Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Się nawet nie zastanawiaj tylko siej 

Po mrozach przez kolejne 10 dni nie wjedziesz

Opublikowano

Sam bym posiał już pszenicę jarą, ale spód jeszcze nie puścił a ziemia glinkowata i nie ma szans, zwłaszcza, że na jutro sporo deszczu.

Opublikowano
4 godziny temu, Agrest napisał:

Się nawet nie zastanawiaj tylko siej 

Po mrozach przez kolejne 10 dni nie wjedziesz

3 godziny temu, Agrest napisał:

Sam bym posiał już pszenicę jarą, ale spód jeszcze nie puścił a ziemia glinkowata i nie ma szans, zwłaszcza, że na jutro sporo deszczu.

Dej se spokój zima idzie jeszcze masz max czasu by to zrobić

Opublikowano

Dam sobie spokój bo nie mam wyboru gdyż  jest błoto. Ale gdyby się dało wjechać to bym zasiał.Plusy są takie, że w trakcie mrozów ziarno by przeleżało w ziemi, a przy odwilży zaczęło by pęcznieć i w momencie, gdy  po roztopach będę mógł wjechać to pewnie już kiełek będzie więc jestem te minimum 10 dni do przodu.

Drugi plus to taki że po fali mrozów i ewentualnych śniegów nie ruszał bym już gleby, więc nie przesuszałbym jej  daremnie. A wielkich zapasów wilgoci w glebie nie mam i nie wiadomo co wiosna przyniesie.

Opublikowano

To współczuję bo u gęsi to w pierwszych dniach chyba temperatura najważniejsza? Prawda że pierwsze 2 tygodnie to z życiorysu wyjęte przy pilnowaniu aby się nie zbijały w dużą grupę i nie dusiły?

7 minut temu, farmtrac8244 napisał:

A po kiego ten pośpiech? Siewy już planować to jeszcze zboże nie czyszczone bo w ziemniakach się siedzi. Zdąży się zasiać

Napisałem plusy powyżej. Pszenica i owies to nie jęczmień.

Zasiać i w czerwcu zdążysz, znam takich.

Opublikowano

jakie są prognozy długoterminowe na ten rok? mniej deszczu niż w 2017?  jak będzie wiosna mokra to co niektórzy w mojej okolicy zostawią chyba niektóre kawałki odłogiem ... 

Opublikowano

Mam nadzieję, że będzie więcej deszczu -duuużo więcej, bo ostatnie dwa lata to były na prawdę suche. Dobrze że chociaż jesienią trochę dopadało choć jak czytam to i tak może 20% dostałem tego co inne rejony. 

Dziś cały dzień lać miało, jak do tej pory nawet kropla nie spadła.

Wielu się oburzy na to co napisałem, ale każde grabie do siebie grabią i to co mi pasuje nie koniecznie innym musi się podobać:D

Opublikowano

U mnie zapowiadają max -10 i tak przez 3-4 dni.  Zazwyczaj ma być z -5. Z tym że wiatr ma być w jednym dniu do 10m/s a tak to od 2-4 m/s. Rośliny ruszyły bo widać. Ostroga i pszenżyto już po saletrze ( w sobote dawana). Reszta czeka aż minie fala mrozów

Opublikowano
5 minut temu, Agrest napisał:

Wielu się oburzy na to co napisałem, ale każde grabie do siebie grabią i to co mi pasuje nie koniecznie innym musi się podobać:D

ja się nie obrażam bo u mnie jest melioracja, ale w kujawsko-pomorskim są niemałe kawałki pola niezebranej do dziś kukurydzy i buraków, sieczkarnie lgnęły po osie,  tak samo te duże kombajny do buraków ...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez c308
      Witam chodzi mi po głowie założenie małej firmy produkującej maszyny rolnicze.Od czego należy zacząć jakie maszyny byście proponowali do wdrożenia do produkcji.Ja bym chciał zgrabiarke,przetrząsacz i ewentualnie kosiarke dyskową.
    • Przez piotr6340
      To są filmy, które pokazują, jak piękne są maszyny  ;D

http://www.youtube.com/watch?v=65M3I0CKFXs

http://www.youtube.com/watch?v=xv8Z0expUjs&NR

http://www.youtube.com/watch?v=qot3JNGqKdQ...related&search=

http://www.youtube.com/watch?v=QTLlvdCnKLs&NR

• Dodaj nową pozycję...
v