Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, fireseba napisał:

Po poludniu tak ma padac ze jeczmien to kajakiem bedziecie zbierac. Kto mysli ze nie popada niech idzie ogrodek podlewac, a kto jest za niech browara otwiera

Screenshot_20180621-005332.jpg

Ja browara dopiero otworzę jak niemcy będą grali i będę wznosił toast za tego kto im gola strzeli. Narazie post bo robię zapas na meczxD

A może by dać pomysła ministrowi by zamiast suszowego dał wyższe ceny za płody a miastowym dopłaty do zakupu jedzenia?

Wreszcie pochmurno i nie pali:858_high_brightness:

• Thanks 1
Opublikowano
28 minut temu, marekfarmer napisał:

Służy   służy   Jęczmień Ładnie  dojrzewa. :)  

Ciekawe  jak się będziesz  cieszył   jak do 15 lipca  ci będzie padać  codziennie  :D  :P.  Przewin sobie  forum  rok wstecz  i  poczytaj  jak  płakali  że deszcz  pada  :P  

Jakich  Darmowych    kasa z Polisy nie jest darmowa  bo po to się  płaci  składkę  żeby  potem  dostać kasę  :)     A nie płakać    ,,jak żyć,,  bo wtedy   wyjdzie  taki gajowy i powie   ,,Zmienić  pracę  i wziąć Kredyt,, xD  

Zapowiada  się  kolejny  piękny  dzień  :)  

Nie pisze o twoim jęczmieniu tylko o tobie :D u mnie oziminy też zaczynają powoli dojrzewać. 

Kuźwa znowuzaczyna palić ¬¬

Gość marekfarmer
Opublikowano

O mnie się nie martw   B|.  Lepiej martw  się o siebie żeby  cie te  dzisiejsze burze  nie  zalały  xD 

Gość marekfarmer
Opublikowano

Te które  ,,Profesur,, spuszcza na Polskę  xD  xD 

Opublikowano

A prosiłem cie nie wychodź na słońce -_- a ty swoje to przynajmniej załóż słomkowy kapelusz :D

Gość marekfarmer
Opublikowano

Mam kapelusz    bez  nigdy się nie ruszam  B|

Opublikowano

Tak jak cowboy,nawet i w tych sprawach?B|   Pobożne prognozy na noc   deszcz,ale po meteogramach już nie bardzo. W Sztabinie poziom Biebrzy  coś 40 cm,co na to czaple?

Opublikowano
1 godzinę temu, marekfarmer napisał:

Ciekawe  jak się będziesz  cieszył   jak do 15 lipca  ci będzie padać  codziennie  :D  :P.  Przewin sobie  forum  rok wstecz  i  poczytaj  jak  płakali  że deszcz  pada  :P 

a niech pada ... mi się ze żniwami nie śpieszy

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Uziu92 napisał:

50 mm deszczu, ha ha 50 mm to chyba brakuje temu co te opady prognozuje, oni wydają ostrzeżenia jak nie potrzeba, ja się łapie w 2 stopień, zobaczymy

50mm powinni doprecyzowac ze chodzi o intensywnosc opadu w ciagu godziny. Jesli ma padac wg ich prognoz 6 godzin to byloby 300mm

@kizak jesli mieszkasz niedaleko Biebrzy to powiedz jak szeroka maksymalnie byla w tamtm roku.

Straszą ale sami nie wiedza przed czym. Trzeba sie szykowac na zjawiska ktore nam sie nie sniły, albo wrecz przeciwnie, nic nie popada. Mamy pogode dynamiczna, nie raz juz hulaly traby np. 2012 w Borach Tucholskich, na polnocy kraju bylo ich kilka. 4 lipca 2002 pamietam skutki huraganu pod Piszem 50tys ha lasu połamane jak zapalki. Niemal co roku na przelomie czerwca-lipca dochodzi do takich zjawisk. Lepiej sie przygotowac.

@krzysieek to niestety prawda. Tak samo jest u Was jak Kopiec, Huta? Jezdzilem 6 razy, 40km w jedna strone i tylko dwa ciagniki mijalem, tam ludzie sprzety pochowane na zime maja, nic nie jezdzi...

Edytowane przez fireseba
Opublikowano
powiat Kutno w ziemi sucho descz jakby teraz popadał to by podratowal sytuację.kukurydza jeszcze ładnie walczy aż dziwię się z czego pszenżyto słoma będzie kłosy też nie najgorsze na pierwszy rzut oka ale przez suszę kłosy pewnie będą pust,trawy na łąkach jak były koszone z 3-4 tygodnie temu tak do tej pory stoją jak kołki.moze to ochłodzenie przyniesie jakiś opad,choć znając życie przejdzie burza a deszczu jak zawsze
Opublikowano

Chba a cos sie zaczyna dziac na północnym zachodzie. TeFałeeN podaje ze sa juz pierwsze ofiary niszczycielskiej burzy, sa nimi śledzie w Baltyku. Milimetry kwadratowe opadaja do mielizny przy nord stream40.de przez co słodka woda miesza sie ze słoną i śledzie sie topią.

Opublikowano

U mnie powiat Legionowski prognozują góra 2mm opadu, także śmiech na sali. Ozime zboża głównie żyto jakoś wygląda, ale jare to porażka. Aktualnie słońce nie świeci, a pali. Tylko czekać jak jakiś pożar w lesie będzie. 

Opublikowano

Fireseba,w Sztabinie to mam znajomych i w zeszłym Biebrza była jak mówili w kilometrach,,Ja w drugą stronę,za pałacem Paca. Wiosną trawę na kawałeczku wsiewałem,to było tak mokro że nie mogłem wyrównać,a jak ścisneło to skała i pojedyncze śrubokręty,krowa jęzorem nie złapie,a dzielnie kwitnie,  Bonzaj mi sprzedali ?

Firseba,ja akurat od strony Paca,a w Sztabinie mam znajomych i w zeszłym jak mówili {choć i widziałem od strony Krasnego Boru] Biebrza była w kilometrach. Mów o tej teściowej,może ktoś skorzystaB|

Gość marekfarmer
Opublikowano
2 godziny temu, Rolnik7343 napisał:

a niech pada ... mi się ze żniwami nie śpieszy

niech pada   mi tam też nie będzie to przeszkadzać  bynajmniej uprawy  pod rzepak  elegancko pójdą  B|

Ciekawe czy to Gradobicie  dzisiaj przyjdzie  

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez asharot
      XXI Międzynarodowe Targi Techniki Rolniczej AGROTECH 2015 Kielce

Ponad 58 tysięcy zwiedzających, setki wielkich maszyn.  21. Międzynarodowe Targi Techniki Rolniczej AGROTECH  w dniach od 27 do 29 marca 2015 roku.  Wybieracie się? Bo Agrofoto.pl na pewno będzie.

Sprawdź jak dojechać na Agrotech w Kielcach

Zdjęcia z ubiegłorocznej edycji

Potężne targi techniki rolniczej ale strasznie późno w tym roku,co nie którzy będą już po zakończeniu wiosennych prac polowyc.
      Jak dla mnie to już chyba siódme targi i tak samo w tym roku obecność obowiązkowa,
      a jak Wy wybieracie się w tym roku do Kielc?
    • Przez InspektorGrzegorz
      Witam mam do sprzedania pług 3-skibowy idealny do c-360, Rok 1998. Konserwowany od nowości. Lemiesze do naklepania.  W ciągłym użytkowaniu. Województwo wielkopolskie. Więcej informacji udzielę po nr 660-977-701.

• Przez kacsio
      Witam nie wiem czy dobrze trafiłem szukałem takiego tematu lecz nie znalazłem nic w tym stylu. 
      Mianowicie jestem absolwentem Liceum Ogólnokształcącego . Trochę źle wybrałem... ale czasu nie cofne niestety. 
      Szukam szkoły związanej z rolnictwem mechanizacją rolnictwa a jeżeli nie szkołę to kursy . Co byście polecili ? i czy wogóle są takie kierunki obecnie mam 20 lat.

• Przez RageMan
      Witam. Od pewnego czasu noszę się z pomysłem zbudowania sobie przyczepy na podstawie ramy od przyczepy ciężarowej. Mam jednak kilka wymagań, które być może wyeliminują ten pomysł, nie potrafię tego sam sprawdzić. Interesują mnie jedynie dwuosiówki, wywrotki 3-stronne, maksymalnie 12 ton ładowności. Potrzeba matką wynalazków, a że w ogłoszeniach ciężko trafić na zadowalającą mnie ofertę gotowej przyczepy, chciałem poszperać trochę w internecie i wykonać małe rozeznanie w dostępności takowych podzespołów. Zainspirowany projektem szwagra (objętościówka na tandemie, dlatego nie mogę podpytać o konkrety - inne zapotrzebowania), znalazłem ramy między innymi od przyczep Kassbohrer. Zastanawia mnie jednak, czy nie będzie ona zbyt długa... Chciałbym, żeby burty boczne nie były dzielone, bo może to być problemem przy wyładunku zbóż do kosza zasypowego na gospodarstwie. Stąd moje zmartwienia o długość, bo długa burta może szybko ulec odkształceniom, a następnie rozszczelnieniom (a przyczepa musi być szczelna, bo siejemy rzepaki). Poza tym, wywrot do tyłu też może być utrudniony na tak długiej ramie - trzeba byłoby porządnie wzmocnić górną ramę.
      W związku z tym, zanim zacznę robić sobie zbyt wielkie nadzieje, chciałbym spytać się Was, czy nie widział/słyszał/robił już podobnej modyfikacji? Czy jest to w ogóle opłacalne? Jaką długość ma rama takiej przyczepy ciężarowej (bez dyszla)? Jak to jest z rejestracją przyczep ciężarowych w gospodarstwie? Trzeba je przerabiać na rolnicze?
      Pozdrawiam serdecznie .
    • Przez krzychu12
      Poszukuję katalogów:
      - Agroma - Ursus C-385 i Maszyny Współpracujące - Agroma - Ciągnik T-25/A1 i Maszyny Współpracujące - Agroma - Ciągnik Jednoosiowy Dzik-2 - Informatora Agromy na lata 1989/90 - Katalogów Agroma, m.in. Technologia Zbioru Zielonek z sieczkarnią Fortschritt na okładce - Książek i albumów związanych z Fabryką Maszyn Żniwnych w Płocku w szczególności albumu „Płockie Bizony”, Biuro Wydawnictw HWiU „LIBRA”, Warszawa 1982   Kontakt na PW lub na e-mail: krzyk3@op.pl
  • Dodaj nową pozycję...
v