Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
klimek mam ten sam dylemat juz kolejny rok susza a bydlaki tak i tak chca jeść co po nawozeniu dogladaniu walka z dzikami i innym diabelstwem jak wysycha . w 2015 byla wielka susza ale pierwszy pokos byl ok a teraz ni moze z 10 belek z ha bedzie na lepszych kawalkach bo na piachu nie ma co kosic
Opublikowano
1 godzinę temu, marekfarmer napisał:

Wszego dobrego Dawca i Szafarzu wieczny,
Tobie ziemia, spalona przez ogień słoneczny,
Modli się dżdża i smętne zioła pochylone,
I nadzieja oraczów, zboża upragnione.

Ściśni wilgotne chmury świętą ręką swoją,
A ony suchą ziemię i drzewa napoją
Ogniem zjęte; o, który z suchej skały zdroje
Niesłychane pobudzasz, okaż dary swoje!

Ty nocną rossę spuszczasz, Ty dostatkiem hojnym
Żywej wody dodawasz rzekom niespokojnym.
Ty przepaści nasycasz i łakome morze,
Stąd gwiazdy żywność mają i ogniste zorze.

Kiedy Ty chcesz, wszytek świat powodzią zatonie,
A kiedy chcesz, od ognia jako pióro wspłonie.

Co to za wierszyk ?

Opublikowano

Ale dało, 18 l z gradem w 5 min, chyba po rzepaku. To wiecej niż od początku kwietnia suma opadów łacznie

Opublikowano

@ZELKOW nie padało dzisiaj u Ciebie? Bo chmura spora poszła tak jakby w Twoja stronę w południe?

5 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Grzmi, ale na sucho, :(

Poczekaj z dobra godzinę to dojdzie 

Opublikowano
nie daleko mnie jest ta chmura może na wieczór coś popada, ale od rana nic nie spadłi
@Xtro, a u Cb nie padało nic? wygląda na taką opadową, do mnie jak przyjdzie to bynajmniej słońce nie będzie smażyć ziemi
Opublikowano

10 litrow wkońcu spadło, dwa kilometry dalej oberwanie chmury i coś koło 30 mm. Widać teraz jak pszenice dostały po dupie gdzie słabsza ziemia to można nogę wsadzić i nic się nie podepcze...

Gość 30pawel
Opublikowano

ovi napisał:

Kuźwa miasto Zamość oberwanie chmury a do mnie 6 km i ani kropelki

16km mam do Zamościa(o ile mówimy o tym samym:) po 14ej grzmialo, nawet na chwile nad moim domem ta chmura się zatrzymała. Szkoda że tylko zatrzymała, nawet kropla nie spadła. Poszła na Krasnystaw.

Gość marekfarmer
Opublikowano

28*C   w cieniu  tragedia 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez c308
      Witam chodzi mi po głowie założenie małej firmy produkującej maszyny rolnicze.Od czego należy zacząć jakie maszyny byście proponowali do wdrożenia do produkcji.Ja bym chciał zgrabiarke,przetrząsacz i ewentualnie kosiarke dyskową.
    • Przez piotr6340
      To są filmy, które pokazują, jak piękne są maszyny  ;D

http://www.youtube.com/watch?v=65M3I0CKFXs

http://www.youtube.com/watch?v=xv8Z0expUjs&NR

http://www.youtube.com/watch?v=qot3JNGqKdQ...related&search=

http://www.youtube.com/watch?v=QTLlvdCnKLs&NR

• Dodaj nową pozycję...
v