jutro pryskać lancetem?

Opublikowano

Trudno określić czy na prawdę ktoś macza w tym palce czy to zwykły zbieg okoliczności. Gdzieś kiedyś czytałem, że wojsko podczas jakiś defilad rozganialo chmury żeby było ładnie i pogodnie. Jak nigdy u nas nawałnic nie było to w zeszłym roku tak nabroiło, że dach z chałupy razem ze szczytem znalazł się kilometr dalej O.o 

Nie mówię że pogodą się steruje, ale nie mówię też ze się nie steruje. 

Dla mnie jest dziwne, że w ciągu 3-4 lat się tak pogoda pierdzieli. Dziadkowie opowiadali, że i kiedyś były susze ale to jeden sezon i x lat spokoju, a teraz...

Opublikowano
2 godziny temu, scoffer napisał:

Od wymokniecia i nawalnych deszczy ?

Nie. Ubezpieczyłem tylko od gradu i ognia.

Ognia nie dotują ale składka około 5,2 przy wartości 3600

Dodatkowo wziąłem rozszeżenie franszyzy od 8%. Też dodatkowo około 6zł. W sumie od ha około 25 złotych. 

Opublikowano

Anomalie były są i będą,tylko nie było takiego przepływu informacji.kto tam wiedział z Podlaskiego 50 lat temu że pod Wrocławiem huragan 10 wiosek zdemolował.a dziś po kilku min wiemy co,gdzie i jak na całym świecie

Opublikowano
55 minut temu, bobienko napisał:

Tylko Concordia ubezpiecza od suszy Ale trzeba było ubezpieczyć już na jesieni u nich min 5ha w jednym kawałku.mniejszych areałów od suszy nie ubezpieczają

Tak ubezpiecza ale dla mojego powiatu składka i warunki zwalają z nóg 

34 minuty temu, zetorki12 napisał:

To tylko moje zdanie .

Ni tylko Twoje

Opublikowano

najlepsze jest to że wszystkie modele wycofują deszcze widziane jeszcze kilka dni temu ,chyba muszę jechać do hurtowni po flaszki , a czerwiec ma być dramatycznie suchy

image.thumb.png.a24d9aa3928ea7de1b6929fef8a31a4d.png

Opublikowano
38 minut temu, Agrest napisał:

Nie. Ubezpieczyłem tylko od gradu i ognia.

Ognia nie dotują ale składka około 5,2 przy wartości 3600

Dodatkowo wziąłem rozszeżenie franszyzy od 8%. Też dodatkowo około 6zł. W sumie od ha około 25 złotych. 

Też mam takie  Gdyby waszym rodzicom mówić 30 lat temu że wy będziecie rozmawiać przez telefon na polu gdzie nie ma druta  mówili by to co wy teraz że wariactwo To że rozumek nie może czegoś ogarnąć to nie znaczy że to coś nie istnieje

Opublikowano
5 minut temu, thug napisał:

najlepsze jest to że wszystkie modele wycofują deszcze widziane jeszcze kilka dni temu ,chyba muszę jechać do hurtowni po flaszki , a czerwiec ma być dramatycznie suchy

image.thumb.png.a24d9aa3928ea7de1b6929fef8a31a4d.png

Niestety już od jakiegoś czasu widzą taki stan rzeczy. Mam nadzieję , że nie będzie takiej tragedii

Opublikowano

ja mam ubezpieczenie z cocordi i przedstawiciel nie polecał ubezpieczenia od suszy. Składki bardzo duze a zeby zaś dostać jakieś odszkodowanie to wymogów tyle ze głowa mała np susza musi być potwierdzona jakiims danymi z staci badającej opady, straty dopiero liczone jak jest uznane minimum 30 % szkody itd

Opublikowano
2 minuty temu, Sokol2 napisał:

ja mam ubezpieczenie z cocordi i przedstawiciel nie polecał ubezpieczenia od suszy. Składki bardzo duze a zeby zaś dostać jakieś odszkodowanie to wymogów tyle ze głowa mała np susza musi być potwierdzona jakiims danymi z staci badającej opady, straty dopiero liczone jak jest uznane minimum 30 % szkody itd

nic nowego  od lat jest to stosowane przez ubezpieczycieli

Opublikowano

Jeszcze rano na następny miesiąc 0 opadów ale teraz jest nadzieja :D

Screenshot_20190418-220347.png

Opublikowano

@songo Widzę moje okolice ( OKL ) generalnie z tymi opadami to trochę cienko jak wjadę na te torfy co kosiłem miesiąc temu to z pod kół się kurzy a łąki mam w dolinie Stobrawy gdzie sąsiad który od 50-ciu lat mieszka mówił że po raz pierwszy na tych łąkach suche place widział 

Opublikowano

Widzę, że ludzie szybciej uwierzą w spisek pogodowy niż w to, że się nam realnie zmienia klimat i raczej takie zjawiska jak te będą się powtarzać. 

Dziś w radiu piali z zachwytu, że cała Europa od zachodniego wybrzeża Francji po góry Ural pozbawiona jest całkowicie zachmurzenia.  Wszędzie słońce i żadnego deszczu.

Europa południowa mierzy się z czymś takim już dużo wcześniej niż my, a i w USA ostatnie lata były raczej niebezpieczne jeśli chodzi o pożary. Sam Izrael zresztą gdyby tylko mógł, to stworzyłby sobie dogodniejsze warunki, a nie pakował miliony w dofinansowania nawadniania i odsalania wody morskiej.   

Opublikowano
46 minut temu, igor10246 napisał:

@songo Widzę moje okolice ( OKL ) generalnie z tymi opadami to trochę cienko jak wjadę na te torfy co kosiłem miesiąc temu to z pod kół się kurzy a łąki mam w dolinie Stobrawy gdzie sąsiad który od 50-ciu lat mieszka mówił że po raz pierwszy na tych łąkach suche place widział 

No ja jestem z OKL ale gospodarka jest na OOL xd w tym roku obsialem kawałki których nigdy obsiać nie mogłem bo mokre.. łąki to samo, torfy nawet wyschły, masakra istna.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez asharot
      XXI Międzynarodowe Targi Techniki Rolniczej AGROTECH 2015 Kielce

Ponad 58 tysięcy zwiedzających, setki wielkich maszyn.  21. Międzynarodowe Targi Techniki Rolniczej AGROTECH  w dniach od 27 do 29 marca 2015 roku.  Wybieracie się? Bo Agrofoto.pl na pewno będzie.

Sprawdź jak dojechać na Agrotech w Kielcach

Zdjęcia z ubiegłorocznej edycji

Potężne targi techniki rolniczej ale strasznie późno w tym roku,co nie którzy będą już po zakończeniu wiosennych prac polowyc.
      Jak dla mnie to już chyba siódme targi i tak samo w tym roku obecność obowiązkowa,
      a jak Wy wybieracie się w tym roku do Kielc?
    • Przez InspektorGrzegorz
      Witam mam do sprzedania pług 3-skibowy idealny do c-360, Rok 1998. Konserwowany od nowości. Lemiesze do naklepania.  W ciągłym użytkowaniu. Województwo wielkopolskie. Więcej informacji udzielę po nr 660-977-701.

• Przez kacsio
      Witam nie wiem czy dobrze trafiłem szukałem takiego tematu lecz nie znalazłem nic w tym stylu. 
      Mianowicie jestem absolwentem Liceum Ogólnokształcącego . Trochę źle wybrałem... ale czasu nie cofne niestety. 
      Szukam szkoły związanej z rolnictwem mechanizacją rolnictwa a jeżeli nie szkołę to kursy . Co byście polecili ? i czy wogóle są takie kierunki obecnie mam 20 lat.

• Przez RageMan
      Witam. Od pewnego czasu noszę się z pomysłem zbudowania sobie przyczepy na podstawie ramy od przyczepy ciężarowej. Mam jednak kilka wymagań, które być może wyeliminują ten pomysł, nie potrafię tego sam sprawdzić. Interesują mnie jedynie dwuosiówki, wywrotki 3-stronne, maksymalnie 12 ton ładowności. Potrzeba matką wynalazków, a że w ogłoszeniach ciężko trafić na zadowalającą mnie ofertę gotowej przyczepy, chciałem poszperać trochę w internecie i wykonać małe rozeznanie w dostępności takowych podzespołów. Zainspirowany projektem szwagra (objętościówka na tandemie, dlatego nie mogę podpytać o konkrety - inne zapotrzebowania), znalazłem ramy między innymi od przyczep Kassbohrer. Zastanawia mnie jednak, czy nie będzie ona zbyt długa... Chciałbym, żeby burty boczne nie były dzielone, bo może to być problemem przy wyładunku zbóż do kosza zasypowego na gospodarstwie. Stąd moje zmartwienia o długość, bo długa burta może szybko ulec odkształceniom, a następnie rozszczelnieniom (a przyczepa musi być szczelna, bo siejemy rzepaki). Poza tym, wywrot do tyłu też może być utrudniony na tak długiej ramie - trzeba byłoby porządnie wzmocnić górną ramę.
      W związku z tym, zanim zacznę robić sobie zbyt wielkie nadzieje, chciałbym spytać się Was, czy nie widział/słyszał/robił już podobnej modyfikacji? Czy jest to w ogóle opłacalne? Jaką długość ma rama takiej przyczepy ciężarowej (bez dyszla)? Jak to jest z rejestracją przyczep ciężarowych w gospodarstwie? Trzeba je przerabiać na rolnicze?
      Pozdrawiam serdecznie .
    • Przez krzychu12
      Poszukuję katalogów:
      - Agroma - Ursus C-385 i Maszyny Współpracujące - Agroma - Ciągnik T-25/A1 i Maszyny Współpracujące - Agroma - Ciągnik Jednoosiowy Dzik-2 - Informatora Agromy na lata 1989/90 - Katalogów Agroma, m.in. Technologia Zbioru Zielonek z sieczkarnią Fortschritt na okładce - Książek i albumów związanych z Fabryką Maszyn Żniwnych w Płocku w szczególności albumu „Płockie Bizony”, Biuro Wydawnictw HWiU „LIBRA”, Warszawa 1982   Kontakt na PW lub na e-mail: krzyk3@op.pl
  • Dodaj nową pozycję...
v