Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, KarolGo napisał:

u mnie już w dzień nawet nie kapie. sopelek wisi od wczoraj i nic się nie dzieje....

Czyli to nie prostata alarmuje, po prostu jest zimno pić się nie chce i się skurczyło co nieco.    :P  Założysz grubsze kalesony i powinno wszystko wrócić do normy.     :D

Opublikowano
19 minut temu, Sean napisał:

Czyli to nie prostata alarmuje, po prostu jest zimno pić się nie chce i się skurczyło co nieco.    :P  Założysz grubsze kalesony i powinno wszystko wrócić do normy.     :D

dobre dobre :D

Opublikowano
4 godziny temu, Sean napisał:

Tak sobie wmawiaj.   :) Niejeden posiał na zmarznięte pole, owszem roztopił się i ulatnia ino huczy.

Skoro tak twierdzisz to weź i posiej azot już na jesień, pewniej będzie,   :P człowieku w czasie wegetacji jak źle trafisz z nawozem to efekt prawie żaden, A Ty mi tu kit chcesz wcisnąć że wysiane azotu 6 tygodni w zimie przed ruszeniem wegetacji przyniesie oczekiwany skutek? wysiałeś pewnie i chcesz sobie poprawić samopoczucie.   :) Albo ten jest mądry, jeżeli by mi się takie coś już przydarzyło, to wstydziłbym się taki film w ogóle pokazywać, bo to kretyn nie gospodarz. Oj weźmie się Duda za takich, oj weźmie, dobrze że wprowadzili OSN-y na całym terytorium, jeszcze karać powinni wiele wlezie, bo durniów trzeba tylko karami nauczyć rozumu.

Kolego ja się dziwię ,co tyle osób Tobie przyklaskuje skoro gość na filmie sieje Kizeryt i Korn Kali .

U mnie zima na całego i mrozi ostro .

Opublikowano
1 godzinę temu, piotr30piotr napisał:

takie pieprzenie po co i na co , dzisiaj widziałem Agro As z rozsiewaczem w rzepaku gospodarstwo wzorowo prowadzone , wszystko piękne zadbane więc chyba wiedzą co robią. Z pogodą i tak nikt nie wygra w 2012 rozsiałem po 400 kg saletry na rzepak który niby rokował ale po 3 tygodniach ponowna wizyta likwidatora i decyzja że idzie do zaorania ,  przesiałem go QQ która dostała po 150 kg fosforanu w dozownik i nic więcej  a plonowała 15 t z ha . Po co martwicie sie wszystkimi w koło mało wam swoich zmartwień .

Jak wymarznie to dla każdego jest to problem czy posiał nawóz czy nie czy ma 1000 ha czy 10 więc takie naśmiewanie się z kogoś to spora przesada .

Znam dwóch gospodarzy którzy posiali już azot ale nie latam za nimi i się z nich nie śmieję  , ich pole ich decyzja .

Pisałem jak wymarnie odda podwójnie ja bym się martwił jakby tych mrozów nie było;)

Rafał ile u Cb?

Opublikowano
33 minuty temu, RafaKdziela napisał:

Kolego ja się dziwię ,co tyle osób Tobie przyklaskuje skoro gość na filmie sieje Kizeryt i Korn Kali .

U mnie zima na całego i mrozi ostro .

Obojętnie co by nie siał, ale tylko kretyn sieje w wodzie.

Opublikowano (edytowane)

staszek131415

W nocy ,co dzień daje po -20 .W dzień było -13/12 i silny wiatr .Dziś o 20 wieczorem termometr przy domu pokazywał -15.

Ja również czekam na dobrą pogodę z siewem nawozu .Mam góry to u mnie wszystko spłynie ,jak za szybko wysieję .

Edytowane przez RafaKdziela
Uzupełnienie danych
Opublikowano

obecnie nie ale przed mrozami na nie zamarzniętą ziemię wieksze gospodarstwa posiały i moim zdaniem bardzo dobrze zrobiły a temp obecnie na 1,5 m 15 stopni na minusie a przy gruncie to nie wiem pewnie wiecej

Opublikowano

-15 przed szóstą rano ,również zero śniegu . Co do nawozów ,rzepaki w mojej okolicy już pierwszą dawkę otrzymały . Powiat Lipno . 

Opublikowano
12 godzin temu, 30pawel napisał:

-17C teraz. W tvp3 lublin mowili o -20C i wietrze do 40 m/s to odczowalna bedzie pow. 30C

Kolego 40m/s to jest ok 144km/h a to jest siła huraganu czyli mało co zostaje na powierzchni[coś takiego wystąpiło 11 sierpnia u nas w okolicy] ciekawe co brali prezenterzy pogody ale mieli niezłe loty

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez asharot
      XXI Międzynarodowe Targi Techniki Rolniczej AGROTECH 2015 Kielce

Ponad 58 tysięcy zwiedzających, setki wielkich maszyn.  21. Międzynarodowe Targi Techniki Rolniczej AGROTECH  w dniach od 27 do 29 marca 2015 roku.  Wybieracie się? Bo Agrofoto.pl na pewno będzie.

Sprawdź jak dojechać na Agrotech w Kielcach

Zdjęcia z ubiegłorocznej edycji

Potężne targi techniki rolniczej ale strasznie późno w tym roku,co nie którzy będą już po zakończeniu wiosennych prac polowyc.
      Jak dla mnie to już chyba siódme targi i tak samo w tym roku obecność obowiązkowa,
      a jak Wy wybieracie się w tym roku do Kielc?
    • Przez InspektorGrzegorz
      Witam mam do sprzedania pług 3-skibowy idealny do c-360, Rok 1998. Konserwowany od nowości. Lemiesze do naklepania.  W ciągłym użytkowaniu. Województwo wielkopolskie. Więcej informacji udzielę po nr 660-977-701.

• Przez kacsio
      Witam nie wiem czy dobrze trafiłem szukałem takiego tematu lecz nie znalazłem nic w tym stylu. 
      Mianowicie jestem absolwentem Liceum Ogólnokształcącego . Trochę źle wybrałem... ale czasu nie cofne niestety. 
      Szukam szkoły związanej z rolnictwem mechanizacją rolnictwa a jeżeli nie szkołę to kursy . Co byście polecili ? i czy wogóle są takie kierunki obecnie mam 20 lat.

• Przez RageMan
      Witam. Od pewnego czasu noszę się z pomysłem zbudowania sobie przyczepy na podstawie ramy od przyczepy ciężarowej. Mam jednak kilka wymagań, które być może wyeliminują ten pomysł, nie potrafię tego sam sprawdzić. Interesują mnie jedynie dwuosiówki, wywrotki 3-stronne, maksymalnie 12 ton ładowności. Potrzeba matką wynalazków, a że w ogłoszeniach ciężko trafić na zadowalającą mnie ofertę gotowej przyczepy, chciałem poszperać trochę w internecie i wykonać małe rozeznanie w dostępności takowych podzespołów. Zainspirowany projektem szwagra (objętościówka na tandemie, dlatego nie mogę podpytać o konkrety - inne zapotrzebowania), znalazłem ramy między innymi od przyczep Kassbohrer. Zastanawia mnie jednak, czy nie będzie ona zbyt długa... Chciałbym, żeby burty boczne nie były dzielone, bo może to być problemem przy wyładunku zbóż do kosza zasypowego na gospodarstwie. Stąd moje zmartwienia o długość, bo długa burta może szybko ulec odkształceniom, a następnie rozszczelnieniom (a przyczepa musi być szczelna, bo siejemy rzepaki). Poza tym, wywrot do tyłu też może być utrudniony na tak długiej ramie - trzeba byłoby porządnie wzmocnić górną ramę.
      W związku z tym, zanim zacznę robić sobie zbyt wielkie nadzieje, chciałbym spytać się Was, czy nie widział/słyszał/robił już podobnej modyfikacji? Czy jest to w ogóle opłacalne? Jaką długość ma rama takiej przyczepy ciężarowej (bez dyszla)? Jak to jest z rejestracją przyczep ciężarowych w gospodarstwie? Trzeba je przerabiać na rolnicze?
      Pozdrawiam serdecznie .
    • Przez krzychu12
      Poszukuję katalogów:
      - Agroma - Ursus C-385 i Maszyny Współpracujące - Agroma - Ciągnik T-25/A1 i Maszyny Współpracujące - Agroma - Ciągnik Jednoosiowy Dzik-2 - Informatora Agromy na lata 1989/90 - Katalogów Agroma, m.in. Technologia Zbioru Zielonek z sieczkarnią Fortschritt na okładce - Książek i albumów związanych z Fabryką Maszyn Żniwnych w Płocku w szczególności albumu „Płockie Bizony”, Biuro Wydawnictw HWiU „LIBRA”, Warszawa 1982   Kontakt na PW lub na e-mail: krzyk3@op.pl
  • Dodaj nową pozycję...
v