Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
agroFakt.pl
Tylko na agroFakt.pl:

Jak pomóc sadom?

galeria
Stihl MS 211
Opublikowano

wiesiek63zmc napisał:

W samym Zamośćiu  w czwartek szurneło  nie wiem gdzie jeszcze zachaczyło bo u mnie nie  Podobno nawet i gradem sypneło

Gość marekfarmer
Opublikowano

Sucho   wszystko  poszło  bokiem :( 

Opublikowano
14 minut temu, marekfarmer napisał:

Sucho   wszystko  poszło  bokiem :( 

A u mnie ładnie podlało

Opublikowano
U mnie to już wszystko wysycha. Deszczu jakiegokolwiek to już od trzech tygodni nie było. Na słabszych kawałkach to chyba więcej jak 3 tony już nie zbierze. Niektórzy to mówią, że moje okolice to taki "trójkąt bermudzki" bo wszędzie pada a u nas nie. Nawet w opracowaniach metereologicznych piszą o znacznych odchyleniach normy opadów o średniej, czyli wszędzie pada u mnie nie.
Gość marekfarmer
Opublikowano
3 minuty temu, staszek131415 napisał:

A u mnie ładnie podlało

To tylko się  cieszyć   w czwartek  posiałem kukurydze  po życie  to   lepiej nie mówić  co to się  działo   miałem nadzieje że popada  a tu  lipa  wszystko na Bydgoszczy  się  zatrzymało.

A w jakim rejonie ty mieszkasz staszek ???

Gość marekfarmer
Opublikowano

Taki ładny  front burzowy  szedł w nocy  i żeby  nic    oj będzie bida  jak nie popada z jarymi 

Opublikowano

Z tym deszczem to bida z nyndzą :/ 

Wczoraj od południa coś tam było widać trochę się zachmurzyło i na tym się skończyło:(

Opublikowano

Na ok. 1,5 przed  burzą jedna z prognoz nadawała 65l/m2, spadło 1l. Co ciekawe na mapie było widać konkretną czerwoną plamę, która dochodząc do mnie dzieli się, omija z dwóch stron i z powrotem się łączy. W miejscu, gdzie się podzieliła stoi ok.40 wiatraków o wysokości 100-110m maszt.

Opublikowano
U mnie spadło 7mm dobre i to, ale przydało by się więcej bo sucho. Z tymi wiatrakami to nie wiem czy tak jest. W okolicach Żuromina wiatraków jest od groma a tam częściej pada niż u mnie co nie ma żadnego.
Opublikowano

jacek1296 napisał:

Na ok. 1,5 przed  burzą jedna z prognoz nadawała 65l/m2, spadło 1l. Co ciekawe na mapie było widać konkretną czerwoną plamę, która dochodząc do mnie dzieli się, omija z dwóch stron i z powrotem się łączy. W miejscu, gdzie się podzieliła stoi ok.40 wiatraków o wysokości 100-110m maszt.

u mnie dzieje się podobnie z każdymi chmurami wtedy kiedy jest potrzeba żeby coś padalo zarówno deszcz jaki śnieg ,z tym że ja mieszkam w kotlinie i tam wszystko po górach idzie a w środku gówno pada i nie ma u mnie wiatraków

Opublikowano
@mariusz4321, nie tylko u Cb takie trójkąty bermudzkie u mnie jest to samo zapowiadane są deszcze bardzo duże a jak przyjdzie to albo tylko pokropi albo nic nie spadnie, mam nadzieje że w poniedziałek coś przyjdzie bo już na 4kl też zaczyna brakować wody, pszenica już się zwija w rulon i dolne liście żółte się. robią
Opublikowano (edytowane)

U nas na północy opolskiego spadło przez 3 dni 10mm, to pierwszy konkretny deszcz od marca, bez tego deszczu w zbożach byłoby naprawdę kiepsko, chociaż straty na gorszych kawałkach ozimin i tak są nie do odrobienia ile by teraz nie padało w maju.

Edytowane przez eagle19
Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, Kondzio55 napisał:

Zbliżamy sie do 4 godziny z deszczem. Raz mocniej raz słabiej ale pada.

Trzeci raz w maju przechodzi w okolicy duży  front burzowy ...

U mnie wczoraj tylko tylko 2. W maju razem 24 poratowało. A w okolicy daje czasem po 30l. Do mnie jak dochodzi się rozprasza a za mną znów napierdziela na Ślesin ,Sompolno , Konin itp. Ładnie to na radarze widać... Raz było blisko 1km za mną dalej 33l .

Połowę Twoich  opadów chciałbym chociaż u siebie .

Edytowane przez Nowy81
Opublikowano
3 godziny temu, starybudnik napisał:

U mnie spadło 7mm dobre i to, ale przydało by się więcej bo sucho. Z tymi wiatrakami to nie wiem czy tak jest. W okolicach Żuromina wiatraków jest od groma a tam częściej pada niż u mnie co nie ma żadnego.

NNM podobnie, ładny spokojny deszczyk

Opublikowano
3 godziny temu, starybudnik napisał:

U siebie zauważyłem, że jak coś się zbliża od strony wiatraków( wszystkie mam z jednej strony ) to nie popada, a jeśli, to ksiądz lepiej kropi. Jak coś idzie z drugiej strony, to wtedy są szanse na normalny opad. Kwiecień 21mm, w tym 12 w wielkanoc, maj jak dotąd 9mm. Z drugiej strony wiatraków za maj ok.50mm.

Opublikowano
Tylko takie gwałtowne deszcze to tylko zastoiska porobia nic wiecej. Chociaż cieszę sie ze spadło wczoraj i w majowke tyle deszczu. Planuje zaczac 1 pokos ale nadają deszcze czyli standardowo jak co roku.
Opublikowano
kolejny sloneczny wietrzny suchy dzien. kwiecien i maj 8 mm deszczu martwilem sie czy starczy słomy do nowej a teraz jestem pewny ze wystarczy zyto za 2 dni mozna kosiarka skosic zgrabic sprasowac i gotowe. lubelskie 50km na wschód od lublina
Opublikowano

Kwiecień 18mm ,maj o suchym pysku. Grzeje praży i pali. Idealne miesiące na fotowoltaikę. 

Chyba pora zacząć uprawiać dopłaty a nie ziemię.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez asharot
      XXI Międzynarodowe Targi Techniki Rolniczej AGROTECH 2015 Kielce

Ponad 58 tysięcy zwiedzających, setki wielkich maszyn.  21. Międzynarodowe Targi Techniki Rolniczej AGROTECH  w dniach od 27 do 29 marca 2015 roku.  Wybieracie się? Bo Agrofoto.pl na pewno będzie.

Sprawdź jak dojechać na Agrotech w Kielcach

Zdjęcia z ubiegłorocznej edycji

Potężne targi techniki rolniczej ale strasznie późno w tym roku,co nie którzy będą już po zakończeniu wiosennych prac polowyc.
      Jak dla mnie to już chyba siódme targi i tak samo w tym roku obecność obowiązkowa,
      a jak Wy wybieracie się w tym roku do Kielc?
    • Przez InspektorGrzegorz
      Witam mam do sprzedania pług 3-skibowy idealny do c-360, Rok 1998. Konserwowany od nowości. Lemiesze do naklepania.  W ciągłym użytkowaniu. Województwo wielkopolskie. Więcej informacji udzielę po nr 660-977-701.

• Przez kacsio
      Witam nie wiem czy dobrze trafiłem szukałem takiego tematu lecz nie znalazłem nic w tym stylu. 
      Mianowicie jestem absolwentem Liceum Ogólnokształcącego . Trochę źle wybrałem... ale czasu nie cofne niestety. 
      Szukam szkoły związanej z rolnictwem mechanizacją rolnictwa a jeżeli nie szkołę to kursy . Co byście polecili ? i czy wogóle są takie kierunki obecnie mam 20 lat.

• Przez RageMan
      Witam. Od pewnego czasu noszę się z pomysłem zbudowania sobie przyczepy na podstawie ramy od przyczepy ciężarowej. Mam jednak kilka wymagań, które być może wyeliminują ten pomysł, nie potrafię tego sam sprawdzić. Interesują mnie jedynie dwuosiówki, wywrotki 3-stronne, maksymalnie 12 ton ładowności. Potrzeba matką wynalazków, a że w ogłoszeniach ciężko trafić na zadowalającą mnie ofertę gotowej przyczepy, chciałem poszperać trochę w internecie i wykonać małe rozeznanie w dostępności takowych podzespołów. Zainspirowany projektem szwagra (objętościówka na tandemie, dlatego nie mogę podpytać o konkrety - inne zapotrzebowania), znalazłem ramy między innymi od przyczep Kassbohrer. Zastanawia mnie jednak, czy nie będzie ona zbyt długa... Chciałbym, żeby burty boczne nie były dzielone, bo może to być problemem przy wyładunku zbóż do kosza zasypowego na gospodarstwie. Stąd moje zmartwienia o długość, bo długa burta może szybko ulec odkształceniom, a następnie rozszczelnieniom (a przyczepa musi być szczelna, bo siejemy rzepaki). Poza tym, wywrot do tyłu też może być utrudniony na tak długiej ramie - trzeba byłoby porządnie wzmocnić górną ramę.
      W związku z tym, zanim zacznę robić sobie zbyt wielkie nadzieje, chciałbym spytać się Was, czy nie widział/słyszał/robił już podobnej modyfikacji? Czy jest to w ogóle opłacalne? Jaką długość ma rama takiej przyczepy ciężarowej (bez dyszla)? Jak to jest z rejestracją przyczep ciężarowych w gospodarstwie? Trzeba je przerabiać na rolnicze?
      Pozdrawiam serdecznie .
    • Przez krzychu12
      Poszukuję katalogów:
      - Agroma - Ursus C-385 i Maszyny Współpracujące - Agroma - Ciągnik T-25/A1 i Maszyny Współpracujące - Agroma - Ciągnik Jednoosiowy Dzik-2 - Informatora Agromy na lata 1989/90 - Katalogów Agroma, m.in. Technologia Zbioru Zielonek z sieczkarnią Fortschritt na okładce - Książek i albumów związanych z Fabryką Maszyn Żniwnych w Płocku w szczególności albumu „Płockie Bizony”, Biuro Wydawnictw HWiU „LIBRA”, Warszawa 1982   Kontakt na PW lub na e-mail: krzyk3@op.pl
  • Dodaj nową pozycję...
v